Re: Maje tumarije
Je mogoče Butalc razkrinkan?
Upam, da se bo ta slika videla tudi na naslednji strani!
Ta slika, ki jo je poslala Helena, je nekaj, kar v meni storlilo veliko dobrega. Verjamem, da tuti pri ostalih!
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Maje tumarije
Je mogoče Butalc razkrinkan?
Upam, da se bo ta slika videla tudi na naslednji strani!
Ta slika, ki jo je poslala Helena, je nekaj, kar v meni storlilo veliko dobrega. Verjamem, da tuti pri ostalih!
KRISPAM
Pa je že lieto skoro pr kroji, tej pa sn rieko, da neka še pa marm načrgolit to gir. Zodne cajte tak niti du sest čisn mev cajta, ko šele, da bi keka drugiga delav. Še tak daro, da je toko vrieme, da nam gre kuj na roko, al ti da. Jas sn zaj samo srečn, da so plajoki mošta puni, pa sodje mom tod zapodnano. Zaj samo čokam, da žiher začnem šnops žgat. Krompir smo tod skapoli, tak da čez zimo se čimam keka bat. Zele sma pa z bobnco tod naribala. Ločn čebom, žejn pa še majn. Čeprav, če vam čisto po pravici povm, se mi za jesti glotko j***. Brez mošta, pa pomaje čebi zime preživev. Drovska huta je tod puna. Moma z bobnco drov za ne tri zime. Mi je revirni fajn odkozav, da sn mev čisto pr cesti za prglat. Še dovta k cesti so mi zvločli plohe, da sn samo na krotko zrezav pa domo pelav. Neka je palamudo pale, če sn videv kaga, da je plohe vkrodo. Pa kriegav me je zako še kuj čisn si naprglav vun. Jas pa sn že mev huto kadavno puno. Eh, toti jo preveč pije, jas ga ries čisn zastopo. Jas ries kne vm, da bi doj vkrodo tste plohe, če sn jih pa tak jas vse kop zrezav. Tak čima veze.
Mi pa bobnca vsoko lieto žnerga za toti proklemanski krispam. Vsoko lieto ga prepozno dobim. Jas jo pozobim tote rieči. Jas jo čimam tak cajta, ko ana misli, ko dremle ciele dneve. Vam še jo čisn povedav, da sn zodnč kupo še no telico, pa dve sveji, pa osom zajcov. Sedom bajbik, pa enga mandlca. Da je pa tak rošo, da vam kne znom povedat. Cielo noč je tovko s tsto toco, pa samo skokav. Tak či blo čudno, da je vjutro biv tard. Pa jo kne valo teko skokat. Jas jo som pr sebi vidim, če enkret na mesnc skočim, da pali sn še celi kedn ni tamušn. Toti mandlc tumast se pa je po sedmih johav, ni čudno, da ga je stisnalo. Samo obrejo je pa fse. Bobnca je tsti den naredla zajčji ajmohec za ižino. Či biv preveč žmohn.
No, ko sn vam htev povedat. Se mi či dopodlo, tak ko sn mev žvino, pa sn rieko, da bom naredo molo no reorganizacijo v štoli, al kot se že prav reče totimo. Tej sn pa telico pa Drageja dav noter v kočjenk od svej, sveji sn pa dav taj ko sta bla telica pa moj Drago. Bajbike sn pa dav taj, ko sn mev kure, dok mi jih či hoboh neso. Pa tak na parvo očieso je še kuj vredi zgledlo, se mi je fajn zdelo. Sn biv zadovoln. Ker molo ni ga frišniga lufta pa mare bt. Samo kne vi fprošajte nasledno jutro, ko sn v štolo pršo. Sveja je toco noter v napajlnik dobila, sn že mislo, da bom mogo mesorja klicat. Zodn cajt, da sn jo spaso. Ta druga se je sena tak nažarla, da jo je že rohlo v luft dvigovolo tak napihjena je bla. Drago je ležev na harbti, ona telica pa gr na jemo. Pa saj kne vm ko sta se nurla za ni ga narca, Drago je pa jo rezan. Vsaj mislo sn, da je rezan, ker je vda, obrejo toto telico. Tak, da bom mev moliga bikiča. A či blo toto dosti, ko čujem zunan neko šrojaje, da se ena bajbika dere. Evo, ofnam vrote, pa vidim hoboha, ko jo nese. Porkamadona, sn biv jezn, sn kuj nazaj naredo fse tak ko je blo. Kne valo neka spremijat pa mučkat, če je tak storo valolo.
Tej sn šov ni živčn gtan v bajto, da bi molo k sebi prišo, a kne toti moj hudič bobji začne žnergat, če še kne mislim dobit krispama. “Kura pikne tebe, pa tvoj krispam,” sn rieko tak čisto tiho. Ja, vda, me je čula. Da me je pa tak gnola po hofi pa okolo voglov. Če se nebi tam v ni proklet šamek zahaklav, me tak čebi dobila. Sn še tak kuj daro odneso. Samo enkret me je klafutnala. Tak, da pali mi či ostolo drugiga, ko pa, da tej zakurblam mopek pa grem po toti krispam.
Sn se pelav nemo Grofa, gtan do Dartičnika, pa tam molo gledav, pa se mi či kaj preveč dopodlo. Sn rajši šov še molo gta naprej proti Klopnemo Varhu. Sn se pelav taj v Šlausreber, ko sn se spomno, da sn enkret tam videl no toko lepo hojo, ko sn gobe nabirav. Tej ga jas pičim nemo Pergavera, tam sn še neka zijav okolo sebe, a se nisn v ni proklemanski ploh zaletev pa se prefukno. Direct čez linkerco sn letev mnda nih osom metrov po lufti. Sn že biv cieli fsron. Jas jo ries čimam sreče. Soma srieča, da mopek zaj rat vžiga, ko sn vžig nastavo. Či blo dovgo, sn ga že pičo proti Fišer žogi, pa je ni jozbec sakraminski, glih tam na hofi, letev čez cesto, pa sn potegno linkerco v desno in evo, spet, parh noter v bajto. Soma srieča, da či blo kaga dama. Tej sn kuj tam na prag du sedo, pa sn molo pojavznav. Čarn kroh sn noter v mošt namokav. Toto je neka najbolšiga, ko si žiher člavek frguna. Čarn kroh pa mošt – na totem bi jas žiher falev.
