21 Nazadnje urejal Anžej (06.07.2010 15:58)

Re: Obrezovanje stare poti na Lovrenških jezerih

Na http://www.vecer.com/clanekzan2010061705551219 je dostopen samo del članka, ker je preostanek samo za tiste, ki plačajo še več že tako predragemu cajtngu. Grobn če imaš dostop do celega članka, ga izvozi v PDF ali naredi screenshot in mi ga pošlji.
In je poslal...

Lovrenško borovje je bilo žrtev planinca
Uganko o tem, kdo je nezakonito požagal borovje na zaščitenih Lovrenških jezerih, je razrešil kar storilec, saj se je po objavi članka v Večeru sam prijavil
VESNA LOVREC
Večerovo poročanje o “vandalskem“ posegu neznancev pohorski naravni gozdni rezervat v sredini junija je pripomoglo, da se je krivec, ki je z motorno žago požagal ruševje na že zdavnaj zaprti planinski poti na starem, severnem dostopu do Lovrenških jezer, javil sam. Luka Ciglar iz Selnice ob Dravi zatrjuje, da za dogovor med Planinsko zvezo Slovenije in republiškim zavodom za varstvo narave, ki sta že pred dvajsetimi leti sklenila planinsko pot zapreti, saj je le tako mogoče v barju ohraniti številne redke rastlinske in živalske vrste, ni vedel. “Ko sem v Večeru zagledal članek o vandalih na Lovrenških jezerih, sem se prepoznal. Takoj sem se odločil stopiti v kontakt z vodjem naravovarstvenikov v Mariboru in priznal sem mu svoje nespametno ravnanje. Da sem naredil nepopravljivo napako, se zavedam šele sedaj. Dejanje močno obžalujem in se zanj javno opravičujem,“ je 55-letnik zapisal v svojem pismu Večeru.
“Bil sem ponosen na svoje delo. Zdaj nisem več“
Nad veje borov na ekološko pomembnem območju Pohorja, ki je vključeno tudi v evropsko mrežo naravovarstvenih območij Natura2000, se jez motorno žago, škarjami za obrezovanje vinske trte in sadnega drevja spravil v dobri veri, da bo naredil koristno delo, pravi. Da je s tem, ko je posekal ruševje v dolžini 900 metrov in širini enega metra, zagrešil kaznivo dejanje, zaradi katerega mu poleg denarne kazni grozi celo zapor, se Ciglar, kljub temu da je dolgoletni planinec, ni zavedal. Prepričan je bil namreč, da je pot, ki je bila vrisana na zemljevidu in na kateri je po njegovih besedah opazil celo markacije, slabo prehodna zgolj zato, ker jeni nihče očistil.
“V dobro vseh pohodnikov in ljubiteljev narave sem se na lastno pest odločil, da jo bom sam očistil. Delo sem opravil vzorno in nanj sem bil celo ponosen. Zdaj nisem več,“ pove Ciglar, ki upa, da mu bosta stroka in tudi širša javnost zato, ker je dejanje priznal, odpustili vsaj za polovico. Ker pa se tovrstno dejanje preganja po uradni dolžnosti, se roki pravice ne bo mogel izogniti. “Policisti so opravili ogled kaznivega dejanja in zbrali obvestila. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja obremenjevanja in uničenja okolja bodo zoper 55-letnega moškega podali kazensko ovadbo na pristojno tožilstvo,“ je sporočil Bartolo Lampret, tiskovni predstavnik mariborske policije. Kazensko ovadbo zoper Ciglarja je tako na policijo kot tožilstvo predalo tudi združenje za trajnostni razvoj Forum za Pohorje.
Ne bo več smel biti član planinske zveze?
Potem ko se je Ciglar zaradi svojih dejanj posul s pepelom pred mariborskimi predstavniki zavoda za varstvo okolja, so ga ti soočili tudi s člani Planinske zveze Slovenije. “Predvideno je, da ga bomo ovadili, prav tako pa bomo storilca prijavili inšpekcijskim službam, ki bodo morale odigrati svojo vlogo,“ je dejal Jurij Gulič iz mariborske območne enote Zavoda RS za varstvo narave. Razočaranja nad svojim kolegom, ki jev planinskih vrstah celo funkcionar - Ciglar je namreč tajnik Planinskega društva Ožbalt -Kapla-tudi Darko Lorenčič, vodja podravskega odbora za varstvo gorske narave, ni hotel skrivati. “Vsekakor je to bil zločin nad naravo. Nemogoče je, da je bil zaveden zaradi markacij, saj jih na tej poti ni mogel videti. Vse so bile namreč odstranjene. Kot funkcionar v planinskem društvu bi se bil moral tudi zavedati, da je planinska zveza organizirana teritorialno. Območje, ki je zdaj žal uničeno, sodi v podravski meddruštveni odbor in ne v koroškega, katerega član je. To pomeni, da tudi če bi šlo zadovoljeni poseg v naravo, ga on nikakor nebi smel izvesti. Presenečen sem tudi, da mu je kot funkcionarju v planinskem društvu kodeks planincev očitno tuj,“ razloži Lorenčič, ki ne izključuje možnosti, da bi bil Ciglar morebiti lahko kaznovan celo z dokončno izključitvijo iz planinske zveze. Minuli petek je namreč Bojan Rotovnik, predsednik Planinske zveze Slovenije, v izjavi za javnost zapisal: “Ker gre za grobo kršitev častnega kodeksa slovenskih planincev, bodo zoper storilca sproženi tudi ustrezni ukrepi v skladu z notranjim pravnim redom planinske organizacije. Za svoje dejanje je naš član že prevzel vso odgovornost, kar jev takih primerih redkost.“

