1

Tema: Turizem v Lovrencu!

Prvo delo,ki ga opravim zjutraj, ko vstanem je pregled klepetalnice.Vesel sem,ko vidim nove prispevke o Lovrencu in problemih le tega.Sem pa malo žalosten,kajti večina prispevkov je  z negativnim prizvokom.Ne vidim predlogov rešitev.Dosti se govori o turizmu v Lovrencu,takrat se spomnim časov ko smo z želežniške postaje Ruta vozili z tovornim vozilom "staro Prago" turiste v
Lovrenc.Bil jih je poln Lovrenc.Vendar vsi niso spali v hotelu!Takratno turistično društvo je aktiviralo vse Lovrenčane ,da so oddajali proste sobe.V današnji krizni situaciji bi bil to kar mali dodatni zaslužek občanov,kateri so sami ostali v prevelikih hišah.Pred kratkim sem zasledil,da bi se sodelovanje z otokom Visom ponovno oživilo.Zato bi bil skrajni čas,da staknemo glave in srečanje organiziramo vključno z prenočitvijo in prehrano v Lovrencu ne pa tako kot je bilo,da so za požrtvovalno delo Lovrenčanov kasirale sosednje občine,(če se motim ,me naj nekdo popravi)Zadnji čas je ,da organiziramo okroglo mizo na temo "Turizem v Lovrencu "
Vem ,da obstojajo občinski akti o tem, vendar rezultatov ni.Dosti predlogov je pred kratkim nanizal g.Anžej,vendar je vse to potrebno oživiti.
Dosti dela na tem področju se ,da narediti tudi brez denarja.
Pred leti sta bila gonilni sili v turizmu g.Fornezzi Otmar (gostinstvo,prenočišča in G.Novak,ki je skrbel za promocijo.
Na odprto mizo bi povabil tudi vse gostince,vse ki že imajo proste postelje (gostilna Urbanc,kmetija Lipnik,in kmetija Geratič mogoče še kdo za katerega ne vem.Vse zainteresirane iz lovrenških kmetij,katere zanima turizem in še kdo bi se našel.
Nekdo bo rekel ta je pa optimist,vendar drugače ne gre.Predlagal bi da bi g.Anžej in g.Pohorc (tudi njegov oče je ogromno naredil za promocijo turizma v Lovrencu) stopila v stik z turističnim društvom ,katero mora povabiti pismeno!!! akterje ,kateri
lahko doprinesejo k začetkom turizma v Lovrencu.Predlagane bi tudi prosil,da pripravijo okvirni program okrogle mize,da ne bo zopet vse ostalo na tem ,da ni denarja...
Se opravičejem, ako moja razmišlanja nekomu ne bodo všeč vendar poskušam,ker mi ni vseeno za Lovrenc in lovrenčane
Lep pozdrav Paja.
Prav bi bilo,da bi to vodilo turistično društvo,vsi ki jim pa ni vseeno za Lovrenc pa bi pomali (Anžej,Pohorc,Erik,Rookoo,vpeter in še kdo bi se našel.)ako sem koga pozabil mi naj oprosti.Prvo pa bi morali osvežiti strani o društvih,da bodo naslovi aktualnih predsednikov in ne ispred deset let...

2

Re: Turizem v Lovrencu!

Če se hočemo iti turizem, prvo rabimo nekoga, ki bo redno zaposlen na turističnem društvu, da bo vse stvari urejal. Seveda pa je zdaj (tako kot smo že vajeni), naš župan spet zaposlil eno izmed svojih kolegic, ki sploh nima Lovrenških korenin. Torej nima blage veze kaj se v našem kraju dogaja. Vendar g.župan je očitno ocenil, da je vseeno dovolj sposobna za opravljanje takšne funkcije. Res, spet ena boljših odločitev.

Se pa strinjam glede okrogle mize, kjer bi lahko vsak predstavil svoje ideje in vizije, ki bi morda pripomogle k razvoju kraja. Je pa žalostno, da nekateri so plačani za to, pa ne mignejo s prstom. Nevem, Joško, a misliš, da bodo turisti prišli sami od sebe? Vrjetno ljudje res komaj čakajo, da pridejo pogledati kako dober gospodar si.