Porkamadona, sploh čisn vedev kado me je sfalilo. Vda, sn zadremav no molo, pa je že kuj rotalo somračno. Ko tej čm zaj naret. Domo brez krispama bolš, da kne hodim. Neke batrije pa tod čisn mev sebo. Še mesnca či blo, tak da čisn kur keka videv. “Pa jo ni hudič, da jas nem najdo to per cesti no drievo,” sn si rieko som pr sebi. Pa klev sn spt, ko si čisn luči popravo na mopeki, da bi vsaj no molo videv.
Tej sn hodo tam gta za cesto, pa gledav, če je ke keka pometniga, da bi jas fsekav. Mnda kne rabim razlogat, da sn še sikiro dama pozobo. Samo toto je še najmeji, ko se žiher naredi. Toko molo drievo jas jo kuj tak vun spipam. Jas sn jo včosih štik vločo. Som sn biv v ekipi, čisn rabo kaga zravn. Fse sn zmogav, bilo kum sn pršo. No, tej sn še molo hodo, evo ti, pa sn jo zagledav. Vam povm, da je biv tok krispam ko se šika. Molo se mi je volek zdev, je mnda biv visek nih pet metrov. Sn se daro namotrav, ko sn ga vun pipav.
Tej sn prvleko krispam dovta do mopeka, pa sn tuhtav kodi bom jas toto zaj pelav fse kop. Sn oceno, da jas toto žiher dom na ramo. Eno roko mom tak dosti da ridam.
Čisn davč pršo. Parvi most pred Fišer žogo, sn že ležev v grobni. Krispam pod meno, mopek pa na mni. Še speko sn se na avspuhi. Varžem jas mopek pa krispam na cesto, pa spt tuhtam, kodi naj jas toto pelem. Pale sn pa z drugo roko pod pozduho prjev krispav, pa sn spt z eno roko ridav. Mi je kuj daro šlo. Samo ona kapela tam per Lamprehti mi je bla no molo napoti. Direct čelniga sn fsekav not v jo. Se mi je zdielo, da se mi je marija prkozala. Še daro, da je toti krispam molo oblaživ fse skop. Je biv pa že daro ofretan, keko sn ga gledav. Vda, ga čisn mogo vredi daržet, pa sn ga no molo po natleh vločo. Samo, če je ena stron bol boga, tak či hakliv, pač tsto taj k steni obarnem pa je. Pali sn ga pa dav na zic, pa sn se gir na jega fsedo, pa sn se pelav. Tsto mi je pa kuj šlo, sn skor do doma pršo v enem šubi. Lih molo gta od Pernavsla pa me je zjebalo. Tste proklemanske ride tam. Še daro, da sn samo gta v rob zapelav, da čisn dovta črez zletev. Pale pa proklemanski mopek či htev vžgat. Sn dav mopek pa krispam na ramo, pa šov peški domo.
Tej sn pršo ni zmotran domo, sn mislo, da bom kuj du lego. A me ni ti sotan bobji že na pragi čokala. Parvo me je nabolila, ke sn tak dovgo hodo, da je hoboh spt no bajbiko neso. Pale, ko je pa vidla kok krispam sn dobo, se je pa bobnci zmiešalo. Jas sn mislo, da bom mogo poklicat, da pridejo po jo, pa da jo pelejo. Da je pa tak šrojala na mn. Tak se je darla, ko na sroka. Pa koka sroka. Kne vm s čem bi toto žiher člavek primerjav. Sn ziher, da še čiste čuli keka tokiga.
Od krispama je tak ostola, več al majn, samo na roglca. Bobnca maja pa jo je vda pogrobla, pa me je permozala zoda čez hartiše, da sn v šubi dobo toko klaboso. Pa ne ono pečenico, ampak toko pravo, parteno klaboso. Sn si mislo, zako kaj čisn bajbika, da bi me hoboh neso, pa bi biv rešen. Sn vzev most pa čarn kroh, pa sn šov na škegn spot.
Tej pa le liepo preživite tote proznike, ko pridejo. Nasledno lieto pa vam želim fse daro. Rodi se mejte.
Samo bi vam fsem skop rat zaželev liep božič pa vse daro v novem leti. Rodi se mejte.
Mom pa še lih teko cajta, da vam povm kodi sn letos na klopni varh letev.
HORUK NA KLOPNI VARH
Letos me je bobnca nasrola, da sn šov laufat na klopni varh. Toto tak fsoko leto mojo, samo še čisn kado šov. Peški sn šov mnda nih por kret gta, to je pa tod fse. Toto je prelehka tura za mne. Marte me zastopit, jaz sn jo lakl. Lufta mom teko, da se nikol kne zmotran. Musklfibra še sploh čisn kado mev. Sploh ne vem kodi toto zgleda, da je člavem zmotran al pa da ga kaj boli.
Ob devetih se je mnda toto laufaje začelo. Jas sn ob pol devetih že tretji pir piv tam nasproti krajevne skupnosti. Nih pet do sn pa tej šov dovta. Sn molo letev, da sn se molo zagrev. Sn tak biv hitro spoda tam ko so začeli. Tej so se fsi neka na vlko pretegovoli pa nevm koko fiskulturo fse trajbali. Jas edino, ko sn mogo naret, je blo da sn mogo jt hcot. Proklemanski pir. Tej so me eni lavženki še molo čudno gledli, pa se mi smejoli. Sn enga tak prmozav, da se je kuj skozlo. Čimam rad, če se mi doj smeji.
Kuj naenkret pa so začeli letet gta po cesti, ko da so molo zmiešani. Pa jas sprašujem enga, če so že začeli al ko. Pa mi je reko, da so. Ko sn se jas zagnav. To se je samo skadilo zoda za meno. Kameje je kuj tak letelo po lufti. Samo, sn ga posrav, ko sn se zašlajtrav, pa sn se prefukno. Tsto mi je kuj vlko cajta vzelo. Samo či blo haklih, zgera pr fonzeji sn jih že mev. Sn še ni cajt z jemi laufav, da sn videv kodi so me gledli. Noben či mogo verjet, da tok star terc, tak leti. Gta do foka so mi še nekot sledili, ko sn pa pršli do jakopičovga mosta, ko se začne brieg, tam sn pa jas mačn. Tej sn pa jas dav fse od sebe. Por minut pa sn že biv na rothobi. Tej sn se razveselil, ko sn videv, da so tolali neke peherle. Sn mislo, da je šnops not. Pa jas ruknem na eks, ko drugoči tak vte da kne znom. A ni bla proklemanska vada not. Vada pa jo za nč ni dara. Zgera pr hajnčekovi bukvini, mi je tak bogo rotalo zarad tote vade, da sn se skozlo. Kekokret se mi je že toto naredlo, pa me nikol kne izuči, da kne smem vade pt. Sn se mogo molo du vsest. Tej sn videv enga paborja, ko ga prpiči, s tstimi slokemi nagami. Pje, sn se mogo gr fstat, pa da sn začno laufat zoda za jemo. Tak sma bol hodla, ko pa letela. Sn čokav kado bo zategno, pa da bo začev molo bol hitro letet. Nih porkret sn ga še v rt štokno, da bi ga molo pognav, pa či blo keka z jega. Dvo bol mačna šrita sn naredo, pa ga že več či blo zoda za meno. Pale sn pa res dav fse od sebe. Se mi je že zdelo, da me molo v luft dviguje. Oni pohodniki, s tstimi prokletimi palcami so tak bežoli, ko so misli, da je medved. Darl sn se res tak ko na žvina gta po goši, ko sn se motivirav.
