141

Re: Občinske volitve 2014

Lepo da se združujejo in podpirate mladostni veter, ki je zavel tudi med svetniki.

Uradna rezultata z zanimivimi podrobnostmi o glasovanju po voliščih in oddaji preferenčnih glasov najdete na http://www.lovrencan.si/lokalne-volitve … prvi-krog/

142 Nazadnje urejal stariMaček (09.10.2014 13:36)

Ponovno pozdravljeni,

ker je bilo toliko pompa okoli otvoritev v dneh pred volitvami, in ker sem se pred kratkim peljal po novo asfaltirani cesti proti včasih obljudenem "Bitneru", sem se malce zamislil in vprašal. Najprej ti famozni pločniki, menim, da bodo celo nevarni za pešče. Vse skupaj izgleda tako ozko, da se bosta stežka srečala dva, če se po kakšem čudnem naključju zgodi, da se na pločniku sprehaja par ter naleti na neko čudno dušo, ki se ji je zahotelo ravno v tem istem trenutku hoditi po tem istem pločniku (kaj za vraga si ta misli, bi si mislila en o drugem), pa mislim, da ni več nikakršnih možnosti, da se vsi lepo obhodijo. Zato bo potrebno, da nekdo stopi iz tega prelepega pločnika za eno do dve osebi. Ker tega zagotovo nihče ne bo storil rade volje, se zna zgoditi, da bodo vsi enostavno obstali, se zibali levo in desno, čakali, da tisti drugi stopi na cestišče. Seveda tisti drugi misli enako, čaka, da nasproti stoječ človek stopi iz pločnika. Kaj bi se lahko iz tega izcimilo, si ne upam predstavljati.
Izgleda tudi, da bo potrebno vsakih sto metrov zamenjati stran, saj pločnik teče sto metrov na eni, naslednjih sto znova na drugi strani. Ker pa imamo v Lovrencu tudi kar veliko malih štručk, kot je razvidno iz rubrike Lovrenška ZIBELKA, ki se tako rade vozijo v svojih strojih na mamin ali očetov pogon, je tudi klasična tura, kar je pot doslej bila, postala nevarna. Močno dvomim, da je kakršenkoli voziček sposoben manevrirati na teh pločnikih, vozil se bo po cesti, ki je tako ali tako že ožja, to pa je lahko zelo nevarno. Upam samo, da se potem zaradih takšnih ali drugačnih pritožb, da ljudje vozijo tam prehitro in je nevarno ne sklene kak "pameten" kompromis (zaradi tega ker ljudje vozijo prehitro ali ker je vse skupaj tako ozko?) in naredijo še tiste slavne cestne ovire, ki jih imamo vozniki tako radi. To bi bil pa popoln paket.

Ker me je zanimalo, koliko je ta projekt stal, sem malo brskal in nisem rabil pogledati daleč. Na tem forumu sem našel, da je uporabnik KRANJC temeljito opisal dogajanje tega projekta in izgube, ki jo je prinesel, zraven pa pristavil še, citiram: " V tem pregledu so zajete vse pomembne informacije v zvezi s tem šolskim primerom, kako se dogovori in odločitve z kvazi podjetniki ne vodijo."

Del tega kopiram in prilepim spodaj, celoten kronološki opis poteka dogodkov pa si lahko ogledate na tem linku: http://klepetalnica.lovrenc.net/viewtopic.php?id=6203

Uporabnik KRANJC pravi:

Malo sem pobrskal po zapisnikih občinskega sveta in izračunal koliko nas bo ta cesta v resnici stala. No, številke niso male, lahko rečem, da gre še za eno zgodbo o slovenskem cestnem in energetskem projektu. Zaradi lažje preglednosti sem pripravil pod mojim izračunom tudi kronološki pregled, v kolikor bo koga posebej zanimalo. Pregled zajema mandatno obdobje 2010-2014 in 2006-2010. V tem pregledu so zajete vse pomembne informacije v zvezi s tem šolskim primerom, kako se dogovori in odločitve z kvazi podjetniki ne vodijo.

Iz zadnjega rebalansa proračuna (2014), ki je bil sprejet na 24. seji OS je projekt rekonstrukcije ceste skupaj z pločnikom in obnovo razsvetljave (pa še kaka malenkost) vreden 593.343€. Pri tem moramo odšteti unovčeno bančno garancijo v znesku 120.000€, to je namreč znesek, ki ga ja podjetje Kreativ Rogaška d.o.o. dejansko plačalo za škodo povzročeno na tej cesti. Izvedba prvega sloja  (sedanje stanje) položenega asfalta namreč ne dosega standardov stroke in ga je treba v celoti rekonstruirati (odstraniti).

Pomembno je tudi poudariti, da je občina za obnovo ceste, v katero so položene cevi za hidroelektrarno, imela zagotovljena evropska sredstva v višini 650.000€, ki smo se jim kratko malo odrekli v dobrobit energetskemu projektu male hidroelektrarne. Tudi ta znesek je treba vračunati v izgubljena sredstva. Poleg teh izgubljenih sredstev pa je treba previdnostno prišteti tudi morebitno izgubljeno tožbo, ki jo je Kreativ Rogaška d.o.o.  vložila zoper občino. Višina zahtevane odškodnine znaša 217.000€.

Zgoraj sem predstavil glavne finančne postavke, ki so iz dosegljive dokumentacije razvidne in dokazljive.

Sedaj pa k izračunu izgubljenih sredstev v tem projektu:

a) 650.000€ neizkoriščena evropska sredstva (glej zapisnik 1. izredne seje OS z dne 29. 10. 2009);

b) 330.000€ stroški rekonstrukcije ceste na Kumen (Kovaška cesta, Ob Radoljni) odračunamo odvodnjavanje in razsvetljavo brez pločnika (glej zapisnik 18. seje OS z dne 23. 4. 2013);

c) 217.000€ odškodninska tožba Kreativ Rogaška d.o.o. (glej zapisnik 21. seje OS z dne 26. 11. 2013);

č) Unovčena garancija Kreativ Rogaška d.o.o. 120.000€ (glej zapisnik 17. seje OS z dne 14. 2.2013).

