101

Re: V poduk ino zabavo!

Sekirca wink !

102 Nazadnje urejal žomašter (01.04.2009 18:48)

Re: V poduk ino zabavo!

Za Pohorca: Tovarna kos in srpov ter zadružni dom.
http://www.shrani.si/t/3g/aN/Mfums9G/tov-kos-in-srp-zadruzni-.jpg

Pa še ena ob 70. obletnici tovarne (zadaj je datum 10.12.1951).
http://www.shrani.si/t/n/LI/4LviVIZL/tovarna-kos-in-srp-70-le.jpg

Re: V poduk ino zabavo!

Že v času med obema svetovnima vojnama je imel Kieffer zanimive reklamne letake:
http://www.shrani.si/t/1t/Ly/fugDvyw/img2723.jpg

104 Nazadnje urejal Pohorc (03.04.2009 16:12)

Re: V poduk ino zabavo!

Zgleda, da se je Kiefferju z nastankom Kraljevine SHS odprlo kar veliko tržišče. Ampak takrat Henrik ni več živel, ampak sin Friderik. A se je tovarna imenovala po očetu?

Za gornjo skupinsko fotografijo bi vprašal, če je na njej tudi prokurist Ivo Kvac?

105

Re: V poduk ino zabavo!

Kolikor vem je bil takrat direktor g.Torej.

106

Re: V poduk ino zabavo!

Pohorc je napisal:

Zgleda, da se je Kiefferju z nastankom Kraljevine SHS odprlo kar veliko tržišče. Ampak takrat Henrik ni več živel, ampak sin Friderik. A se je tovarna imenovala po očetu?

Za gornjo skupinsko fotografijo bi vprašal, če je na njej tudi prokurist Ivo Kvac?

g. Kvac je peti iz leve v prvi vrsti.

Re: V poduk ino zabavo!

G. Torej pa stoji v prvi vrsti tam, kjer je peta od kose.

108

Re: V poduk ino zabavo!

gospoda KVAC IVA pa ni na sliki -mogoče molo majn zaželen ?ko pa vem -mogoče bo Celski gr.vedev ko mo razne papirje v rokah-mogoče je pa biv per Kifferi?

109

Re: V poduk ino zabavo!

KOKI JE BIL PARVI GASILSKI DOM V LOVRENCI -PA ŠE MARSI DOJ BO SPAZNAL SVAJE PREDNIKE AL PA ŽLOHTO -DARO GLEJ

http://img22.imageshack.us/img22/5825/img127.th.jpg

             SO  PA SAMI FEJST  KAMPLCI -

110

Re: V poduk ino zabavo!

Morda na videz dolgočasno in suhoparno, vendar so to prva zapisana imena našega kraja in okolice. Birokratsko in "picajzlasto" delo, brez katerega pa ne more nobena resna krajevna zgodovina. Moja razpuščena duša je trpela, ampak dokončala!

historicna-topografija.pdf

111

Re: V poduk ino zabavo!

SN POGLEDAV ,(bol na hitro) danes zutra bol -vsoka ti čast POHORC- KLABUT DOM TAKOJ DU

     lp

112

Re: V poduk ino zabavo!

Pohorc!

Vsa čast - kapo dol! BRAVO!

Boljše biti mrtvo pijan, kot pa trezen mrtev!

Re: V poduk ino zabavo!

Pohorc, iskreno čestitam! Zelo pomembna pridobitev za lovrenško zgodovino, ki je gotovo zahtevala veliko časa in truda.

114

Re: V poduk ino zabavo!

Vse čestitke Roku, ki nas je razveselil s kar tremi prispevki na Jespi. Že na prvi pogled se vidi, da je bilo v njih vloženo veliko truda in tudi erudicije. Zelo pa je pohvalna obdelava še neobjavljenih virov, predvsem v diplomski nalogi, katera si res zasluži svojo ime! Zaenkrat sem zadevo bolj preletel, mi je pa že vzbudilo pozornost leto, ko dobijo Lovrenčani trške privilegije. Dosedaj smo vsi navajali leta 1222, čisto možno, da bi lahko uporabili leto 1211. Kot Lovrenčan sem takoj za! smile
Vendar je pri zapisu te letnice res nekoliko zmede, prav čuden zapis je to, kar se tudi lepo vidi na kopiji Mravljakovega izpisa.
http://shramba.lovrenc.net/pohorc/klepet/mravljak.jpg

115

Re: V poduk ino zabavo!

To bi lahko pomenilo tudi: med letoma 1211 in 1212....

Re: V poduk ino zabavo!

Pohvale in čestitke Roku tudi z moje strani... se strinjam s Pohorcem, da je bilo v diplomsko delo vloženo veliko truda.

No spotoma mi je padlo v oko, da je na strani 28 pod zemljevidom pomotoma navedeno

nemško poimenovanje kraja KOČEVJE - GONOBITZ, kar pa vsekakor ne drži

GONOBITZ so se namreč imenovale SLOVENSKE KONJICE, to je informacija iz prve roke smile

http://www.shrani.si/t/3C/k9/2mBxUfhU/33-46.jpg


No na zgornjem zemljevidu iz Avstroogrske sta z rdečo obkrožena oba kraja.

117 Nazadnje urejal Pohorc (10.08.2009 14:38)

Re: V poduk ino zabavo!

