Tema: Vremenska postaja
Mene vreme zelo zanima, če ne drugega spremljanje temperatur, gibanje pritiska, vlage, vplivov na počutje, vremenskih pojavov...
Sem prišel na idejo da pa bi morda v Lovrencu postavili manjšo (privat) vremensko postajo, kot jih je že nekaj po Sloveniji. Ene take solidne postaje za spremljanje temperature, vlage, pritiska, vetra, količine padavin in povezavo na računalnik, kjer se beležijo arhivi in delajo statistike skozi obdobja, je možno dobiti že za 300€. Kaj vse zmore ena taka obdelava pri beleženju podatkov in pregledih, je lepo vidno na postaji v Dravogradu.
Pri taki postavitvi mora to seveda nekdo financirati (občina, sponzorji, privat donacije), nekje na varnem jo je potrebno postaviti (turistično društvo, šola, prireditveni center, pri meni doma in priklopiti na računalnik (prispevam jaz). A ste za, a še koga to zanima? VPeter, vem da si ti celo programiral neke "vremenske kartice".
Aja, kje bi sploh bil namen take postaje. Dandanes je res že veliko vremenskih podatkov in naša občina ni glih hudo kmetijsko odvisna in kratkoročnih napovedi (nevihta čez pol ure) se iz tega ne da delati. Ker pa vemo da ima naša kotlina precej zanimivo mikroklimo, bi eno tako beleženje skozi čas gotovo dalo zanimive podatke, ki bi komu koristili pri odločitvah za kako turistično ponudbo, kmetovanje...