Re: Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012
JA "ŽOMAŠTER" SE JE PA RESNIČNO POTRUDO -ko pa POHORC,DORČ ,GROF ,ČEFUR...DAJMO FURMANE GER
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012
JA "ŽOMAŠTER" SE JE PA RESNIČNO POTRUDO -ko pa POHORC,DORČ ,GROF ,ČEFUR...DAJMO FURMANE GER
Mene pa zanima kako so v Lovrencu rekli dvokolesnemu vozu za spravilo hlodov kot je na Žomoštrovi sliki iz Činžata. Zdi se mi, da drugod po Pohorju "žlajf", enako pa tudi gozdni poti po kateri so plohe vlekli.
Sekirca nimam takih fotografij, najstarejša od prevoznih sredstev je otroški voziček, v katerem sam ležim...
Predlagam pa, zdaj menda že stotič, da bi takšne fotografije objavili na jespi pod fotografijami, saj so dragoceno narodopisno blago in pričevalec časa, ki ga več ni. Ne vem kakšne zadržke in zamere imate, da tega ne objavite tam gor?
Dvokolesni voz za spravilo hlodov je bil PADEL (glede na izgovorjavo: PADEU ali PADEV z naglasom na "a", kar velja za 1. in 4. sklon, pri ostalih pa se izgovarja "l" in je naglas na "e", npr. PADELA).
Na sliki, ki jo je objavil sekirca pod št. 612, je spredaj enovprežni padel, na katerega je pritaknjena zadnja polovica voza za prevoz hlodov, ki se je imenovala ŠTIRNIK ali TERC.
ŽLOFE so služile so za prevoz košenine s planin. Napravili so jih tako, da so na padel pritrdili dva hloda, nato pa nanju naložili seno.
Žomašter, Vidmarjevega Frančeka se še jaz spominjam!
Luštno.
No vidiš Pohorc Žomašter je podal lepo razlago za vprego- SAMO ME MOTI ,DA GROF-CE.BREZ VEZE MEČE GOR BREZVEZNE SLIKE KI SE NE TIČEJO NAŠEGA FORUMA - "VČOSIH JE BLO PA TAK " mišleno v "NOŠEM KROJU" TAK ,DA JAN MOLO MODERATOR TO TOLERIRA.
LP-sekirca in ostali
PA ŠE TO MISLIM"POHORC",DA JE FOROM -včosih je blo pa tak-KAR VREDI SAJ VSOK KI MO INTERES SI LAHKO SLIKE VZEME DU -TAK ,DA NE VIDIM KOKE ZAMERE,MOTI ME PA ,DA SE ENI MEČEJO GIR "BREZ VEZE" SAMO ,DA jebejo FORUM.
LP-sekirca
Bravo Sekirca - se strinjam s tabo!
SEKIRCA
ne bodi tok nu..
Če ti niso všeč moje slike, jih pa ne glej ( klikaj). Prav tako ne brat mojih komentarjev!
Mislim pa da te slike nekateri z veseljem pogledajo ,ker so iz POHORJA!!
Medtem sem jaz vesel vsake slike , ki jo kdo drug objavi, pa ne glede na tematiko!!
No pa še tole jaz nimam namena zjebavanja boljHECANJA, medtem ko to ne bi mogel trditi za tebe SEKIRCA, ki se že podpišeš:
"SEKIRCA IN OSTALI" ...Kaj si to tudi mene zraven mislu?
Grofceljski jaz pa z veseljem pogledam tvoje slike, zato ti predlagam, da si omisliš svojo lastno temo in se tako izogneš neprijetnim komentarjem. Pohorje je velika reč in se ne konča pri Hojnikovi ridi, zato bi bilo dobro videti, če obstaja še kaj onkraj Recenjaka in Kumna. Ti kar veselo s slikami na plan!
Sekirca, no, ne tako grobo.
Tudi jaz rada pogledam eno in drugo. Teh slik ni nikoli preveč.
Nevem zakaj panika- jaz sem samo povedal(napisal) ,da naj bodo na tem forumu slike od Lovrenca in kako je bilo včasih. Mi se trudimo z slikami od formanov kako je blo- ta nu.. ,pa kar nekaj čisto drugega .Podpiram pa Pohorca naj si odpere svoj forum pa naj kaže kar ima in kaj želi-super.Na tebe se pa nisem tam spomnil-žal
lp
Sekirca daj še enkrat naloži sliko, se ne da odpret!
Kolko otrok! Že zaradi tega je ta slika lepa!
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012