1 Nazadnje urejal alien12 (31.01.2018 01:58)

Tema: Iskanje informacij o Michaelu Mogetu

Pozdravljeni Pohorci!

Najprej moram pohvaliti vaš forum - nisem še naletel na forum kraja, ki bi imel tako aktivne člane in zanimive teme. Na vas se pa obračam z eno prošnjo ... Pri raziskovanju svojih korenin (izdelujem družinsko deblo) sem naletel na vaš forum (arhiv 2009-2012, prispevki 781, 905, 906)  in sliko nemškega pevskega društva, na kateri bi naj bil moj "žlahtnik" Michael Moge. Verjetno pripadam potomcem družine njegovega brata, ki je ostala v Sv. Juriju v Slovenskih goricah in ni "vandrala" naokoli. Povezave z njim še nisem našel, zato se obračam na vas s prošnjo o njegovih podatkih (njegovi družinski člani, letnice, zgodbe, fotografije ...) Kolikor sem prebiral vaš forum, sem ugotovil, da še živi (upam da) ena gospa, ki pozna zgodbe o njem.
Če sem se oglasil v napačnem delu foruma, naj moderator moj prispevek prosim prestavi. Lahko tudi na ZS.
Hvala vam za pomoč!

2

Re: Iskanje informacij o Michaelu Mogetu

Sem prestavil v novo temo in dodajam linke do omenjenih zapisov:
http://klepetalnica.lovrenc.net/viewtop … 747#p11747
http://klepetalnica.lovrenc.net/viewtop … 147#p12147

Manjkajoče slike je objavil sekirca-Maxi, morda jih še kje najdeš?

Hvala za pomoč!

Našel sem sliko pevskega društva, ostale slike niso več dosegljive. Kot kaže sem naletel na temnejšo stran svoje rodbine, zato me še bolj zanima, kako je povezan z mano.

alien12 je napisal:

Hvala za pomoč!

Našel sem sliko pevskega društva, ostale slike niso več dosegljive. Kot kaže sem naletel na temnejšo stran svoje rodbine, zato me še bolj zanima, kako je povezan z mano.

Alien12, morda kot nasvet,
ko sem se sam ukvarjal z izgradnjo druzinskega drevesa, mi je bil nadskofijski arhiv v Mb v veliko pomoc.

Tega se zavedam, ampak ker sem z delom popolnoma na začetku, sem se najprej obrnil na sorodnike in internet. Takšnih podatkov, kot jih lahko dobim na vašem forumu pa tako ne bi našel v nobenem arhivu smile.  Ko bom zbral dovolj informacij (beri letnic in krajev) pa načrtujem obisk arhiva.

6

Bil je to Miha Moge. V Slovenskih goricah Michaelov ne poznajo. Vzganjal je celega nemškutarskega hudiča tu po Lovrencu, kamor je  po mojem privandral tam okoli 1880. Na temnejšo stran svoje rodbine, pa kar pozabi, ne moreš soditi človeka in njegovih dejanj iz udobne časovne razlike več kot 100 let pozneje. Sploh pa, če že sinovi niso odgovorni za početje svojih očetov, zakaj bi bili žlahtniki.  Za Nemce je bil zelo sposoben človek, za Slovence trn v peti. Vsekakor je bil konvertit, spremenil se je iz Slovenca v Nemca. Ni pa osamljen primer, takšnih Mihcev imamo na Štajerskem in na Slovenskem še mnogo. Sem pa pa prepričan, da lahko o njem narediš celo zgodbo, kajti Miha Moge je ustanovil ali predsedoval celemu kupu društev, tako da so ga bili časopisi polni.Pa še to, umrl je v Lovrencu nekje na začetku septembra 1924.

7 Nazadnje urejal alien12 (16.02.2018 02:00)

Pokopan je v Lovrencu? Še obstaja grob? Kaj pa njegovi otroci/žena? Obstaja fotografija z njegovo hčerko, bi jo lahko lastnik še 1x objavil?

8

Lahko pa bi se tudi srečali in pogovorili, kako in kaj bilo s tem Mihom.

Jaz sem imel staro fotografijo učiteljskega zbora po letu 1900.Dal sem jo gospodu Andreju Kasjaku za eventualni šolski muzej.Tako da bi morali vprašati njega.Če se ne motim je na tej fotografiji tudi Miha Moge.

10

Z veseljem bi se srečal z vami. Najraje v Lovrencu, da še kaj poslikam ... Glede termina se lahko dogovorimo preko ZS, da ne smetimo teme.

11

Preteklo je nekaj časa, vmes sem vneto raziskoval in prišel do naslednje ugotovitve - kot kaže, nismo v nobeni povezavi z Mihom Mogetom. Priimek mojih prednikov se je glasil Mock/Mok  in  nekje med leti 1800 in 1845 so ga začeli zapisovati kot Moge, verjetno zaradi 4-ih družin Moge, ki so takrat živele na območju župnij Sv. Jurij/Sv. Jakob v Slovenskih goricah.
Če bi koga zanimalo, pa imam podatke o njegovem rojstvu, poroki, otrocih in smrti.