41

Re: V poduk ino zabavo!

Glede slike na kozarcu pa se strinjam z Anžejem - lahko bi prikazovala Bitnerjev penzion. To bi bilo tudi logično, saj je bil ta nekoč center lovrenškega turizma. Moja babica je večkrat pripovedovala, da se spominja parka s klopcami, ki se je kot sestavni del klimatskega zdravilišča nahajal v delu današnjega Gaja, kar je mogoče razbrati tudi iz Franciscejskega katastra, na katerega je pred časom opozoril Pohorc.

Res zanimivo.

42

Re: V poduk ino zabavo!

Lahko pa bi bil motiv tudi "poklon" stari steklarni pri Bitnerju.

Glede knjige Pohorski kralj pa lahko rečem le tole, sam jo imam skopirano, če pa boste pridni in ne boste metali kamenja v pohorska jezera, pa vam jo lahko v nekaj dneh priskrbim v PDF obliki.

43

Re: V poduk ino zabavo!

Mi mamo knjigo Planinski kralj doma. Ne vem, kje jo je ata stekno. Bi ga mogo vprošat, saj mi je povedel, pa sn pozobo. Če mote res vulko zanimanje da bi to prebrali vam jo lahk tudi posodim. Če bote res lepo prosli, jo pazli in zaprisegli, da jo bote tut vrnili:-).

Povest je zanimiva. Sn jo prebral z strašnim zanimanjem, ker me to zanima. Res ma vulko zgodovinsko vrednost za naš kraj. Zveš marsikaj zanimivega. Bi pa vam predstavo en odlomek iz knjige, ki sn si ga najbolj zapomno. Sicer se ne spomnim čist točno (Zaj sn knjigo iskal pa je nisn najdo), a ta odlomek lepo pokaže kak zvit je bil Janez Kasjak.

Nekega dne se je Kasjok odpravo k župniko v Sv. Lovrenc. Od župnika je htel neko potrdilo (zaj ne vem točno kak se temu reče-neka v zvezi s sodnijo). Enemu Mariborčanu je namreč prodal slivovko, pa mo je ni plačal. Kasjak pa ni mel nobenega potrdila, da sta se res zmenla za ceno in zaj je Mariborčan zanikal, da je kasjak postavil koko ceno za šnops. In zaj je zvit kmet od župnika zahteval potrdilo na katerega bi napisal večji znesek za šnops kot je bil dogovorjen. To potrdilo bi pal poslal Mariborčano. Namreč, ko bi Mariborčan videl višji znesek, bi odpisal, da sta se zmenla za nižjo ceno(tako kot sta se v resnici) in Kasjok bi dobo potrdilo, da sta se res zmenla za ceno slivovke, Mariborčan pa bi mogo pločat. Zanimivo ha?

Knjiga je zanimiva. Sem pa dobil občutek, da se avtor (ki je Nemc) malo norčuje iz skromnosti, škopušnosti Slovencev in pretirano skrbjo za gozd.

44

Re: V poduk ino zabavo!

Jernej knjigo, ki jo imate doma le pazi! Pretirana skrb za gozd pa je bila Kasjakova najbolj štrleča značajska poteza. Zaradi tega bi mu gozd skoraj propadel, skoraj bolestno se je branil vsake sekire v njem, na koncu mu je gnil in na veliko mu ga je žrl lubadar. Ampak to je bil gozd, ki ga Kasjak ni mogel v enem dnevu hoda obhoditi! Po njegovi smrti je gozd rešil njegov zet Blaž Grubelnik. Morda se v tem delu res pretirava s poudarjanjem  prevelike zavzetosti za gozd: Kasjak na smrtni postelji ne pusti, da bi se v gozdu odlomila vejica s smreke in se namočila v čaj, ampak tudi drugi viri poročajo, da je šel Kasjak v svoji skrbi predaleč.

45

Re: V poduk ino zabavo!

Da je bila tam steklarna? Pri nas doma imamo kar nekaj čudovitih primerkov starega pohorskega stekla - le da ne vem, če je z lovrenških glažut.

To knjigo bi res z užitkom prebrala. In verjetno še tudi kdo drug.

46

Re: V poduk ino zabavo!

rad bi pokazal zelo stari predmet pa ne morem poslati slike-zato prosim,če mi lahko nekdo pojasni od a-ž kako jo vstavit in poslat jaz je ne morem poslati sem par krat probal-hvala

47

Re: V poduk ino zabavo!

sekirca je napisal:

rad bi pokazal zelo stari predmet pa ne morem poslati slike-zato prosim,če mi lahko nekdo pojasni od a-ž kako jo vstavit in poslat jaz je ne morem poslati sem par krat probal-hvala

Na http://www.shrani.si/ naložiš sliko in semkaj prilepiš tam dano "Kodo za forum (s predogledom)".

48

Re: V poduk ino zabavo!

Jaz si ne morem pomogat, jaz marem toto napisat, pa če je tak al tak!

Sekirca, kolega, a veš ko naredi! Vzemi sliko pa zodi napiši Lovrenc na Pohorju – za spletno stran. Pale pa okol obarni monitor, pa poglej tam zodi za ekranom tste reže. Na tvaji levi so za barvne, na desni pa za čarno bele slike. V vsokem primeri pa marš potisnit sliko v četarto režo od roba, ker je parajt za notranji promet! Ostale porte posti na miri! Če pa ne bo šlo pa sliko vun potegni pa nanjo nalimaj znamko, rajš koko več, pal pa ponovi postopek!

