1

Tema: Vremenska postaja

Mene vreme zelo zanima, če ne drugega spremljanje temperatur, gibanje pritiska, vlage, vplivov na počutje, vremenskih pojavov...
Sem prišel na idejo da pa bi morda v Lovrencu postavili manjšo (privat) vremensko postajo, kot jih je že nekaj po Sloveniji. Ene take solidne postaje za spremljanje temperature, vlage, pritiska, vetra, količine padavin in povezavo na računalnik, kjer se beležijo arhivi in delajo statistike skozi obdobja, je možno dobiti že za 300€. Kaj vse zmore ena taka obdelava pri beleženju podatkov in pregledih, je lepo vidno na postaji v Dravogradu.

Pri taki postavitvi mora to seveda nekdo financirati (občina, sponzorji, privat donacije), nekje na varnem jo je potrebno postaviti (turistično društvo, šola, prireditveni center, pri meni doma smile in priklopiti na računalnik (prispevam jaz). A ste za, a še koga to zanima? VPeter, vem da si ti celo programiral neke "vremenske kartice".

Aja, kje bi sploh bil namen take postaje. Dandanes je res že veliko vremenskih podatkov in naša občina ni glih hudo kmetijsko odvisna in kratkoročnih napovedi (nevihta čez pol ure) se iz tega ne da delati. Ker pa vemo da ima naša kotlina precej zanimivo mikroklimo, bi eno tako beleženje skozi čas gotovo dalo zanimive podatke, ki bi komu koristili pri odločitvah za kako turistično ponudbo, kmetovanje...

2

Re: Vremenska postaja

Čuj ni odziva na tvajo idejo. Omike ti dnarja nebojo prispevale, občina pa ga rajš ponuca še za druge večje oslarije. Si boš mogo som zrihtat če boš htel kaj met pubec!

3

Re: Vremenska postaja

Dolgo je minilo od moje zgornje pobožne želje... zdaj sem našparal in na http://www.weatherlink.com/user/lovrenc/ se vidijo najbolj ažurni podatki o trenutnih meritvah (osveževanje vsako minuto), na http://www.wunderground.com/weatherstat … =ISTAJERS6 (osveževanje na 15 min) pa pregledi na daljši rok. Čez čas bom upam vzpostavil svojo stran z oblikovno lepšo in preglednejšo postavitvijo, morda trenutno stanje prikažemo tudi na lovrenc.si

Vremenska postaja meri zunanjo temperaturo, vlažnost, smer in hitrost vetra, količino padavin, tlak. Iz vsega pomerjenega pa izračunava tudi temperaturo rosišča, občutek temperature zaradi vetra in vlage ter obdobne ekstreme.

4

Re: Vremenska postaja

Kaj naj rečem, zanimanje je vsesplošno, pravzaprav se ga ne da krotiti. wink

5

Re: Vremenska postaja

Pohorc je napisal:

Kaj naj rečem, zanimanje je vsesplošno, pravzaprav se ga ne da krotiti. wink

Ljudje se ne zavedajo skritega pomena z "višjimi" cilji v prihodnosti za analizo mikroklime kraja smile Bolj je važno a bo padla vlada in ali bomo imeli travnati fusbal plac.

6

Re: Vremenska postaja

Vlada, blesava kot je, bo padla, tile paličarji ne bodo! Zdaj že silijo v posteljo vsakega poštenega Lovrenčana ( že od malega govori lovrrenško), kam to vodi in se brez veze sprašujem!
lp
Ožbej

7

Re: Vremenska postaja

Ta vremenska postaja je super, ker vjutro ni potrebno žaluzij odpirat, da bi videl kako je vreme!;)

8

Re: Vremenska postaja

Kobila, to si pa dobro povedala, tudi sam sem pristaš dojemanja Sveta preko ekranov, če nam naprimer v LJ Jankovič pripravi kakšen ognjemet, si ga vedno ogledam po televiziji, lahko bi sicer stopil na balkon in si ga pogledal v živo, vendar je tako s fotelja bolj kamot, pa še umažeš se ne. No, sedaj vem, da imate v Lovrencu 0 stopinj, meni se to zdi normalno, sem čisto zadovoljen, lahko bi pa iz tega nastal kakšen škandal.

9

Re: Vremenska postaja

kobila je napisal:

Ta vremenska postaja je super, ker vjutro ni potrebno žaluzij odpirat, da bi videl kako je vreme!;)

Če bi dodali še solarni senzor, bi zvedeli če dosti "peče" za suš, če UV senzor bi dekline vedle a se lahko sončijo, z dodatnim senzorjem za vlago zemlje bi mame vedle a je dost fajhtno za vsadit šaloto ateji pa al je treba zalit travco. Pa ne pozabit na podatek "Feels like X°C", kjer pove kak je v resnici občutek mraza -  da bote vedli zako vas tak zebe.