Upam, da se naslednje leto marsikaj spremeni in takrat pol lahko začnemo upati na kakšnen razvoj kraja. S trenutnimi vodilnimi pač ne bo šlo... Pa s tem ne mislim samo župana ampak tudi vsa ostala društva in gostince, da malo več storijo kaj se tiče promocije kraja. Tudi kmetje bi lahko storili kaj več od sečnje gozda in si vzeli vzgled po Lipniku. Malo poglejte sosednje občine kako se razvijajo. Lovrenc pa lepo nazaduje.

P.S.
Sem slišal, da so bili po Lovrencu obešeni neki plakati "bek je", vendar jaz nimam nič s tem. Pač povem, da malo utišam čenče, sem človek, ki povem v obraz, če me kaj moti!

3

Re: Turizem v Lovrencu!

Minule dni je bila na Činžatu postavljena informacijska tabla čezmejnega projekta Hiking&biking, ki ga je izvajal Zavod za turizem Maribor. Planinci in kolesarji smo prispevali zanimive poti ter označili znamenitosti in gostinsko ponudbo, Občina pa je koordinirala.
Sicer na takem zemljevidu velikega merila, ki zajema območje od Lovrenca do Gornje Radgone, ne vidi detajlov po katerih bi lahko načrtoval izlet a je nek prikaz ponudbe je le.

http://shramba.lovrenc.net/anzej/klepet/img20130507174851.jpg

4

Re: Turizem v Lovrencu!

Mislim, da spodnji članek kar nekaj pove o nas; še posebej na področju turizma!?

KOMENTAR

٭POMANJKANJE KADRA ALI VOLJE?

Ob koncu preteklega tedna je občinski odbor SZDL v Rušah sklical širše posvetovanje o delu in problemih svoje organizacije. Prisostvovali so mu predstavniki vseh vaških organizacij SZDL v komuni in nekateri gostje. Na posvetovanju sta predsednik in tajnik obč. odbora SZDL poročala o politični in organizacijski aktivnosti organizacij SZDL.
Iz poročil in kasnejše razprave je razvidno, da delo vaških organizacij ni bilo dovolj živahno. Ker je stanje v teh organizacijah nezadovoljivo, bo obč. odbor SZDL v Rušah moral nekaj ukreniti. Kot glavni vzrok nedelavnosti vaških organizacij pri Lovrencu in o Puščavi navajajo pomanjkanje potrebnega kadra, kar pa ne drži. Znano je, da je tako pri Lovrencu kot v Puščavi na razpolago dovolj kadra. Ustrezne ljudi je treba le poiskati in izbrati na izrednih zborih volivcev. Slednje velja še posebej za Lovrenc in skoraj neverjetno je, da tam do danes niso našli toliko ljudi, ki bi lahko poživili delo tamkajšnje organizacije. Problemov, ki bi jih morali tamkajšnji organizaciji pričeli takoj reševati, je več kot preveč. Znano je, da je v kraju tudi še danes dovolj prosvetnih delavcev, ki bi lahko uspešno vodili kulturnoprosvetno dejavnost v kraju. Kaj je tu storila vaška organizacija poleg tega, da je Lovrenc znan po svoji kulturno-prosvetni tradiciji, je pa drugo vprašanje.
Glede na to, ker v večini organizacij na vasi delo šepa, so na posvetovanju sprejeli sklep, naj vse osnovne organizacije čimprej prično z resnim delom.
Razen tega so na posvetovanju med drugim govorili tudi o pripravah za letne občne zbore organizacij SZDL, pregledali so finančno poslovanje od januarja dalje, sprejeli predračun za leto 1957, pogovorili pa so se tudi o dosedanjem delu novoustanovljene komisije za družbeno upravljanje in komisije za ženska vprašanja.
G. G.

VEČER,  Leto XII.,  št. 260,  6. 11. 1956,  str. 2

5

Re: Turizem v Lovrencu!

Zgled dobre prakse iz preteklosti!

BRAVCI IN UREDNIŠTVO
To je skrb za turiste

Tov. urednik!