22

Re: Obrezovanje stare poti na Lovrenških jezerih

Po novem se borovje na Lovrenških jezerih obrezuje z motornimi sanmi. Rez groza kaj počnejo saj je vse prevoženo po dolgem in počes. Pa korenjaki se poskušajo popeljati v notranjost borovja v soboto 28.1.2012 je nekdo zapeljal po stezi mimo stolpa in kar precej poškodoval borovje pri vhodu. Da pa ne govorim kako je prevoženo borovje pri vsamem vstopu, kjer stoji smerokaz!
Če se odpravljate malo na sprehod proti Lovrenškim jezerom tale namig.
Za hojo ni potrebne posebne zimske opreme saj so tile gospodje s sankami do dobra steptali sneg sad

23

Re: Obrezovanje stare poti na Lovrenških jezerih

Hvala za obvestilo Feliks! O tem sem že obvestil odsek za varstvo gorske narave pri MDO Podravje. Kako bomo ukrepali v zvezi s tem se bomo še dogovorili! Pred tem si ne smemo zatiskati oči! Gre namreč za skrunitev edinstvene naravne vrednote, ki je naša pomembna dediščina! Preprosto ne razumem, kako si lahko "tile gospodje" privoščijo kaj takega.

24

Re: Obrezovanje stare poti na Lovrenških jezerih

No mogoče to sploh ne spada v to temo. Vendar če je kdo bil ta vikend na Lovrenških jezerih je lahko opazil pravo koliščarsko naselje. Se pravi po borovju so nataknjeni koli pobarvani v rdečo markirno barvo. Ti koli stojijo v še nedotaknjenem borovju in baje označujejo novo pot?? Pa se je komu popolnoma zmešalo!! Na eni strani smo vsi obsojali masaker ob obnovi poti, ki je bila upuščena, sedaj pa bodo posekali še nedotaknjeno borovje za pot, ki sploh ni potrebna?!
No mogoče so moje informacije napačne vse eno pa bi bili dobro, da kdo, ki ima več informacij malo raztolmači tole sr... na Lovrenških jezerih.

25

Re: Obrezovanje stare poti na Lovrenških jezerih

Na Lovrenških jezerih se bo to poletje izvajala obnova in dograditev brunčanih poti. Gre za projekt ohranjanja sladkovodnih mokrišč, ki ga izvaja Zavod za varstvo narave v sodelovanju z Inštitutom za vode RS, Zavodom za ribištvo, Zavodom za gozdove in tudi našo občino ter medijskim podpornikom RTV Slo.
V okviru te obnove bo na Lovrenških obnovljena obstoječa 380m dolga pot in razširjena s 3 na 4 bruna. Dodatno bo po zakoličenju narejenih 230m nove krožne poti. Obnovil se bo tudi razgledni stolp in postavile info table.
Podobna dela na Pohorju bodo tudi pri Črnem in Ribniškem jezeru.
Podrobnosti na http://www.wetman.si/o-pilotnih-obmocji … em-obmocju

Kolikor mi je znano se bodo dela izvajala samo med tednom, ko vstop na jezerje ne bo možen. Dela bodo trajala predvidoma 2 meseca, kdaj točno pa bodo začeli pa bom še preveril.

