1 Nazadnje urejal grobn (23.10.2014 08:28)

Tema: NO v mandatu 2010-2014 se poslavlja

V svojem in imenu članic in v imenu nekdanje članice Nozdornega odbora Občine Lovrenc na Pohorju se obračam na novoizvoljene predstavnike Lovrenčanov v občinskem svetu Občine Lovrenc na Pohorju.

Želimo si, da bo na sejah OS v prihodnje, kot je to bila že stalna praksa v mandatih, ko je bil še župan gospod Franc Ladinek in prvi dve leti v prejšnjem mandatu, omogočena prisotnost predsednika NO na vseh sejah OS. Da bi to omogočili, morate spremeniti Statut občine Lovrenc na Pohorju, ki je bil s strani župana Joška Manfrede kar nekaj sej v zadnjem mandatu kršen.

Zadnja seja, na katero je bil vabljen predsednik NO, je bila 18. seja, ki je bila 23. 4. 2013, po tej 18. seji so bili predstavniki NO vabljeni samo k tistim točkam, ko se je obravnaval zaključni račun in izvrševanje proračuna. Tako se je zgodilo, da smo bili člani NO "naročeni" ob 18.30, na vrsto pa smo prišli šele nekaj 20 uri - torej smo čakati zunaj pred Prireditvenim centrom skoraj dve uri, ko pa je bila naša točka končana, smo bili "vljudno" odslovljeni.

Od 19. (4. 6. 2013) pa do 23 seje (20. 2. 2014), pa seje niso bile sklicane v skladu s Statutom Občine Lovrenc na Pohorju, saj bi moral po takrat veljavnem Statutu župan Joško Manfreda vabiti na seje OS tudi predsednika NO.

Statut so spremenili šele pol leta potem, ko je predsednik NO pisno opozoril župana na njegovo kršitev statuta, ker ni bil več kot predsednik NO vabljen na seje OS.

Spremembe statuta so bile objavljene in so začele veljati 11. 4. 2014. kar je razvidno iz spodnje povezave http://ls.lex-localis.info/KatalogInfor … b712309e51

Vsi štirje menimo, da je za nemoteno delo NO potrebna prisotnost predstavnika NO na sejah OS.

Podobno prakso imata naši dve sosednji občini Selnica http://www.selnica.si/obcinski-svet/vab … eta/arhiv/ in Podvelka http://www.podvelka.si/index.php?stev=7 … 02010-2014

Novemu NO želimo veliko uspeha pri delu.

Predsednik NO Občine Lovrenc na Pohorju,
Jože Javornik, uni. dipl. oec

2 Nazadnje urejal lev (28.10.2014 10:34)

Re: NO v mandatu 2010-2014 se poslavlja

Spoštovani Jože na novo registriran grobn, prej knjižničar ali pa še verjetno kaj?
V svojem in imenu nekdanje članice NO se kot predsednik v odhodu obračaš no novo izvoljene člane občinskega sveta in jih napeljuješ oz. nagovarjaš na potrebo spremembe Statuta občine Lovrenc/P.
Vsi novoizvoljeni člani občinskega sveta znajo poiskati občinske akte oz. jih bodo morda celo prejeli in znajo brat, tako da se pri takšnem  nagovarjanju občani resno vprašamo o strokovnosti NO v odhodu.
Že iz tvojega predhodnega komentarja(pod občinske novice z dne:9.10.2014)pa si govoril o nepristranosti, ter da nobeden od članov NO ni član nobene politične stranke. Pa si vendar v enem stavku povedal, da si lani izstopil iz SLS. Pri tem pa se pohvališ še z izobrazbo(uni.dipl.oec.), ter si pokazal sposobnost in razgledanost. Predlagam, da se umiriš z takšnimi izjavami in raje kopiraj stare zapise iz Večera, vendar ne v službenem času, kajti ti si porabnik naše težko prigarane blagajne.
Pa Jože brez zamere, ampak to je pa že preveč.
Lp. Avgust Manfreda

3

Re: NO v mandatu 2010-2014 se poslavlja

NO je nadzorni odbor?
Potem takem je za nadzorovanje? oz. tudi prisostovanje na sejah občinskega sveta, katere bi tako ali tako morale biti javno objavljene! Tako, da ne vidim potrebe zakaj NO nebi smel biti prisoten na sejah? Razen če se tam dogaja kaj takega, kar ni za vsa ušesa?

