1

Tema: Obveščanje krajanov s strani občine

Vedno znova me žalosti, da kljub mnogim pripombam, obveščenost krajanov s strani občine ne dosega potrebnega minimuma. Kdorkoli misli in razume, da je stvar krajanov samo to, da na vsakih nekaj let obkrožijo sebi ljubega kandidata, tako za župana kot za člane občinskega sveta in se tu njihov stik z delom v občini zaključi, ne razume demokracije in pravice do soodločanja. Krajani morajo biti obveščeni o delu župana ter tudi o poteku posameznih sej. Na osnovi teh informacij imajo možnost podati pripombo, kritiko ali tudi pohvalo preko svojih kanditatov v občinskem svetu oz. direktno županu. Če tega prenosa informacij ni, sta ta dva sveta ločena.
Na domove občasno dobimo kakšen letak, ki pa je ponavadi pisan v pravnem jeziku, ki je mnogim nerazumen in se ti kaj hitro pripeti, da se poglobiš v dvostransko branje o spreminjanju cene vodarine ter na koncu ne veš, se bo cena podražila, ostala enaka ali se bo pocenila (Pa če sem že jaz navadna kmetica s Štamberka, se skozi omenjeni tekst niso znašle niti pravno podkovane osebe.). Se pravi, tiskani material odpade, dokler ni pisan v razumljivi vsebini.
Potem nam preostanejo zapisniki sej. S spletne strani je razvidno, da je sodeč po zapisnikih zadnja seja bila 29.06.2017?!
Preverim zvočne zapise in najdem zapis 18. redne seje, seveda iz zvočnega zapisa ni razvidno, kdaj je ta seja potekala.
Z video zapisi sem obupala, saj zadnja objavljena seja v tem formatu nosi številko 13 in datira na 20.10. 2016 (ne, nisem se zmotila pri letnici!).
Medtem mi je pa pred časom padlo v oči, da sta članek in slika o druženju župana na večerji z upokojenci v Gostišču Urbanc, bila objavljena takoj naslednje jutro. TO POMENI, DA ZADEVE LAHKO DELUJEJO!

Komunikacija je temelj vsega. Ni važno toliko, kaj se naredi, važna je pot, ki jo pri tem prehodimo!

Helena Petrič
Štamberk
Spodnja cesta do konca

Re: Obveščanje krajanov s strani občine

Pozdravljeni, v zadnjih dveh mesecih smo bili dva krat »odrezani od sveta« in sicer v decembru (vetrolom) in danes zjutraj zaradi prometne nesreče.  Ne razumem namreč kako to, da v času, ko imamo na voljo vse možne načine informiranja, ne more bit  tako pomembna informacija  objavljena na straneh občine (www.lovrenc.si)? Saj spletna stran občine naj bi bila tisti vir informacij, kjer so ažurne in pomembne informacije.
Potem  bi otroci in vsi ostali, ki so čakali na avtobusnih postajah,  hitro videli (gsm  ima danes skoraj vsak), da avtobusi ne vozijo. K sreči jih je o tem obveščal gasilec, ki se je s svojim avtom peljal po avtobusnih postajah. Tudi v decembru so bili gasilci tisti, ki so nas obvestili preko svoje strani na fb-ju, da cesta ni prevozna. Torej nas gasilci rešujejo IN informirajo. Hvala vam gasilci, da vas imamo, ker brez vas bi šele zvečer pri poročilih izvedeli kaj se dogaja pri nas.
Kot je že napisala Helena, če je lahko naslednje jutro objavljen članek in slike o družabnih aktivnostih, potem se to da in res se vprašujem  kako to da ne more biti pravočasno podana tudi tako pomembna  informacija kot je zapora ceste? Res me zanima kaj vi menite o tem?
Tatjana Šumer

