501 Nazadnje urejal Barbara (23.03.2009 12:27)

Re: pohorski slovar

Pohorc je napisal:

Štejejo tudi besede, ki obstajajo na vmesniku kot izbrisane: ŽOVCA se od knjižne ŽOLCE razlikuje samo v eni črki.

"Žovca" - lovrenško se izgovori popolnoma enako kot "žolca" - knjižno slovensko.

Glede "griezelca" (mezenterija) menim, da je za laika razumljiv le pojem trebušna mrena. Ali lahko za griezelc damo morda "zadnji del trebušne mrene"? Mislim, da je bolje, da bralec dobi le informacijo "trebušna mrena" ali njen del ... kot pa nerazumljiv slovenski ali latinski pojem. Sama sem iz zdravstvene stroke in nisem razumela ne pečice ne oporka (mezenterij - ja), pa ne se zgražat nad mano... smile

502

škrc - bo darželo (tak so rekli molemo pubeco, ko je kaj ušpičo, da je škrc). Še mn je večdoj tak reko v zgodnjih letih mojega življenja :-)))

Strinjam se z Barbaro, da je treba za opis pomena besede GRIEZELC uporabiti "del trebušne mrene". Sicer pa sta pečica in oporek lepa slovenska izraza, ki ju je  v prvi slovenski knjigi anatomije uporabil že dr. Janez Plečnik (III. del Drobje, LJ, 1924). Opisana sta tudi v zadnjem Slovenskem medicinskem slovarju.

504

mislim ,da smo nošim rekli ,da si ŠKORC ,če je biv žleht

505 Nazadnje urejal Barbara (24.03.2009 11:33)

Hvala žomaštru za pristanek na kompromis glede griezelca, sem pa vesela informacije o pečici in oporku in jo bom s pridom kdaj prenesla še na koga.

Potrebujemo pomoč pri izgovorjavi:

rečete "usmilečn" ali "osmilečn" ali "vsmilečn"? Gre tudi za uvrstitev besede pod pravo črko!

sekirca je napisal:

mislim ,da smo nošim rekli ,da si ŠKORC ,če je biv žleht

Moj ata reče: škric. Torej mnogo variacij na temo "škrc".

506

potrjujem škrc

507

Jaz sem tudi bolj za škric. Večkrat slišala: "Koki škric je toti moli."

508

Že nekaj časa v sebi premlevam besedo ŽLAK. Starinsko naj bi bilo to RANA, MRTVOUD ( KAP ) - ampak,  a ne rečemo mi temu ŠLAK ( Šlak ga je trofo). ŽLAK pa pomeni povsem nekaj drugega; KOLOVOZ; odtis koles v blatu ???

509

Jaz sem slišal za besedo ŽLAK v zvezi s tepenjem. Včasih so to pogosto počeli s palico in so se potem na koži videli "žlaki". V takšnem smislu smo pri nas uporabili to besedo ...

510

Barbara - pri nas smo rekli "osmilečn" ...

511

Pri nas smo pa rekli, da je nekdo "na velik žlak", če je potraten.

512

Se strinjam z Pohorcem ŽLAK -ja lahko 

-kolovoz
-vloka ,toto je bol holcersko
-kalabor -todi ene varste vloka
-vidli so se žlaki od FURMANSKEGA VOZA po travniki
-na ŽLAK vdori z sekiro ko cepaš drove
-moški (dedi),so včosih rekli pje sn jo na ŽLAK položo kak se je cepala
-podloži sekiro na žlak ,ko perbijam žgrebl
-.........

513

Ne morem se odločit a je beseda MERKAVCA dost "lovrenška" al ne.Pomeni neko vrsto opice.Med sposojenimi izrazi je omenjena kot MERKUCA.Pohorc odloči se.Je pa zanimivo ,da smo pri nas griezelcu rekli krezelc,vsaj naš mesar je rabil to besedo.

514

Kapo ti kar napiši MERKAVCA, ker sn jih vido enkret v Petrunovi goši na hojah  sedet, pa sn jih boral kak jm je jme.

515

Zkaj niste uvrstili v slovar besedi loker in ohter??

516

Ko jih začne žomašter vpisovati jaz samo zijam, priznam, včasih mi gre kar na jok - kakšne lepe, starodavne in čudne besede pa so to?!? Mi delamo ta slovar v duhu sodobnega časa - vse mora biti narejeno v roku..., pri žomoštru se pa čuti, da je zbrano lepo počasi, pretehtano in z ljubeznijo. Pa vseeno žomašter; tistega pležuha nam ne boš prodal kot majhne sani, ker smo kakšne tri tedne nazaj vdarili prav strokovno debato okoli pležuhov, pokov, sen in podobnih zimskih gibljivih stvari.

Se opravičujem! Zaradi "angine temporis" in kratkega članstva v forumu (15.3.2009) mi še ni uspelo prebrskati vsa sporočila in sem zato debato o pležuhu spregledal. Velja pa po lovrenško PLEŽUH (ali PLIEŽUH) za ptiča, ki mu slovensko pravimo BRGLEZ.

518

a ve keri, kerih je 5 lovrenških forb, ki se vse začnejo na a?? smile

519

Asrona je ta parva.

520

Ta vic zelo dobro in, mislim, da originalno, zveni v dolenjščini. smile Pa nisn htela keka pokvorit, le povejte, kire so one forbe, jaz se jih spomnim samo 4.