4

Re: NO v mandatu 2010-2014 se poslavlja

Leonida Šumer je napisal:

Da se po Lovrencu ne bodo širile napačne informacije, sem se odločila, da objavim odstopno izjavo, čeprav je bila prebrana na seji Občinskega sveta in verjetno zabeležena na  zvočnem  zapisu in ste jo lahko tudi slišali. Napisala  sem jo  30. 09. 2013 zvečer in iz nje je razvidno kaj me je pripeljalo do odločitve za moj odstop.

ODSTOPNA IZJAVA
Podpisana Leonida Šumer podajam izjavo o odstopu z mesta funkcije članice Nadzornega odbora.
Razlogi za odstop:
-    Glede na to, da v enem letu nismo opravili nadzorov, ki smo jih planirali in ker je več kot očitno, da nam tega s strani Občine ne bo omogočeno
-    Očitki, ki letijo na naše delo s strani Občine in zaradi katerih se nam ne omogoča opraviti našega dela, so za mene osebno  nesprejemljivi
-    Do končne odločitve o odstopu pa me je privedlo to, da smo dobili po pošti gradivo in uradno vabilo za dogovorjeno in planirano sejo  Nadzornega odbora z datumom 30.09.2013 ob 18. uri, par dni po prejemu vabila,  v petek, 27.09.2013, to je bil zadnji delovni dan pred sejo, pa smo dobili dopis iz Občine, da nam župan in občinska uprava ne moreta zagotoviti strokovne in administrativne pomoči za delo nadzornega odbora zaradi preobremenjenosti sodelavcev ob dogovorjeni uri  in nam lahko zagotovita sejo izključno v rednem delovnem času od 8. do 13. ure. To sprejemam kot stopnjevanje onemogočanja opravljanja našega dela in ne želim več sodelovati v teh nagajanjih.
Prepričana sem, da sem svoje delo v Nadzornem odboru opravljala vestno, nepristransko in pošteno in bi ga tako opravljala tudi do konca mandata.
Vendar sem zelo razočarana nad dogajanji v naši občini in bom mandat predčasno zaključila.
                                                         Leonida Šumer

Če sem še pred tem imela kakšne pomisleke, da gre za kreganje egov, mi je ta izjava pomagala do celovite slike. Hvala gospa Lea. Kmalu bodo zaključna poročila. Pričakujem, da bodo objavljena, da si bomo krajani lahko sami ustvarili mnenje.

5

Re: NO v mandatu 2010-2014 se poslavlja

Kaj pa je, Lev? Pa ne, da se bojiš izjav "medlega" knjižničarja?! Očitno je župan že dobro vedel, zakaj posnetki sej niso bili objavljeni in v celoti dostopni v javnosti. Tako da, Jože, hvala lepa, da si povedal, kar si imel, saj imamo občani pravico izvedeti! Nekaj bo že na tem, glede na to, da se nisi edini oglasil:)
Pa kolikor vem, je "naš" župan velik zagovornik pravice in resnice in je takozvani "ljudski" človek. Tako da je zdaj, bolj kot kadarkoli, čas za RESNICO! Pa če ta pride iz "ust" Jožeta, Grobna al pa Knjižničarja!!!!