Ko sn pršo do klopniga varha nisn sposto niti kople švica. Oni so mi pa cajt namirli 32 minut. Samo po maji uri je blo 29 minut. Ko je oni, ko je biv drugi pršo gta, sn jaz že sedmi pir piv. domo zot sn pa šov lepo langzam pa gemirtlih, sn mislo, da bom še koko gobo najdo, pa tak či blo keka. Pali sn pa tak še šov molo na lovrenška jezera, ko že dovgo čisn biv. Gta sn pa kuj rabo no slobo urco, ko sn bol počosi šov.
TURISTI
Vse je liepo no prav. Jas mom fse živa bitja rat. Še hervote, čeprav so me že večkret okol prnesli. Če si jezn na kaga, tak samo sebe ferdebuvleš. Toto je ries, so me oča tak učili. Samo zodnč sn pa se koma zadržuval, da čisn ena dvo nekom skriv, da joji čebi živ bog najdo. Če nebi mela mole pože, bi pomajem blo tak. No, da vam povm kodi je blo toto.
Vjutro je blo, petlin še či pev. Tak študiram, da če sploh je že pev kado toti petlin. Od tej ko sn ga domo prvleko, še či dav glosa od sebe. Mogoče bi mo mogo jesti dat. Ko jas vm. No, ko čem rečt, da je blo ries fejst zgoda. Tak zgoda, da je blo še za mn zgoda. Pa jas se hitro fstonem drgoči. Sn že pret peto auf. Toto jutro sn pa mislo molo potegnit, ko sn preti večer žiher zravn bobnce du lego, pa sn mislo, da boma se še vjutro molo požulila.
Pa kuj poslušam, pa kuj se mi zdelo da nehti hodi zuna okolo voglov. Sn že mislo, da mi je Dragec fšov spt. Tej sn že bemto. Čisn pa mogo s hodra, ko mi je bobnca na roki ležola. Saj budit je pa čisn upav. Diri si upa majo bobnco zbudit, mu dom moj grunt pisat. Zuna je vedno bol roštalo, jas sn roko vun vločo, da sn biv že celi švicn. Še darno, da sn no molo švica sposto, da je leži zdarsnla vun. Kamarija, jo še dve uri čisn parstov čuto. Tej sn gledav, da čisn ke bobnce zbudiv, pa je še kuj veselo harlila naprej. Pje, sn si odehno. Vuntan sn kuj v dovgih gočah letev.
Ofnam jas havstur, še prej sn pa za fsok slučaj širhakl zagrobo, če bi slučajno blo keka nevorniga. Gledam jas vuntan skozi vrote, pa vidim ni ga latra, pa ni ga lavženka. “na maji zemli”, sn si mislo. Porkaduš, jas tot kne kuj tak hodim komo po hofi. Tej sn rukno vrote, da so kuj du s pantov podle. Toto bi še blo vredi, ko so se fejst fstrošli. Jas pa todi, da bi maja bobnca vidla, ko sn naredo. Tej sn še mogo vrote gir nazaj delat. Oni so stoli tam, pa me čudno gledli, ko sn jas vrote delav gir nazaj. Še v parst sn se všeno, ko mi končno rotalo. Sn si celo kopo na tem molem parsti du neso.
Pale tej jas stopim taj do totih ludi, pa jih vprošam, ko bi tej rodi. Pa mi oni kuj s prave taj v mni: “helo, hav du ju du.”
Pa ga jas zijam ko bik nove vrote. Mu rečem, če je mutav al kaga narca zaj to neka blebeče.
Oni še kuj taj v mn neka čudno žlabudra: “du ju spik ingliš.”
Sn se prjev za brado, pa začno tuhtat, ko bi toti trotl rat. Vse bol se mi je zdielo, da se če no molo norca z mne dielat. Samo zgielda, da me toti bol bogo pazno, pa ne ve v ko se spuša. Sn mo še enkret liepo rieko: “ko bi rat? Doj je voma rieko, da žiher skočeta to po majem hofi?” sn kuj molo bol glasno rieko, tak da je videv da riesno mislim.
Tej sn ga že videv, ko je začev erdeč ratuvat v faco, pa mi pravi: “sori, me no anderstent. Ken ju tel me ver vi ar.”
Tej sn ga pa samo prmo za gurgl, pa ga s širhaklom tak prmozav po hartiši, da je kuj skop podo. Toto je pa ries zodno, da se bo na majem hofi z mne norce delav. Proklet smarkavc. Bobnca jegova se je kuj drt začela, pa je rieka zako sn ga prmozav. Tota kanalja sakraminska pa tej je znola slovensko. A či mogla prej keka zinit. Pač bobnce… sn ji tak rieko, naj rieče totemu jenemu latro, da je ana kriva, da jih je dobiv.
Vda, je tota galama majo bobnco zbudila. Je že prnurla vunta, jas sn mislo, da zaj bomo pa fsi skop tepeni. Pa či keka riekla, samo liepo jh je v bajto povobla.
So se liepo posedli za mizo, jas sn dav šnops na mizo, pa no bučo mošta, bobnca je pa šla avšnit delat. Da vam povm, da se je ries potrudla. Nih por varst klabos, zlhano meso, pohani šnicli od prejšniga dneva, damoča pašteta, grimpi… vsega je blo puno. Še tak liepo je gir nadevala, kot da bi v gostilni dobiv. Sn htev vzet ni štikl mesa du, pa me je kuj po roki prmozala. Še nes me boli, ko po tipkovnici klonfam.
Bobnca maja tej do toto na mizo, oni pa samo sedijo okolo pa zijajo. Tej sn jas videv, da či kruha prnesla, sn hitro letev v špajz. Tej so hitro vzeli fsok ni štikl kruha, pa ga začeli no žolostno cmulit. Pa so jo kuj mleti tsti kroh po lapah, mesa se pa dotekno či kiri. Pa pravi maja bobnca naj vzemejo, da bo še več gir narizala, če bo premolo.