Čista izguba v tem projektu znaša 860.000€ (a+b-č), pri tem pa nisem upošteval odškodninskega zahtevka, če še to prištejem pa dobimo neverjetnih 1.077.000€ (a+b+c-č).

Tukaj bi dodal le moje skromno mnenje. Vsak se lahko dogovori za projekte, kaj se bo kje delalo. To pa res ni težko, denar imaš, pokličeš, to bi imel in pridejo. Pametna izbira, kdo bo nosilec projektov, pogajalske sposobnosti, znanje črpati denar iz evropskih sredstev, oceniti resnost in sposobnost nekoga, to pa je druga pesem. In tukaj je glede na zgoraj navedeno jasno, da nekje močno škripa. Koliko igral za otroke, koliko ljudi za pomoč na domu, pomoč preredkim, ki se trudijo za turizem v Lovrencu, koliko igrišč, fitnes naprav, obnovitev kulturnih in naravnih dediščin,... Kaj vse se lahko naredi s tem denarjem, če bi ga le imeli. Seveda se je kaj naredilo, a naredilo bi se lahko toliko več.

143

@stariMaček ubesedil si moje misli o smotrnosti naložbe v "avtocesto" Kovaška smile

Medtem je luč ugledalo petkovo soočenje na BK TV:

144 Nazadnje urejal grobn (10.10.2014 12:15)

Kot bivši predsednik NO Občine Lovrenc na Pohorju se moram oglasiti v zvezi z vašim govorjenjem na soočenju županskih kandidatov, ki je bilo dne 30. 9. 2014 v studiu BK TV.

Na vprašanje voditelja: »…ali tukaj obljubite volivcem, da bo v NO vsaj en strokovnjak finančnik ali pa vsaj dva, ki bosta v NO delovala, da bosta sploh znala brati proračun in da bosta vedela, kje in kaj iskati morebitne nepravilnosti?...." (posnetek od 9.25 minute dalje), se prvi del vašega odgovora glasi - citiram: »... nadzorni odbor je le prvo posvetovalno telo...« (posnetek od 10.26 minute dalje).

Čudim se vaši izjavi, glede na to, da ste že več kot 20 let v politiki, zadnja štiri leta pa celo lovrenški župan, da še sedaj očitno niste seznanjeni s tem, da NO ni posvetovalno telo, ampak je po zakonu o lokalni samoupravi in nenazadnje v veljavnem Statutu Občine Lovrenc, ki ste ga vi pred kratkim spreminjali, organ občine.

(III. ORGANI OBČINE,
1. SKUPNE DOLOČBE,
8. člen:
1.) Organi občine so:
- občinski svet,
- župan in
- nadzorni odbor občine)

Vir: http://www.lex-localis.info/KatalogInfo … 293cf255b0

Iz vaših besed je razbrati, citiram: »...dejstvo je, da moram reči, da KVIAZ pripravlja kandidate in zdaj nekako nismo imeli sreče, da bi dobili takšne ljudi, bom pa…« (posnetek od 10.53 minute dalje), da smo člani NO in članica, ki je že odstopila, nesposobni ljudje.

Nisem se oglasil zato, ker z vašimi izjavami žalite in diskreditirate mene osebno (kar sem že vajen in za kar ste že bili obglobljeni), ampak ker to počnete tudi ostalim članicam NO in se čutim kot bivši predsednik NO dolžan, da zaščitim njihovo dobro ime in zato pričakujem tudi od vas javno opravičilo.

Iz vaše izjave je namreč moč razbrati, da smo bili v sedanjem NO ljudje, ki nismo znali brati proračuna. Jaz osebno vam lahko povem, če ste že pozabili, da sva v prejšnjem mandatu sedela drug ob drugem na sejah občinskega sveta in če me že niso na EPF v Mariboru naučili brati proračuna (sem uni. dipl. oec.), potem sem se ga zagotovo naučil brati v mandatu 2006-2010.

Pa tudi v strokovnost ostalih članic NO ne dvomim, saj sta dve dokončali študij tako kot jaz na EPF, tretja pa na Pravni fakulteti v Mariboru.

Gospod župan Joško Manfreda, nobeden od članov NO ni član nobene politične stranke (jaz sem lani izstopil iz SLS) in tudi nobeden izmed nas ni kandidiral na nobeni listi, tako da nismo vaši protikandidati, zato res ne razumem čemu takšne ponižujoče javno izrečene besede proti meni osebno in bivšemu NO v celoti.

S spoštovanjem!

Jože Javornik

"Bolje je trpeti zaradi resnice, kot pa biti nagrajen za laž." Leonardo da Vinci

grobn je napisal:

Nisem se oglasil zato, ker z vašimi izjavami žalite in diskreditirate mene osebno (kar sem že vajen in za kar ste že bili obglobljeni), ampak ker to počnete tudi ostalim članicam NO in se čutim kot bivši predsednik NO dolžan, da zaščitim njihovo dobro ime in zato pričakujem tudi od vas javno opravičilo+

Predvidevam, da se takšne globe plačujejo iz občinskega proračuna, zato ni za pričakovati javnega opravičila.

146 Nazadnje urejal Pohorc (10.10.2014 21:11)

Ko poslušam gospoda Manfredeja, lahko le ugibam, kaj želi povedati, to so stavki brez repa in glave: »…nadzorni odbor je le prvo posvetovalno telo ali nepravilnosti v občini, vse ostalo naprej je seveda z nekimi revizijami ali  računsko sodišče še hujše …«   In te latovščine je na pretek.  Vse pa je zabeljeno z veliko mero megalomanstva, v katerem le on vidi vsaj dva avtobusa turistov tedensko. Z mandatom je začel leta 2010 sedaj pa v predvolilni oddaji »urbi et orbi« razglasi, da je pripravljena turistična strategija 2015-2025, ki jo bo občinski svet na prihodnji seji … Kakšna turistična strategija, se sprašujem?  Kaj bo občinski svet? Je bila o tem kakšna javna razprava, kdo je bil vključen v snovanje te strategije?