Pri gostinskem podjetju Lovrenc na Pohorju sem imela rezervirano sobo za letni dopust in že vplačano akontacijo. Zaradi bolezni sem jo morala odpovedati. Že naslednji dan sem dobila odgovor:
»Vašo cenjeno dopisnico z dne 27. t. m. smo prejeli in vzeli na znanje, da odpovedujete rezervacije sobe. Sočasno Vam vračamo tudi vplačano akontacijo.
Ko bo spet nastopila možnost, da bi počastila naše letovišče s svojim cenjenim obiskom, nas bo to zelo veselilo in se Vam tozadevno priporočamo.
Prijetni so pa tudi enodnevni izleti v ta naš kraj, mogoče se boste ob priložnosti odločila event. za tak izlet
V tem pričakovanju Vas najlepše pozdravljamo!«

Bila sem prijetno presenečena in sem mnenja, da je tako poslovanje lahko vzgled vsem gostinskim podjetjem. Le na ta način se pridobivajo gosti. Prav rada se bom odzvala prijaznemu povabilu, ko mi bo mogoče in pa še drugim toplo priporočam.
Tatjana Hanžič
Grajski trg 7, Maribor

2112.    VEČER,  leto XVIII.,  št. 215,  13. 9. 1962,  str. 4

6 Nazadnje urejal Helena (29.11.2013 00:57)

Re: Turizem v Lovrencu!

Župan (ne bom napisala spoštovani, ker sem mnenja, da si je spoštovanje potrebno prislužiti), spoštovani krajani!
Ko sem že mislila, da turizmu v Lovrencu ne more iti slabše, da je nazadek dosegel končno črto in je možno pričakovati pozitiven obrat ali pa vsaj stagnacijo, sem bila danes s pridobljenimi informacijami ne samo šokirana, temveč tudi zmedena saj, če je vse to res, moja logika razmišljanja tega ne dosega. Podatke sem dobila od ljudi, ki so v zadevo direktno vpleteni. Zadeva je sledeča (ker sem malo zadaj, podatki niso sveži, čeprav se mi zdijo zanimivi - presodite sami):
- Na občini imamo zaposleno delavko (naj bi ji bilo ime Mojca, kaj več ne vem, ker je na občinski strani niso predstavili po rubriko Občinska uprava). Ta naj bi bila zadolžena za turizem in malo gospodarstvo. Do tukaj vse lepo in prav, vendar gremo naprej.
- V prostorih TD deluje Turistično informativna pisarna. Delavka, ki je tam zaposlena preko javnih del, je direktno odgovorna gospe Mojci, saj ta izda dovoljenje za vsak poslan papir. Iz tega sklepam, da delavka v turistični pisarni opravlja delo tajnice gospe Mojce.
-V prostorih TD ima prostore tudi samo turistično društvo. Vendar je delo javne delavke striktno ločeno od potreb TD in delavka ne sme v času uradnih ur opraviti kakršno koli delo za TD. Tu je mišljen kakršen koli suport delu društva.
- V sklopu občine je ustanovljen Odbor za turizem in malo gospodarstvo. Razen akcije z razglednicami, nisem slišala, da bi kaj drugega speljali.Vendar priznam, da sem zadnje čase slabše obveščena.
- TD še vedno deluje, čeprav že dve leti ni dobilo kakršnih koli sredstev od občine.

Torej povzetek:
Župan je v svoj razvojni načrt pod prvo točko podal razvoj turizma v kraju. Sedaj imamo razen turističnega društva zaposleno še delavko na občini, javno delavko v turistični pisarni in ustanovljen Odbor za turizem in malo gospodarstvo. V zadnjem letu ni bilo niti enega organiziranega ogleda Lovrenca, osnovne šole nas ne obiskujejo več v sklopu učnega načrta, za razna društva upokojencev več nismo zanimivi. Imamo štiri subjekte, ki delujejo ločeno in turizmu v kraju nikoli ni šlo slabše (pa ne se obešat na Lipnika!).
Če je vse to res, mi prosim pomagajte razvozlati to logiko, ker je moj razum niti po najboljših močeh ne dojema. Smo mar pozabili na rek: V SLOGI JE MOČ!!! Nekoč je Manca bila odprta za vsa društva, ne samo za suport, tudi za ideje, realizacije idej. Imeli smo letno preko 20 avtobusov ogledov. Za kraj "ki nima kaj ponuditi" se mi zdi to veliko. Šole so nas obiskovale redno, s svojo ponudbo smo postali del njihovih učnih načrtov. In za to je bil potreben 1 javni delavec, ki je koordiniral delo, pošiljal ponudbe, komuniciral s društvi, saj smo le tako lahko iz ničesa ustvarili solidno ponudbo.Marca letošnje leto je bil župan na občnem zboru TD izvan, da skliče sestanek, da se vpleteni na področju turizma vsedejo in razdelijo delo. Do danes še ni našel časa. Toliko o njegovih prioritetah. Občina ni organ, ki je namenjen sam sebi. Občina smo ljudje in je tako potrebno tudi razmišljati in delovati. Uspeh imajo tisti, ki znajo sodelovati, začutiti potrebe drugih, si prisluhniti in priskočiti na pomoč. Vse ostalo je obsojeno na propad. In mi smo tam...
Helena Petrič
Štamberk
Spodnja cesta do konca

