Anžej mi je pisal, da se je razvila zanimiva debata o tem, koliko kisika proizvedejo drevesa oz. rastline in če vem kaj več na to temo. Sem malo prebrskal po literaturi in lahko rečem, da so stvari res nedorečene in da imata oba verjetno bolj ali manj prav. Zavedati se moramo, da so rastline živi organizmi, ki se tako kot mi stalno prilagajajo okolju, ki jih obdaja. Včasih jim gre bolje, včasih slabše, kot je v življenju. Drevesa torej ne proizvajajo vedno konstantne vrednosti kisika. Zaradi lastnega dihanja in skrajnih razmerah (suša, pomanjkanje svetlobe,...) v okolju lahko porabijo celo več kisika, kot ga proizvedejo! Koliko kisika proizvede posamezno drevo/rastlina je odvisno predvsem od vrste (velikost, oblika, genetika,...), starosti rastline, rasti rastline, količine in "kvalitete" svetlobe, količine CO2 v ozračju, temperature, zračne in talne vlage ter drugih rastiščnih dejavnikov, socialnega položaja rastline v sestoju/združbi in še mnogih drugih dejavnikov. Torej na to vpliva ogromno dejavnikov, ki se med drugim stalno spreminjajo. Tako je kaj takšnega, kot je količina proizvedenega kisika (kot si lahko predstavljamo), zelo težko izmeriti. Mislim, da je to glavni razlog za tako različne podatke. Rastline pa vsekakor proizvedejo ogromne količine kisika. S to lastnostjo so nam omogočile tudi življenje na tem planetu! To bi bilo iz moje strani. Malo iz teme, ampak če me je Anžej že izval