Mimogrede, na spletu še vedno niso objavljeni vsi zapisi sej občinskega sveta, pa mu je bilo to z več strani povedano, a še vedno goni svoje.

Spoštovane in spoštovani Lovrenčani!
Zahvaljujem se vam za vašo podporo, glasove in zaupanje, ki ste ga poklonili Listi za gospodarstvo in razvoj.
Menim, da je čas, da vam pojasnim,  zakaj sem se sploh odločila za ustanovitev Skupine za gospodarstvo in razvoj.
Moje poklicno življenje je bilo zelo pestro. Ves čas sem se ukvarjala z izvozom, zadnji dve desetletji pa sem vodila danes še vedno uspešno podjetje NIEROS Metal iz Slovenj Gradca. Da je vse to res, nenazadnje potrjuje tudi  Nagrada Gospodarske zbornice za izjemne gospodarske dosežke, kar je najvišje priznanje, ki ga lahko v naši državi dobi en gospodarstvenik. Po zaključku kariere sem se preselila v Lovrenc in z veseljem opazovala, kako kraj vendar le napreduje, pa čeprav zelo zelo počasi. 
Kot gospodarstvenik sem seveda kmalu spoznala, da Občina Lovrenc na gospodarskem področju nazaduje in to zelo. Vse manj zaposlenih v samem kraju s toliko možnostmi je milo rečeno nedopustno. Prepričana sem, da lahko s svojim znanjem in vedenjem pripomorem, da se stanje popravi in da se krivulja začne obračati navzgor. Neizmerno me je zbodlo to, da še takrat, ko bi lahko občinska uprava pomagala domačemu gospodarstvu, le-ta tega ni storila. Če bi vrtec gradili domači, bi imelo delo 60 ljudi en cel mesec!
Vse to me je vodilo, da stopim v akcijo. Odločila sem se
-    povezati gospodarstvenike v naši občini v Poslovni klub – vabilo sledi po županskih volitvah
-    svetovati mladim nadebudnim podjetnikom in vsem tistim, ki bi to radi bili (zakaj bi to počela samo na Koroškem, kjer pomagam vsakih 4 mesece novi skupini 10-ih mladih v projektu »Podjetno v svet podjetništva«)
-    povezati pridelovalce hrane in drugih obrtniških izdelkov v zadrugo, ki bo skrbela za prodajo njihovih izdelkov
Pa še kaj se bo našlo, če boste pripravljeni na sodelovanje. Vem, da sem za vas tujka oz. prišlek in da se sprašujete, kaj neki le hoče, ko pa nič ne ve o kraju in o nas. Želim, da bi presegli to miselnost in mi dovolili, da skupaj z vami ustvarim uspešno zgodbo v dobro vas, vaših otrok in vnukov.

S spoštovanjem!
Savinka Geratič

148 Nazadnje urejal erik črnko (10.10.2014 01:16)

Župan pravi, da so vložili veliko denarja v razvoj podeželja in turizma. Kje se pa vidi ta vložek? Avtobuse turistov lahko vi samo sanjate, ker v Lovrencu jih ni!!! Če se 'hršite', da vlagate, potem nam pokažite neko konkretno stvar, kjer se ta vložek vidi! Denar za vlaganje v razvoj očitno je, samo rezultatov ni! Vložek v turizem pa je takšen, da turist na turističnem društvu ne more kupit niti karte Pohorja, kaj šele karte kolesarskih in pešpoti. Še enkrat-Župan, vi ste zadnja oseba na tem planetu, ki lahko govori o razvoju turizma in podeželja nasploh.
In tista cena za info tablo Lovrenška Jezera 250.000 evričov??? A ta tabla je iz zlata? Pa tisto tablo, ki ste jo 'VI' postavli 'brez dinarja', sem jaz na lastne oči videl, da jo je postavljal nekdo drugi!
Na trenutke se Župan obnaša, kot da smo prebivalci Lovrenca prileteli iz marsa!!!

149

Me res zanima do koliko ljudi v Lovrencu pridejo informacije iz te teme oz. klepetalnice na splošno...