P.S.
Kritika ni namenjena delavkam v turistični pisarni, saj delujejo po navodilih nadrejenih.
V kolikor kaj od navedenega ni res, me prosim popravite, da ne bom širila neresnic. Moj namen je, da smo tudi ostali seznanjeni s problemi in kratkimi stiki na tem področju. Župana pa javno pozivam, naj si najde čas za obljubljeni sestanek. Leto bo počasi na okrog. Verjamem, da ga na sestanku nihče ne bo vgrizno ali mu storo kakršnokoli silo. Vse to so prijazni ljudje, rabijo samo modro glavo, ki bo to znala povezati in tu se lahko izkaže kot modrec. Potem bom tudi jaz začela zapis s "Spoštovani župan!".

7 Nazadnje urejal Rookoo (29.11.2013 14:47)

Re: Turizem v Lovrencu!

Vse od napisanega je res in dejstvo je, da župan ne dela popolnoma nič, razen tisto, kar ima korist on sam, ter njegovi priskledniki...

Gospa Mojca je gospodična iz Ruš, ker v našem kraju nimamo primernega kadra za opravljanje tega dela.
Skratka velika žalost v naši kotlini.

P.S. edini, ki se trudi za promocijo kraja, tako ali drugače, je gospod Hren (srna na ketni)...

8

Re: Turizem v Lovrencu!

Helena a si ti jo hecna! Kedo so pa že avtobusi prinesli pike na volitvah? Avsfalt, pločnik pa kandelabri na Kovaški se pa tok furm jo bolj sploča a kor wink

9

Re: Turizem v Lovrencu!

Aja pa saj ste vidli da je v proračuni 12000€ za info terminal in 3500€ za spodbujanje turizma. Samo bega me ko pomeni da je toto pod postavko "pospeševanje in podpora gospodarski dejavnosti"!?!!?

10

Re: Turizem v Lovrencu!

Sicer proračuna nisem gledal bi pa komentiral ceno 12.000 € za info terminal. Kmalu po postavitvi sem si ogledal terminal v Podvelki (v centru pri turistični tabli). V zapisniku seje je zapisana informacija, da bo terminal stal šest tisoč štiristo šestdeset € (6.460).

Stran 14, 15: http://www.podvelka.si/h/JANJA2011/zapisnik4-2011.pdf

11 Nazadnje urejal Anžej (30.11.2013 13:58)

Re: Turizem v Lovrencu!

Imam Heleno na sumu da že misli bere wink
Skor že ena tri leta tudi jaz opažam trenja med turističnim društvom in županom. Težko sodim kdo ima prav pri prelaganju odgovornosti in zamerah a stagnacija dejavnosti, pravzaprav nazadovanje namesto pospešenega napredka, je dokaz da iz te moke ne bo (dobrega) kruha. Da pa pri takem odnosu ni ravno veliko prostovoljcev pripravljeno žrtvovati svoj prosti čas je najbrž jasno.
V turistični pisarni se dela kar prizadevno - nabavili so prenosno stojnico in letos jo je bilo videti marsikje. Res pa zgledi iz preteklosti kažejo, da je možno narediti precej več - z dobro koordinacijo nekoga zaposlenega (redno! ne vsako leto nekdo drug prek javnih del, da se ohranja povezanost dela) in skupine prizadevnih turističnih volonterjev, kot je TD.
Strategija razvoja turizma je v "pacu" tudi že eni dve leti. A strategije se ne dela z anketo na malem vzorcu in v domeni ene osebe, nujna je javna razprava! Več glav več ve pa tudi ljudje imajo pravico povedati ali si sploh želimo nekega turističnega razvoja ali je bolje ostati spalno naselje z dvema fabrikama na nitki.
Ni mi ravno v ponos priznati da sem član odbora za gospodarstvo, turizem in kmetijstvo. Od konstitutivne seje pred natanko dvema letoma smo se sestali le še trikrat, nazadnje junija letos. Pričakoval sem delovni odbor, prišel pa v (županovega) posvetovalnega, kjer so sicer vsi pripravljeni povedati svoje mnenje a delo bi se preložilo na neke prostovoljce. Že skozi pa pozivam k sklicu okrogle mize z vsemi, ki delajo na področju turizma in posamezniki. Pa je bil, junija, na hitro, za namen prihajajoče nove maše in z zelo skromno udeležbo.

