Re: Turizem v Lovrencu!

Temu bi se reklo: "Pričam ti priču!" Po domače pa nakladanje.

22 Nazadnje urejal Pohorc (07.12.2013 00:28)

Re: Turizem v Lovrencu!

Najprej bi morali razjasniti, kaj si sploh Lovrenčani predstavljajo pod pojmom turizem, predvsem pa, kaj od njega pričakujejo. Nekomu, ki ima v Lovrencu hišo in je zaposlen ter živi svoje življenje, turizem prav nič ne pomeni. Takšen človek, si želi le bolj urejene infrastrukture, morda bolj živahnega kulturnega in družabnega življenja v kraju. Kdo pa bo zadovoljen, če se v Lovrenc enkrat na teden pripeljeta dva avtobusa turistov?  Morda bi kdo ob takšnih obiskih čutil tudi notranje zadovoljstvo; glej živim v kraju, ki ga tudi tuji ljudje radi obiskujejo. Nekdo drugi pa bo rekel, ne potrebujem tega turističnega ringlšpila, rad imam mir…
Turizem, nikakor ni vrednota, ki bi bil kar vse poprek všeč vsem.

Čeprav se mi včasih zdi, da vse preveč idealiziramo nekdanji turizem v Lovrencu, je vseeno treba priznati, da je imel tudi srečne dneve. Vendar! Lovrenški turizem se je rodil in razvil na podlagi privatne pobude, nobena občina, nobeno olepševalno in turistično društvo ni imelo pri tem odločilne vloge. Bitner, Koder, Novak, Fornezzi in kar je še takšnih so delali turizem z mislijo na dobrobit lastne dejavnosti. Turizem v Lovrencu je nastal iz čiste privatne iniciative, res pa je, da so ji znali možje dati ustrezno formo; ustanovili so Turistično društvo, kraj promovirali v različnih publikacijah, izdajali razglednice itd. Danes pa zgleda, kot da je turizem vselovrenški projekt, pri katerem morajo biti udeleženi vsi, na Turističnem društvu so delale ženske, ki so se res žrtvovale, celo dajale svoj denar, bile velike entuziastke …, ampak vprašam vas: Za kaj in za koga?

V dnevih socializma in dogovorne ekonomije je bil turizem odvisen od domačih firm. Uniorju je uspelo, naši fabriki pa ne. No, vsaj do konca 60. let prejšnjega stoletja je tudi Lovrencu nekako kazalo. Po vseh možnih kazalcih je danes lovrenški turizem dosegel dno. Ostajajo samo miti, kako je bilo nekoč. To bajanje o preteklosti lovrenškega turizma je tako močno, da se včasih zamenjuje preteklost s sedanjostjo. Vzemimo dvolistno plahto, ki je pred letom ali dvema, bila natisnjena po naročilu lovrenške občine v Večeru. Tam je bilo govora predvsem o tem, kakšen je bil Lovrenc nekoč, zelo malo o tem, kaj ima ponuditi sedaj.

Malo bolj zaskrbljujoče je, če kdo nastopi na županskih volitvah z obljubo in »programskim planom«, da bo razvijal turizem. Bolj realnim, bi lahko bilo že od vsega začetka jasno, da kandidat za župana trpi za znatnim pomanjkanjem kreativnih idej, zato se pač  poslužuje  floskul, všečno, a prazno govoriči, ne da bi se res zavedal, kaj je obljubil. Je kdo od njega pričakoval, da bo v Lovrencu postavil hotel z bazenom? Ne, ni! Lahko pa bi se zadeve lotil pri njenem klavrnem začetku in naredil vsaj kakšno realistično turistično strategijo. Glede tega se z ritjo ni niti premaknil. Za njega so stvari enostavne, ustanoviš Odbor za turizem, nekoliko zamenjaš ljudi v turistični pisarni, na koncu pa kupiš turizem v obliki info – terminala. Pa naj potem kdo reče, da ni mislil na turizem!

23

Re: Turizem v Lovrencu!

Lepo povedano.

24 Nazadnje urejal KRANJC (10.12.2013 23:00)

Re: Turizem v Lovrencu!

boru in POHORCU,

še kako se strinjam z vajinima ugotovitvama, da TD ne more biti nosilec turistične ponudbe v Lovrencu. Turistično društvo je že po svoji čisto formalni ureditvi neprofitna organizacija zasebnega prava, katerega cilj je zgolj pridobivanje sredstev za turistično promocijo in zgolj to. Tukaj se seveda postavi temeljno vprašanje, kaj promovirati in tržiti?  S tem osnovnim vprašanjem pa imamo v našem kraju velike težave. Člani TD praviloma niso gostinci, kmetje, hotelirji... to so ljudje, ki se praviloma ne preživljajo z turizmom, zato od njih ni mogoče pričakovati, da bodo generirali razvoj turizma.

