Re: Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012
Ok, hvala, Sekirca, me je to zanimalo, da vem, ali je res naša hiša že gori na sliki ali se mi samo dozdeva!
:-)
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012
Ok, hvala, Sekirca, me je to zanimalo, da vem, ali je res naša hiša že gori na sliki ali se mi samo dozdeva!
:-)
Razglednica, ki jo je objavil Sekirca pod 400/20, je iz moje zbirke in je bila poslana 8.8.1907. Take razglednice so bile v osnovi črnobele fotografije, naknadno kolorirane.
Več pozornosti pa si zaluži razglednica Autorjeve gostilne, ki jo je objavil Sekirca pod 394/20 in komentiral Pohorc pod 395/20. Na njej je namreč spodaj napisano: "Bog Te živi! Bog pozdravi - Stare mere poštenjak. Letos bodi kakor lani Rotenberške gore korenjak. Na svidenje! Živela! naša stran. Zvončeslav." Na vrhu razglednice pa piše (napis je obrnjen na glavo): "Pismo sledi: v Ruski pisavi. Nazdar!"
Razglednica je bila poslana iz Lovrenca 3.10.1901 Jakobu Pavliču, po domače Sadoniku, objavljam sken zadnje strani:
Ulrik Jakob Pavlič (ali Paulič) - Sadonik (1876-1948) je bil posebnež iz Lovrenca, sebe je imenoval "Kmet s Pohorja" ali "Komposteljski". Njegov življjenjepis je leta 1997 izdal Franc Pajtler, znan zbiralec starin s Pragerskega, ki je zbral velik del Pauličeve zapuščine in jo razstavil decembra 1996 v gadu Attemsovih v Slovenski Bistrici. Ogledal sem si razstavo in bil navdušen nad razstavljenimi predmeti. Menda je g. Pajtler kasneje ponudil vse predmete v odkup za 5000 DEM odgovornim na Občini Lovrenc. Kolikor mi je znano, do odkupa ni prišlo. Zares škoda.
Pohorcu.
Za rušitev JELENA ni kriv samo Unior turizem. Krivi so predvsem nekateri znani LOVRENĆANI ker so nasprotovali razvoju kraja.Osole.takratni direktor Uiorja je imel dobre ideje kako povezat Lovrenc z Roglo.S to povezavo bi pridobili oboji,pa so nekateri nasprotovali. Vsi lahko vidimo v kakšnem stanju je cesta Lovrenc - Rogla.Nekaj se je izbolšalo ,ampak še vse premalo.Samo upajmo da se ta cesta raširi in alsvartira.ter s tem bol poveže Pohorje.
Menda je g. Pajtler kasneje ponudil vse predmete v odkup za 5000 DEM odgovornim na Občini Lovrenc. Kolikor mi je znano, do odkupa ni prišlo. Zares škoda.
Kolikor pa je meni znano je občina to zbirko odkupila (po kakšni ceni ne vem) in jo deponirala na podstrešju občine. Menda ker ni pravega prostora za rastavitev toliko eksponatov. Upam da ne bo propadlo preden se bo našel prostor.
Anžej, hvala za razveseljivo informacijo! Upam, da se bo čimprej našel primeren prostor. Morda je to priložnost za člane foruma, da gremo v ustrezno akcijo...
Za nagrado ti pošiljam sken razglednice, poslane 1912 (založil Alois Jaeger), na kateri je vidna vaša hiša (levo od Belejve hiše). V ozadju za Tarjenkovo domačijo je vidna streha parne žage GAJ (v modri barvi) poleg Šketjea, ki je obratovala od 1908 do 1918. Na zgornjem robu pobočja nad sedanjim Gajem (ki je bilo tedaj še vso poraščeno z gozdom) je viden steber 4 km dolge tovorne žičnice ("drozalpon"), po kateri so spuščali hlode z Recenjaka do omenjene žage.
Anžeju sem dolžan še podrobnejše pojasnilo glede barvnih razglednic: prvotne sobile izdelane na podlagi ČB slike, ki so jo nato obarvali z ročno narejenimi barvnimi klišeji. Prve razglednice na podlagi barvnih fotografij so se pri nas pojavile med 2. svetovno vojno.
Čeprav so bile te Bitnerške razglednice že večkrat objavljene, pa si jaz nisem povsem na jasnem z imenovanjem posameznih hiš. Če se ne motim gre zadeva takole: penzion Bitner je stavba, ki še danes stoji, spodaj je bila kuhinja in jedilnica, zgoraj sobe za goste. Majhna stavba poleg, z nekakšnim zvonikom je hidroelektrarna ? Čez dvorišče proti severu je Rdeča vila, hiša za goste?
Naprej je "gasthaus" - na tretji fotografiji? Kaj je pa potem "hernhaus" pa "kselnhaus"? In v kateri od teh stavb je pravzaprav živel Buttner?
Žomašter!
Mogoče veš, a je ta g. Pajtler Franc drugače rojen Lovrenčan in če je kako priti z njim v kontakt!
Hvala!
Mogoče veš, a je ta g. Pajtler Franc drugače rojen Lovrenčan in če je kako priti z njim v kontakt!
Kje je rojen ne bi vedel, mislim pa da živi na Pragerskem. Poglej v imenik za kontakt.
Nu ..dons mam pa jes enu vprašanje za vas poharce...ki bi blu taule, al še stuji al ga nij več.
Pa resnu mislim.

Praj so mu rekli BACHERHEIM, pol mol bul poznu pa POHORSKI DOM.
Maček, lepe fotografije si objavil. Hvala!
Čefur: gospod Franc Pajtler ni iz Lovrenca in v sorodu z našimi Pajtlerji, živi na Pragerskem, Kolodvorska ulica 15, tel. (02)803 74 64.
Sekirca, ne bi riku de je včosih Drava tekla skuz Hoče...slikaj tak de bum vidu cel napis ne som Ivanov izvir pa čarke TZ...
SELNICA OB DRAVI
Evo zde pa vajš!!
Grofceljski!
Ne vem, ali se šališ ali res ne veš za katero kočo to gre!?
No če resnično ne veš ti povem, da je zgornja slika pred drugo svetovno vojno , spodnja pa po drugi svetovni vojni. Vmes je dom pogorel, zato je na prvi sliki majnši.
Po vojni se je dom imenoval Dom Miloša Zidanška, zdajšni lastnik pa je Društvo prijateljev mladine.
Hotel ga je kupiti tvoj sokrajan El-pro Križanič iz Konjic, vendar je kasneje kupil drugi dom in sicer Ruševec, ki pa so ga domačini ravno tako imenovali tudi Pohorski dom!
Upam, da sem ti odgovoril dovolj izčrpno. Pa lep pozdrav v Konjice!
ČEFUR ... Vprašanje je bilo resno...sem že malo sumil tale Dom Miloša Zidanška, pa nisem našel ustrezne novejše slike, da bi lahko primerjal.
V bistvu mi je nekdo rekel,da je prva slika -BACHERHEIM blizu Lovrenca na Pohorju, kar sem že sam ugotovil, da ne bo res.
...Zatau ku gnarja nijmam, ti bom pa Čefur dal eno lajpo kitico ud nošiga poharskiga pesnika Vodovnika
"Po poti si poje: Juhe, hola, draj",
'ma jopič čez ramo, klobuček v en kraj,
tok k domu prikima, se lepo naštima,
de ženko zbudi, večerjo dobi."
Pa lep pozdrav!
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012