Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Strani nazaj 1 … 24 25 26 27 28 … 83 naprej
Za vpis odgovora je potrebna prijava ali registracija
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012
Enkret na poti na jezirje mi je prišlo na uho, da je vrelenški Martin pisal dnevnik z bolj tako jagersko vsebino. Mogoče ve kiri kaj več o tem. Hvala.
PA ŠE ENO LOVRENŠKEMO GROFO(no -celjskemo ?).
VEŠ ,KER TOTIH SLIK ZLO VOLKO MOM TI BOM POKOZAL SAMO DVE ZAENKRET :
TOTA JE ČINKO PREJ KO ONA NA PAJSKU
TOTA PA 1951 -zlota poroka
pri Pušniko-
del tamburašo z Lovrenca--
prvi ŠRAMEL kvintet
GROF ONE Z PARVE SLIKE SI DARO -DARO -POGLEJ - O.K.
tak ,da ni blo l . 1930 !-ni blo zanosa -saj hecamo selp
Lajpe slike , lajpe...Sekirca, vijdim ze de sma si mol v žlohti:
Tvuj fotar je bil muzikont, pa muj fotar je tujdi bil muzikont...samu de je tvuj špilo na molu veči inštrument kut pa muj.
Darži se!!
Evo sekirca , de ti nabu daug cet..

IZIDOR OVČICE PASEL.....
Temu fantu ni ime Izidor ampak Vojko!
Fotografija narejena kot razglednica pa je nastala 30.3.1961 !
Lp!
Presenečaš me Čefur, tudi jaz sem že večkrat pomislil: "Le kdo je ta fantič?" Ampak, da so že marca tekali bosi okrog pod tako listnatim drevjem???
Ko pa sem gledal pastirčkove bose noge, sem se pa spomnil posrečenega lovrenškega izraza za gumijaste škornje - "batafukerji" -
in ga seveda šel takoj vpisati.
Kot zanimivost: "barvna" varianta razglednice s pastirčkom. Barvanje je opravil fotograf, ker ni mel možnosti napraviti prave barvne razglednice.
Z veseljem sem jo dodal med razglednice po 1945.
Kot morda pomemben detajl pri razkrivanju nastanka črnobele razglednice s pastirčkom naj dodam, da je na moji razglednici, ki je enaka kot tista, ki jo je objavil Pohorc, poštni žig Lovrenca na Pohorju z datumom 3.4.1961, kar bi bilo le 5 dni po nastalem posnetku? Na drugi črnobeli varianti, kakršno je objavil grofceljski, pa je na moji datum 17.5.1966.
Vidiš Čefur zdaj pa bi lahko eno novo pesem naredli:
Vojko ovčice pasel, lepo žvižgal, lepo pel...
cin cingel....
LP
Jaz sem napisal 1961 zanašajoč se na Čefurja. Razglednica je sicer napisana, a neodposlana. Trava je res takšna zgodnje - pomladanska, ampak drevje je že olistano. Morda pa bi znal Čefur pojasniti nastalo zagato. Slikati 30.3. 1961, jo pobarvati, potem pa jo 3.4.1961 nekdo že odda na pošto, skoraj neverjetno.
Naj pojasnim: imam 3 variante te razglednice. Barvna ni bila poslana, poslani sta pa bili obe čb varianti (ločita se po tem, da ima starejša bel rob, novejša pa je brez njega) , in sicer starejša 3.4.1961, novejša 17.5.1966. Barvna je verjetno nastala približno takrat kot tista brez belega roba (novejša).
Morda pomeni datum na Čefurjevi sliki kaj drugega kot nastanek fotografije?
Dorč verjetno ni leta 1922, ker sta bila zvonova blagoslovljena 3.5. 1925. Kupljena sta bila iz "samoprispevka", pri pobiranju le tega se je izkazal Marko Pajtler. Težka sta skupaj 1765 kilogramov, naredila ju je pa mariborska zvonarna "Zvonoglas". Pri blagoslovitvi so bili navzoči vsi župani lovrenške župnije, ki so bili obenem tudi botri (takrat so imeli hribi okoli Lovrenca še svoje župane). Med dekleti v belem je imela posebno čast Dragica Pernat, ki je v "vezani besedi" zvona prav ganljivo pozdravila. Med blagoslovljenjem so pokali "topiči" in igrala je godba na pihala. Dvignili pa su ju lovrenški gasilci. ![]()
No ,da povem -toti pastirček je zaj že gospod preko 65 let star živi v SP.VIŽONGI. Ime mu je JOŽE KARNIČNIK slikano pa je od Karničnika na rdečem bregu. Da so se pa ovčke tak pasle so pa posipali sol -to vem ,ker sem z Jožekom (Pepijem) kar doskrat na leto skup.
Mislim ,da boš grof mogo pesem molo spremenit toto ko si spesno je bol za PLEH MUZ. Narodna je dosti dosti LEPŠA.-mislim,da boš kar davgo zaseden z DELOM.
LP
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012