150 Nazadnje urejal Helena (10.10.2014 12:49)

Tudi sama sem si pogledala zadnje soočenje. O retoričnih sposobnostih g. Manfredeja bi dodala samo naslednje: ni mi pomembno če človek govori »po domače«. Pravzaprav se raje pogovarjam z nekom, ki mi ne trosi tujke za vsako vejico. Zagotovo pa je ZELO potrebno, da stavki imajo vsebino, drugače je komunikacija  zelo otežena, včasih tudi nemogoča. V kolikor so županova navodila sodelavcem tudi tako »naklobasana«, je jasno, da kljub svoji kilometrini nimajo pogojev za strokovno delovanje.
Občinski svetniki postavljajo smešna vprašanja?  Verjamem, da se je med dosedanjimi svetniki našel tudi takšen, ki je bil sposoben tudi smešnega vprašanja. Glede na to, da pa je g. Manfreda odgovarjal na Leotovo repliko, pa sem zagotovo prepričana, čeprav Leotovih vprašanj nisem slišala, da so imela resno vsebino in se mi je taka izjava zdela žaljiva.
Za projekte na področju turizma v svojem štiriletnem mandatu, ki se zaključuje, g.Manfreda navaja Pajštvo in Ladejenkovo. Kaj se je pa naredilo na teh objektih, da jih je lahko uvrstil v svoje turistične projekte? Mogoče sem kaj spregledala, naj me prosim kdo razsvetli. Vem pa zagotovo, da je Pajštva prenehala z delovanjem ravno v njegovem mandatu, saj se, kljub večkratnim prizadevanjem sedanje in prejšnje predsednice TD in nekaterih drugih predstavnikov turističnega društva, g. Manfreda ni odzval na srečanje, na katerem bi se tovrstna vprašanja reševala. Prav tako se ni odzval na vabila na Občni zbor TD. Pozivi na sestanek so bili tudi javno izrečeni, prič je veliko, kar samo dodatno potrjuje njegovo nepripravljenost na sodelovanje in sprotno reševanje težav.
Tukaj je še en moj pomislek glede županove izjave: »Tedensko imamo eden do dva avtobusa turistov v Lovrencu.« Kje jih te skrivamo? So mogoče zaprti v istem prostoru kjer ima župan skritih 14 svetovalcev na področju turizma (to je podatek, ki ga je javno povedal)?
Tak človek potem lahko trdi: »Sodelovanje z moje strani je dobro!« Če ti ljudje z različnih strani potrjujejo, da je sodelovanje s teboj težavno, je skrajno samovšečno podati takšno izjavo. Človek z veliko začetnico bi na takšne odzive najprej poiskal napake pri sebi in jih tudi odpravil. »Spremeni sebe in spremenil boš svet!« je formula, ki v praksi dela čudeže. Da je svojo izjavo o dobrem sodelovanju dopolnil, je še Markeju navrgel: » Sam znaš, da si vsak dan dva do trikrat pri meni.« Kaj naj bi to pomenilo? Da strokovno debatirata ali pa da Marko ne dobiva zadostnih navodil ter da mora večkrat na dan na raport šefu. Meni se zdi, da v županovi pisarni trenutno ni prostora za strokovno in konstruktivno debato.
Moram pa tudi povedati, da mi je bilo zelo neprijetno, ko mi je eden izmed županovih povabljencev primahal z dvema A4 listoma, na katerih je prejel vabilo na otvoritev vrtca. »Kaj se te grete vi v Lovrencu? A tako zgleda vabilo?« Se strinjam z njim, zagoto bi bilo lepše, da je župan naprosil vzgojiteljice v vrtcu, da mu skupaj z otroci pripravijo vabila. Vendar to je zgodba o sodelovanju in rasti, ki je trenutno namenjena nekem drugem kraju na sončni strani Alp. Mar res ne more biti tudi naša?

Drugače iskrene čestitke vsem novoizvoljenim občinskim svetnikom! Všeč mi je, da je prisotnih veliko novih obrazov. Upam in si želim, da bomo vaše delo in aktivnosti lahko spremljali skozi ves štiriletni mandat in vas ob koncu ustrezno ocenili.

P.S.
Kolikor vidim in slišim v svoji okolici, poznajo zapise na klepetalnici tudu taki, ki nimajo dostopa do nje, med starejšimi občani pa je veliko takih, ki se računalniških spretnosti pospešeno učijo, ravno zaradi tukajšnjih klepetov smile

151 Nazadnje urejal stariMaček (10.10.2014 15:08)

Pozdrav!

Retorične sposobnosti so res slabe, spomnim se nekega govora, takrat pri sebi ni imel plonkca, na katerem bi bile besede nekoga drugega. Zazdelo se mi je, da govori nekdo, ki sicer pozna besede, a ne ve, kaj bi z njimi počel. Čas, spol, ednina-dvojina-množina, tega ni. Za nas bo že dobro, saj smo sami domači, kaj si bodo pa mislili turisti, ko jih bo nekdo tako ogovoril?

Glede izjave, da je Marko parkrat na dan pri njem, verjetno leti na njihove redne "kavanke", ki pa so vse prej kot pozitiven "team-building". Če jim je kdo že bil priča lahko pove, da je vse zelo tiho, ni sproščenega pogovora, zdi se, da so ljudje tam zato, ker pač morajo biti in ne zato, ker želijo in se tam dobro počutijo. G. župan pa je izgleda zelo slab pri ocenjevanju ljudi, če še vedno misli, da se ljudje na OU počutijo dobro.

Zanima me, kdo se je skrival za kamerami, h komu Joško po vsakem odgovoru pogleduje, na koncu je že malce smešno... big_smile

Bi pa čestital predvsem Leot(n)u (če bi mene kdorkoli preimenoval iz Leo v Leon, bi ga nemudoma popravil, škoda, da tega ni storil) za pogumen nastop.

Zadnje dni krožijo govorice s strani privržencev sedanjega župana, da naj bi nekdo iz nasprotnega tabora kupoval glasove, utemeljitev in česarkoli drugega nisem slišal... Sem pa izvedel, da so društva nenadoma dobila donatorska sredstva s strani občine, in sedaj ta isti pravijo, da nekdo kupuje glasove. Nič ne oporekam, to pač tako je, prednost domačega terena, kdor nasede, nasede, ampak prosim, da razmislite kaj govorite ter bodite pošteni predvsem sami do sebe.

152

Ker me veliko ljudi že dlje časa sprašuje, kje so objavljena dokončna poročila Nadzornega odbora Občine Lovrenc na Pohorju (vprašanje je bilo zastavljeno tudi na tem forumu), se kot članica tega organa čutim dolžna, da še pred prenehanjem mandata dosedenjega nadzornega odbora ter občinskega sveta pojasnim javno, da teh poročil (z izjemo poročil iz leta 2014) ni objavljenih na uradni spletni strani občine, čeprav bi občina morala po Zakonu o lokalni samoupravi poskrbeti za javno objavo teh poročil. Na to je bil župan že pred približno enim letom izrecno opozorjen tudi s strani Službe za lokalno samoupravo, a za objavo poročil do danes še zmeraj ni poskrbel.

Naj povem, da je Nadzorni odbor že velikokrat pisno in ustno prosil pa tudi zahteval zakonito objavo, pa se to do danes žal ni zgodilo. Brez obrazložitve.

V določenih poročilih so med drugim navedeni ugotovljeni primeri negospodarne rabe javnih sredstev. Razumljivo je, da se v javnosti zato pojavljajo namigi, da so morda prav te ugotovljene nepravilnosti razlog, da župan teh poročil očitno ne želi javno objaviti.