10

Re: Vremenska postaja

Danes je svetovni dan meteorologije. Letošnja tema je "Podnebje za vas" in govori o problemu podnebnih sprememb - nasprotju različnih stališč o vzrokih in posledicah ter medijskem vplivu.
Moj skromen prispevek k beleženju stanja in sprememb naše kotline na http://www.becan.si/vreme/

11 Nazadnje urejal Pohorc (23.03.2011 21:54)

Re: Vremenska postaja

Marca leta 1885 je bila povprečna temperatura v Mariboru 4. 9  C,  največja 16.0  C, najmanjša – 3.4  C. V Lovrencu je bilo gotovo hladneje. Te amplitude dandanes pa te popoldne dobesedno sezujejo, zjutraj pa oblečejo. Čez 14 dni bo itak poletje, samo da bo vmes padel še en sneg – »brezjenk« !!!

Anžej lepo, da si si zmislil to Trontelj postajo, ko bomo šli vsi skupaj v maloro in bodo po nas prišli Marsovci, jim boš lahko pokazal čitable.

Sem še pokukal k našemu staremu Sadoniku, kakšno je bilo vreme na današnji dan pred 100 leti. Naj se je zgodilo karkoli, vedno je Jakob vpisal v svoj Dnevnik tudi nekaj, ali pa samo eno  besedo, o vremenu. Za 23. marec 1911 pravi, da je bil v Mariboru - Megleno. To se mi zdi še normalno, bolj me spravlja v smeh, ko naprimer pravi: Danes je umrl ...  Lepo.

12

Re: Vremenska postaja

Včeraj smo prebili 20°C. Kot kaže wetterzentrale.de diagram vikend vseeno ne bo tako dramatičen kot se je kazalo v začetku tedna.

Sicer pa je na prenovljenem vremenskem portalu meteo.si pod vreme podrobneje možno videti podrobne napovedi, ki jih v poenostavljeni obliki dobivamo iz medijev. Meni je ena bolj zanimivih reči novi EPSgram diagram z verjetnostnimi napovedmi oblačnosti, padavin, temperatur in vetra za prihodnjih 10 dni. Seveda ne gre pozabiti ALADIN-ove animirane napovedi padavin za prihodnje 3 dni.

13 Nazadnje urejal KRANJC (24.04.2011 15:30)

Re: Vremenska postaja

Anžej, lepo si uredil Lovrenške meteorološke podatke z vremenske postaje. Imam pa predlog, da se vsakih šest mesecev iz teh podatkov naredi WALTER-GAUSSEN-ov klimadiagram ( http://www.zoolex.org/walter.html ). Podatki iz tega klimadiagram so v agrometeorologiji velikega pomena, ker nam povedo, kdaj v letnem obdobju nastopi (je nastopila) suša.

Drugače pa pohvala za vložen trud.

14

Re: Vremenska postaja

Hvala da si opazil smile Bom pazil ko se bom nabralo dovolj podatkov.

Zdaj so dodane tudi padavine... ker je končno malo zalilo in je kaj za prikazat.

Re: Vremenska postaja

Anžej, hvala za te podatke! Z velikim zanimanjem spremljam vreme v Lovrencu.

16

Re: Vremenska postaja

"Ledeni" se niso izkazali, Zofka pa se ni izneverla in nascala dobrih 30 litrov smile

17

Re: Vremenska postaja

Neurja k sreči ni bilo, smo pa v tej noči popili dobrih 60L/m2.

Z 290L letos smo se kar približali povprečni količini 330L za to obdobje v naših koncih zadnja leta.

18

Re: Vremenska postaja

Anžej zdravo! A še laufa ta vremenska postaja ? Malo gledam, pa študiram če tudi jaz nebi nekaj nabavil. Da se malo poigram s tem. Je možno da bi prišel en dan okoli pogledat kako imaš urejeno ?

Tukaj sem te našel smile
http://www.geostik.com/mv30.asp

smile Kuj Neka smile

19

Re: Vremenska postaja

Še deluje? Je komaj začela smile
Seveda, pridi naokol, vičerko sem običajno dama. Pa mamo prpeli sebo na kafe smile

20

Re: Vremenska postaja

50 litrov oz. 5cm je nalilo v zadnjih 24 urah. Zdaj se lahko začne poletje...