61

Re: V poduk ino zabavo!

loden al pa lodn je blo navodno blago -štof ????

62 Nazadnje urejal Pohorc (27.02.2009 16:25)

Re: V poduk ino zabavo!

Na spodnjem naslovu imate lovrenški zgodovinski kviz.

   Upam, da vam bo delal!

                       http://www.shrani.si/f/2U/La/1RyKxibO/kviz.jpg

Lovrenški kviz

63

Re: V poduk ino zabavo!

PRVA PREDSTAVA V KULTURNEM DOMU, KI LETOS PRAZNUJE OKROGLIH 80 LET

   Reptile je včeraj vprašal, če se kdo še spomni prve predstave v kulturnem domu – verjetno nihče, ker je bil dograjen leta 1929. Zgradila ga je cerkev, dela pa je vodil Janez Rančigaj,  lovrenški kaplan. Takrat so v temelje doma vzidali tudi veliko kamenja iz nekdanjega obrambnega zidu, ki je branil župnijska poslopja še od turških časov. Zidu je danes ob cerkvi le še za vzorec.   Stavba je bila namenjena predvsem kulturnim prireditvam katoliških organizacij. Vest o o skorajšnjem končanju kulturnega doma je bila objavljena tudi  v Slovenskem gospodarju, 28.8.1929.

Sv. Lovrenc na Pohorju. Naša župnija lako lahko glede naprednosti samozavestno kaže nase, ker poseda nad 25 električnih central in ima vsak večji pohorski posestnik svojo lastno električno moč. Znatno je napredoval naš trg v kulturnem oziru. Pod župno cerkvijo na ličnem prostoru med dvema mladima lipama se dviga lična, velika in praktična stavba novega »Katoliškega doma«. Dom je že znotraj gotov, le zunaj ga bo še treba ometati. Veliko kulturno središče je postavljeno s samimi prostovoljnimi darovi naših dobrih Lovrenčanov in s pomočjo mladinskega kuluka. Danes, ko je dom pod streho, dvorana in oder gotova, gleda vsak naš faran s ponosom na požrtvovalno in za našo župnijo prepotrebno kulturno ognjišče, ki bo skozi desetletja spomin na darežijivost I.ovrenčanov in na trud in skrb sedanjih naših gg. duhovnikov. Blagoslovitev novega doma bomo proslavili svečano in dan ter spored slovesnosti javili v časopisu pravočasno.

  Pa vendar do blagoslovitve doma ni prišlo tako hitro. Temu so najbrž botrovale izredne razmere, ki so nastopile v državi  z diktaturo kralja Aleksandra 6. 1. 1929. Na Slovenskem so bile na udaru predvsem organizacije pod okriljem Slovenske ljudske stranke; tako je bilo še istega leta prepovedano delovanje katoliškega telovadnega društva Orel, dovoljeni pa so bili prorežimski in »jugoslovenarski« liberalni Sokoli.

   Verjetno je bila v dvorani kulturnega doma prva prireditev ta, o kateri poroča v Slovenskem gospodarju, 23.10.1929, neznani poročevalec iz Lovrenca:

Št. Lovrenc na Pohorju. Preteklo nedeljo je bila v našem novem Društvenem domu posebna prireditev: Koncert pevskega društva »Maribor«. Velika dvorana je bila skoro polna. Navdušenje pa je rastlo od pesmi do pesmi. Pri »Flosarski« se pritrjevanje ni poleglo, dokler se ni zbor odločil, da jo še enkrat zapoje. »Maribor« se je s tem svojim nastopom pod vodstvom pevovodje g. Gašpariča uveljavil tudi na deželi kot naš najboljši koncertni zbor. Požrtvovalnemu prosvetnemu društvu v Št. Lovrencu, posebno še g. kaplanu Rančigaju, ki je dal pobudo za ta koncert, pa smo hvaležni za to prireditev.

Proti konca leta se je v njem odvijala še ena prireditev:

Sv. Lovrenc na Pohorju, Tukajšnja mladina proslavi Brezmadežno na njen praznik, dne 8. decembra, z lepo prireditvijo v dvorani društvenega doma. Spored obsega deklamacije in staro, a še vedno vabljivo in ganljivo Igro »Lurška pastarica«. Pred mladinsko predstavo je kratko predavanje o Lurdu in lurških čudežih. Začetek ob treh popoldan. Vljudno zopet vabimo vse prijatelje naše mladine, njenega stremljenja in hotenja. Napolnite prostorno društveno dvorano domačini in sosedje sebi v dušno korist in zabavo, mladini pa v veselje! Ne boste razočarani.
NAŠA DRUŠTVA Slovenski gospodar, 12.4.1929

Kulturni dom je leta 1931 blagoslovil škof dr. Ivan Tomažič. Ob tej priložnosti je gledališka skupina lovrenških Orlov, pod režijo Jožeta Petruna, zaigrala »Miklovo Zalo« Jakoba Sketa.

64

Re: V poduk ino zabavo!

Hej, moja pokojna babica je pomagala z lastnimi rokami graditi kulturni dom! To je večkrat ponosno poudarila. Ja, in tudi v teh igrah, ki so jih uprizarjali, je igrala (Miklova Zala idr.) - in baje zmeraj ene od glavnih vlog. Je bila naravni talent. Brez heca. Župnik Rančigaj je ni mogel prehvaliti.

Lepo je slišati, da se kdo tega od nas še spominja...

65

Re: V poduk ino zabavo!

Ja, kulturni dom so gradili člani lovrenškega katoliško-telovadnega društva Orel...

66

Re: V poduk ino zabavo!

