1

Tema: Fitnes v Lovrencu

Pozdravljeni, v prejšnjem tednu sem se skupaj s sinom starim 10 let odpravil na fitnes. Po prihodu sem bil s strani "receptorja"  prijazno opozorjen, da otroci do 14 leta nimajo vstopa na fitnes, kar sem si kasneje tudi prebral v pravilniku, ki je nameščen v objektu. V pravilniku tudi piše, da lahko otroci stari od 14. pa do 16. leta fitnes obiskujejo izrecno v spremstvu staršev ali fitnes trenerja. Omenjenega dne sem na fitnesu srečal mladiče stare manj od 16. leta (Pisnik Jan in prijatelji) brez vsakega spremstva, kateri so naju s sinom naganjali iz fitnesa.
Zanima me naslednje. Ali ni fitnes namenjen ravno otrokom, da jih prežene od računalnikov in televizije. Podatki o fizično-gibalnih sposobnostih šolskih in predšolskih otrocih namreč kažejo, da so le-ti iz leta v leto slabši.
Če se ozrem v svojo mladost se spominjam kako smo takrat otroci takrat stari okrog 10 let veselo hodili na fitnes v Dvorano Tabor in tam nemoteno 3xtedensko obiskovali fitnes.
Mogoče pa je to vprašanje za stroko, mogoče za prof. telesne vzgoje OŠ Lovrenc na Pohorju?

Lep dan vsem, kateri boste tole prebrali!

David Kopič

2

Re: Fitnes v Lovrencu

Pozdravljen,

trening v fitnesu ni namenjen otrokom ampak mladostnikom, ki imajo svoj skelet že definiran - so prenehali rasti v višino. Pred tem obdobjem trening na max. moči ni priporočljiv. V kolikor se pa izvaja (ne za povečanje max. moči) se mora izvajati pod nadzorom strokovnega delavca v športu, da se preprečijo poškodbe še mehkega kostnega tkiva, ki vodijo tudi v zgodnjo invalidnost - poškodbe hrbtenice, sklepov in mišičnih viter zaradi preobremenjenosti in pomanjkljive tehnike.