3 Nazadnje urejal benčo (25.01.2018 19:17)

Re: Obveščanje krajanov s strani občine

Spoštovani,
jaz pa mislim, da ni edini problem informiranje (je pa zelo pomemben).
Stvar je v tem, da ti ne pomaga informacija da si odrezan od sveta, ker otroci še vedno ne bodo prišli v šolo in zaposleni ne v službo.
Vprašajmo se - vprašajmo tiste, ki bi morali odgovoriti - zakaj se danes v izrednih razmerah ni dalo odpreti kapije na Marlesu in vrat pri čistilni napravi.
Ali zadnjič v Puščavi, ko se je nekaj časa vozilo pri cerkvi čez stari most, potem pa so na oni strani stali policisti.
In ko so popoldan odprli cesto, se je dol peljal avtobus, gor pa avtobus in za njim župan, tisti, ki bi morali pa popoldan v službo, pa so nam rekli čez Podvelko in tam je bila cesta zaprta.
Lep pozdrav
Beno

Re: Obveščanje krajanov s strani občine

Pa kdo se tukaj iz koga dela norca??!!
Komu in čemu služi spletna stran naše občine?? Obveščanju občanov Lovrenca o čudovitih prireditvah v drugih občinah ali o tem, kar se dogaja zanimiviega in novega v naši občini??
Se želite udeležiti spominskega pohoda na Klopni vrh v soboto? Če želite izvedeti o tem kaj več, boste morali stopiti do najbljižje info table in prebrati letak, saj na občinski spletni strani prloge na to temo ni moč odpreti! (sem poskusila iz vsaj treh različnih računalnikov, za vsak slučaj)
Gremo naprej, tečaj angleščine in nemščine, čudovito!! Priponka, le kdo jo potrebuje in čemu?? Je ni!!
Pa gremo vsaj na malo šolo demence. Nič ne bo, tudi tukaj informacije v priponki izzvenijo v prazno!!
Toraj, kaj mi je storiti?
Lahko se odpeljem v Zreče in nato na Roglo, čistit zaraščajoča travišča (Lovrenca ne sodeluje aktivno!) ali pa se odpeljem v Lesce in se sladkam z medom na dnevu kulinarike. O tem so informacije popolne!
Spoštovani gospod župan in ostali odgovorni za informiranje nas, občanov, ki nas morda še zanima, kaj se dogaja v kraju. Spletna stran občine je po mojem skromnem mnenju namenjena informiranju nas, občanov! Zaslužimo si ažurne in prave informacije, objavljene na način, da jih bomo lahko vsaj prebrali. Zaslužimo si občino in odgovorne osebe na občini, ki se do občanov obnašajo sploštljivo in odgovorno in to pokažejo skozi svoje odgovorno delo in svoj korekten odnos.
Zaslužimo si to, ker nam je mar in skrajni čas je, da to tudi dobimo!!

Sanja Miljuš Herman

Re: Obveščanje krajanov s strani občine

Kampanja se je torej začela!

6

Re: Obveščanje krajanov s strani občine

grabenvirt je napisal:

Kampanja se je torej začela!

Aktualni župan se gre kampanjo že osem let wink
Ob poraznem informiranju Občine pa seveda ljudstvo v "slepem črevu" (citat Joška Manfrede iz oddaje Malo naokrog) seveda nima relevantnih informacij o delu občine, projektih, napakah, zamujenih priložnosti...

7 Nazadnje urejal KRANJC (22.09.2018 17:14)

Re: Obveščanje krajanov s strani občine

Pravilno Anžej!

Sem poslušal in si zapomnil nekaj cvetk: "Lokalna skupnost je v preteklosti zanemarjala podeželje." in
                                                "Občinska stavba je bila črna gradnja."

Po mojem Joško vsebinskega pomena teh besed ne pozna! Ali pa je to bila šala, ki je ne razumem....


Da pobrskam po mojem spominu leta 2010 nas je obiskal tedanji minister Peter Vlačič (SD) in nam povedal, da je v vladnem načrtu za l. 2013 predvideno asvaltiranje ceste na Roglo....koliko let je od tega? In sedaj nam Joško prodaja iste bučke.

