Mi mamo knjigo Planinski kralj doma. Ne vem, kje jo je ata stekno. Bi ga mogo vprošat, saj mi je povedel, pa sn pozobo. Če mote res vulko zanimanje da bi to prebrali vam jo lahk tudi posodim. Če bote res lepo prosli, jo pazli in zaprisegli, da jo bote tut vrnili:-).
Povest je zanimiva. Sn jo prebral z strašnim zanimanjem, ker me to zanima. Res ma vulko zgodovinsko vrednost za naš kraj. Zveš marsikaj zanimivega. Bi pa vam predstavo en odlomek iz knjige, ki sn si ga najbolj zapomno. Sicer se ne spomnim čist točno (Zaj sn knjigo iskal pa je nisn najdo), a ta odlomek lepo pokaže kak zvit je bil Janez Kasjak.
Nekega dne se je Kasjok odpravo k župniko v Sv. Lovrenc. Od župnika je htel neko potrdilo (zaj ne vem točno kak se temu reče-neka v zvezi s sodnijo). Enemu Mariborčanu je namreč prodal slivovko, pa mo je ni plačal. Kasjak pa ni mel nobenega potrdila, da sta se res zmenla za ceno in zaj je Mariborčan zanikal, da je kasjak postavil koko ceno za šnops. In zaj je zvit kmet od župnika zahteval potrdilo na katerega bi napisal večji znesek za šnops kot je bil dogovorjen. To potrdilo bi pal poslal Mariborčano. Namreč, ko bi Mariborčan videl višji znesek, bi odpisal, da sta se zmenla za nižjo ceno(tako kot sta se v resnici) in Kasjok bi dobo potrdilo, da sta se res zmenla za ceno slivovke, Mariborčan pa bi mogo pločat. Zanimivo ha?
Knjiga je zanimiva. Sem pa dobil občutek, da se avtor (ki je Nemc) malo norčuje iz skromnosti, škopušnosti Slovencev in pretirano skrbjo za gozd.