Javnost ima pravico vedeti, kako so bila uporabljena javna sredstva - le tako se namreč zagotavlja kontrola javnosti nad nosilci političnih funkcij.

Prikrivanje poročil nadzornega odbora javnosti zagotovo ni primer transparentnega poslovanja občine, s čimer se aktualni župan v javnosti tako rad pohvali. Globoko zaskrbljena ugotavljam, da ostajata transparentnost in javnost delovanja v naši občini velikokrat zgolj na ravni izrečenih floskul določenih politikov, ki bijejo boj za oblast, v zaodrju pa skrbno filtrirajo informacije, ki lahko pridejo v javnost.

Poročila nadzornega odbora morajo biti v vsakem primeru objavljena javno - četudi za nosilce političnih funkcij niso ugodna.

Mirijam Križevnik
članica Nadzornega odbora Občine Lovrenc na Pohorju

153

Sedaj lahko pričakujemo eno od tistih izjav mojstra Mlakarja, da člani nadzornega odbora ne smejo pisati po forumih. Ker se to ne (spodobi?, ni prav?, škodi ugledu občine? poda k njihovi funkciji?)

Hvala Bogu, da je imel Lovrenc končno nadzorni odbor, ki je resno opravljal svojo nalogo!

154

Spoštovani bralci!

Ko berem te izjave nadzornega odbora na klepetalnici, ne morem iz svoje kože, da ne izrazim svojega mnenje, kajti neresnic in klevetanj je več kot preveč.  Spoštovana moja prijatelja Jože in Mirijam, (tretjega člana ni več) objavljata, kako ste v odboru delali pošteno in v korist občanov Lovrenca na Pohorju. V mojem primeru, ko ste opravljali nadzor nad društvom NK Žoga v lanskem letu, žal nisem dobil takega občutka. Vsi ki me poznate, veste da sem športnik in da mi je za vaše politične mahinacije in osebne zamere do župana ni mar.

Z vašim nadzornim odborom, predvsem z Mirijam sem sodeloval pošteno in zelo korektno. Vaše nadzorno poročilo, pa je bilo vse kaj drugega, kar je posledično botrovalo, da vam je odstopila članica nadzornega odbora, predvsem zaradi izkrivljenih vsebin v poročilu. V društvu NK Žoga, ki ste ga žrtvovali za svoje osebne zamere proti županu, je namreč podpredsednik društva sin ene izmed vaših članic odbora, ki je takoj po vašem poročilu odstopila iz NO. Da v primeru nadzora niste ravnali strokovno in zakonito je ugotovila v svojem poročilu tudi služba za lokalno samoupravo MNZ v Ljubljani.

Ker pa nisem politik in se že skoraj 20 let ukvarjal le z športom mladine v našem kraju v imenu društva nisem želel zaostrovati nastale situacije. Moti me pa to, da objavljate neresnice, da je bila občina oglobljena, da so delali nestrokovno in ne vem kaj še. Iz poročila MNZ Služba za lokalno samoupravo RS, ki sem ga prejel kot  predsednik društva NK Žoga z dne 28.10.2013, pod številko 032-75/2013/2, piše, citiram:

»Iz postopka nadzora, ki ga je izvajal nadzorni odbor Občine Lovrenc na Pohorju, ni mogoče ugotoviti, kdo je bil nadzorovan organ – Društvo NK Žoga ali Občina Lovrenc na Pohorju, v postopku nadzora pa je bilo storjenih precej nepravilnosti.«

Spoštovani člani nadzora, če se s tem ne strinjate, lahko za ostale bralce ta dokument v celoti objavim, kakor tudi ostale dokumente MNZ Službe za lokalno samoupravo RS, ki ne govorijo o tem, da bi strokovni odbor vsaj v nadzoru nad društvom NK Žoga delal zakonito in transparentno. Bom pa objavil moje odzivno poročilo županu in članom odbora, pa naj si vsak ustvari svoje mnenje.
S tem pisanjem se nisem želel vmešavati v predvolilni boj,  me pa bolijo izkrivljene laži, ki jih širite med občane in ne pomenijo nič obetavnega. To je moje mišljenje. Se pa absolutno strinjam, da nadzorni odbor mora obstajati, vendar mora delati v korist Ljudem in ne politično.

Moj odziv na poročilo NO Občine Lovrenc na Pohorju:

DRUŠTVO NK ŽOGA                    Lovrenc na Pohorju;  3.10.2013
LOVRENC NA POHORJU
Delavska pot 24, 2344
Lovrenc na Pohorju

Davčna številka : 49859650
Matična številka: 1046047

-    OBČINA LOVRENC NA POHORJU
Nadzorni odbor, pred. Jože JAVORNIK
Spodnji trg 8, 2344 Lovrenc na Pohorju

-    OBČINA LOVRENC NA POHORJU
Župan
Spodnji trg 8, 2344 Lovrenc na Pohorju

ZADEVA: ODGOVOR NA POROČILI NADZORNEGA ODBORA, POŠILJAMO
ZVEZA   : Osnutek poročila NO z dne 5.8.2013 in dokončno poročilo NO z dne 30.09.2013

Spoštovani nadzorni odbor!

Ko sem dne 7.8.2013 prejel vaš osnutek poročila o opravljenem nadzoru nad transparentno in zakonito porabo občinskih finančnih sredstev namenjenih za delovanje društva NK Žoga, se kaj dosti nisem obremenjeval s tem poročilom, pa čeprav ste v poročilu navajali zmotna dejstva in niste ločevali jabolk od hrušk.

V osnutku svojega poročila z dne 5.8.2013 ste namreč zapisali, da smo sredstva v višini 200,00 € prejeli za organizacijo turnirja trojk. Ne vem od kod vam ta podatek, saj ga vam jaz kot predsednik društva NK Žoga zagotovo nisem posredoval. 