V eni od tistih postavk za razvoj turizma v proračunu je tudi postavitev malih info tabel pri znamenitostih (opis, slikice, prevod, kontakt za ogled, link...), ki smo se jih namenili narediti že po postavitvi velike panoramske table pri Manci. Ideje o krožnih poteh za povezavo znamenitosti in kmetij, smernih tablah in novem prospektu tudi že tlijo. A to ni mala reč pripraviti vse te vsebine. Zato bo še pred prazniki sklican javni delovni sestanek, kjer bomo rešetali ideje o info tablah (in turizmu). Nadejam pa se, da se nam pridruži čim več Lovrenčanov, ki imate mnenje kako se celotno lotiti turističnega razvoja ali želite kakorkoli pomagati.

Pa ljudje bomo morali nehati pričakovati, da nam občina ali država vse prinese na pladnju. Vse to stane in veliko birokracije s sabo potegne. Mi moramo premakniti svoje r* in sami nekaj storiti, da se bodo stvari premaknile na bolje!

12 Nazadnje urejal Helena (30.11.2013 13:55)

Re: Turizem v Lovrencu!

Tudi jaz nisem gledala proračuna, vendar, če je res, se mi zdi investicija nesmiselna in finančno pretirana. Nesmiselna predvem zato, ker trenutno že imamo tablo, dodatne ponudbe pa še ne. Še tisto, kar je blo, je mrtvo. Ugotovili smo, kaj nam ne deluje. Rabimo koordinatorja, da vse zadolžene za turizem združi. To vlogo bi moral prevzeti župan, vprašanje pa je, koliko je sposoben združevati. Če ne on, pa mogoče gospa Mojca z občine, če je to res njen resurs. Sklicat konstruktivni sestanek, videt kaj imamo in kaj bi se dalo v najkrajšem možnem času realizirati. Če je cifra iz proračuna prava, z modro glavo lahko marsikaj uredimo. Res je, imamo čudovito naravo in svež zrak. Pa dajmo to izkoristit. Uredimo lahko sprehajlno tematsko pot. Združimo lahko znamenitosti, ob poti pa uredimo točke, na katerih gosti lahko spoznavajo pravljico o Jezerniku. Nekaj podobnega je urejeno na poti okoli Bohinjskega jezera. Tam so postavljene tematske točke, kotički za počitek, lesena igrala kot sestavljanke, čoki, po katerih lahko hodiš, mlinček in igrala za igro z vodo,... Če bom našla slike, jih priložim. Lahko ob znamenitostih postavimo manjše table, na katerih bo opis le teh (recimo opis Pajštve ob sami sušilnici). Mislim, da so tudi kmetje dozoreli, da bi se lahko vključili. Nekaj ležišč je pri Lipniku, tam je tudi ponudba s konji. Če to vse skupaj združimo, nekaj vendarle je. In potem moramo delovati po logiki, če gre sosedu, kje lahko še jaz postavim svoj lonček. Zavedat pa se tudi, da če sosedu ne bo šlo, bo tudi moj lonček prazen. Začet pa res na tem, določit odgovorno osebo, ki pozna delovanje društev, da bo znala povezat vso ponudbo. In ponudba društev ni zanemarljiva. Vsaka pazla za sebe nič ne predstavlja, če pa jih sestaviš, lahko dobiš čudovito sliko.
Župan, žogica je pri tebi!

13

Re: Turizem v Lovrencu!

Anžej je napisal:

Pa ljudje bomo morali nehati pričakovati, da nam občina ali država vse prinese na pladnju. Vse to stane in veliko birokracije s sabo potegne. Mi moramo premakniti svoje r* in sami nekaj storiti, da se bodo stvari premaknile na bolje!

Se strinjam. It na občino pa par posameznikov v rit brcnit, da se malo streznijo! Pa da se spomnijo zaradi koga so tam.

Helena je napisal:

Župan, žogica je pri tebi!