Radoljna v knjigi Lovrenc na Pohorju  skozi stoletja je na strani 115 fotografijo igralske skupine "Miklove Zale", morda je pa na njej tvoja babica!

67

Re: V poduk ino zabavo!

http://www.shrani.si/t/3p/iV/3rWyUV5G/1/img005.jpg

Hojla!

Že dolgo spremljam tole debato in moram priznati Pohorc, da občudujem tvoj trud okoli zgodovine našega kraja. Ker si danes omenil o obletnici prve predstave, sem se tudi jaz spomnil da imam nekaj v tem času popularnih "starih slik". Ta je med mlajšimi in jo objavljam prav zaradi g. Petruna, ki stoji na desni strani.

No rad pa bi ti povedal, da je mlado dekle, ki stoji levo za možakarjem, kateri sedi za bobnarjem tvoja teta!

Mimogrede muzikantje niso Kanoni - so Skačejevi fantje!

Pa lep pozdrav!

Boljše biti mrtvo pijan, kot pa trezen mrtev!

68

Re: V poduk ino zabavo!

Pohorc,

hvala za napotilo!

69

Re: V poduk ino zabavo!

In za kateri vesel dogodek obeležuje ta slika?

Birmo (po opravi deklet in navzočnosti dohovnikov sodeč )?

70

Re: V poduk ino zabavo!

Čefur - mater si si zbral ime - res si me razveselil s to sliko. Saj starih posnetkov hiš, naselja itd je še kar nekaj, samo lodi nam minjka, lodi!

             Kdaj pa je bilo to posneto?

71

Re: V poduk ino zabavo!

Ojla!

Najprej naj odgovorim Radoljni! Ne gre za birmo ampak za tako imenovano "PREMICIJO" ali blagoslovitev v duhovniški poklic, v tem primeru za Alojza Pajtlerja, ki sedi med svojima staršema!
Dekleta pa s svojo prisotnostjo v belih oblekah predstavljajo čistost,(beri nedolžnost).

Pohorc!
Me veseli, da sva podobnega mišljenja, da je slik ljudi premalo. Jaz jih imam kar nekaj, nekaj še dosti starejših od te!
Ta, pa naj bi bila posneta leta 1924!

Zanimivost:
Mož, ki stoji tako ponosno skrajno desno zgoraj, je pok. Brelih! Bil je mizar in je imel delavnico kjer je zdaj zadruga. Za njega je bilo v tistem času znano, da se je hvalil, kako je bil skupaj v vojski z Hitlerjem. Starejši ljudje vedo povedati, da se je tik pred drugo svetovno vojno in v začetku vojne na vsa usta hvalil, s kom je bil v vojski. Ljudje so ga opozarjali naj se ne hvali, vendar jih ni poslušal. Na vsem lepem je izginil in izginila je vsaka sled za njim!

Fotografij imam še kar nekaj, jih bom tudi objavil, pa zgodb tudi!

Lep pozdrav!

Boljše biti mrtvo pijan, kot pa trezen mrtev!

72

Re: V poduk ino zabavo!

Čefur, hvala za zanimiv odgovor. Ja, za premicijo (obred duhovnila ob posvetitvi) pa se že slišala..., nisem pa vedela, da je bil običaj, da so se dekleta za to priložnost v belo odela.

Slike pa kar veselo gor! Jih radi pogledamo! smile

73

Re: V poduk ino zabavo!

http://www.shrani.si/t/2j/2U/1UFUVpbg/img015.jpg

Haj vsem ljubiteljem starih slik!

Tokrat objavljam že malo starejšo sliko, ki pa je zanimiva zato, ker je na sliki res dosti,
(žal pokojnih) Lovrenčanov!
Slika je bila posneta 1909!

Župnik je Friderik HORVAT, ki je služboval v Lovrencu od leta 1904 pa do leta 1920, ko se je fari odpovedal.

                                                      Lep pozdrav!

Boljše biti mrtvo pijan, kot pa trezen mrtev!

74

Re: V poduk ino zabavo!

Kako pompozno pozirajo! Če prav vidim, drži en fantek v rokah sliko avstrijskega cesarja Franca Jožefa I., druga dva pa sliko Avstroogrskih dežel... Pomenljivo!

75

Re: V poduk ino zabavo!

In prapror z motivom Device Marije z Detetom!
Luštno.

76

Re: V poduk ino zabavo!

http://www.shrani.si/t/2g/jE/EcuOuh1/img017.jpg

Hoj!

Še ena lepa slika - tokrat res birma!
Ali kdo ugotovi leto in župnika?? Če zadane dam za pir!!!!
Pohorc tebi to nebi smel biti problem!  Ali pač?!!

Lep pozdrav!

Boljše biti mrtvo pijan, kot pa trezen mrtev!

77

Re: V poduk ino zabavo!

Ugibam: župnik Toporišič?

78

Re: V poduk ino zabavo!

Žal ne!

Boljše biti mrtvo pijan, kot pa trezen mrtev!

79 Nazadnje urejal Pohorc (06.03.2009 01:04)

Re: V poduk ino zabavo!

Horvat ?, Pregel ?

80

Re: V poduk ino zabavo!

Žal ni ne Horvat, ne Pregel.
Pač pa župnik Jožef Sovič, ki se je rodil 8.2.1839 v Št. Ilju nad Turjakom - umrl pa je 13.02.1908 v Slovenj Gradcu.

Fotografija je bila posneta 1896 leta in je skoraj v tisti skupini starejših fotografij! 

(Nič ne bo s pirom - zaenkrat)!
No tudi jaz nisem rešil tvojega kviza s prve pravilno!

Lep dan!

Boljše biti mrtvo pijan, kot pa trezen mrtev!