Pa spet oni mutav rieče: “vi dont it mit.”
Kuj hitro zoda se pa jegova bobnca oglosi, pa reče, da kne jejo mesa. Če bi žiher dobili kok sirni namaz al pa sojin šnicl.
Lodi božji, jas sn se kuj vstav, pa pod mizo zliezo, da sn se skriv, ker sn vedev, ko bo sledilo. Ko je maji bobnci film vtargalo je oniga deda vargla čez gonk per zaparti akni, bobnco je za čodre prjela pa jo vlekla vuntan z bajte, ta moli poži pa či keka naredla. Lavženke mo pa roda. Jas sn za ziher še ni dve uri pod mizo čepev. Bobnca je tecajt fse meso potamanla. Ko ji je natle podlo, sn pa jas mazno.
Jas kne vm čigava sta bla, samo pomaje joji več čebo sam.
USODNA ŽAJFA
Najbolj sovrožim, ko mi bobnca rieče, da marm jt v tergovino po manažo. Lih sn si parajt naredo, da bi si kaso sklepav, ko je začela šrojat. Vda sn mogo fse skop takoj postit, pa letet taj v bajti, da bi tej videv, ko bi roda. Če ne bi takoj pršo, mislim da mi či treba razlogat ko bi blo.
“Samo tota tarda žajfa je, s toto se jas kne morm vmivat,” je bolila taj v mne, kot da sn jas kriv, da je žajfe sfalilo. Tota pa jo porabi tote žajfe, da je neka neverjetnga. Ries da mo vlki lebn, samo fseeno. Molo bi žiher šporalala. Mne včosih na britof po vado pošilja, da damo šporama. Vade je pa jo keko češ, ne vem ko te nori. Samo marem naret, ko mi rieči, drugoče se mi slobo kože.
“Takoj se spokaj pa mi prnesi tekočo žajfo. Ono ko mo duh po vartnicah!”
“Edino ko moš ti od vartnice je toto, da moš tote špice vun, ko liepa čisi preveč.” V trenutki, ko sn toto zino mi je blo žav. Čeprav parvo še či riekla keka, pale je pa prjela tsto tardo žajfo pa jo vargla taj po natleh, pa mi samo riekla: “poberi.” V rokah je pa že daržela štil od metle.
Vte, jas sn dosti totih zgodbic ču, kak v restih tote žajfe natle mečejo, zato sn ries sunkovito hitro pobrav tsto žajfo gir. Niti tarznit ni mogla. No, pale me je molo po buči prmozala z štilom, samo fseeno bolši toto, ko pa da bi ga v rt fosav.
Mopek sn brezveze kurblav, ker mi je spt neka carknalo, pa se mi či dolo šraufat. Sn ga kuj peš mohno proti šinkloranco. Dovta po goši sn šov, ko mom bol blizo, pa na pušni nivi še ponavodi molo du sedem, pa kokiga baknem. Tak sn čikov že tod mev bol molo, še tak daro da sn šov v tergovino.
A niso tam na pušni nivi lih neki paborji žogobarc trajbali. Vda so me bl veseli, ko so me vidli. So me že napizdli, da sn šov z jemi špilat. Marija sveta, ko marem jas ohtat, da kne preveč mačno bicnem toto polmo. Sn rajši kuj v gol šov. Je še najbol ziher. Nih pork ret sn jim pustiv, da so mi doli kok gol, ker drgoči je tak brezveze. Lavženkom je treba molo vesela postit. Še celo skoz uhice sn enmo pustiv, da mi je dav gol. Kak je biv srečn. Pale sn jim žogo nabiv dovta v gošo pa sn šov. Naj se molo zanurajo.
Tej sn pale še molo ni krog naredo, da sn šov gledat ke mi je revirni rieko, da si žiher drove delam. Mater so bl ni liepi bukavci. Marm se pohilat, da me čebo doj prhitev. Državni lies je zmierom zastojn, zato je pa toka gužva po goši. Samo toti holceri so tak še vredi, mi du poderejo, pa do ceste spravijo. Pale pa jas ni večer pridem pa zvozim domo. Čez den tak vte, da čimam cajta, tej pa toko bol ponoči delam.
Pale sn še neke jogre srečav, ko sn šov dovta po goši. Kuj du črez sn ga vžgav, čisn šov po peš poti. Toto gošo mom jas jo v molem parsti. Edn je lih neka fstrelo, pa so tej stoli okolo tste žvodi, pa gruntali, ko sploh je. Edn je trdiv, da je košuta, samo da či boba, ampak je ded, samo či pa jelen. Drugi je pravo, da je divjo prese, tretji pa se je darl, da so mo bobnco fstrelili. Je blo kuj vlko proznih floš okolo, tak da čisn keko rieko. Biv je pa ni zakamron pokič, ko je pomaje biv že tak prej carkjen to. Tak se mi niti ni diri vun zavzev, sn žiher mirno šov nemo jih.
Tak sn pršo to pr križi spoda vun, pa sn pale šov čez ono novo barv. So ga kuj vredi naredli, marm pohvolit. Samo en tsti trom bom vrjetno jas nucav, tak da bom pršo ni den, pa ga bek vrezav. Bojo že novga naredli. Liesa je tak dosti. Sn pršo tam na travniku vun, pa sn kuj desno šov gta, da sn molo tam po kujnskem britofi videv, ko je noviga. Sn gledav, če je ke diri zuna, da bi mi dav ni štamperli šnopsa, pa či blo kaga. Kura jih pikne.
Tam pr križni cirki sn pa na postaji molo du sedo. So bl še ni lavženki tam, sn fsokimo ni cigaret dav. Tej pa smo kadili. Košlali so pa tak, so mnda bl neka boleni. Čisn htev dovgo tam bt, da čebi keka fosav. Nešni den vsega narca razsoja. Čeprav jas tak kne pomnim, da bi kado biv bolen. Jas se tak držim tstiga, ko so moj oča pravli: “liter mošta na den, pa čeboš nikol bolen!” Da vam povm, da toto drži ko prbito. Jas ga za ziher ruknem kok liter več.
Avteji pa jo tak norijo po totem targi. Porkamizerja, da nikol več kne grem čez targ peš. Pale mi pa še plozajo, ko hodim po srdini ceste. Ja ko pa tej naj. Saj pa je čartna narisana ke marem jt. Nih por ludi sn že namozav zarad totiga. Mater so fsi neka živčni.