POHORC pravilno ugotavlja, da je pobuda o turistični ponudbi prihajala iz zasebne sfere in tudi danes velja to pravilo. TD lahko ima številne "projekte", vprašanje pa je kako bodo ti projekti profitabilni, kaj lahko z njimi iztržimo. Saj je tudi v turizmu tako, da se vse vrti okoli denarja, a ne? Generator razvoja nekega gospodarskega sektorja, tudi turizma, pa je še vedno dobiček, iz katerega se lahko črpajo sredstva za vlaganje v turistično infrastrukturo in s tem bogatejšo ponudbo.

Menim, da lahko občina pomaga posameznikom, ki so zainteresirani, da bi svojo dejavnost popestrili tudi z turistično ponudbo, z informacijami o pridobivanju evropskih sredstev in z neformalno pomočjo pri odpravljanju birokratskih ovir (ki jih pri nas ni malo).

Ker smo se ponovno pobratili z Visom se mi postavlja naslednje vprašanje: Kaj lahko mi Višanom ponudimo?Kakšne so naše turistične ponudbe, da bodo večino turističnega zapitka pustili v Lovrencu? (in ne v sosednjih občinah, kar se je in se očitno bo zgodilo tudi prihodnje leto).

Glede turističnega info-terminala pa bi dejal nekako takole: Najprej zgradiš hišo, šele nato vanjo postaviš pohištvo, a ne? (pohištvo je mišljeno kot info-terminal)

25

Re: Turizem v Lovrencu!

Priporočam naši občini, komisiji za gospod.turiz....... naj si vzamejo malo časa in pogledajo na primer občino Šentrupert (srednja Dolenjska), ki ima 42 km2 s 25 neselji in 2807 prebivalcev in kakšna je njihova turistična zanimivost - to je DEŽELA KOZOLCEV.....muzej na prostem, lastnik projekta je občina Šentrupert itd.
Kaj pa v našem kraju? Že pred davnimi leti je če se ne motim Maja Kanop  "izdala" nalogo o muzeju na prostem v našem kraju, tudi naši nekdanji osnovnošolci so že o tej zadevi pisali....
Sicer imamo en kozolec in vse ostalo poleg(Ladejenkovo hišo, gospod.poslopje ali je še tam hranjen mlin za koruzo?), pajštvo,
Sadonikovo zapuščino itd.)marsikaj je še za pokazat in povedat, skratka imamo vse naravno in istočasno nimamo nič, znamo pa si nagajat in polena metat pod noge, neznamo se poslušat in slišat....kje je izdelan "celovit  turistični načrt" našega kraja, ko bi to imeli izdelano bi lahko sklicali krajane in predstavili zadevo, nosilec mora biti občina, od tam mora priti plan, verjamem, da bi kar nekaj društev, krajanov  sodelovalo, in vprašam kje je naš razvojni center, mogoče pa ima kakšno drugo ime.Vem, da to ne more biti v enem mesecu, ampak za božjo voljo, začnite že nekaj na tem delati, to je delo odraslih, ne pa naših osnovnošolcev...

26

Re: Turizem v Lovrencu!

Konec minulega leta je bilo uradno ustanovljeno rekreativno društvo Pohorc Adventure, ki ponuja pester nabor zimskih in letnih športnih dejavnosti v naravi. Oglejte si njihovo spletno stran http://www.pohorc-adventure.si/ in pomagajte širiti sveže ideje, ki bodo za prepoznavnost Lovrenca naredile več kot vse naše pridušanje in pametovanje smile

Primož Vračko & ekipa, kapo dol in naj začetni zagon traja...

27

Re: Turizem v Lovrencu!

To pa je za pozdravit, je začetek. Zdaj pa to reklamo  med ljudi, jaz bom po svoji liniji vse obvestila, ki jih poznam, ne glede koliko so stari. Če ne bo snega-škoda, je pa letnih šprtnih dejavnosti ker nekaj.

28 Nazadnje urejal Helena (28.03.2014 09:02)

Re: Turizem v Lovrencu!

