381

Re: pohorski slovar

PrtEne klobase, ja, je prav.

382

mn pa tot colštonga znona in ne štoštonga... kk pa vm pa še lovrenčoneri sami mutimo eni tak drugi dergoč, sn se 1x prav posvetil izgovorjavi te besede, pa so vsi svoje trdili hehe...

383

Kapo nimaš čisto prav, sem bil danes pri sosedu pa mi je točno razložil, kakšen je potek izdela ve kose. Res se imenujejo kosi železa, ki se najprej narežejo na potrebne dolžine PREKLE. Ampak prvi, ki je obdeloval tako vročo PREKLO, ki mu jo je ogrel in podal CONAR, se je imenoval HOMER ŠMIDER. Samo za ilustracijo pri izdelavi res vrhunske kose je bilo 50 delovnih operacij!?
Danes seveda ni več toliko delovnih operacij, mislim da jih je polovico manj, temu primerna je tudi kvaliteta. Vem za primere, ko si KOSARJI delajo koso za sebe, gredo skozi večino teh "starih" operacij, ki so bile včasih. Saj velja pravilo, da mora biti kosa toliko in tolikokrat pregreta in da gre toliko in toliko krat skozi HOMRE, da dobiš pravo kvaliteto.
Vsi, ki delajo za pečjo pa so res CONARJI.

384

pertjne klabose, po moje da ?!?

385

gojzer44 je napisal:
spider je napisal:

Kaj pa besedi "PRTINE" klobose? kašnate klobase
In "PRTOPAN" ... Nekdo, ki nekaj sili, tečnari ...

Mislim, da je bolj prav izraz PRTENE KLOBOSE.

No, na našem koncu Lovrenc samo rekli PRTINE big_smile

386

Grobn ,če si bil v fabriki na praksi,veš da je pri vsaki fazi  vroče obdelave najprej hacer.Torej hacer naloži peč z prekli,ko se zagrejejo pa jih poda delavcu ,ki dela za kladivom.Če bi kateremu conarju rekel ,da dela za pečjo bi imel kar hitro podmazane mednožne obeske.Sigurn sem ,da conar izdeluje "šibke" in ne dodaja prekle.Delavec za pečjo je pa hacer.Vsaj tak je bilo takrat ,ko sem še delal v fariki.Če pa je Štruc preimenoval faze ne vem.Drži pa ,da je ukinil precej faz ,zato pa so kose zdaj bolj pleh kot pa jeklo.

387

Ja Kapo imaš prav.
Zdajle sem videl, da sem napisal napačno. Hacerji so vsi, ki delajo za pečjo, ne glede na to al grejejo prekle ali cone, ali pa odkovke in ali pa so pri valjarki v Lopatarni. Imam pa eno  vprašanje, kdo pa so potem PRATERJI? Saj koliko se spomnim je teh bilo največ.  V tovarni nikoli nisem slišal za izraz šibka ampak samo cona. Ta prvi "kladivar" pa se včasih ni imenoval conar, ampak kot sem rekel HOMER ŠMIDER in on je prvi oblikoval cono, ki jo je dobil iz prekle. Je pa res, da pa je nekaj nekaj naslednjih faz "conarskih". Sicer pa več glav več ve in jaz sem ti hvaležen, če me popraviš, saj ne bi rad, da bi tu gor "iznašli" kake nove delovne operacije pri izdelavi kos.
Če si delal v kosarni, potem veš kaj pomenijo izrazi kot so: PRATENJE, OBRIHTANJE, ŠPCFURMANJE, PEŠNAJDERJE, OBLOSANJE, RUKNRIHTAJE, TARDO HAMRAJE, POLIRAJE, TUFANJE, RIHTANJE, GLENCARJE, CIRTUFANJE....!?

388 Nazadnje urejal Barbara (16.03.2009 15:45)

Lodi, a rečete flošter al flajšter za rone?

Pa še nokret: Pišite stavke z vlko začetnco pa s piko na kroji!! Vsaj v slovor!

389

Najbrž misliš flajšter.