Še osebno mnenje glede nove krožne poti - opravljena so bila štetja obiskovalcev in trend obiska je zaradi turizma na Rogli vedno večji. Masovnemu obisku v poletnih mesecih se torej ne moremo izogniti, zato je bolje urediti "poligon" pri katerem zaradi izsekanih borovcev ne bo takšne škode v habitatu, ki je že tako osiromašen zaradi obiska. Pri stari poti je šlo za večjo škodo zaradi posega v neokrnjeno okolje predvsem zaradi živalstva, ki je dotlej imelo sorazmeren mir.

26

Re: Obrezovanje stare poti na Lovrenških jezerih

Krožna pot ??? In potem bodo obiskovalci lepo hodili v eni smeri in nihče ne bo stopil s poti! Samo razširitev bi bila dovolj. Sedaj pa bodo uredili poligon za zimsko norenje z motornimi sanmi. Že to zimo so se skušali prebiti v notranjost pa jih je k sreči zaustavila prav ozka pot! Kaj se bo pa dogajao sedaj ?? Idealno krožna pot ne bo potrebno razmišljati, kje bi obrnili sanke!
Najbolje, da  naredijo kar cesto za dostop z avtomobili bo še večji obisk. Za turistične obiskovalce jezer s sandali, japonkami,balerinkami,  tudi kar visoke pete se dajo videti, tenis copati so za nekatere že teška pohodniška obutev.
Sicer pa je najbolj masoven obisk ob Jezernikovih dneh wink Pa se tudi da priti po že obstoječi poti do jezer. Če si le primerno opremljen.
Tudi v delu borovja, ki ga bodo sedaj posekali so imele živali do sedaj mir ali ne! Z isekavanjem borovja se spreminja tudi sam izgled pokrajine mar ne. Pa kaj zato samo, da bodo imeli turisti lepo potko pod nogami.
Je že mogoče kdo izračunal koliko m2 bodo posekali obstoječega borovja za 235 m poti? Če se primerja z obstoječo potjo.

27

Re: Obrezovanje stare poti na Lovrenških jezerih

Tudi meni se zdi krožna in širša pot dobra rešitev ob zdajšnjih trendih. Kot je Anžej napisal gre za kompromis med varstvom narave in turizmom. Mir potrebujejo predvem nekatere ptice in večji sesalci, ki imajo ponavadi večji življenski prostor. Če hočemo ohranjati te vrste je potrebno mirne cone oblikovati na večjih površinah. Zato dograjevanje poti ne bo imelo vpliva na te vrste. Bo pa imelo vpliv na rastlinstvo pa tudi na živali, ki imajo manjše in specifične življenske prostore. Sem pa prepričan, da je pot načrtovana tako, da bo imel čimmanjši vpliv na te vrste in bo v najmanjši meri spremenila ekološke dejavnike na barju. Motorne sani, kolesa in motorna kolesa pa so v gozdnih rezervatih strogo prepovedani. Zakaj pa nekateri tega ne razumejo ne vem in vprašajte njih.

28

Re: Obrezovanje stare poti na Lovrenških jezerih

jernej j je napisal:

Zakaj pa nekateri tega ne razumejo ne vem in vprašajte njih.

Ja tudi to mi je že uspelo narediti pa razen začudenega pogleda ni bilo odgovora verjetno niti sami ne vedo wink

29

Re: Obrezovanje stare poti na Lovrenških jezerih

V okviru projekta WETMAN so na Lovrenških jezerih čez poletje postavili nove mostnice. Trenutno pa potekajo dejavnost odstranjevanja zarasti na Klopnvrškem barju (po naše Skrbinsko borovje) in Javorskem vrhu.
Vabljeni k sodelovanju ob sobotah - 03.11., 10.11., 17.11 in 24.11.

30

Re: Obrezovanje stare poti na Lovrenških jezerih

V 26. številki revije VARSTVO NARAVE, ki jo izdaja Zavod RS za varstvo narave, je objavljen zanimiv članek avtorjev Sebastjana Štruca in Jurija Guliča o Lovrenških jezerih.

http://www.zrsvn.si/dokumenti/63/2/2012 … c_3122.pdf

31

Re: Obrezovanje stare poti na Lovrenških jezerih

Vabilo na razstavo na II.
https://shrani.si/f/2V/8x/whvF1ZJ/vizijapohorje2030.jpg

32

Re: Obrezovanje stare poti na Lovrenških jezerih

Ker je visokobarjanska vegetacija značilna tudi za naše kraje bo morda komu knjižica na spodnji povezavi zanimivo branje:

http://www.gozdis.si/data/publikacije/5 … 1nov13.pdf