Pravkar prihajam z Občnega zbora turističnega društva. Po pričakovanjih se župan srečanja ni udeležil, niti se ni opravičil, čeprav je bil vabljen. Tako, da mi žal ni mogel pojasniti, kaj je imel v mislih pri zapisu na novi spletni strani občine, kjer je zapisano:

"Turistično informativna pisarna se nahaja v t.i. »Manci«., kjer dobite razne informacije in letake. Pri »Manci« je postavljena tudi tabla, s katere so razvidne kolesarske, pohodniške in pešpoti ter vse pomembne točke in znamenitosti kraja.

Sicer pokriva področje turizma v kraju Turistično društvo, kjer pripravljajo razne programe za izlete, nudijo strokovno usposobljene vodnike, skrbijo za promocijo kraja tudi na raznih sejmih in prireditvah."

Prvi del izjave mi je jasen, zatakne se pri drugem.
Turistično društvo ostaja še naprej, izpeljali bomo prireditvi Marjetico in Miklavževanje, odpravili se bomo na kakšen izlet (te priporočam, ker jih predsednica Vanja vedno odlično pripravi), predvsem pa se bomo družili. In to je važno.
Jeseni pa bom zagotovo volila človeka, ki me bo prepričal, da se je sposoben soočiti s problemi, ki je sposoben priznat, da kaj ne zna in ne zmore, ki je pripravljen prisluhniti, predvsem pa kandidata, ki bo združeval (Bogec, spusti nam dol enega takega!)
Prosila pa bi pristojne, da preoblikujejo zgoraj naveden zapis na občinski spletni strani, ker navedeno ne drži. 
Kao što reče Riblja Čorba: "Na zapadu ništa novo!"

29 Nazadnje urejal Pohorc (29.03.2014 03:21)

Re: Turizem v Lovrencu!

Pa Nado, on je u onoj kučici (Manci) jadan, nemočan!


Re: Turizem v Lovrencu!

Danes so Lovrenc obiskali člani društva slovensko-danskega prijateljstva iz Ljubljane http://www.dsdp-drustvo.si/
Ogledali so si Ladejenkovo, farno cerkev, pajštvo, čebelarski dom z zeliščnim vrtom. Obisk so zaključili s kosilom pr Koresu in ogledom cerkve v Puščavi.

http://shramba.lovrenc.net/carobniprst/klepet/img0580.jpg

http://shramba.lovrenc.net/carobniprst/klepet/img0579.jpg

http://shramba.lovrenc.net/carobniprst/klepet/img0581.jpg

http://shramba.lovrenc.net/carobniprst/klepet/img0585.jpg

http://shramba.lovrenc.net/carobniprst/klepet/img0590.jpg

http://shramba.lovrenc.net/carobniprst/klepet/img0590.jpg

http://shramba.lovrenc.net/carobniprst/klepet/img0595.jpg

http://shramba.lovrenc.net/carobniprst/klepet/img0597.jpg

http://shramba.lovrenc.net/carobniprst/klepet/img0600.jpg

http://shramba.lovrenc.net/carobniprst/klepet/img0602.jpg

http://shramba.lovrenc.net/carobniprst/klepet/img0608.jpg

http://shramba.lovrenc.net/carobniprst/klepet/img0615.jpg

31

Re: Turizem v Lovrencu!

Lep pozdrav!

Se pridružujem čestitkam ob obletnici klepetalnice.
V obdobju ,ki smo ga spremljali na klepetalnici je bilo tudi dosti govora o turizmu.Mislim ,da so volitve za nami ? Ali ne?
Čas je ,da svoje obljube novi stari člani začnete uresničevati.
Dosti je bilo kritik,dosti dobronamernih,ne bom rekel zlonamernih.
V razmislek vsem ,ki vam je mar turizem.V letu 2014 je bilo samo v čebelarskem domu 6do 7 skupin mogoče več?
Ne štejem skupine ,ki tam niso bile verjetno obstaja statistika o tem.Danes v letu 2015 je bilo v čebelarskem domu skupina
cca 40 ljudi,za ta teden je naročena še ena skupina.
Zanima me ,kaj smo za te ljudi naredili v Lovrencu,da jih nismo zadržali na skromni malici ali kosilo v lovrenških gostilnah?
Imamo kakšne zloženke ali kaj podobnega?
Vemo,da se občina napaja tudi od davkov gostincev ali ne?
Imamo tudi zeliščarke in še druge ,ki bi ob organizirani povezavi širše doprinesli razvoju turizma.
Pred par leti sem z enim avtoprevoznikom dostavljav opremo za hotel  v Avstrijskih planinah.Pa sem vprašal lastnika ali ima
računico,kajti nič zanimivega nisem videl.Veste kaj mi je odgovoril:seveda ,imamo čisti zrak in kolo si lahko pri nas sposodi!!
Mislim da to v Lovrencu tudi imamo,potrebno je samo sodelovanje med vsemi.Kot je že Anžej rekel,da na okrogli mizi o turizmu ni bilo potrebne udeležbe,potem se vprašajmo :ali nam je sploh za turizem v Lovrencu?
Pa lep pozdrav in brez zamere.
Paja

