1 Nazadnje urejal jan3z (23.04.2019 11:21)

Tema: Iskanje knjige - POMOČ

Spoštovani uporabniki!

Prosim za pomoč pri iskanju knjige, katero je prababica pred leti brala.

V knjigi je opisana sestrelitev letala (bombnik) nad Pohorjem. Letalo je strmoglavilo v okolici Orlice (po domače Čavhovo) leta 42-43, ruski pilot naj bi s padalom pristal nekje v okolici Ribnice (po domače pri Kauču) oz tam so ga pol skrivali. Opisano je tudi kako so tik pred prihodom Nemcev prebivalci skrili še padalo, postopek reševanja in hospitalizacije pilota s strani partizanov. Ta pilot se je kasneje tudi pridružil partizanom. Knjiga torej opisuje vse od reševanja pilota do bivanja in bojevanja s partizani, omenjene so tudi vse osebe, ki so pomagale pilotu. Nimam podatka a je morda pilot sam napisal knjigo ali jo je nekdo ki je sodeloval pri reševanju. Prababica je omenila, da pomni v knjigi priimek g. Satur, možen avtor? Seveda je to že veliko let nazaj in je morda kakšen podatek pomešala.

Knjiga je starejša od 30let, prababica se ne spomni ne naslova ne avtorja, je pa njena res velika želja, da bi jo lahko še enkrat držala v rokah in jo prebrala.
V kolikor ima kdo kakršenkoli podatek ali celo knjigo doma, naj se lepo prosim javi.

Hvala!

2

Re: Iskanje knjige - POMOČ

Posrednika oz najditelja knjige čaka tudi denarna nagrada.

3

Re: Iskanje knjige - POMOČ

Za katero knjigo bi šlo žal ne vem. Tudi knjiga v http://klepetalnica.lovrenc.net/viewtop … 523#p11523 ni ugledala luči, tam omenjeni vir pa poseben kaliber ki ne pove kaj več hmm
Je pa Muzej novejše zgodovine dve leti nazaj izdal zbornik "Zavezniški letalci : predmeti iz zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije", imajo jo v kar nekaj knjižnicah https://plus.cobiss.si/opac7/bib/291752192 in morda se v njej najde kaka sled za vašo knjigo.
Našel sem tudi zapis grofaceljskega, da je sam našel informacije o enem drugem letalu (http://klepetalnica.lovrenc.net/viewtop … 369#p15369), bi znal on kaj več vedeti, kot mi ostali laiki, pišite mu preko foruma.

4

Re: Iskanje knjige - POMOČ

Najlepša hvala za odgovor in priporočilo!
Bom pogledal, če je morda pa res omenjena iskana knjiga kje v besedilu.
Poizkusil sem kontaktirati grofaceljskega, a še žal nisem prejel odgovora. V kolikor ga kdo osebno pozna, prosim če mu lahko namigne da pogleda to temo.

Za vsako pomoč sem izredno hvaležen.

5 Nazadnje urejal jan3z (29.04.2019 23:22)

Re: Iskanje knjige - POMOČ

Ali ima morda kdo hranjeno datoteko iz sporočila:
http://klepetalnica.lovrenc.net/viewtop … 546#p11546