Pridem gtan do trgovine, pa lih vidim enga, ko probuje, če bo žiher z avtejom se not zapelav. Molo mo je sfalilo na eni stroni. Tej je biv ni jezn, da je mogo tam nih por metrov peš jt. Ko bi an vedev, od ke sn jas peš pršo, bi kuj tiho biv. Avto sn pa tak prjev, pa sn ga na bok vargo. Ko tej mojo toti eni upokojenci tote pičipokije. Toto bi jas jim fse bek pojemav.
Stopim jas not v trgovino, pa jas mislo, da me mare kap. Toka gužva, da sn mislo, da je keka zastojn. Ceker sn iskav pa ga tak či blo, tej sn ga tam nimo paborjo spipav z toc vun. Jas ga jo bol nucam. Tej pa sn začno iskat tsto žajfo… Vse je blo, samo tste, ko bi jo jas nucav, ne. porkamizerja, bolš da kne hodim domo, če nem tote žajfe kupo. Soma božja srieča, da je na bobnca zodno vzela, pa v ceker dola. Sn ji bliskovito jo suno vun, nč se ni zavzela.
Toto fse skop me je daro zdelalo vam povm, da mi je začelo po lampah krulit. Sn daro gladun že biv. Sn si mislo, zaj pa si marm neka za jest kupit, ko te čm. Do doma še mom davč, bom jo še ke falev , če nem keka požarl. Sn kuj ta do delikatese stopo, četarti sn biv v riži. Jebemomilo, ko eni se kne morjo odločit, ko bi meli. Pa tote klabose, pa one klabose, pa toti sir, pa oniga ko ni tak masn, pa toti kruh, pa ne celiga, samo pov. Porkamadona, sn zažgav gr pa onem stekli, da je kuj tak zacvetelo fse skop. “zaj pa vzemi kilo kruha, pa pedeset dek pariške, pa mi naredi sendvič.” Sn se zadarl, da me je ona kuj prestrošeno gledla, pa fsi ostoli todi.
Čisn vredi do blagajne pršo, ko sn že mazno sendvič. Še ni pir sn spiv zravn. Sn kupo tsto žajfo, pa še šteko čikov sn vzev, pa ni star jogurt mi je ponujala, celi napihjen je že biv. Pa sn ji reko, da ga žiher kuj soma je.
Tsti večer sn žiher zravn bobnce maje du lego. Me je pohvolila, da sn biv pridn.
Evo vidite: Svetski čovjek! Ne je ptujske poli salame, samo svetovljansko pariško! In to naloženo v kilo kruha! Mar ni bil to cilj Rooseveltovega New Deala! Ameriški predsednik Roosevelt je rekel: Vsak, ki prihaja iz Rdečega brega ali Gorskega Karabaha, bo še za časa mojega življenja pojedel, ko bo šel po menažo, kilo kruha, pol toliko pariške, pa spil pletenko mošta!
Zdaj pa se vi nehajte vrtati po nosu, pa pomislite kakšne resnice so to!!!
VADA
Ludi božji, jas kne vem, ko se teko sekirate zarad tote vade. Molo ni ga dreka je v je, pa ste fs skop v lufti. Molo se spomijate, keko dreka se že požarli, ko ste bl lavženki. Toko jo kne diremu keka naredi. Če pa tej pa tej kaga vredi požene na hajzl, pa to či keka narobe.
Samo, vte, jas tokih problemov čimam. Jas jo kne pomnim kado sn nazodno šluk vade naredo. Še tej ko sn piv vado, sn pale kozlo ko vidra. Moj lebn jo či navojen na vado. Jas si še kafe na šnopsi kuham. Pa namesto mlieka si mošt co vlijem. Mne so že od moliga navojali, da čisn ekstra vade piv. Keko sn mamo zizav, tej sn mlieko piv, pale pa večinoma samo mošt. Ata so rekli, da je toto vredi, da se mi jetre navodijo. Pa še kak prav so meli, ko zodnč sn biv pr dohterci, pa či mogla verjet kak sn jas zdrav. Še kri mi je vzela. Mne mare zoda na šiniki piknt, ker druge mom žile tarde ko komen. Štiri jgle je zlomla, ko mi je na roki htela jemat. Pje, je rekla, da sn bol zdrav, ko večina tote nešne mularije. Pale sn jo še molo za koleno prjev, mater se ji je fajn zdelo. Šikana je tota noša dohterca.
Drogoči bom pa jas pale neso majo alfo gta na britof, pa bom tam vado natankav not v jo, pa jo bom zavrev. Tak da če bo diri nucav toko vado naj kuj pride gtan. Nih dvesto litrov mnda bo. Marm si še neko gas masko nabavit, da mi čebo spt slobo od totih hlapov od vade. Drove bom pa tak kuj zgeran naredo todi, ko je še nih por tstih driev ostolo, ko jih čiso tej podarli. Pa bom jas kuj du potamano fse, da bom žiher alfo kuro. Bom še probav nošiga župana nahecat, da bi an tam zravno tste dare letance peko, pa bi kuj meli ni moli piknik. Samo čisn ziher, če bo zaj mev cajt sploh, ko mo nov avto. Pje, toto pa je na struja. Sarčno upam, da me bo pale s totim pelav na volišče, ko bojo nove volitve. Koma čokam.
Je pa tota vada ries hudič včosih. Jas se spomijam, ne vem točno diriga leta je blo. Je tak lilo, da jas čisn mogo verjet. Štarnajst dni skop je šov dež. V klet mi je vada butnala, sn mogo vse plajoke mošta gta v bajto znosit. Koko je maja bobnca delala. Vda sn si mogo plac naret za plajoke. Še šporhert sn vunta vargo z bajte. Sn ga videv pale kak ga vada nese dovta po zoliki. Jedva, da sn se spaso tej, drgoči bi biv brez mošta cielo leto. Jas jo pomaje kuj falem od žolosti. Proklemanska vada. Riesno vam pravim, da toto za nč či vredi.
PARVA KOŠNJA
Če bom čisto genav povedav, bom prznav, da zodne cajte sn se ries molo poleno. Kur keka se mi či dolo delat. Vjutro sn rat bol dovgo ležev, da je sunce blo že tak za ne tri pedi nad gošo. Bobnca či preveč žnergala, da sn ries žiher fajn s spohejav. Se mi zdi, da se mi lieta že ries molo paznojo, pa nucam molo več cajta, da se zakurblam.
