Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Morda so podobno tudi nekoč na Pohorju prodajali svoje domače izdelke...

http://shrani.si/f/3s/Lf/4AVnUx1v/sko1.jpg

seveda je bilo  namesto " tooooortilja z domačim nadevom, ekoloooški sokooovi iz dooooomačega saaadja"


najverjetneje  npr  "čaaaarna  mooooža" smile alipd?

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Včasih vem, da smo govorili, da ena lepa pohorska smreka pridela toliko kisika, kot ga potrebuje pet odraslih pohorcev za življenje smile

Morda zna to danes obrazložiti oziroma potrditi/zanikati s kakšnimi konkretnimi podatki?

523

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Po članku na Umanoteri odrasla bukev pridela 9.400 L kisika letno, človek pa pri zmernih naporih porabi to količino v 10 dneh. Torej bi potrebovali 40 bukev za enega človeka in dvomim da smreka pridela bistveno več kisika.
Zanimiv je še članek o ogljičnem odtisu na ujet.si, ki prišteje še porabo kisika z vožnjo z avtomobilom, hrano mesojedcev... in naračuna 150 dreves / 1 dihača wink

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Hmm, zgleda, da tudi takšne stvari niso dorečene....

Da bi smreka pridelala veliko več kisika kot bukev, čeprav je pohorska smile , dvomim, še bolj pa dvomim, da bi tole držalo
40 bukev ali celo 150 dreves za enega človeka...??

No tukaj npr en zapis iz kanadskega znanstvenega področja:
""A single mature tree can absorb carbon dioxide at a rate of 48 lbs./year and release enough oxygen back into the atmosphere to support 2 human beings." - McAliney, Mike. Arguments for Land Conservation: Documentation and Information Sources for Land Resources Protection, Trust for Public Land, Sacramento, CA, December, 1993

Torej eno odraslo drevo na dva človeka....to nas že približa
"staremu pohorskemu reku"
...?

525

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Anžej mi je pisal, da se je razvila zanimiva debata o tem, koliko kisika proizvedejo drevesa oz. rastline in če vem kaj več na to temo. Sem malo prebrskal po literaturi in lahko rečem, da so stvari res nedorečene in da imata oba verjetno bolj ali manj prav. Zavedati se moramo, da so rastline živi organizmi, ki se tako kot mi stalno prilagajajo okolju, ki jih obdaja. Včasih jim gre bolje, včasih slabše, kot je v življenju. Drevesa torej ne proizvajajo vedno konstantne vrednosti kisika. Zaradi lastnega dihanja in skrajnih razmerah (suša, pomanjkanje svetlobe,...) v okolju lahko porabijo celo več kisika, kot ga proizvedejo! Koliko kisika proizvede posamezno drevo/rastlina je odvisno predvsem od vrste (velikost, oblika, genetika,...), starosti rastline, rasti rastline, količine in "kvalitete" svetlobe, količine CO2 v ozračju, temperature, zračne in talne vlage ter drugih rastiščnih dejavnikov, socialnega položaja rastline v sestoju/združbi in še mnogih drugih dejavnikov. Torej na to vpliva ogromno dejavnikov, ki se med drugim stalno spreminjajo. Tako je kaj takšnega, kot je količina proizvedenega kisika (kot si lahko predstavljamo), zelo težko izmeriti. Mislim, da je to glavni razlog za tako različne podatke. Rastline pa vsekakor proizvedejo ogromne količine kisika. S to lastnostjo so nam omogočile tudi življenje na tem planetu! To bi bilo iz moje strani. Malo iz teme, ampak če me je Anžej že izval smile

526

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Oziroma, količino kisika že lahko izmerimo, vendar stalno niha. To sem želel povdariti. Upam, da je blo zgoraj razumljivo!

527

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Jaz se na to prav nič ne spoznam, zanimanje za biologijo sem zgubil takoj po osnovni šoli, kjer je pa bila moj najljubši predmet (samo pri enem učitelju).

