Re: S srcem na Pohorje
Takole pa zgleda ta razglednica, ki jo je založil lovrenški trgovec Hans Boldin. Panorama Lovrenca - verjetno od Haleca pod Kurjenkovo rido.
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » S srcem na Pohorje
Takole pa zgleda ta razglednica, ki jo je založil lovrenški trgovec Hans Boldin. Panorama Lovrenca - verjetno od Haleca pod Kurjenkovo rido.
Odlično
Ja nekoč smo imeli bankovce, ki smo jim rekli JURJI
Zakaj so bili to JURJI , kdo je gospod železar z lopato na bankovcu, zgodbo o nastanku tega posnetka, pa si lahko pogledamo na filmčku...
S spoštovanjem.
Rad bi dodal pojasnilo.
Res smo omenjenemu bankovcu rekli tako, tudi če so se zaradi devalvacije rezale ničle.
Toda ime izhaja iz bankovca za 1000 dinarjev - SHS, ki so ga izdali leta 1920 in na njem je slika Svetega Jurija - od tod ime Jurij - ali v sklanjani obliki JURJA, dva jurja ....
Lp!
Ja bo kar držalo, kar pravi pik zibmer
Zanimivo je, da se je to poimenovanje obdržalo tako dolgo, kljub temu, da je bilo vmes med spodnjima bankovcema
še več drugih bankovcev za 1000 dinarjev...!?
Zelo radi smo imeli tudi bankovec za "deset jurjev", zanimivo, da je na njem bil upodobljen t.i. Spomenik miru-Horsewoman , delo hrvaškega kiparja, ki je stal (ali še stoji??) celo v New Yorku...
na sliki zgleda, kot da omenjeni spomenik odstranjujejo. Morda pa kdo ve kaj o tem??
Morda ve kdo, od kod izvira beseda KOVAČ za 10 nekdanjih dinarjev oz. tolarjev?
Prvo ime za kovača je dobil kovanec za 10 par.
SSKJ 11530.
Lp!
P7
Žomašter, odlično vprašanje...sam se ga ne bi spomnil, mi je pa znan ta izraz - kovač.
Takole pravi pripovedka:
****
Lovec: Dovolite očka, da smem ustreliti gosko tukaj v potoku. Dam vam zanjo 30 dinarjev.
Kmet: "O ja, gospod, prav rad." Lovec plača tri kovače in ustreli gosko.
****
Iz teksta je razbrati, da se beseda KOVAČ nanaša na 10 dinarjev in ne na 10 par, kot pravi Slovar slovenskega knjižnega jezika.
In če poskusimo še malo prebrskat, dobimo slikovni odgovor na Žomaštrovo vprašanje...
Gre za prvi bankovec za deset dinarjev iz leta 1919 (Kraljestvo SHS) s KOVAČEM v glavni vlogi. ...Iz bankovca je razvidna celo menjava za naš prejšnji denar - Avstrijske krone.
Odlično, grofceljski! Hvala za prepričljivo razlago.
Ima kdo morda kakšne izkušnje z izdelavo denarja !???
....Na spodnji primerjavi odtisa na desetih jurjah in spomenika v naravi, mi se zdi, kot da podobi ne bi bili identinčni, nekako mi delujeta zrcalni, če gledamo roke, tisto kar ženska drži v rokah, konjski korak enkrat z levo- drugič z desnodesno !!!???
Nekaj mora biti v zvezi z izdelavo matrice, saj tudi tukajle vidimo zrcalno podobo
Potem očitno je, da je kip "iz desteih jurjev" resnično potoval v muzej....podobno kot nekdanja država...
Občina Zreče je letos izdala zanimivo knjigo razglednic krajev na Zreškem: Zreče, Stranice, Skomarje, Sv. Kunigunda - Gorenje, Resnik, Pohorje, ostale krajevne skupnosti, Koča na Pesku in Rogla. Grofceljski je prispeval precejšnje število starih razglednic iz svoje zbirke, od tega kar 22 od 24 razglednic Peska. Avtorjem čestitam za vsebinsko bogato in lepo urejeno knjigo!