Sn sedev pret bajto, sn si lih en čik zmatav, ko mo bobnca tsti narezlan tabok, pa gledav gta v pungred. Pje, je pa trava že daro vlka zrosta. Sploh se čisn zavzel kado je toto teko pognolo. Se mi je zdielo, da sn šele pokosiv, pa je ž spt toka havda. Sn študirav, da bi Drageja gta spustiv, da bi se poso, pa ko mi pale se kuj ob pevčnke rible, pa mi fse skop potamani. Saj se mi sramok smili, da je dur marš v štoli zapart, samo ko mom ries some hompeti z jm, če je zuna. Tak sn vam ž pravo kok je.
Ko sn te htev, ko pa da sn šov kaso klepat. Jas ries kne vm, ko bobnca divle v toti tabok, samo bol ko sn tovko po kasi, bol sn se režev zravno. Ko ni dodl sn biv. Jas sn pa jo pov dni kaso klepav, pa sploh kne vm, če sn celo sklepav. Po parsti sn se vsekav s homrom, da mom celiga čarniga. Ko sn pa šov kosit, se mi je zdelo, da če bi z neko parunglo tovko taj po travi, da bi več naredo. Za boga či htela vrezat. Tej sn spt klepav. Zaj mi je nekot bol šlo, ko čisn tstiga čudniga taboka kadiv. Tak sn jo nabruso, da sn eno jobko podarl s kaso. Jebemoboga, da je drieva bla ni ga pov metra debela. Lodi božji, kak je mni blo hudo per sarci. Pa ko čisn mogo tsti proklet areh porezat du, ko mu že tak lieta obečujem, da ga bom podarl, ko tak čima keka gir. Boga drieva, bom mogo no mešo pločat za jo. Tota je mni pa kuj neka mošta dola vsoko lieto.
Prej ko sn pokosiv, sn tak še mogo kaso trikret klepat, pa štiri košiša sn strupav. Tak da sn si pale rajši kuj neko železno košiše nabavo. Toto pa me bo jo mnda bol dovgo daržolo. Samo, vte, ko jas nimam nekiga občutka, ko sn tak mačn. Tej pa, če je ke koki toki vlek pečjok, ga kuj prerežem todi. Komen je pa tard, tej pa tak vete, da mi celo kaso sfederba. Včosih se mi ries ferdresa, da sn toki lakl. Bobnca maja že tak kuj ve, ko ležima v hodri, pa če se začnem preveč zagojat me kuj z marzlo vado polije. Bog si si ga vedi, ko bi kaj z jo naredo v tstem šunki. Bi še ti ga hudiča bobjiga na pov pretrupav. Jas ko se zaženem v neko reč, sn ko oni pes, ko se goni. Samo en cil mom pred okami, okolo sebe sploh kne vidim.
Je blo pa kuj liepo za pogledat, ko je biv pungred pokošen. Za tsto drievo mi je blo še vedno žav, samo ko čem zaj naret. Bom mev pa molo meji za grobit, ko nem rabo vun s pod je grobit. Pale sn tak kuj groble vzev, pa molo zgrobo toto travo bol dovta, da bom se bo fajn sušilo.
Drugi den sn se zbudiv, je že vjutro hcalo. Proklemansko vreme. Samo ko če paver naret, ko gre dež? V klet se zavleče pa tam čoka, da bo sunce prsjalo.
Tri dni sn čokav, pa še kuj či blo sunca. Vredi sn že biv ločn, pa še srat me je tišelo. Vsaj žejn čisn biv. Vreme pa sploh či kozalo, da bo kaj lepši. Tej sn vklopo maje mažgone, pa tuhtav, ko čem zaj nareti. Pa jo kne morm zaj postit, da mi bo tota trava zagnilila skop. Se jo čist zastojn jebav pa kosiv v tosti hici. Nč, čebo druge šanse, ko pa da jas šporhert v kuheji zakurim, pa travo noter znosim, pa tam sušim.
V šajtergo sn bosav, pa sn vozo v kuhejo zohn. Pa ne vem, če sn tri šajterge zapelav not, ko se je bobnca prkadila za meno. Čebom rajši povedav, ko je blo, samo reko bom, da sn mev likof. Letos sn posušiv, ko sn mislo. Ne vm sicer, ko bo Drago žarl, bom že neka nagruntav. Neka prelosti še tak mom sproti za nakosit, pozimi bo pač pesje brkete žarl. Ko tej čm zaj, če mi bobnca či pustila, da bi do konca posušiv.
PO DOVGEM CAJTI
Porkamizerja, ko sn jezn. Toto jo či za verjet. Maja bobnca si je letos namislila, da bo toto jeno nafarclano zeleje sušila v majem dohcimri. Jas sn pa toti proklemanski kompjuter zgera pustiv, pale mi pa či več pustila gtan hodit. Mi je riekla, da je bolš za mn, da čimmajn vm o totem. Ja kaga narca pa tej ana mo tam gir? Je pa jo noč pa den ohtala tam zgira, da čebi doj pršo pa toto vzev. Jas ries kne vm ko bo ana s totim, je pa jo mnda nih sto kil totiga. A boma cielo zimo samo s totiga vun čaj pila al ko. Jas sn ga jo samo enkret probav, pa sn biv cieli tamušn. Mi jo či niti molo pasalo. Bobnci se pa toto strašno daro zdi. Še kop si zmata v cajtng papir pa pale čmrodi totiga narca. Je pa ries, da je pali bol toka umirjena, pa me kne teko kriega. Tak ji še jas kado som kokiga skop zmatam, da mom pale mir.
Letos sn tak mev ries vlko dela. Letos sn murke sadiv tam zoda za štolo, ko na varti čisn smev met, ko je bobnca mela toto jeno zeleje. Da vam povm, da je totim murkam tam tak pasalo, da so toko vlke zrosle, da či blo za verjet. Najtavečja je jo mela 98 kil. Več ko pa jas, porkaduš. Lupino pa tak tardo ko komen. Jo čisn mogo ti ga narca olupat. S širferom sn jo mogo du oširfat, pa še tam sn dvo štila strupav. Pali sn jo pa kuj z motorko na majnše štikle zrezav, pa s šrot mašino skop zmlev, da sn žiher saloto naredo pale. Kak je bla pa dara. Jas še jo čisn kaj tak dariga jedo. Pa damoč esih gr pa čebu. Tak sn fajn rigno pale nih por kret, ko en moli lavžen, ko kupček podere, al kodi že pravijo.
Sn mev pa še eno rižo koreja nasajeniga, samo ga kne morm zaj vun spipat. Kamarija, ne vm, a se je zabetonirav noter al ko. Je že sosed biv s traktorom, pa je cielo viklo skop strupav pa še zajlo vtargav. Marm zaj oniga dobit, ko mo totiga bagera, da bom videv, če bo an žiher toto vun mi skapav. Se mi pa pa ries ferdresalo, če bi ga pustiv v zemli, da bi mi zagniv. Jas mom še pa kuj rat koreje.