390

Kaj pa "prpopati", npr. Sn sliko na steno PRPOPAL!  Če je že napisana - bris.

LUKA

391

grobn je napisal:

Ja Kapo imaš prav.
Zdajle sem videl, da sem napisal napačno. Hacerji so vsi, ki delajo za pečjo, ne glede na to al grejejo prekle ali cone, ali pa odkovke in ali pa so pri valjarki v Lopatarni. Imam pa eno  vprašanje, kdo pa so potem PRATERJI? Saj koliko se spomnim je teh bilo največ.  V tovarni nikoli nisem slišal za izraz šibka ampak samo cona. Ta prvi "kladivar" pa se včasih ni imenoval conar, ampak kot sem rekel HOMER ŠMIDER in on je prvi oblikoval cono, ki jo je dobil iz prekle. Je pa res, da pa je nekaj nekaj naslednjih faz "conarskih". Sicer pa več glav več ve in jaz sem ti hvaležen, če me popraviš, saj ne bi rad, da bi tu gor "iznašli" kake nove delovne operacije pri izdelavi kos.
Če si delal v kosarni, potem veš kaj pomenijo izrazi kot so: PRATENJE, OBRIHTANJE, ŠPCFURMANJE, PEŠNAJDERJE, OBLOSANJE, RUKNRIHTAJE, TARDO HAMRAJE, POLIRAJE, TUFANJE, RIHTANJE, GLENCARJE, CIRTUFANJE....!?

To mi delaj!!!

A si že dal te besede v slovar?

Samo, saj ni samo fabrika v Lovrencu, kaj pa drugi lovrenški tehniški izrazi?

Hitro zaj dedeja al pa ateja vprošat če se še kaj spomni.

392 Nazadnje urejal Barbara (16.03.2009 15:48)

gojzer44 je napisal:

Kaj pa "prpopati", npr. Sn sliko na steno PRPOPAL!  Če je že napisana - bris.

V slovarju je beseda "perpopat", a bo dost vredi? Moček je tak reko.
Anžej, hvala za flajšter!

Torej še enkrat: kako je bolje - flošter al flajšter?

393

Tak je, če se domo vrežem z nožom, ko dielam špile, s z omore vzemem flajšter. Č se pa s sekiro vžgem, pa vzeme dohterca fierpant da me zaflika. smile

394

Fierpant al frpant? Jaz poznam slednjega.

395

Frpant bo koj vredi.

396

Daj ga kar v slovar!

397

Mačkon,

moj ata pozno cel kup izrazov za dele vozov pa raznega tehničnega orodja...Problem je v tem, ker jaz ne poznam pravilnega knjižnega izrazja za vse to. Bi koma blo, da atejo narišen voz, pa puščice vun naredim, on pa samo vpiše poimenovanja....

Ni nam lehko!

smile

398

radoljna je napisal:

Mačkon,

moj ata pozno cel kup izrazov za dele vozov pa raznega tehničnega orodja...Problem je v tem, ker jaz ne poznam pravilnega knjižnega izrazja za vse to. Bi koma blo, da atejo narišen voz, pa puščice vun naredim, on pa samo vpiše poimenovanja....

Ni nam lehko!

smile

Lahko pa poslikaš, poimenuješ, za pravilni izraz se bom pa že jaz potrudil, pa še kdo bi se mi verjetno pridružil. Pridem poslikat tudi sam, če je treba.

Tehnična dediščina je velika dragocenost, ki se bo, v kolikor se že ni, pozabila za naše potomce. Mene pa itak vse kar malo diši po železu, pritegne ko magnet, še regrat.

Ideja za en cimer na jespi, ki bi lahko imel prikazane dele orodja in pripomočkov naših prednikov. Še kviz bi se lahko šli.

399

Mačkon,

hvala za ponujeno pomoč. Ko utegnem, voz poslikam/narišem, ta pravšnje slovenske besede bomo pa že našli nekako s skupno močjo.

smile

400

Kako bi najbolje opisali pomen besede "esihflajš"? Kot mesna solata?