Re: Turizem v Lovrencu!

Res je, danes je bila v Lovrencu prva skupina izletnikov v letu 2015. Prišla je prva študijska skupina Univerze za tretje življenjsko obdobje pri Mariborski knjižnici, iz Maribora. Odlično so se pripravili na izlet in že sami veliko vedeli o naših znamenitostih in Lovrenčanih.  Ogledali so si lovrenški trg, kip sv. Miklavža, župnijsko cerkev, pajštvo, Ladejenkovo, čebelarski dom in Marijino cerkev v Puščavi. Na njihovo izrecno željo smo jim predstavili delo dr. Antonije Bernard – Povhove Tončke in njeno knjigo Slovarček osirotelih besed.  Lovrenc so poznali tudi po Jezernikovih dnevih, o katerih si bodo lahko več prebrali v biltenu ob 20. obletnici Jezernikovih dni, katerega so prejeli. Lovrenc si bodo zapomnili tudi po medu in konkretnem kosilu v gostilni Kores, s katerim so bili zelo zadovoljni.

http://shramba.lovrenc.net/carobniprst/klepet/turisti-v-lovrencu-13120.jpg

Re: Turizem v Lovrencu!

Mogoce malo mimo teme, ali pa tudi ne...

Ali je bilo kdaj kaj recenega v smeri internetne kamere (live web-cam) v Lovrencu? Meni bi bilo zelo zanimivo pogledat, kako je kaj v domacem kraju. Verjamem, da nisem edini.
Vprasanje pa je kaksni pogoji morajo biti sprejeti? Ce ze imamo info bar, vremensko postajo, bi morda lahko imeli se kakseno kamero?

34

Re: Turizem v Lovrencu!

Najbrž bi ti imel tako kamero, da bi jo lahko preko weba obračal naokoli, zumiral... Jaz mislim, da bi jo lahko namontirali pri Poliču, da bi lahko županu v pisarno gledali smile
Hec. Res bi blo zanimivo ja. Pogoj je, da osebe niso prepoznavne ali pa obvezno obvestilo o video nadzoru, če prav razumem smernice IP. Lokacija pa nekje visoko, kak cerkveni turn wink

Re: Turizem v Lovrencu!

Nekaj takega, kot ima recimo mestna obcina Maribor?

http://www.maribor.si/podrocje.aspx?id=1152

36

Re: Turizem v Lovrencu!

ja pa kaj še?Da bo meni v hoder gledu?

37

Re: Turizem v Lovrencu!

Iskrena zahvala in pohvala gre našemu Županu, ki se je odzval vabilu in se je udeležil Občnega zbora Turističnega društva Lovrenc na Pohorju. V prijetnem in spravljivem ambientu smo končno razčistili vsa nesoglasja ter dorekli posamezne naloge in področja delovanja tako društva kot tudi občine in turistične pisarne. Prepričana sem, da bomo s skupnimi močmi uspeli plasirati naš kraj na turistični zemljevid Slovenije, z nekaj sreče in prizadevanja tudi širše.

P.S.
Se opravičujem, zdaj več ne vem, je bilo vse skupaj vizija ali realnost. Kakorkoli, lepo je slišati.

38

Re: Turizem v Lovrencu!

Nekak imam občutek, da si vpis zgrešila za en dan wink

39

Re: Turizem v Lovrencu!

Anžej je napisal:

Nekak imam občutek, da si vpis zgrešila za en dan wink

A ti tudi?

40

Re: Turizem v Lovrencu!

A ne, draga fanta! To ni prvoaprilska šala. To je ena izmed možnosti v vzporedni realnosti. Je dosegljiva, samo prave parametre je treba vstaviti. Po domače, preprosto rečeno, je stvar odločitve. Taka bi bila moja odločitev, nekateri vidijo drugače.