Najbrž je bila ta knjiga- s podobami razglednic prava poteza za Občino Zreče. Sprva je bil sicer namen izdati novi Zreški zbornik
o osebah, ki so čez zgodovino zazanmovale našo Občino Zreče. V zborniku bi bili med drugim tudi nekdanji župani, veleposestniki in trgovci,o katerih žal ni moč kaj dosti (beri nič) prebrati v literaturi, zato jih občani praktično sploh ne poznajo. Gotovo pa bi bila izdaja taka knjige neprimerno trši oreh - ne samo copy-paste potem pa hvala na kvadrat, kot bi radi nekateri
Eden izmed nekdanjih županov je bil Josip Winter, ki je poleg tega, da je zgradil Winterjevo kočo na Pesku, bil pravi zreški rodoljub, bil prvi industrialec v Zrečah, 22 let skupaj župan občine Zreče, začetnik smučanja na zreškem delu Pohorja, imel je svojo papirnico, o kateri žal v knjigah prav tako ne piše prav dosti oz. nič, zgradil polovico takratnih Zreč, železniško postajo pripeljal skoraj na dvorišče svoje žage, poznan širom Evrope.
Danes ga ljudje praktično ne poznajo, njegovo posestvo pa se v bo v kratkem razprodalo do zadnjega kvadrata
Ne, za takšne zadeve v knjigah žal ni prostora in hvala, da imamo tukaj lovrenški forum, ki se uspešno drži, da lahko tudi takšne nezanimive zadeve vsaj malo zapišemo, saj si ti ljudje takšnega spomina vsekakor zaslužijo.
Na fotografiji JOSEF WINTER, nekdanji župan Zreč s svojo družino in sorodniki, danes se razprodajajo zadnji kvadrati njegovega posestva.
Ob Božičnem večeru, prazniku miru, veselja in UPANJA želim vsem članom in spremljevalcem Lovrenške klepetalnice, obilo zdravja, obilo osebne sreče in blagoslova, ki naj vas spremlja v krogu vaše družine.
Za darilo pa iskriva pesem Lučka upanja, južnopohorskega ansambla Žvizg, katera gre v javnost danes natančno ob 20 uri. Takrat objavimo link tudi tukaj na lovrenškem forumu.
LUČKA UPANJA ****SREČEN BOŽIČ*****
Za vse tiste, ki nosijo v svojem srcu vsaj delček Pohorja bi imel le eno skromno voščilo
In še ena lepa - prav, prav za domačine....
Skupaj smo presegli kar 16000 ogledov rubrike.!!
Ja, pa ga imamo...vse kar je novo je tudi lepo- tak pravijo.
Za nas pa je tudi čas, da se spravimo malo bolj v strokovne globine
Pa bi morda imel že kar na začetku takole eno zelo uporabno vprašanje...tehnično- fizične-medicinske narave...
Včasih so pri nas govorili, da je v mrazu bolje piti vino, kakor pa šnops, saj po vinu človek ne more zmarznit...a zna morda kdo to pojasnit???
Pa še eno podvprašanje, če bi kdo vedel...
Pri koliko stopinjah zmrzne vino...lansko leto sem ga namreč dal na okno ven, sedaj pa ne vem če še je za pit???
Hvala za odgovor-e!
Najprej: Veselo pa zdravo.
Če je vino zmrznilo, ni pokvarjeno. Ko se odtaja, se na dnu naredi usedlina in vino se pazljivo pretoči in pije. Takšno vino, ki je zmrznilo je edino primerno za dolgotrajno arhiviranje - ob primernem zamašku.
V priznanih in kvalitetnih vinskih kleteh namreč pred filtriranjem skozi plošče vino ohladijo na 4 - 6 stopinj, da se vinski kamen, primesi... boljše izločijo. Pa ponovno vretje se tudi prepreči.
Najboljši pa je vino, zaj ko so prozniki, ponucat za zdravico, al pa za kuhančka, ko je bolj marzlo.
Pa na zdravje.
Lp!
Pik Zibmer
Ja super, že imamo odgovor na podvprašanje! Evo te sem se pa že vstrošil, da bi ga bilo treba (vino) zliti vstran...
Hm kuhanček...sem pokukal v najstarejšo slovensko kuharsko knjigo, če je kak pameten recept za kuhano vino notri..nisem ga našel...našel pa rezept za VINSKO ŽUPO....
Zanimiva pisava?!
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » S srcem na Pohorje
Powered by PunBB