Re: Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012

Zagrebški velesejem
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012

Zagrebški velesejem

Zagrebški velesejem 11.04.1958

Zagrebški velesejem 1963

Ustavite Grobna, nam bo jo na forumu platlov zminjkalo
![]()
Pje, si se pa naskeniral.
RokB!
Tvoji priimki so, kar točni. Če ti lahko pomagam, ti dam podatek, da boš še več izvedel iz cerkvenih knjig, ki jo za kraj Lovrenc hranijo v škofijskem arhivu - vendar moraš iskati pod škofija Hoče. Ta je namreč praškofija Lovrenca. Tam so podatki tudi do leta 1200 nazaj. Pred časom sem iskal najstarejši lovrenški priimek(sem namreč rodoslovec). No prišel sem do "domnevno" najstarejšega priimka, ki si ga ti zapisal kot Potonighs (Potočnik?), jaz pa sem zasledil napisanega kot Pototschnigg (ob potoku?).
Takoj v naslednji vrsti pa priimek Zhmel (??).
Zanimivost - najstarejše ime (domnevno - po mojih raziskavah) je v Lovrencu - Urban!
Še več podatkov, pa bi lahko našel v tako imenovani knjigi duš! Tam je zapisano prav vse - vendar da boš dobil to knjigo v roke, moraš imeti res srečo. Poznam osebo, ki je to knjigo videla (njegov brat je duhovnik)!
Drugače pa obstoj te knjige škofija zanika!
Upam da jo boš imel kdaj srečo pregledati! Pa veliko sreče!
Čefur, zanima me kdaj sta priimka, ki ju navajaš datirana?
Okoli leta 1390!
Praškofija Hoče! Številke fonda nimam - saj se na knjigi ne vidi napisa! Pisano je bilo s peresom zlate barve in je slabo berljivo!
Kot kraj je naveden Činžat!
LP
Ja GROBN vredi si se potrudo -samo jaz sn mislo tudi na store
slike ko so slikali KAVOČE not po fabriki še testori in zej v novi-toto še probaj ZRIHTAT -mare met ..
lp
Okoli leta 1390!
Praškofija Hoče! Številke fonda nimam - saj se na knjigi ne vidi napisa! Pisano je bilo s peresom zlate barve in je slabo berljivo!
Kot kraj je naveden Činžat!
LP
Potem so še starejši priimki in hišna imena, ki so zapisana v najstarejšem ohranjenem šentpavelskem urbarju iz 1290.
Od današnjih ohranjenih priimkov na Kumnu : JANS ZCRIBINACH ( Skrbinjek ); sploh se pri osebnih imenih največkrat pojavi Janš.
Od hišnih imen, ki so včasih pokrivale tudi več kmetij pa BEZJAK ( WOIZKE ), DEŠNIK ( DAESCHE ), KRNIČNIK ( CHAR ).
Med ostalimi priimki se pojavla še Welist, Mozgan, Zlate, Rufus, Maeschlini, Chrumpelnitz, Carantshitz, Wusche.
To so najstarejši podatki, ki jih jaz poznam. Se pa že dolgo pripravljam, da bi kronološko navedel vsaj hišna imena, ledinska imena in toponime za lovrenški srednji vek. Vendar je prvo kar bi imel NEMA KARTA Lovrenca in okolice, drugo pa čimbolj natančna današnja karta.
Ima morda kdo kakšen nasvet.
Grobn,to si res dobro zrihtal.Po mojem bi lahko letos na JEZERNIKOVIH DNEVIH naredli rastavo teh nalepk in slik.Bilo bi zelo zanimivo. Zanima me če ima gdo kake slike od Gozdne. Saj je imel GG po vojni veliko zaposlenih in tako pomagal pri razvoju kraja.Kar nekaj jih je iz južnega Pohorja hodlo peški delat vLovrenški GG.Spali so na LOSNI ,Tičerjevi bajti ,Klopnem varhi in drugje,pa me zanima če ima gdo kaj slik teh bajt.
Hoj Pohorc!
Ta najina debata bi se lahko zelo - zelo zavlekla, saj imama različno mnenje kaj je priimek in kaj je ime zaselka spremenjenega v priimek(mislim spremenjena kasneje po l. 1450!
Glede na to da si ti učen zgodovinar jaz pa le ljubiteljski - ti ne bom ugovarjal.
Vendar bi rad napisal še enkrat- podatki ki jih navajam so iz mojih -lastnih - garaških raziskav!
Za priimke ki jih navajaš ti - sem bil prepričan, da so to imena zaselkov. (Npr. Maltz - Mavčnik, Woizke - Bezjak, Daesche - Dešnik).
Zasledil sem tudi priimek Rotenperger - vendar naj bi le ta prišel iz Vuzenice in ne iz Rdečega brega, kot je bilo nekje zavedeno!
Koliko pa je meni znano pa urbar iz l. 1290 piše zgolj o statistiki družin in nič o imenih.
LP
Ojla Čefur!
Tisto so res imena zaselkov, danes so se omejila le na eno hišno ime. Pod imenov vsakega zaselka pa so poimensko navedeni podložniki in po večini so to Jansi, Petrusi, Hermani, Jakobi..., včasih se ob njih še pojavi ime obrti, ki so jih opravljali: tkalec, ribič, kolar, mizar... Priimkov pa je malo. Tako se za zaselek Malz ( kasneje del Hudega Kota)pojavi 15 imen podložnikov, med njimi pa Jans Zlate, Maert Rufus in Jans Zcribinach.
V drugem najstarejšem urbarju iz 1372 je priimkov že več in se lepo vidi kako so jih dobivali, naprimer po obrti - Ulricus Pinter, Jannsel Drachsel, ali pa po osebnem imenu prednika, ki je tam gospodaril npr. Nicola Laurencii, Mathe Osvaldus, ali pa po ledinskem imenu tistega kraja npr. Petrus Chorner, Mert Velpacher, Nikel Dobnach ( Dobnik na Rdečem bregu ), med njimi so tudi zanimivi priimki kot na Činžatu Peter Pawrnteufel . Zanimivo je, da se leta 1372 v zaselku Maltz spet pojavi priimek Rufus - Bernhardus et Jacobus Ruffus.
To so gotovo priimki, prav tako iz mojih lastnih raziskav, nič mi ni bilo na pladnu prinešeno...
S tem seveda nikakor ne zametujem tvojih dognanj, opozarjam le, da lahko sledi najstarejših priimkov iščemo že v teh urbarjih. Sam pa se z matrikami ali podobnim nisem nikoli posebej ukvarjal.
Listina iz 13. 12. 1381 pravi, da je Nikel der Rotenperger podaril šentpavelskemu samostanu in lovrenški župniji dvor na Rdečem bregu " unsern hof an dem Rotenperg" potem pa še 3 mline, dvoje stop, kamnolom, sirnico in 4 kmetije. V zameno se zanj bere jutranja maša v cerkvi Sv. Križa ob večjih praznikih pa v farni cerkvi. Tako, da je ta Rotenperger kar "plemič Rotenperški", lahko da je prišel iz Vuzenice, ampak ime ima po Rdečem bregu.
Lep pozdrav!
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012