1

Tema: Ustanavljamo društvo PAJŠTVA

Spoštovani Lovrenčani.
Ustanavljamo novo društvo, ki se bo imenovalo PAJŠTVA.
Temeljna namera društva bo spodbujanje trajnostnega razvoja, predvsem pa dvig kulture bivanja v našem kraju oz. občini. Navajamo še preostale cilje oz. vsebine in področja našega bodočega delovanja:

 • v sodelovanju z lovrenškimi ekološkimi kmetijami uvesti blagovno znamko »Pajštva« (suho sadje, mlečni izdelki in mesni izdelki, izdelki iz lesa, volne...);

 • »Lovrenc - eko turistična vas« (morda kot projekt) - ugotoviti, kateri ukrepi so nujni za dvig atraktivnosti; 

 • postavitev info tabel -  ob naravnih ter kulturno-zgodovinskih spomenikih v kraju;

 • organizirati izobraževanja za ponudnike živil (izobraževanja o davčni zakonodaji, dopolnilnih dejavnostih, osebnem dopolnilnem delu, kako z živili v javne ustanove);

 • prirejati eko delavnice - osveščanje za otroke in mladino (ozavestiti pomen in vrednost lokalno pridelanega/proizvedenega, kratkih preskrbnih poti, ekoloških živil);

 • nadgradnja že obstoječe tržnice ( priskrbeti si nov, ustreznejši prostor, nove stojnice);

 • v prihodnosti odpreti lokal - trgovino z lovrenškimi izdelki;

 • oglaševati ponudbo preko različnih sorodnih portalov in postaviti lastno spletno stran;

 • ponovno začeti s sušenjem sadja na tradicionalen pohorski način v t. im. pajštvi (sušilnici sadja, ki sameva) - objekt je del kulturne dediščine (najti mojstra, zagon objekta, promocijske publikacije...) ter organizirati jesenski festival kulinaričnih dobrot iz suhega sadja;

 • oživiti umetnostno kovaštvo - povezati se s še aktivnimi mojstri kovači, promocija dejavnosti; postaviti in urediti kovačijo + muzejsko zbirko);  

 • spodbujati domače kmete k dopolnilni dejavnosti  ( k izdelovanju drobnih lesenih promocijskih izdelkov (lesena piščal), izdelkov za vrt (visoke grede, hotel za žuželke, lesene igrače) in drugih (protokolarna darila);

 • organizacija kulturnih prireditev in degustacij lokalnih izdelkov v navezavi z lokalnimi gostinci (domači siri, peciva in jedi iz suhega sadja, tradicionalne lovrenške jedi);

 • kulinarika - uvedba domačih, pohorskih jedi v lokalno gostinsko ponudbo: iniciativa za geografsko/tradicionalno zaščito jedi Pohorski pisker.

 • založništvo – ponovno izdati setveni koledar z lovrenškimi vsebinami in fotografijami, publikacije..idr.

To je nekaj ciljev, ki jih želimo uresničiti.

Če bi želeli delovati v društvu in imate ideje (mi smo jih zbrali le nekaj in verjamemo, da to še zdaleč ni vse...), Vas vabimo, da se nam pridružite. Vsakdo je dobrodošel!
Na prvem ustanovnem sestanku smo bile: Silva in Simona Grobelnik, Savinka Geratič, Pia Ulaga Čokl, Barbara Ahej in Mateja Bečan.
O natančnem terminu in kraju prvega Občnega zbora Vas pravočasno obvestimo (na Lovrenčanu in plakatih na oglasnih deskah).

Re: Ustanavljamo društvo PAJŠTVA

Ideje so dobre, niso pa nič novega. Lahko bi bile prepisane iz programa turističnega društva, ki bi po moje moralo skrbeti za realizacijo le teh. Pa še malo za šalo. Skrbi me feminizem pri ustanavljanju.

3

Re: Ustanavljamo društvo PAJŠTVA

Všeč mi je, predvsem naziv. In ni mi pomembno iz katere branže izvira društvo. Feminizem? Jaz bi temu rekla: ženska ustvarjalna energija.

Re: Ustanavljamo društvo PAJŠTVA

Pozabila sem izpostaviti še eno namero našega društva Pajštva -  to je sodelovanje in povezovanje z vsemi lovrenškimi društvi in sekcijami. Tudi s Turističnim. In verjamemo, da bomo s skupnimi močmi premaknili miselnost in aktivirali čim več Lovrenčanov. Zato - še enkrat vabljeni. Tudi moški; -)

5

Re: Ustanavljamo društvo PAJŠTVA

Pohvalno.

Imel pa bi en manjši komentar na izbrano ime: se ga sploh lahko uporabi? Da ni morda "zaščiteno".

Re: Ustanavljamo društvo PAJŠTVA

Peter, hvala za tvojo opombo oz. pomislek glede imena. Bomo preverile.

7 Nazadnje urejal Pohorc (22.01.2016 21:51)

Re: Ustanavljamo društvo PAJŠTVA

Pozdravljam ustanovitev takšnega društva! Držim pesti za njega in mu želim vse najboljše!

Ne vem, če je ta program res prepisan iz programa Turističnega društva. Ker programa Turističnega društva,  v takšni obliki nisem nikjer zasledil.

Sploh pa mislim, da ljudem, ki se prostovoljno združujejo v društva, naj si bodi Pajštva, ali pa Turistično, drugi ne bi smeli predpisovati, kaj naj delajo!

8

Re: Ustanavljamo društvo PAJŠTVA

Toke rieči pa jas rat vidim. Da bobnce grejo bek od šporherta, pa začnejo keka migat. Jas vas potpiram. Bobnce ste tak bol pometne od nas, latrov.

Ena rieč me pa riesno molo moti. Ko čujem, da bi doj tam v pajštvi sodje sušiv. Lube bobnce, sodje je treba sprešat. Ko se pa kne do sprešat, je pa trieba du zapodnat, pa za šnops du zažgat. Doj bo tej tste suhe karhle žarl. Toto je jo grieh toko z sodjom delat.

Ko se pa ostolih rieči tiče, pa mote majo podporo. Bi se vam sarčno rat prdružo, samo me je župan fehtav, če bi šov v toto akcijsko skupino. Vda mu čisn mogo rečt ne. Samo mi pa či znav prav povedat, ko bom sploh delav. Pomaje bo prav fajn. Daro mo jedli pa pili.

Srečno!