Nekaj osnovnih podatkov o Lovrencu pred drugo vojno. Med njimi tudi omemba Lovrenčana, ki se ga spomnimo samo občasno, čeprav obstaja več možnosti, da bi obudili spomin nanj, saj je tudi on mislil na prihodnje rodove in jim zapustil dragoceno dediščino: “Pravi original je bil kmet Jakob Pavlič p. d. Sadonik, samouk, zgodovinar, svetovni romar, časopisni poročevalec, toda pri vsem tem pristni slov. kmet in pravi pobornik za slov. stvar v tem nekdaj nemškutarskem kraju."

leksikon-dravske-banovine.pdf

118

Re: V poduk ino zabavo!

Novo na Jespi. "Puščavski komplet" dveh tekstov in nekaj razglednic.

http://www.lovrenc.si/?nStran=jespa& … ;novosti=2

119 Nazadnje urejal Pohorc (30.08.2009 17:55)

Re: V poduk ino zabavo!

grobn je napisal:

Pohorc, imam en izziv, ki pa vem, da bo za tebe mala malca. Nisem nikjer zasledil, kako so šla poimenovanja Lovrenca skozi zgodovino. Vem za Sv. Lovrenc na Pohorju, Sv. Lovrenc pri Mariboru, pa Radimlje oz. nekaj takega itd..., prosim če ni čisto tako ne se mi smejat.

Sicer je bilo to že nekje napisano, ampak dajmo še enkrat.

1.    Najprej se kraj imenuje Radomlje, ime se pojavlja v različnih oblikah (Radimlach, Redmil, Radenel, Radmil) do srede 13. stoletja, potem pa izgine iz rabe.

2.    Z nastankom cerkve sv. Lovrenca in župnije se začne vse bolj uveljavljati ime Sveti Lovrenc v Puščavi ( že leta 1214 Sanctii Laurentti in nemore), v nekaterih virih zasledimo še Sveti Lovrenc v Kotu, vendar se to ime ni obdržalo, v listini iz leta 1445 je kraj imenovan tudi Sveti Lovrenc v Dravskem gozdu.

   Na sploh pa v srednjem veku niso poznali enotnega poimenovanja, zato se pojavlja ime v različnih oblikah: Sveti Lovrenc, Sveti Lovrenc v Radomljah, Sveti Lovrenc v Puščavi,  Sveti Lovrenc v Kotu… Najpogosteje in najdlje je kraj nosil ime Sveti Lovrenc v Puščavi, to ime se je še danes ohranilo pri Devici Mariji v Puščavi, kjer je bila leta 1786 ustanovljena samostojna župnija.

3.    Zgleda, da se je prednikom to ime sčasoma uprlo, nič več niso hoteli živeti v nekakšni »puščavi«, Bogu za hrbtom, zato so ga na zahtevo tržanov  leta 1863 spremenili v Sveti Lovrenc ob (na, nad) Koroški železnici. Bojda pa so se še dolgo potem zbadali s »puščavniki« in stavki kot so: » Ti si en pravi heremus!«

4.    Od leta 1895 velja spet novo ime: Sveti Lovrenc nad Mariborom, kar se obdrži do konca I. svetovne vojne in razpada Avstro – Ogrske, nakar je kraj preimenovan v Sveti Lovrenc na Pohorju, po II. svetovni vojni, na začetku petdesetih,  pa izgubi pridevek »sveti«.

Po ljudskem imenovanju je bil dolgo nazaj »Šentlovrenc«, »purgerji« v trgu pa Tržani, kakor so bili vsi južno pod Peskom in Roglo »Pohorci«, oni na  levi strani Drave »Kobanci«, takoj nižje od Maribora pa »Prleki«.

Obstaja pa še eno, bolj »mitološko« poimenovanje in sicer: Sveti Lovrenc na Jezeru, ker se pri nas že dolgo in rado govori o jezeru, ki se naj bi  tod nahajalo še pred kakšnimi 1000 leti. Tako recimo pisec lovrenške gasilske kronike svojo pripoved začne v času: »ko so tukaj v našem kraju gospodarili grofje "Sponnheimi" in ko so šentpaveljski menihi zaorali prve brazde na naših sedanjih poljih, ko so dotični leta 1095 ustvarili tukaj naselbino Svet Lovrenc na jezeru."

Prav zanimivo bi bilo raziskati kdaj in kako se je pojavila ta zgodba o skrivnostnem jezeru, ki je pri Puščavi predrlo breg in se zlilo v Dravo. Jaz sem vedno posebej pozoren, če je kje omenjena. Nazadnje sem jo zasledil ravno v eni izmed raziskovalnih nalog, ki si jih Grobn dal digitalizirati. Pa naj kdo reče, da takšne naloge niso koristne! To je stran iz zvezka neznanega lovrenškega učenca napisana v šolskem letu 1933- 34, objavljena pa je v tej raziskovalni nalogi:  Naj zapisani spomini ostanejo živi, 1997, avtorji: Aljoša Vezjak, Katja Vezjak, Živa Osovnikar, mentorica: Sonja Wolfgruber.


http://www.shrani.si/f/1A/bx/4CQEbNJb/jezero-lovrenc.jpg

120

Re: V poduk ino zabavo!

Ker sem te izzval, sem ti dolžan zahvalo za to izčrpno razlago poimenovanj Lovrenca skozi zgodovino!