49

Re: V poduk ino zabavo!

Hi, hi, hi, hi....

Sekirca, lahko pa fotko pošlješ Anžeju, Pohorcu (z znamko ali brez), pa naj jo potem ona dva objavita, če to znata... :-)

50

Re: V poduk ino zabavo!

Bravo Pohorc!Si dal istočasno dobro idejo za skeč!! Hvala, haha.

51

Re: V poduk ino zabavo!

todi jaz se marem oglosit tost.pohorcu ,čeravno ni provi 50:50 jaz sn

Zaenkret nebom probav jegove pomoči ,da nebi slučajno prešlo kaj bolj čudniga von kot per jeh dvo štikla,ker zgleda ,da so premolo obročali al pa premolo tišeli v prove reže al pa lukne se pač zgodi -jaz nebi glih rad probav-tebi pa v poduk za store lete........

   fajn bodi ti in ...............

52

Re: V poduk ino zabavo!

Prav prijetno je ko prebereš,da se še znate malo pošalit-pohecat,ko pa je v današnjih časih vse preveč medsebojnega dribljanja in hudoželstva.Vsa čast  sosedu in ostalim ki so redni oglaševalci foruma.
le tako naprej.....

53

Re: V poduk ino zabavo!

Dule 44, dobra ta beseda "hudoželstva" . Saj smo lahko veseli, da imamo takega Pohorca, zanimivega in še vedno Lovrenčana.

54

Re: V poduk ino zabavo!

Za to si se pa moral kar potruditi!

Najlepša hvala!

55

Re: V poduk ino zabavo!

Hvala Pohorc,

"aka ti vera"

56

Re: V poduk ino zabavo!

Hvala ti POHORC!

Bilo bi dobro razmislit o kakšen ponatisu PLANINSKEGA KRALJA, da bi bil dostopen širši množici, ne samo nam, ki imamo možnost dostopa do neta. Samo ne vem, kako je z avtorskimi pravicami.
Verjetno se Pohorc s tem strinjaš. Bom se malo v službi pozanimal.
Pohorc, bi te pa spomnil še na NAŠA KRONIKO, ki jo je izdal tvoj oče. Ravno včeraj sem dobil še drugo številko - res zanimivo branje vam povem.
In tukaj je še članek na to temo!
http://www.shrani.si/t/1c/kN/2lsQbdtG/nasa-kronika.jpg

57

Re: V poduk ino zabavo!

Lepa žrtev to Pohorc, veliko piv si si prislužil smile
Knjigo sem že bral, ata jo ima doma. Taka prava Pohorsko domoljubna.

Še bolj sem vesel, da sem preko tega spoznal NUKO-ovo storitev EOD - http://www.dlib.si/eod/ , kjer je možno dobiti digitalizirane knjige iz let 1500 - 1945 in morda si bo kdo z raziskovalno žilico dal še kakšno knjigo tako "preslikat", ker ne gre za take strašne pare. Pravzaprav gre za precej velik (evropski) projekt z vključenimi 18 knjižnicami.

58 Nazadnje urejal Pohorc (20.02.2009 15:53)

Re: V poduk ino zabavo!

Projekt digitalizacije knjig je res zelo koristna dobrobit EU. Če se spomnim časov, ko sem pisal diplomsko nalogo iz srednjeveške zgodovine Lovrenca, se mi zdi, da je bila takrat kamena doba. Vse tiste ure čakanja po knjižnicah in arhivu, brskanje po zaprašenih katalogih, skoraj milostno prosjačenje za fotokopiranje. Danes ti že brskanje po COBISU prihrani veliko časa, da ne govorim o tem kašne muke mi je predstavljal pisalni stroj, ki ga še danes nisem vešč in brez pomoči tiste diplomske ne bi znal obelodaniti. V tem pogledu je informacijska tehnologija vsaj zame pravi božji žegenj. A kljub temu človek kar pade v depresijo, če pomisli,da je v Pokrajinskem arhivu Maribor  za gospoščino Fala 33 tekočih metrov, večinoma nepredelanega, gradiva. Sem pa opazil, da se ga zadnja leta lotevajo študentje zgodovine v Mariboru, kar je seveda mukotrpno in obenem hvale vredno delo.

59

Re: V poduk ino zabavo!

POVEST DVEH BRATOV

Ulrik Jakob Paulič ( 1876 – 1948 ) po domače Sadonik je večkrat pošiljal svoje prispevke Slovenskemu gospodarju; časopisu ki je bil med kmeti na slovenskem Štajerskem zelo priljubljen. Objavljal je pod vzdevkom »Kmet s Pohorja« , po romanju v znameniti Santiago de Compostela v Španiji, pa tudi pod psevdonimom »Kompostelski«.
   Leta 1933 je objavil Povest dveh bratov z zanimivim etnološkim uvodom in seveda poučnim koncem.


http://www.shrani.si/t/1O/qc/uAX2XV9/povest-dveh-bratov.jpg

60

Re: V poduk ino zabavo!

Prabrala! Zanimiv opis običajev na kmetih nekoč.

"....kvečjemu s češpljami se ženske še tu in tam zadovoljijo, moškim pa bi posušena in mehko kuhana hruška najbrž pokvarila drobovino."

To velja še danes! Hi-hi-hi...

"Zidana žena pa lodnast mož."

Kaj neki pomeni "lodnast"? Mam polno nagajivih asociacij... :-)