Ne morem pa mimo tega, da ste v osnutku navedli, da niste bili seznanjeni s transparentno porabo sredstev v višini 462,70 € in 200,00 €.

V svojem pisnem poročilu, sem vam kot predsednik društva NK Žoga zelo nadzorno in pregledno predstavil (v opornih točkah) vsak znesek posamezno, ki smo ga prejeli s strani občine Lovrenc na Pohorju. Iz tega poročila bi se znašel vsak pismen človek.

•    V prvi točki našega pisnega poročila smo vas seznanili, da smo znesek 2.511,00 € prejeli za programe vadbe, opreme in tekmovanj. Posredovali smo vam kopijo pogodbe s strani občine Lovrenc na Pohorju  iz katere je ta prejeti znesek razviden in kopijo vseh računov, ki smo jih porabili za namen porabe teh sredstev. ( nakup opreme in tiskanja športne opreme). Nismo vam posredovali kopije računov plačila tekmovanj, saj je že ta znesek za nakup športne  opreme in tiskanja prekoračil znesek, ki smo ga prejeli od občine.

•    V drugi točki našega pisnega poročila smo vam nadzorno obrazložili, da zneska iz pogodbe v višini 36,80 €, od občine nismo prejeli, ker strokovnega usposabljanja nismo izvedli, saj so stroški obnavljanja licence znatno presegli sredstva, ki bi jih prejeli od občine.

•    V tretji točki našega pisnega poročila smo vas seznanili, da zneska iz pogodbe v višini 2.035,60 €, namenjenega za uporabnino športnih objektov – VŠD, nismo prejeli, ker je bil neposredno nakazan upravitelju športne dvorane.

•    V četrti točki našega pisnega poročila, smo vas seznanili, da smo na podlagi sklepa s strani občine prejeli znesek v višini 172,12 € in na podlagi naše pisne vloge znesek v višini 200,00 € za namen organizacije mednarodnega otroškega turnirja ( in ne turnirja trojk, kot vi navajate v svojem poročilu), ki je potekal dne 8.12.2012 in 9.12.2012 v VŠD v Lovrencu na Pohorju. Kot prilogo k našemu pisnemu poročilu ste prejeli kopijo sklepa občine Lovrenc na Pohorju za višino sredstev 172,12 € in kopijo vloge in poročila ki je bilo posredovano na občino in NZS o izvedbi mednarodnega otroškega turnirja. Iz same dokumentacije, ki smo vam jo posredovali je dovolj očitno razvidno, od kod in zakaj smo prejeli in porabili ta sredstva. Poraja se mi vprašanje ali tega niste hoteli videti ali ste to namenoma spregledali?.

•    V peti točki našega pisnega poročila, smo vas seznanili, da smo sredstva na podlagi sklepa občine Lovrenc na Pohorju št. 032-03-2012-131-mr-7 z dne 09.08.2012 v višini 462,70 € prejeli za izvedbo prireditev v okviru Jezernikovih dni 2012 IN izvedbo javne prireditve Kresovanja 2012. Očitno ste tukaj spregledali besedico IN, ki je še včasih tako pomembna in tega bi se kot nadzorni odbor morali zavedati. Tako pa ste izkrivili mojo informacijo in zapisali, da smo prejeli znesek v višini 462,70 € izključno za organizacijo športnih prireditev v okviru Jezernikovih dni 2012. Imeli ste kopijo sklepa, ki smo vam jo predložili in iz katere je nadzorno prikazano, da smo za izvedbo javne prireditve Kresovanje 2012 prejeli znesek v višini 170,00 € IN za izvedbo športnih prireditev znesek v višini 292,70 €. Skupaj torej 462,70 €.

Če se iz našega pisnega poročila, ustnim obrazložitvam in vsem prilogam (kopijam spisovne dokumentacije), ki smo vam jih posredovali, niste znašli, potem sem v dvomih v vašo strokovnost, nepristranskost in vašemu namenu, da preverite smotrnost in upravičenost porabe občinskih sredstev, ki so dodeljena društvom za delovanje. Vse bolj me moti to, da ste se bolj osredotočili na občinski organ, da tam najdete nepravilnosti, kot pa na samo društvo, ki je bil na podlagi vašega sklepa nadzorovana oseba.

Preko vseh mej zdravega okusa pa ste šli z dokončnim poročilom, ki me je tudi prisilil, da se odzovem in vas seznanim, da ste z dokončnim poročilom,  ne le užalili mene kot predsednika društva NK Žoga, temveč tudi društvo, ter posledično župana občine Lovrenc na Pohorju.

V dokončnem poročilu z dne 30.9.2013, ki sem ga prejel 2.10.2013 ste napisali:

Citiram: (pod točko B)
» Pravna podlaga za izplačilo zneska 200,00 EUR za namen organizacije mednarodnega turnirja trojk decembra 2012 v postopku nadzora ni bilo pojasnjeno.«

Ali ste želeli to neresnico dejansko in zavajajoče prikazati, ali pa se niste sploh prebrali našega pisnega poročila. Sta samo dve možnosti. In o kakšnem turnirju trojk govorite in pišete?. V nadaljevanju vaših ugotovitev in na podlagi odzivnega poročila župana navajate:

Citiram:
»Župan navaja, da je društvo od občine zneska 462,70 €, ter 200,00 € prejelo za druge namene, kot jih je navedel predsednik društva in na drugih pravnih podlagah.«

To pa je zelo nesramna laž, s katero ste me užalili, saj ste mene in župana naredili za lažnivca, najhuje pa je, da ste s takimi ugotovitvami seznanjali javnost, jo namenoma zavajali in spravljali v dvom o zakonitem in transparentnem dodeljevanju sredstev s strani občine do društva NK Žoga.

