161 Nazadnje urejal žomašter (31.12.2016 18:53)

Re: S srcem na Pohorje

SREČNO IN ZDRAVO 2017!

http://shramba.lovrenc.net/zomaster/klepet/godec.jpg

Na 115 let stari razglednici iz leta 1901 piše "Alles Beste zum Jahreswechsel" ali po naše "Vse najboljše za Novo leto". Na njej so domačija Celebrant na Rdečem Bregu in njena takratna lastnika zakonca Godec. Poslana je bila v Garsten v Gornji Avstriji, izdelal pa jo je fotograf Ferdinand Andreiz iz Slovenj Gradca, avtor številnih razglednic tega mesta in okoliških krajev.

Re: S srcem na Pohorje

OBILO SREČE IN ZDRAVJA V NOVEM  !!!

http://shramba.lovrenc.net/grofceljski/klepet/1.jpg

Re: S srcem na Pohorje

Pozdravljeni po dolgem času, nekje na tem forumu smo debatirali o Vitanjski bajti na Pohorju.
Z veseljem vam sporočam informacijo, da mi je po vseh teh letih uspelo dobiti nedvomen dokaz o obstoju te bajte na Rogli -pravo pravcato razglednico te Bajte z originalnim napisom in štampiljko.
Lp

Re: S srcem na Pohorje

Ali boš objavil tudi sliko te razglednice?

Re: S srcem na Pohorje

Pozdravljeni na Pohorju!

Na vas se obračam z enim vprašanjem. Ali morda kdo od članov dela na Telekomu? Ali dobro pozna koga ?
V Zrečah so nam brez napovedi ukinili in odpeljali telefonsko govorilnico...Ta telefonska govorilnica pa ima posebno zgodbo, zato bi jo želeli nazaj - tudi govorilnica brez funkcije bi veljala.
Bi znal kdo pomagati, kako bi jo dobili nazaj?  Na občini smo že vložili pobudo - zaenkrat brezuspešno.
Hvala za pomoč!

Re: S srcem na Pohorje

Slučajno sem naletel na zanimivo razglednico, na kateri piše HUDIČEV SLAP NAD RADOLJNO, n. v. 1200 m, Lovrenško Pohorje. Njen avtor je Franček Hribernik, natisnjena je bila leta 2007 v Tiskarni Babič. Slap je med ljudmi bolj malo znan. Zanj sem že slišal, videl pa ga še nisem. Ob tem sem pomislil, da bi ga lahko obiskal kot nadaljevanje poti ob Radoljni, ki jo je na forumu zelo lepo opisal Anžej Bečan:
https://lovrencan.si/dobro-je-vedeti/pot-ob-radoljni/
V 2. številki Planinskega vestnika leta 2001 sem nato na straneh 78 in 79 našel privlačno napisan opis tega slapa:
http://www.planinskivestnik.com/files/F … df#page=32
Članek je napisal naš rojak Jože Dobnik (1921–2020), ki je bil letos že predstavljen na lovrenškem forumu:
https://lovrencan.si/legende/stopinje-n … ze-dobnik/
Želim vam prijetno branje in da bi čim prej obiskali Hudičev slap!

http://shramba.lovrenc.net/zomaster/klepet/hudicevSlapNadRadoljno.jpg

Re: S srcem na Pohorje

Blagoslov zvonov Lovrenške župne cerkve leta 1925

https://photos.app.goo.gl/iVNsxxLHgRD23Cde7

Re: S srcem na Pohorje

Znani kraj in priimek...
http://shrani.si/f/1p/139/3ta2NLfM/20201212105549.jpg

Re: S srcem na Pohorje

Grofceljski, objavil si zelo zanimivo hrbtno stran voščilnice!
Poslana je bila med drugo svetovno vojno, zato so kraji zapisani z nemškimi imeni. St. Anna unterm Loibl – pred vojno Sv. Ana pod Ljubeljem – je danes Podljubelj, Neumarktl je današnji Tržič, Oberkrain pa Gorenjska. Na žigu je zapisan Lorenzen am Bachern, današnji Lovrenc na Pohorju. Tako so Nemci prevedli predvojno ime kraja Sv. Lovrenc na Pohorju, vendar so pred imenom opustili  prevod besede »Sv.« (torej »St.«). Po vojni je bil kraj spet imenovan Sv. Lovrenc na Pohorju do leta 1952, ko so črtali »Sv.« in uvedli današnjo obliko. 
Domnevam, da je bila gospa Antonia Dolinscheg ali Antonija Dolinšek po rodu iz Lovrenca, najverjetneje poročena z enim od potomcev rodu Dolinšekov, ki so živeli v Lovrencu. Verjetno je bil to Janez Dolinšek, ki je bil poročen z Antonijo Plevnik.
Avtorico zapisa Grabenvirtovo Lojziko (Lojzka Š.) sem osebno dobro poznal.

170

Re: S srcem na Pohorje

Žomašter raziskuje zgodovino Tovarne kos in srpov, ki letos obeležuje 140 let. Za spodnjo fotografijo kolektiva iščemo čim bolj natančen datum nastanka - je komu poznana?
https://shrani.si/f/3f/Cb/3PbZc05p/skupinska-slika-tks-s-pe.jpg

171 Nazadnje urejal žomašter (01.10.2021 21:12)

Re: S srcem na Pohorje

Zelo hitro po objavi mojega prispevka na lovrenškem forumu o parnih žagah v Lovrencu  https://lovrencan.si/dobro-je-vedeti/pa … a-pohorju/  se mi je oglasila gospa Marjeta Stopajnik z Recenjaka (pri Kasjaku), ki hrani zanimiv in dragocen dokument. Gre za glavo z listov papirja, ki jih je uporabljal lastnik parne žage Franc Pajtler - Kasjak (1867–1955) za razne dopise ali korespondenco. 
https://shrani.si/f/2L/RJ/1SVfK7rE/kasjakova-parna-zaga.jpg
Desno zgoraj je Kasjakova parna žaga (danes hiša na Poti Šercerjeve brigade 38); skrajno levo od nje je Štolcovo (danes Ob Radoljni 2), ki je bilo tudi v Kasjakovi lasti. Vmes med njima je hiška, v kateri so imeli kasnejši stanovalci Štolcovega spodaj shrambo, zadaj hlev, na vrhu pa skedenj. Na sličici desno spodaj je Kasjakova žaga na vodni pogon, ob njej žagarjeva hiša (danes Ob Radoljni 1 in Ob Radoljni 3). Parna žaga je obratovala med letoma 1909 in 1914, žaga na vodni pogon pa še nekaj časa po drugi svetovni vojni. (Objavljeno z dovoljenjem gospe  Marjete Stopajnik)