Se pa kljub temu sprašujem - Včasih preberem, da je Pohorje "pljuča" Slovenije, ali pa "Golovec in Rožnik sta pljuča Ljubljane." Kako to? Mar "pljuča" ustvarjajo kisik ali ga konzumirajo? Nekako nelogično se mi vse to zdi.

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Ja je pač tako, naj si bo vprašanje še tako enostavno, pa ni rečeno, da odgovor potegnemo kar tako iz žepa, kot bi si kdo mislil smile.
Če odgovora ni v Slo, je pač treba iti čez mejo smile
_______

Zanimiv je odgovor na vprašanje:
Koliko dreves bi teoretično povprečno rabil odrasel človek v izoliranem prostoru, da bi bil zadosti preskrbljen s kisikom??

Konkreten odgovor, ki teoretično upošteva vse razno razne vplivne dejavnike je naslednji:

Eno zdravo odraslo drevo je teoretično sposobno, da v idealnih razmerah izdela dovolj kisika za 24 ljudi!!

vir: http://www.brain-channel.de/archiv/000112.html

Torej stari Pohorci, niso kar tako brcnili v temo wink

Morda so se v tistih člankih, ki jih je navedel Anžej ušteli npr. pri pretvarjanju enot liter kisika-kilogram kisika??

529

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Koliko dreves bi teoretično povprečno rabil odrasel človek v izoliranem prostoru, da bi bil zadosti preskrbljen s kisikom??

Tale izolirani prostor, v katerem rastejo drevesa je na moč vprašljiv. Kakšen prostor je to, kaj smo mu vzeli, katere nujne dejavnike smo obdržali, so drevesa zrasla v tem izoliranem prostoru, ali smo jih vanj "teoretično" prenesli, ko so odrasla? Po mojem je Narava precej bolj kompleksen prostor in so lahko  takšne teoretske redukcije na "izolirane prostore" zavajujoče. Lahko pridemo tudi do "teoretičnih" rezultatov, včasih pa bo kakšen pragmatik postregel s svojimi iz realnega okolja. In če se ti rezultati ne bodo skladali s teorijo? Tem huje za dejstva.

530 Nazadnje urejal grofceljski (10.08.2012 23:56)

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Gre samo za teoretične ali če hočeš idealne pogoje. V praksi - beri naravi je ta vrednost 1 drevo/24 ljudi zagotovo nekaj "manjša"!

Zanimivo pa je kaj pravi Unitur o tej porabi!!

"Vsak dober športnik ve da visoka smreka izdela do 3kg kisika na uro, kar znaša dnevno porabo košarkaškega moštva"

vir: http://www.rogla.eu/si/zima/vrhunski-sport/klima/

Torej če razumem prav, lahko ena visoka smreka izdela samo podnevi=12 ur kisika za 12 košarkarskih moštev?

Tukaj pa so šle enote v drugo smer...??

531

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Grofceljski, če boš ti še malo teoretiziral te bo Unitur-jeva propagandna mašinerija linčala wink. (Mar ti ne veš, da je v radiju 1500 metrov od hotela pod vsako smreko vkopana kisik bomba? Če je pa celo moštvo nabito ob kavici in čikih na terasi stare koče (kar se da pogosto videti, ne ravno v primeru slovenske košarkarske reprezentance, se pa zgoraj nahajajo tudi druga športna plemena), se dnevna poraba kisika  občutno skrči.

Je pa zanimivo to sklicevanje na naravo ravno v primeru Unitur-ja. Zarili so z buldožerji glih kamor je še šlo, saj zrak je še vedno čist, ampak vsako leto se da videti kaj novega. Letos vodni zbiralnik, pa asfaltirana potka po gozdu ... Delajo, služijo, kaj pa hoče človek reči. Ampak enkrat bodo morali tudi s tem nehati, ker kar je preveč, je pa preveč.