Sn pa todi šov molo za gobe pogledat v gošo, ko sn fsi pravli kak fejst rostejo. Kur keka čisn nabrav, nih por piksn od pira sn pobrav edino, ko so eni nadrekali. Toto se mi tod ferdresa, ko ludi kuj tak pušajo drek po goši. Jas zmierom v grobn varžem, da vada bek nese. Pa čima noben hompeti pal. Toto se marte ludi ries navodit, da čebote metoli svijarije po goši. Grobnov je pa vlko per nas, pa jo či teško ni cajt nosit za sebo tsto piksno, pa jo pale pač varžete v vado. Jas tak zastopim, da člavek kne more jt brez pira kum, al pa vsaj ni liter vina, da mo zravn. Samo je trieba molo študirat na naravo todi.
Sn si pa zodnč pesa nabavo. Sn brav neki oglas v cajtngah, da edn prodova zlote prinašalce. Mater, kok liep pes je toto. Pa kak je obžulen, pa kuj prleti ko ga pokličem. Samo se mi sti, da so me molo nasroli, bom mogo ga mnda nazaj nest. Pa jo še sploh či prneso kokiga zlota domo k bajti. Je pa prneso sosedovo močko, pa no carkjeno lisico. Toto neka čebo genav. Jas sn htev met tokiga, ko bo zloto noso, ne pa neko crkvetno. Pa še zodnč je sosed šiso navozo na jegov travnik, pa toti pes je drgoč bol bele forbe. Tisti den je biv čarn, pa smardev tak ko dihur. Samo, enkret sn vohav dihurja, pa se mi či zdielo, da je tak fejst smardev, ko pa toti moj pes. Zaj tak marem klicat žvinozdravnika, da mi ga pride infat, da čebom mev problemov, če bo kaga šavsno.
Sn pa zodnč biv gliedat, ko je biv precednik deržave to. Marija svieta, kaj tokiga pa kne vidiš vsoki den, da tok later pride gsan k nam. Jas ga sicer čisn vredi videv, ko so noji z bobnco hitro nagnoli. Ta kanalja se je htela košuvat z jem. Samo so jo tam neki latri kuj zagrobli pa bek vlekli. Sn tak mislo, da jih bo namozala, samo je bla čisto paf, ko je precednika vidla. Se je še tak daro kančolo za fse tote. Jas sn še pale hodo ni cajt zuna okol, pa sn čokav, če bo doj koke letance začev pečt, pa či blo kaga. Tej sn pač pali domo spt molo murkine salute pomrleto pa šov ležet.
Pa toke probleme mom s totim majim bikom tumastim. Zodnč je žvinozdravnika štokno, ko ga je pršo infat. Čisn ga mogo obvlodat. Mnda mo neke čarve al ko, ko se mi kuj po riti vozi. Gta na varh pungrada gre, pa se spele po riti dovta. Mi je že dvo čvešpla skop strupav. Toto pa tak vte, da jas čimam rad. Toto so je svete dreve. Pa kne pusti, da bi ga doj pregledav, al pa da bi mu koko recnijo dav. Tak sn že biv živčn, ko čisn vedel, ko čem naret z jem. Čez ni cajt mi je šele konlo, da mogoče je pa som sotan v jem. Ko sn te htev pali drugiga, ko pa da fajmošter pride, pa da ga požegna. Sn ga klicav, pa se mi je smejav. Je rieko, da an toko kne diela. Porkaduš, tej sn šele biv jezn. Pa vsoko nedelo dom zeleniga v ofer, ko grem k meši. Toto pa jas čebom pustiv, da se tak obnoša. Sn dav ketno biko okol šinika, pa sma šla v targ. Sn ga kuj direkt gta do cirke vleko. Kak so pa noji ludi zijali. Jas kne vm, da še či doj kado videv bika. Ni cajt mi je še celo pustiv, da sn ga johav. Ko oni kavbojc sn biv. Še dvo avteja sma prehitevala, ko sn ga molo pognav. Pa milica je noji ostavla, pa sn jim povedav, da za bka johat ne rabiš ispita al pa da bi ga mogo registrirat. Tej mi je samo kazn napisav za prehitro vožnjo. Sn kuj zmučkav tsti list, pa mu ga v bučo flikno. Je videv, da či heca z meno, pa mi je samo rieko srečno vožno. Bom jas jim že pokozav, bojo ani mni kazni pisali. No, čima veze toto. Sma tej pršla gta do zgurne cirkne. Lih je bla ura deset, pa nedela je bla. Čarno ludi je blo, tak ko pa ponavodi. Tepli so se doj bo v parvi varsti sedev. Tej sn jas stopo du z bika, pa sma liepo počosi šla not v cirko. Jebemti, a ni teko bol šrak v lebni ko pa so vrote. Je še štok vun vtargal, ko tak čima nekiga občutka. Kuj tak zroštalo je. Lodi so se še bol križali, ko ponavodi. Pale je še tam fse žegnano vado vun spiv, pa še tsti štender du strupav. Da vam povm, v trenutki je bla circa prozna. Samo župnik je tam stav, pa čiv prav vedev ko naret. Je kuj začev špricat z ono žegnano vado. Bk se pa darl. Prav tulo je. Zuna je kuj naenkret vse temno rotalo. Samo župnik či hejav. Curkoma je vlival vado taj po jemu, dokler se či začelo prav kadit vun z jega. Pale je pa samo poknalo, pa je bk skop podo tja po zodnih klopih. Da je še tsto skop ferderbav. Samo ko se je pa gr vstav je biv pa čisto drugi. Je mnda ries biv som sotan v jem not. Domo nazaj sn ga pale neso, ko je biv zmotran ti sramok.
Da vam pa še povm, da neco bom pa spt po dovgem cajti fajn spav. Tak je fajn, ko sn spt na majem divani, v majem dohcimri. Čeprav totiga duha, od totiga proklemanskiga zeleja, se kne morm znebit vun. Bom mev celo noč akno na stežaj ofn, pa bom videv če bo zutra kaj bolš.
PETARDE
Liepo vas prosim, lodi božje, kne hodite dovta na plac pa kupujte tote patarde. Pa tste rakete, pa ne vem kaga narca fse. Toto jo že tak žiher člavek kuj tak v tergovini si frguna. Sn zodnč biv v rušah, pa jo kuj tam zuna spredo mojo lih ko češ. Toko pa jas nikol kne vzemem. Saj je ries liepo, samo ko je pa kuj daro drogo. Drogo je ko žafran. Kura pikne toto.