Osnutek odzivnega poročila s strani Župana z dne 21.08.2013 pod številko 0322-0001/2013/75, katerega kopijo sem na občini sprejel včeraj, vam ob dejstvih, za katere ste sprašujem tudi sam, ali ste sploh zakonito izvajali nadzor nad našim društvom ( za kar sem vas tudi sam, večkrat med nadzorom opozarjal ) nadzorno in razvidno opozarja, da je naše društvo dejansko na podlagi sklepa št. 032-03-2012-131 –mr-7 prejelo znesek v višini 292,70 € za izvedbo športnih prireditev v okviru Jezernikovih dni 2012 IN znesek 170,00 € za izvedbo javne prireditve Kresovanje 2012.

Če bi to skupaj sešteli, kar po mojem ne predstavlja tako velik problem,  bi dobili znesek 462,70 €, za katerega pa še vi vedno vztrajate in trosite neresnične podatke, da je bil namenjen za druge namene in na drugih pravnih podlagah, s tem pa izkrivljate dejanske podatke, katere ste že v osnovi imeli prejeli v pisnem poročilu društva.

V nadaljevanju pa še vedno govorite o nekakšnem turnirju trojk in da niste seznanjeni z porabo 200,00 €. V odzivnem poročilu župana, Vas ta seznanja, da je nenavadno, da bi vam tak podatek dal predsednik društva. Seznanja pa vas, da smo denar v višini 200,00 € prejeli na podlagi podane vloge, ki smo jo posredovali na občino dne 2.12.2012. Župan, vas pravilno opozarja, saj vam sam takega podatka o turnirju trojk nisem posredoval. Sem pa vam posredoval kopijo vloge na občino in poročilo o izvedbi mednarodnega otroškega turnirja iz katerega je razvidna zakonita in transparentna uporaba denarja. 

Kljub dejstvom, da sem z vami zelo korektno sodeloval, da sem porabil kar nekaj svojega časa, da sem pripravil izčrpno pisno poročilo s vso priloženo dokumentacijo, sem po prejetem končnem poročilu zelo razočaran nad vašim strokovnim delom, saj sem ob tem spoznal, da ste si za nadzor nad društvom NK Žoga izbrali predvsem zaradi tega, da bi politično prikazali morebitno korupcijo med menoj kot predsednikom društva NK Žoga in na drugi strani do mojega brata kot župana občine Lovrenc na Pohorju.

Predvsem sem mislil, da je smotrnost in osnovno vodilo  nadzornega odbora, da pomaga društvom in ne v tem, da na podlagi nadzora nad društvom v svojem odzivnem poročilu o nadzoru opisuje nepravilnosti občine in občinskega organa. Najhuje od tega pa je to, da s takšnimi izkrivljenimi neresnicami seznanja javnost, kar kaže na dejstva, da je bil nadzor opravljen zgolj iz maščevanja do občinske uprave.

Od nadzornega odbora pričakujem pisno opravičilo za izkrivljene informacije in sprenevedanju  v končnem poročilu o nadzoru smotrnosti porabe finančnih sredstev s strani društva NK Žoga.

S spoštovanjem!

Predsednik društva NK Žoga

Bogdan Manfreda

Lep pozdrav Bogdan Manfreda

Na FB se širijo novice, da je Župan obljubil lovrenškim 'Bodybuilderjem', da jim bo razširil fitnes center, če ga podprejo. Za ta namen naj bi imel že zagotovljena donatorska sredstva. Lepo Župan kupuje glasove, ni kaj. Otvoritev ni več, pa gremo malo po domače... Jaz vam in vi meni! Ostati na oblasti, pa naj stane, koliko stane.
Tudi jaz nestrpno pričakujem, da objavite poročila nadzornega odbora, ker tam mora biti nekaj hudo narobe. Sploh ne vidim drugega razloga zakaj ta poročila zadržujete in to tik pred volitvami!
Namesto, da prosjačite glasove okrog pri društvih in ostalimi krajani, bi bilo dosti bolj pametno in učinkovito, da že za božjo voljo enkrat objavite poročila nadzornega odbora in nas drugače misleče demantirate z golimi dejstvi. In naj vam še povem, da nas je kar nekaj ljudi, ki nas res zanimajo tudi imena vaše (bodoče) ekipe? Nikakor se ne morem ognit vprašanju, kdo naj bi bil novi direktor OU? Kdo bo novi podžupan? Kdo bo dobil službo (če jo bo) na Občini? In predvsem me zanima, zakaj dajete Lovrenčanom občutek, da je v Lovrencu vojno stanje? Ni temu tako, g. Župan. Samo volitve imamo! In to demokratične, kjer imamo ljudje pravico, da izrazimo svoje mnenje.
Bodybuilderjem pa predlagam, da razmislijo o županovih obljubah. Na prejšnjih volitvah leta 2010 nam je župan obljubljal travnato nogometno igrišče z atletsko stezo!

Spoštovani g. Bogdan.

Prosim, če vsem Lovrenčanom javno objaviš od kod tebi informacije s katerimi operiraš v zvezi z NO. Glede na to, da po mojem vedenju nisi v nobenem organu oz. delovnem telesu občine, imam resne pomisleke glede resničnosti podanih izjav. Ali ti mogoče kdo podaja informacije, ki so zaupne narave ???

Lp,
Egidij Šmigoc

157

Pozdravljen Bogdan!

Redno spremljam stran www.lovrencan.si. Zelo mi je všeč in vsa pohvala vsem, ki skrbijo za to stran. Preberem vse prispevke, ki so objavljeni, prav tako rada berem vse kar je napisano v spletni klepetalnici.

Zelo sem bila danes presenečena, ko sem na klepetalnici zasledila svoje ime. Žal mi je, da me nisi raje prej poklical, pa bi se dobila na kavici in se pogovorila. Lahko bi ti povedala, kako sem sama osebno doživljala nesoglasja oz. povedala bi ti tudi drugo plat zgodbe, ki je očitno ne poznaš in zato žal širiš nepreverjene govorice.

Lahko ti povem, da je bil moj odstop čisto slučajno v času, ko ste dobili poročilo NO. In ni imel prav nobene veze s tem poročilom.