532 Nazadnje urejal grofceljski (11.08.2012 09:28)

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Ja takšne stvari se dogajajo, če avtorji enostavno prepišejo neko zadevo od nekod, pa sploh ne razumejo "jedra"...

V članku na linku, ki ga je podal Anžej

http://www.ujet.si/150-dreves-ogljicni- … ga-cloveka

je navedeno naslednje

Se pravi bukev proizvede 13.432 g kisika na leto

...če upoštevamo še malo OŠ fizike, to pomeni, da bukev v celem letu proizvede KOMAJ 13 kg kisika,

ta podatek pa je po moje povsem napačen!

533

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Zdaj te pa tudi jaz ne razumem:

Liter kisika tehta  1,429 grama.
Bukev sprosti letno 9400 litrov kisika .

Čudežna formula za težo kisika, ki ga letno proizvede bukvev, se glasi 9400 * 1, 429 = 13.432 g ali 13 kilogramov, 43 dek in  dva pezdeca. Kaj je tu nenavadnega? Liter kisika ni liter mošta ali vina, pa da bi rekel kot včasih :"Dve žemlji pa kilo vina!"

534

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Spet malo zabavne matematike. Tako na hitro sem izbrskal, da normalen človek porabi od 300 do 600  litrov kisika dnevno, ob normalni prehrani in recimo temu: normalni telesni aktivnosti. Uberimo eno srednjo mejo pa recimo, da je  dnevna poraba kisika pri »dihaču« brez posebnosti 450 litrov .

Častitljiva bukev proizvede 9400 litrov kisika na leto.

9400 / 450 = 20, 8888… Torej lahko bukev vzdržuje povprečnega  skoraj 21 dni.
Tri bukve pa 63 dni, ali dva dolga meseca ko plače ni in ni …

Sem pa odkril še en članek, kjer avtor pravi, da bukev proizvede 9400 litrov kisika na leto, kar človeku zadošča (samo) za 10 dni. Nekaj podobnega zgoraj navaja Anžej, torej potemtakem porabi človek 940 litrov kisika dnevno. Potem pa avtor zelo čudaško zaključi, da potrebuje človek v življenju 40 (sic!) dreves, da se nadiha.  Po teh izračunih je povprečno človeško življenje dolgo  400 dni!  Prosim preberite:

https://docs.google.com/viewer?a=v& … DZsLk7dBvQ

Meni se je vedno zdelo, da so naravoslovci sila natančni !?

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Pohorc je napisal:

Zdaj te pa tudi jaz ne razumem:

Liter kisika tehta  1,429 grama.
Bukev sprosti letno 9400 litrov kisika .

Čudežna formula za težo kisika, ki ga letno proizvede bukvev, se glasi 9400 * 1, 429 = 13.432 g ali 13 kilogramov, 43 dek in  dva pezdeca. Kaj je tu nenavadnega? Liter kisika ni liter mošta ali vina, pa da bi rekel kot včasih :"Dve žemlji pa kilo vina!"

Pohorc, očitno je, da 9400L kisika "tehta" cca 13kg, sploh če vemo, da je gostota kisika 1,429 g/l ali če že hočeš
tudi 1,429 kg/m3...torej če masa štima, če gostota štima, je lahko narobe samo PROSTORNINA!

To jaz pravim! Trditi, da odrasla bukev v celem letu proizvede komaj 13kg kisika oziroma 9400 L kisika (kar je v bistvu manj kot prostornina sobe 2x2m) je po moje neumnost!

536

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Vidva bosta doktorirala, biologi pa se nam v brk smejijo wink Predlagam da prijavimo projekt Živadinovu v Vitanjski KSEVT, da posodijo eno od sob za znanstvene poskuse in se not zapre edn skup z bukvijo pa da vidimo kdo dlje zdrži wink Ali celo kupimo mašin za merjenje učinkovitosti fotosinteze.