8

Re: Obveščanje krajanov s strani občine

Tik pred vilitvami, se bo župan lahko pohvalil z projektom prenove občinske spletne strani. Upam, da bo stran prilagojena pametnim telefonom.

9

Re: Obveščanje krajanov s strani občine

Kdorkoli je že delal stran se ni pretirano potrudil o enakem delovanju na različnih brskalnikih sad

10

Re: Obveščanje krajanov s strani občine

Meni se pa nova stran dopade. Zdi se mi bolj pregledna. Upam da dopolnijo manjkajoče vsebine in slike. Slovar bi pa lahko umaknili, ker je to "naše" delo in si ga neupravičeno ter brez vprašanja lasti občina. Lahko bi razpredal še o ostalih ("turističnih") vsebinah, ki se kot copy-paste vlečejo na vseh prenovah iz 2005, ker jim je navedba avtorjev in prevajalcev tudi odveč.
Kot vedno pa bo najbolj važna sprotna in pravočasna vsebina.

Najbolj uporabna nadgradnja je obveščanje z maili in SMS-i ... če bodo le uredniki dovolj ažurni. Kot vidim reference izvajalca, dela za kar veliko občin zato je to za nas dobro, da nekdo ne orje ledine.

Najbolj pomanjkljiva stvar pa je, da ni linka na Lovrenčana! wink

Re: Obveščanje krajanov s strani občine

Res je nova stran dosti lepša/boljša. Saj prejšnja ni bila nič druga, kot postavitev nekaj strani brez vsebine. Upam, da se ta ureja naprej.

Kaj pa je v vsej stvari tragi-komično  - občani o vsem spet nismo bili obveščeni (še smile )  - ali sem kaj spregledal?

12

Re: Obveščanje krajanov s strani občine

Včeraj je bila za društva predstavitev možnosti, da sami na občinsko stran vpisujemo dogodke in novice. Žal nas je bilo bolj malo prisotnih. Če še kdo to želi, se lahko sam registrira preko https://www.lovrenc.si/prijava (ikona človečka desno zgoraj na strani) in "Nov uporabnik". Je pa po vsakem vpisu za objavo potrebno počakati na odobritev s strani urednika Dušana Jakopa na občini. Podrobna navodila lahko dobite pri Dušanu.
Stvar je precej enostavna (podobno kot sem jo na predprejšnji strani naredil že 2004 a je niso uporabljali smile ) a če je komu odveč delati to vsake kvatre, lahko vsebino še vedno pošlje na http://lovrencan.si/kontakt/ in jo bom spravil še na občinsko stran.

Bo pa kmalu tudi obratnot - če bo vpisano na občinski strani, se bo v ozadju samodejno preneslo tudi na Lovrenčana (preko https://www.lovrenc.si/ViriRSS... povem za Petra smile

13

Re: Obveščanje krajanov s strani občine

..............................  ALI MORDA KDO VE ? ...............

... kdaj bo končana gradnja 89m ceste v Kurji vasi (pri Marlesu)?????
....kdaj bo končan "vuhreški most",zopet so razrezali asfalt ????

14

Re: Obveščanje krajanov s strani občine

maxi je napisal:

..............................  ALI MORDA KDO VE ? ...............

... kdaj bo končana gradnja 89m ceste v Kurji vasi (pri Marlesu)?????
....kdaj bo končan "vuhreški most",zopet so razrezali asfalt ????

Glede na objavo v https://www.lovrenc.si/objava/187842 naj bi pri Marlesu bilo končano do konca novembra. Glede na stanje na gradbišču pa se bo najbrž zamaknilo  - koliko bodo vedeli samo majstri na gradbišču.

Za vuhreški most pa menda morajo popravit napake, ki so bile ugotovljene ob končanju del.