61 Nazadnje urejal grofceljski (04.03.2009 20:07)

Re: pohorski slovar

Spoštovani Lovrenčani! Se opravičujem, če sem z svojo včlanitvijo v forum povzročil kakršnekoli težave.

Zdaj pa še odgovor na tale zadnji post g.Pohorca.
To kar si navedel tukaj je neumnost, saj se besede razlikujejo samo v kaki črki. Ne vem kako pomoč ste mi dali , če pa praviš da se vaše besede toliko razlikujejo od južnopohorskih, kaj bom jaz z temi toliko drugačnimi besedami. Mogoče če sem lahko tudi jaz malo nesramen, bi po vsem tem, kaj se je zgodilo, rekel da tvoj namen ni bil pomagati ljubitelju rodnega narečja, ampak izpostavljanje sebe napram drugim članom in obiskovalcem foruma. Prav tako se je ogroženega počutil g.sekirca ,  ki me je brez razloga poimenoval za lažnivca, pa se sploh ne poznama.

Zaradi izjave G.pubeca, da pačim vaš pristni lovrenški jezik, sem zbrisal vseh svojih 32 postov, da ne bi obiskovalci foruma, mislili da Lovrenčani govorijo tako popačeno... mislim da je tudi G.pubec
začel s tole o slovarju, kje ste pa bili ŠTIRI LETA - takrat, ko se je odprla tema POHORSKI SLOVAR. Ta težnja se je pojavila šele potem , ko sem se jaz pojavil tukaj na vašem forumu,
pol pa smo vsi pametni, ja.

Naj vsem povem še enkrat, da jaz za razliko od vas zbiram tele pohorske besede ljubiteljsko,
očitno pa sem tule nekomu stopil na žulj.
Pa lep pozdrav. Grem rajši kam drugam po pomoč.

62

Upam, da še te besede niso napisane:
sviter, junka, kikla, šrit
pulover, krilo, korak

LP!

63

Lisička, kar sama jih vnesi v slovar!

Pohorcu bi pa želela reči, naj ne jemlje tako resno in osebno nekaterih komentarjev oz. mnenj. Zato se še ni treba užaljeno poslavljati.  Je pa res, kar pravi Pohorc - vaše narečje se precej razlikuje od našega. Lahko še pa zmeraj kakšno debato vdarimo tule na spletu.

64

Zdravo, lodi,
od včeraj sodelujem pri slovarju, ki se mi zdi kot ideja in trenutni izdelek res dober. Ali kdo ve, kaj natančno pomeni fraza "za inik (inig)" ?

65

Inik pomeni zaznati, opaziti, zapaziti. Npr. Nisem bil inik, kdo me je čebela piknila.

66

Mene pa zanima kaj za eno ujedo Lovrenčani poimenujemo "hoboh". To ni orel, niti sokol....Je to morda kanalja?

67

radoljna je napisal:

Mene pa zanima kaj za eno ujedo Lovrenčani poimenujemo "hoboh". To ni orel, niti sokol....Je to morda kanalja?

Kanalja ne, pač pa Kanja wink

Milo za žajfo!!!:D

68

Ja, moš prav - kvečjemu kanja kanaljasta!
big_smile

69

Ja, če pa ne vem kak naj v slovar vnesem:(
Lep Lisičji pozdrav!

70

Klikni na link "Slovar", in ko se ti prikaže slovar (samo za vpogled), se z drsnikom premakni na skrajni levi rob ekrana, tam boš Lisička ti, našla polja za vnos besed v slovar.

Je res mogoče malo nepregledno vse skupaj...- je spletna stran "raztegnejna" prek vidnega polja monitorja...

71

Hoboh sigurno ni kanja. Točno ne vem, ko glih mislijo pod besedo hoboh, tut sam sem se že sprašuval, ko bi toto blo. Verjetno pod to besedo poimenujemo več ptic (mogoče nenzadnje tut kiri kanji tak reče-samo to ni prav.) ampak mislim, da večina s tem misli skobca al pa kragulja. Mogoče bi lahk bil tut sršenar. Tote  ptice vulka večina ljudi nene loči. Tut drugih ujed je še kar nekaj, ki jih nene ločimo, pa živijo(vsaj občasno) pr nas. Tak da se pod totim imenom zlo vulko skriva.

72

hoboh = jastreb

... bolje imeti Parkinsonovo in pol pira polit, kot pa Alzenheimerjevo in ga pozabit spit ...

73

Mislim, da bi lahko šlo za jastreba, ja, ki je pri nas na pohorju kar pogost.

Hvala za odgovore.

74

Ma mogoče še molo biologije. Ker to kar zgir piše je skor že neumnost (čisto mimo). Jastreba na Pohorju ni! Če že, je izredno redek gost. Jastrebi so oni vulki ptiči mrhovinarji, ki jih  gledate po Animal Planeti na afriških savanah. Pr nas kolk jaz vem je bolj pogost gost (gnezdi ne) le belovrati jastreb. Največkrat ga opazijo v Dinarskem gorstvu (pride iz Balkana) predvsem na Volovji rebri. Belovrati jastreb je močno orgočena ptica.
Sem se pa pozanimal za hoboha. Ta beseda je prišla iz nemške besede Habitch. Nemci tako poimenujejo kragulja. Kragulj pa je na Pohorju še kar pogost. Je izjemno skrita ptica, ki večinoma živi le v gozdu. Tak da ga bolj poredko opazimo. Še največkat ob robu kake frate, kjer neumorno čaka na svoj plen. Sicer pa tak ko sem napisal pod ime hoboh spada pr nas kar večina ujed, ki jih ljudje ne ločijo.

75

Jernej!

Čisto možno, da je res tako... Škoda, da ni med nami še kakšnega ornitologa.

76

Tiste, ki vpisujete v slovar bolj epske razlage, bi prosil, da ste dosledni tudi pri teh besedah. Raje manj, pa to temeljito!

Sicer pa mi je pritegnila pozornost beseda vlička (vpisala radoljna), sam je nimam v spominskem registru, zato sem danes nabavil stari dobri Pleteršnikov slovensko - nemški slovar iz leta 1894 in jo seveda našel. Moram priznati, da sem včasih v dvomih, če bi kakšno stvar spustil, nekatere besede so iz arzenala splošnega pogovornega jezika, drugič se mi zdi, da skladnja ni lovrenška in deluje preveš izumetničeno, ampak konec koncev jezik je živa stvar in vsak si ga predstavlja in govori po svoje.

77

Mhm, to besedo (vlička) je moja babica zelo pogosto rabila...

Še nekaj - ne morem se spomniti, kako se že reče po lovrenško kosmulji. Se kdo morda spomni izraza?

78

Štoflper, samo ga še molo kje najder. Ali se motim?
Grem kar vpisat.

79

Točno!  smile

80

Počasi mi že gre "na kozlanje" !!