Kolikor naprej brskam, je najprej neverjetno kak se je teh 9.400 L čistega kisika zažrlo v razne članke, raziskovalne naloge, bloge... zgleda pobrano vse z Umanotere in utemeljeno s "strokovnjaki pravijo", kot je dandanes mantra za marketinške utemeljitve kvalitete proizvodov. Ali kot se je izkazalo že mnogokrat - če je rekel Wiki (analogno če so zapisali mediji) še ne pomeni da je res.
Kar pa daje misliti je različnost podatkov in pomanjkanje resnih študij. Našel sem eno razmeroma razumljivo, strokovno in obsežno študijo izpred petih let: Oxygen Production by Urban Trees in the United States, ki za Ameriko omenja povprečnih 30 dreves/človeka, proizvodnjo pa odvisno od velikosti drevesa (preračunano iz nerazumljivih inč in funtov:

  • okoli 6 cm premera debla: okoli 2.9kg čistega kisika/leto

  • 25 cm: 22kg

  • 50cm: 45kg

  • 75 cm: 110kg

Je pa še mnogo drugih faktorjev pri količini proizvedenega: letni čas, vrsta drevesa, lege (tropi, mesta...)... še več pri porabi: industrija, avtomobili, ogrevanje, živinoreja.

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

grofceljski je napisal:


To jaz pravim! Trditi, da odrasla bukev v celem letu proizvede komaj 13kg kisika oziroma 9400 L kisika (kar je v bistvu manj kot prostornina sobe 2x2m) je po moje neumnost!


No in kaj pravi Wikipedia.de-nemška wikipedia o našem vprašanju?

POVZETEK ZELO OBŠIRNEGA NATANČNEGA IZRAČUNA:

"80-letna, 25m visoka bukev s 15 m-skim premerom krošnje:

- porabi na uro 2,352 kg CO2.....0,96 kg H2O.....in 25.435  KJ sončne energije-

da v istem času - torej v eni uri proizvede 1,712 kg kisika, kolikor znaša povprečna poraba desetih ljudi !

http://de.wikipedia.org/wiki/Baum


pa da se spomnimo še starega pohorskega reka:

"Včasih vem, da smo govorili, da ena lepa pohorska smreka pridela toliko kisika, kot ga potrebuje pet odraslih pohorcev za življenje"


Morda je čas, da se ob tem vendarle nekateri malo zresnijo... wink

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Potem je "smreka vizavi sv.Miklavža" v trgu pravi fenomen za nas(pokriva celi Gornji trg)-teoretično.Vseeno so vaši članki zanimivi, zabavni, poučni...

539

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Te razlike med podatki so naravnost dih jemajoče. Morda pa izhajajo iz razlik v mentaliteti in temperamentu posameznih narodov. Vsi vemo, da so Nemci priden, delaven in storilen narod, pa verjetno to pričakujejo tudi od vsega živega okoli sebe. Zanimivo bi bilo prebrati še kakšno črnogorsko študijo o tej problematiki. Sploh bi lahko naredili kakšen mednarodni projekt z delavnim naslovom: »Listek, listek v krošnji povej, koliko kisika daš deželi tej.«

Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Pelargonija je napisal:

Potem je "smreka vizavi sv.Miklavža" v trgu pravi fenomen za nas(pokriva celi Gornji trg)-teoretično.Vseeno so vaši članki zanimivi, zabavni, poučni...

Koliko prebivalcev pa ima tale vaš Gornji trg, ali samo pet smile ?

Pohorc, hec mare bit!, pa drubijž tujdi!

Sicer pa naši domači strokovnjaki (npr.inženirske vede) pri svojem delu s pridom uporabljajo nemško literaturo, priročnike ipd.

Nisem pa še videl ali slišal za kakšni črnogorski priročnik, ki bi bil v veljavi pri nas...če odštejemo vice smile