No, čm vam recti, če diri nuca pedarde pa toke oslarije, mom jas puno totiga zohna. Pa čisto za moli dnor prodom. Sn lih zodnč dobo, ko mi je en kolega, ko sma bla skop v vojski, prneso zohn. Gsa s sarbije šverca, ko šlepera vozi. Mom ne toke vlke pa erdeče, pa cin spušo špulo mojo toko dovgo, pa smartna glava je gir narisana. Fsečejo pa tak ko som sotan. Sn zodnč eno vargo na pungredi zravno enga pevčnika, da ga je na drabne kance razturalo. Pa tak ni meter je bla še lukna v zemlo. Mom pa tot bol toke mole, ko čiso tak hudabne. Tsto bi še kamot v roki daržev, pa ti čebi keka naredlo. Ta erdeče mom po pet evrov po komadi, one mole je pa ena škotla osom evrov, jih je pa dvonosndeset not. Osnajst sn jih vun vzev pa kne vm zako. Drogoči jih je sto komadov not, pa tak znote zračunat. Mom še pa nih por onih raket, ko so meli proti toči včosih. Molo sn jih prenaredo, da bol fsečejo. Sn mev ni pulfer še dama, pa sn se molo špilav, pa so zaj prave rakete toto. Zodnč sn eno nerodno spustiv, pa sn sosedo cieli drovsko huto rastreliv. Še daro, da či mev vlko drov not. Tote rakete pa mom po sednajst evrov. Mom še pa tri na lageri. Divlem pa tod možnar, da si ga žiher doj spososi če nuca, samo pulfer si marte somi kupit. Tstiga pa ries čimam več. Tsto je pa tresti evrov na den, če bi ga doj nucav. Je pa še kuj daro ohranjen, ga momo pa že v noši familiji od mojga dedeja naprej. Če pa bi diri ries rat mev neka fajniga, mi je pa lih zodnč toti kolega prpelav no storo havbico. Molo je bla arjasta, samo sn jo vredi spucav, pa liepo cielo namozav z olejom, da je zaj ko nova. Sn zodnč speko na dvo šuša gta proti klopnemo varho, če je diri ču keka slučajno. Toto tot mom na sposojo, če bo diri nucav. Samo zaj si jo že noš župan zafremav, da bo tam pr foki strelav. Je pa devetnštardesed evrov pa devetndeveset centov na den isposoja tote havbice. Če bi doj nima rat, da tak fejst poka, pa mo žiher dom dve pokrovki, pa z jema skop tovče. Sta toki bol vlki, da se še daro čuje, ko tresneš kop. Toto mom pa gratis. Če pa doj bilo keka od mn kupi, pa dobi liter mošta kuj tak zravno. Kne pa rat vidim, da lodi pijejo pa pale tote petarde mečejo. Dosti majn čuješ, ko si pejen, tej pa brezveze pali toto. Bolš trezn zmetat fse, pa se ga pal molo nafajhtat.
Bom pa vrjetno zutra al pa ni den šov pa one store gvire vun skapav, ko sn mev še od partizanov. Samo sn že hudič molo pozobo kum sn jih zakapav. Bom si mogo ni den cajta vzet, da bom toto fse najdo. Tak da če bo diri tsto nucav, tot žiher pr mn dobi.
Sn pa tot som nareto skop tstiga narca, ko kne vm kodi se reče. Noter v no flošo bencin naliješ, pa pale no coto not namočiš, pa molo skop zadihtaš. Pale pa tsto pržgeš pa varžeš nekom. Pokne kne, je pa liepo ko gori. Po totih je kuj povpraševoje, ko lodi nucajo, ko hodijo na tote proteste pa toto. Tak že študiram, da bi enga gir vzev, da bi mi molo pomogav toto dielat. Bi mo liepo pločav, osom evrov na uro, normo bi pa mev, da naredi sto komadov na den. Cena je pa štiri evre za komad. Či tak drogo. Mom pa zaj akcijo, da če kupiš štiri, dobiš enga gratis. Pločaš jih pa šest. Ni pohjeno toto.
Pa granitne kocke tot dielam, če bo kado šov diri na koko tekmo pa bo nucav. Dvo evra je en komad, so pa toke molo večje, mojo skor no kilo. Če dosti mačno varžeš, miličniko kamot ono čelado du zbiješ. Sn jih testirav, sn si dav toto čelado na bučo, bobnca pa me je cilala. V tretjem šubi je koma trofla, samo ko me je pa trofla, je pa čelada šla direkjon na polovico. Mni pa či blo keka. Tak da tote so ries fajne, pa prodovajo se za start.
Če bo pa diri rabo račun, mare pa kok den prej povedat. Samo mo čebo kaj dosti pomogalo, ko ga takntak čebo mogo dobit. Je pa na fse garancija. Samo tot kne priporočam, da doj keka zot nosi, ker ga bom namozav.
Zaj že tak mnda vete, da se jas molo rat pohecam. Toto pokaje či najbol genav. Tak da bodite pridni, pa kne keka mečite. Če pa že marte metat, pa le ohčite na sebe, da se čebo dirmo keka naredlo.
Vam pa is sarca želim fse daro v totem lieti, ko zaj pride. Kne vm kero lieto je, ko sn por liet nazaj nehav štet. Vam želim, da bojo pevčniki fejst gnoli, da bo sodje fejst puno, da bi kure po tri jajce naenkret nesle, pa da nikol nobene čebi hoboh neso. Da bo hladilnik zmierom pun, plajoki pa todi, pa da se mošt čebi prehitro potegno. Pa da bi bobnce čimmeji buče bolele, da se bomo žiher čimveč po jih gr johali. Mejte se rodi. Tej pa tej se molo somi potašlate po harbti, pa si rečt somi pr sebi, da ste vredi. Jas toto fsok den naredim. Jas sn ries vredi. Vi pa todi. Vas mom rat.
Aja, če pa diri čebo mev cajta sarme kuhat za novo lieto, je pa mni še od lonika astola, ko sma z bobnco preveč naredla. Tam gir na škegn sn jo hrono, mnda je še tak čisto vredi. Sn fajn du pokriv, da či mogla koka žvod co. Toto je pa ries porcija samo pet evrov. Je pa fse damoče.
Vse daro v totem lieti ko pač pride!
Srečno! Naj vas toti veter, ko pihne du s planine, vedno obarne v pravo stron.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Maje tumarije