6 Nazadnje urejal lev (28.10.2014 10:30)

Re: NO v mandatu 2010-2014 se poslavlja

odin, kaj je NO predobro poznamo. Moja pripomba ni bila, da NO nebi smel biti prisoten na sejah OS, ampak proti nagovarjanju članov, saj smo jih izvolili, ter jim zaupamo da znajo razmišljati in brati.
Sem pa v drugi temi podal predlog o javnem snemanju sej OS ter še možnost povezave občinskih novic do Lovrenčanov.

biba, bodi vsaj toliko poštena in se pod komentarje podpiši, da vidimo sum o hujskanju in delanju razprtij med Lovrenčani mogoče z zunanje strani, kot so ugotovili že pri Pohorcu.
Nisem proti komentarjem nekdanjih Lovrenčanov, vendar ti naj bodo pošteni in na nivoju, kot se za nas spodobi.
Ja Jože lahko pove svoje stališče in se za delo zahvali v imenu NO, ne more pa si dovoliti hujskanja novih članov OS.
Lep dan.
Avgust Manfreda

7

Re: NO v mandatu 2010-2014 se poslavlja

Lev glej ni problema če se tu malo po domače izražaš ali narobe postavljaš vejice. Tud jaz nisem popoln. Samo lepo te prosim probaj se navadit, da za vejico narediš presledek. Pa če si se v sporočilu keka zmoto lahko vedno greš nazaj to popravit.
Anžeju bi pa predlagal da naredi en tečaj uporabe klepetalnice in epošte v računalniški učilnici preden prebijejo zid za fitnes.
Nadzornemu odboru pa srečno. Lejte trudli ste se, malo vam je nagajala valovna dolžina z oblastjo. Zaj pa gremo naprej in upajmo na bolše cajte.

Re: NO v mandatu 2010-2014 se poslavlja

Končno se mi je posvetilo. Zadnja dva dni nikakor nisem razumela. Predlagam Anžeju ali pa Pohorcu, da na spletni strani pod rubriko Zastopiš? dodata novo besedo oz. besedno zvezo, da se bomo VSI razumeli. Kritično razmišljanje = hujskanje. Nekateri kot hujskanje razumejo tudi postavljanje vprašanj, oseba, ki nima stalnega prebivališča v Lovrencu na Pohorju pa je hujskač. Seveda je moj komentar zapisan v duhu dobrih odnosov, spoštovanja, poštenja in enakopravnosti. Pa lep dan!

Špela Španbauer

9 Nazadnje urejal Helena (23.10.2014 12:14)

Re: NO v mandatu 2010-2014 se poslavlja

Nehajmo se prckat, vejica gor ali dol! To ni kamor ne vodi. S tem razblinimo dejanski problem, to pa je nespoštovanje dela Nadzornega odbora - pod to temo. Problemov je še več. Jaz bi rada vedela, ali so poročila objavljena v celoti, kaj manjka na občinski strani in kaj še lahko pričakujemo? Veselim se, da se je tudi Lev aktivno pridružil, saj je vedno dobro prisluhniti tudi drugačnemu razmišljanju. Od vseh pa pričakujem več konkretnih vprašanj, opozoril, rešitev, mnenj. Vse ostalo gre v smeri: "Jaz mam prav, tebi bom pa še to vbil v glavo!" smile

Helena Petrič

10

Re: NO v mandatu 2010-2014 se poslavlja

Zdaj so "moderni" razni pregovori tukaj v klepetalnici; -))) Zato "hitimo počasi": trenutno smo šele pri prvem koraku - da se poiščejo novi člani NO. Torej koga izbrati;  kdo bo najprimernejši za opravljanje te zahtevne in če mene vprašate, tudi nehvaležne naloge.
Strokovnost, delovne izkušnje, kritičnost in objektivnost, poštenje, predvsem pa trda koža in pokončna drža. To so lastnosti, ki jih bodo morali imeti ti trije. Upam in želim, da se najdejo. Še aktualnemu NO pa želim lepe in zaslužene počitnice, glede na vse to, kar ste prestali v tem mandatu.