Da se po Lovrencu ne bodo širile napačne informacije, sem se odločila, da objavim odstopno izjavo, čeprav je bila prebrana na seji Občinskega sveta in verjetno zabeležena na  zvočnem  zapisu in ste jo lahko tudi slišali. Napisala  sem jo  30. 09. 2013 zvečer in iz nje je razvidno kaj me je pripeljalo do odločitve za moj odstop.

ODSTOPNA IZJAVA
Podpisana Leonida Šumer podajam izjavo o odstopu z mesta funkcije članice Nadzornega odbora.
Razlogi za odstop:
-    Glede na to, da v enem letu nismo opravili nadzorov, ki smo jih planirali in ker je več kot očitno, da nam tega s strani Občine ne bo omogočeno
-    Očitki, ki letijo na naše delo s strani Občine in zaradi katerih se nam ne omogoča opraviti našega dela, so za mene osebno  nesprejemljivi
-    Do končne odločitve o odstopu pa me je privedlo to, da smo dobili po pošti gradivo in uradno vabilo za dogovorjeno in planirano sejo  Nadzornega odbora z datumom 30.09.2013 ob 18. uri, par dni po prejemu vabila,  v petek, 27.09.2013, to je bil zadnji delovni dan pred sejo, pa smo dobili dopis iz Občine, da nam župan in občinska uprava ne moreta zagotoviti strokovne in administrativne pomoči za delo nadzornega odbora zaradi preobremenjenosti sodelavcev ob dogovorjeni uri  in nam lahko zagotovita sejo izključno v rednem delovnem času od 8. do 13. ure. To sprejemam kot stopnjevanje onemogočanja opravljanja našega dela in ne želim več sodelovati v teh nagajanjih.
Prepričana sem, da sem svoje delo v Nadzornem odboru opravljala vestno, nepristransko in pošteno in bi ga tako opravljala tudi do konca mandata.
Vendar sem zelo razočarana nad dogajanji v naši občini in bom mandat predčasno zaključila.
                                                         Leonida Šumer

Bogdan, ne zanimajo me govorice, ne nagajanja,  prav tako ne želim več  razpravljati o NO in Občini,  ker sem s tem zaključila ob odstopu.

Mi pa še zdaleč ni vseeno kaj se dogaja v Lovrencu.

Zanima me kaj  bomo v Lovrencu resnično naredili v naslednjih štirih letih. Kar nekaj dobrih idej in predlogov je bilo v tem predvolilnem času in želim si, da bo bodoči župan sposoben prisluhniti tem dobrim idejam in predlogom, ne glede na to iz katerih vrst prihajajo predlagatelji in da bo pomagal pri uresničevanju le-teh.
V klepetalnici pa si želim več pozitivnih in konstruktivnih debat.

ZA LOVRENC GRE!

Pozdrav,
Lea

158

Egidij čisto na kratko bom odgovoril na tvoja malce nerodno zastavljena vprašanja. Ali si pozabil ali pa morda tega res ne veš. Sem predsednik društva NK Žoga in torej edini zakoniti zastopnik te pravne institucije, katera je bila nadzorovana v letu 2013. Povsem normalno je, da sem dobil ta poročila ali informacije zaupne narave, kot jih ti napačno razlagaš. Moje odzivno poročilo NO in Občini ni označeno kot ZAUPNO, vsaj ne vem, da bi ga označil, poročilo MNZ, Službe za lokalno samoupravo RS pa tudi ni in kot nadzorovana oseba in oseba v postopku je povsem logično, da smo ga kot pravna institucija morali dobiti, saj smo bili predmet postopka, ki ga je sprožila občina. Upam, da si zadovoljen in ne zdi se mi potrebno, da bi o tem seznanjal Lovrenčane, saj je vsem jasno, da društvo NK Žoga vodim že nekaj let.  Lp Bogdan

Lea s tvojim imenom nisem v svojem dopisu nikjer operiral, mi je pa samoumevno, da si se sama našla v njem. Če sem si napačno razlagal tvoj odstop iz NO, se ti zdaj globoko opravičujem, bil pa je v tem času med prvim in drugim odzivnim poročilom in o tem sva se pogovarjala na tovarni kos. Dejstvo je, da sem napisal, da si odstopila in tu nisem širil nobene neresnice, res pa je, da morda nisem poznal še drugih razlogov tvojega odstopa. Še enkrat oprosti. Pridem pa z veseljem na kavico. Z vsem ostalim, kar si napisala se absolutno strinjam, tudi sam zgoraj navedenega dopisa ne bi napisal, če me članki o strokovnem, nepristranskem delovanju prejšnjega NO (da mi sedanji aktualni NO ne bi zameril), ki so bili napisani pred tem ne bi razjezili. V primeru nadzora nad društvom NK Žoga žal  ni bilo tako in to so ugotovili tudi v Ljubljani na MNZ, Služba za lokalno samoupravo RS, ki ne poznajo razmer v Lovrencu. Lp Bogdan

159

Vredu, videli smo odgovor na porocilo NO glede NK žoga.
Zanima me ce je mozno dobiti dejansko poročilo nadzornega odbora?
Tu se obracam predvsem nate Conti.

160 Nazadnje urejal Pohorc (12.10.2014 14:54)

Dokončno poročilo o nadzoru NK Žoga je sestavni del Letnega poročila NO za leto 2013 in je objavljeno na spletni strani :
http://www.lovrenc.si/obcina-1/nadzorni-odbor/porocila

Bogdan, ne vem zakaj si zagnal toliko prahu, saj to poročilo pri tvojem delu ne opaža nepravilnosti, pač pa navaja, da si pri nadzoru zgledno sodeloval, in da je bil denar v vašem društvu smotrno porabljen.

Bi te pa vprašal, če lahko tudi kakšen drugi občan dobi kopijo odzivnega poročila občine na osnutek poročila NO? Te citiram: "Osnutek odzivnega poročila s strani Župana z dne 21.08.2013 pod številko 0322-0001/2013/75, katerega kopijo sem na občini sprejel včeraj ..."