Župan ima žogico pri sebi že tri leta in ni naredo nič kaj se turizma tiče. Tako da nevem zakaj bi sedaj bilo kaj drugače. Naslednje leto bo ziher spet dajal razne obljube in nevem kaj vse, pol pa spet nebo kaj iz tega...

14 Nazadnje urejal Pohorc (30.11.2013 22:14)

Re: Turizem v Lovrencu!

Ta nakup info terminala jo vsekakor modra odločitev, ki bo usodno pripomogla k razvoju lovrenškega turizma. Nakup pa bo imel smisel, če bo poleg terminala stala tudi informacijska tabla z napisom PRVI LOVRENŠKI INFO TERMINAL, ki mora biti seveda opremljena s slikami tega tehnološkega čudesa. Potem pa vse skupaj dati v cajtnge.

Ja, to je pravi in sistematični pristop k turizmu. Zato bi bilo dobro na kakšnem polju postaviti tudi letališki stolp kot odločilni prispevek k razvoju lovrenškega zračnega prometa. Nič zato, če še ni letališča in avionov, saj bo tudi  terminal stal brez turizma. Pa kaj, saj bo šikan tudi brez tega.

15 Nazadnje urejal kolaric.jasna0 (03.12.2013 19:18)

Re: Turizem v Lovrencu!

"Če se hočemo iti turizem, prvo rabimo nekoga, ki bo redno zaposlen na turističnem društvu, da bo vse stvari urejal. Seveda pa je zdaj (tako kot smo že vajeni), naš župan spet zaposlil eno izmed svojih kolegic, ki sploh nima Lovrenških korenin. Torej nima blage veze kaj se v našem kraju dogaja. Vendar g.župan je očitno ocenil, da je vseeno dovolj sposobna za opravljanje takšne funkcije. Res, spet ena boljših odločitev."

Pozdravljeni,

želje, spodbude in navsezadnje tudi pritožbe so vedno dobrodošle, saj posameznikom, ki lahko ukrepajo, kažejo pot, kaj je morda še potrebno narediti. Vsi omenjate določeno osebo, ki resda nima "lovrenških" korenin, ampak je zaposlena že toliko časa, da ve, kako in kaj.
Kdorkoli ima kakšne pripombe, boljše rešitve, naj pošlje predloge na občino.

Lep pozdrav,

J.K.

16

Re: Turizem v Lovrencu!

kolaric.jasna0 je napisal:

"
Pozdravljeni,

želje, spodbude in navsezadnje tudi pritožbe so vedno dobrodošle, saj posameznikom, ki lahko ukrepajo, kažejo pot, kaj je morda še potrebno narediti. Vsi omenjate določeno osebo, ki resda nima "vaših" korenin, ampak je zaposlena že toliko časa, da ve, kako in kaj.
Kdorkoli ima kakšne pripombe, boljše rešitve, naj pošlje predloge na občino.

Lep pozdrav,

J.K.

Pozdravljeni tudi vi... Glede vašega napisanega me zanima par stvari. Bom malo razčlenil vse skupaj, da bo lažje...

1. "želje, spodbude in navsezadnje tudi pritožbe so vedno dobrodošle, saj posameznikom, ki lahko ukrepajo, kažejo pot, kaj je morda še potrebno narediti."

Napisali ste, da je morda še kaj potrebno narediti. To se mi sliši kot, da je Lovrenc nevem kakšno turistično mesto in morda manjkajo še samo kakšne finese. Zdaj pa jaz vas vprašam, kaj je bilo narejeno na području turizma v teh treh letih?

2. "Vsi omenjate določeno osebo, ki resda nima "vaših" korenin, ampak je zaposlena že toliko časa, da ve, kako in kaj. "

Če bi ta oseba vedela kako in kaj, bi morda se začelo kaj dogajati na tem področju, ali se motim? Razen če pod "kako in kaj" spada to, da se nič ne dela - to bi bilo še najbolj razumljivo. To da nima naših korenin v končni fazi sploh ni važno. Važen je napredek pri delu, ki ga pa ni kje za videti... Razen če hodijo turisti po Lovrencu ponoči, da jih nihče ne vidi. Podnevi pa se spretno skrivajo...

3. "Kdorkoli ima kakšne pripombe, boljše rešitve, naj pošlje predloge na občino."

Sploh ne dvomim, da na občini redno prebirajo tole našlo zloglasno klepetalnico. Tako da vse "predloge" si lahko župan in ostali pogledajo tukaj. Čeprav predlog, ki ga je dal Pohorc, bi bilo treba uradno poslati na občino. Letališki stolp nedvomno potrebujemo.