11 Nazadnje urejal erik črnko (23.10.2014 14:15)

Re: NO v mandatu 2010-2014 se poslavlja

lev je napisal:

odin,Kaj je NO predobro poznamo. Moja pripomba ni bila,da NO nebi smel biti prisoten na sejah OS,ampak proti nagovarjanju članov,saj smo jih izvolili,ter jim zaupamo da znajo razmišljat in brat.
Sem pa v drugi temi podal predlog o javnem snemanju sej OS,ter še možnostj povezave občinskih novic do Lovrenčanov

Mislim, da ta forum ni pravi naslov. Povej ti to županu, ko ga vidiš! On je pristaš politike, on je ukinil snemanje sej OS in on se je hotel tožarit zaradi vpisov v to klepetalnico! In njegovo politiko ti tako vestno zagovarjaš!!! Ti, ki si nestrankarski in povezovalen človek. Če smo že pri tem-tebi jaz celo verjamem, da si iskren, Županu pa ne verjamem niti, ko reče dober dan! V to me je prepričal njegov pretekli  mandat. Kar se je z NO dogajalo je tudi njegovo maslo!!! In mimogrede-poročil NO še vedno ni. Čigava zasluga je le to??? Po moje od nas klepetalcev, ki smo tako predrzni, da si upamo dvomit v sposobnosti in poštene namene našega župana s svojo oprodo direktorjem Mlakarjem! Le kako si upamo!!! In ko član NO pokaže na nepravilnosti, se ne izbira sredstev za njegovo diskreditacijo. Lev, začni ti povezovanje pri svojih in jaz te bom absolutno podpiral!!!

12

Re: NO v mandatu 2010-2014 se poslavlja

Ko sem prebirala intervju z Natašo Pirc Musar, bivšo informacijsko pooblaščenko, se mi je posvetilo, zakaj bi nekdo ne dovolil vpogleda v dokumentacijo in preprečil objavo. Morda se bo posvetilo še komu, zato objavljam del intervjua:

Kakšne pa so lastnosti informacije, za katero velja, da si politika ali interesne skupine prizadevajo, da ne bo razkrita?

To so informacije, ki kažejo na deviacijo v ravnanju javnega sektorja. Ni nujno, da gre pri tem za kaznivo dejanje oziroma, če pojasnim s parafrazo Zdenke Cerar, ki je rekla, da vsaka svinjarija še ni kaznivo dejanje. Je pa ogromno nekih deviacij, ki so protizakonite, niso pa kaznive in takšne informacije o deviacijah se pogostokrat poskušajo zakrivati. In ni se potrebno slepiti, vedno bodo obstajale informacije, ki se jih bo poskusilo zakriti.
Obstajajo seveda izjeme po zakonu, ampak, kot je rekel nekoč moj kolega, kanadski informacijski pooblaščenec, če nekdo naredi nekaj, zaradi česar ga je sram, to še ne more biti izjema po zakonu. Če ste naredili nekaj v nasprotju z zakonodajo ali z logiko delovanja institucij, zaradi tega informacija ne more ostati zakrita.

Do kolikšne mere je zakrivanje informacij javnega značaja orožje v rokah interesnih skupin v procesu obračunavanja z nasprotniki?

Je, predvsem zaradi tega, ker so institucije javnega sektorja začele zlorabljati zakon o dostopu do informacij javnega značaja, in to pri rokih razkritja. Zadnja leta, ko sem še bila informacijska pooblaščenka, je močno poraslo število pritožb zaradi molka organa. Bilo je zelo očitno, da gre za zavlačevanje, zato da bi bile informacije čim kasneje razkrite ali pa, da sploh ne bi bile razkrite. Dostikrat se z razkritjem čaka do upravnega spora, čeprav je jasno, da bodo v njem izgubili, ampak je jasno tudi, da jim triletni rok, v katerem bodo izgubili, čisto zadošča za njihove namene. Veste, informacija ima svojo vrednost danes, ne pa čez tri leta, takrat ne bo vredna verjetno prav nič več.
To je tista preventiva, ki smo jo skušali izvajati preko učenja javnih uslužbencev in ko smo pojasnjevali, da je informacija nekaj, kar je javno dobro, ne pa da se jo lahko razglasi za svojo, se jo zakrije oziroma da si celo posamezni javni uslužbenec vzame pravico, da se odloči, ali bo do razkritja informacije prišlo ali ne.
Res pa je, da je pravo in s tem pravno varstvo v Sloveniji izjemno, izjemno počasno in to je lahko motivacija tistih, ki informacij ne želijo razkriti. Američani imajo za to lep izrek: slow justice is no justice.

(http://www.portalplus.si/485/natasa-pirc-musar/)