17

Re: Turizem v Lovrencu!

Rookoo, prosim brez brcanja! Konstruktivna debata, al pa se vzdrži!

Kot drugo bi rada nekaj razjasnila. Dokler je TD opravljal vlogo informativne pisarne, se je predsednica društva prijavljala na razpise za javna dela in potem tudi delovala kot nadrejeni zaposlenim v Manci. Ker je to opravljala v svojem prostem času, brez plačila, je delo temeljilo na zaupanju in samoiniciativi zaposlenega na Manci. Sedaj je občina ustanovila informativno-turistično pisarno, ki deluje mimo turističnega društva, na razpis za javna dela se prijavlja občina in nekdo na občini je nadrejen delavki. Ta nekdo (ne vem ali je to omenjena ga. Mojca ali direktno župan) je redno zaposlen in za svoje delo prejema plačilo. Se pravi, če je nadrejen, je tudi odgovoren za kvaliteto dela in količino dela, ki ga naloži svojemu podrejenemu. V tem primeru je kritika na delavko v pisarni neutemeljena in poslana na napačni naslov.

Tretja zadeva se tiče tebe Anžej! Trikrat sem morala prebrati datum in uro najinih zapisov! Temu se reče sihroniteta. Tako bi morali delovati v naši občini. Ko eden daje predloge, drugi istočasno rešuje. Vidiš kaj naredi prava frekvenca! Malo vaje, pa bova v resonanci, potem pa bog pomagaj, če skupaj pomisliva na atomsko bombo, ker jo lahko sproživa!

18

Re: Turizem v Lovrencu!

Sploh nevem kaj je tu za ugotavljati kdo je komu nadrejen. Župan je glavni in on odgovarja za vse kar se na občini dogaja. On je tudi zaposlil vse te ljudi - torej vsi odgovarjaju njemu.

Mogoče pa res bi še morali odpret kako delovno mesto, da bi vse skupaj boljše teklo...

19

Re: Turizem v Lovrencu!

Kot je videti imamo v lovrencu novo turistično atrakcijo pred skoraj  vsakim malo večjim kuclom od ležečega policaja stoji prometni znak za uporabo zimske opreme verige . Mimo grede tistega pri Urbancu so zgrešili wink
Pa kaj so imeli razprodajo teh znakov ali kaj.
Ali pa se hočejo na občini zavarovati pred kritiko ob slabem pluženju?

20

Re: Turizem v Lovrencu!

Moje razmišljanje o razvoju turizma

    Kdor hoče nekaj narediti, najde pot. Z močno voljo in jasnim ciljem je ta pot krajša in lažja, posebno, če ljudje strnemo/jo moči. Turizem se ne razvija od danes na jutri, temveč je treba imeti jasno začrtane poti in cilje o tem kako se bo v prihodnje razvijal. Izhodišče in izbrane smeri razvoja turizma morajo biti skupaj dogovorjene in pri tem delovati tako, da ne bo nihče zgolj le opazovalec. Torej vsi sodelujejo/mo in smo odgovornejši, vsak v skladu s svojimi močmi in pristojnostmi.  Cilje je mogoče doseči le skupaj, pri čemer pa so lahko turistične dejavnosti raznovrstne in številnejše.  Tudi kamenje je del poti, vendar nas ne sme ustaviti ali pač!?

    TD, ki ima bogato tradicij,  lahko sodeluje kot enakopraven in ustvarjalen  sooblikovalec dogajanja v turizmu po načelu partnerstva na lokalnem nivoju, ne more pa biti nosilec turistične dejavnosti v lokalni skupnosti. TD lahko veliko naredi na področju kot je: skrb za urejenost okolja, delo z mladimi in njihovo izobraževanje za življenje s turizmom in za turizem, sodelovanje na lokalni, regijski in državni  (tudi  mednarodni) ravni z vsemi pomembnimi zasebnimi in institucionalnimi partnerji za sooblikovanje strateških usmeritev turizma ter seveda predvsem njihovo uresničevanje.

  Predvsem pa morajo ljudje v razvoju  turizmu videti svoje  priložnosti za zaposlitev, za razvoj podjetniške dejavnosti in kot vir dodatnega zaslužka iz dopolnilne turistične dejavnosti, itd.