Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Strani nazaj 1 … 19 20 21 22 23 … 83 naprej
Za vpis odgovora je potrebna prijava ali registracija
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012
Pohorc me resno zanima ,če je tosta ruševina ko si poslal na stroni 18 sl.349 res Jelen ?
Če gledaš na isti stroni 18 sl.348 in pal 352 je skor nemogoče ,da bi bil Jelen (že streha je bolj starma in bolj molo se mi zdi al pa se motim ?
lp
Todi jaz nisn sigurn, lehko je todi Kodrovo al pa kaj drugega v Spodnjem targi.
Graf von Cilli hvala za prispevek o Vodovniku. Iz katere kjige pa je to? Nekaj pesmij?
Graf von Cilli hvala za prispevek o Vodovniku. Iz katere kjige pa je to? Nekaj pesmij?
Članek je bil objavljen v slovenskem literarnem mesečniku DOM IN SVET
leto 1900 št.18
S P O R O Č I L O
VAM POVEM ,DA SN SKLENO ,DA BI SE TOTA TEMA VČOSIH JE BLO
PA TAK -ZAPARLA IN ODPARLA NOVA TEMA VČOSIH TAK -DANES PA TAKO ,KER PO INFORMACIJEH ZEJ VEM ,DA SI SAMO TRIJE POŠILJAMO SLIKE -EKSTRA DRUGE NE ZANIMA PA ŠE "ŠKODA DA SMO ŠE TOTO ŽAMUŠTRALI Z DRUGEMI REČEMI -JAZ SN BOL MISLO NA RODNI KRAJ TAK PA JE VSE KAJ DRUGEGA..
RAJŠI BI VIDEV ,DA LAHKO TODI DRUGI KO NIMAJO SLIK (storih) BLI POLENK IN BI SOMI PRIMERJALI STORO SLIKO LOVRENCA IZPRED 100 LET PA NES PA PO MOŽNOSTI Z ISTEGA PLACA (mesta),DA BI VIDLI KAK SE JE KE SPREMENILO.-saj slik smo pa dali preko 100 tako bo spet volko dela
ZA PROBO BOM PA JA ENIH POR POKOZAV
JE VOLKA RAZLIKA
TAK BI NAJ ZGLEDLO VČOSIH IN DANES -"LOVRENC"
lp -sekirca
Luštno tole primerjanje, res.
NO zaj se mi zdi ,da smo trofli -TO ZEJ TA PRAVO saj bo lahko vsok primerjav kodi je blo in kodi je zej kak se je ke spremenila okolica,hiše, polja,ploje so bol kop zaroščene ......
SAMO NA TOSTO MESTO KO JE STORA FOTOGRAFIJA PA STISNIT NOVO-SUPER
LP
PJE GROF ,VREDI SI SE P O T R U D O
lp
P O H O R C z pok. Poldejem si pa trofu molo šaljivi cajt nazaj, če še moš kaj od jega kar pokaži
lp

Evo po dolgem času se oglašam! Moral sem 100% preveriti avtentičnost slik! Pa mi je uspelo!
Najprej vam za poslastico pokažem sliko, ki je bila posneta okoli L. 1870-80 in sicer na ploščo iz brona!
Na sliki pa je spoštovani g. Blaž GRUBELNIK! Tisti, ki so prečitali Pohorskega kralja vedo kdo je to!
Naslednjič vam pokažem njegovo ženo! Pa lep pozdrav!
Čefur, objavil si prvovrsto dragocenost! Hvala in čestitam!
Malo se mi zdi nezanesljiv datum nastanka slike. Potret "Planinskega kralja" je glede na napis na sliki posnel Ferdinand Andreitz iz Slovenj Gradca, znan fotograf (portreti, razglednice). O njem je v knjigi Požar v Slovenj Gradcu leta 1903 objavil podatke mag. Mirko Kambič, najboljši poznavalec zgodovine fotografije na Slovenskem. Piše, da ni jasno, kdaj je Andreitz (ali tudi: Andreiz) odprl svoj atelje v Slovenj Gradcu. Prej naj bi deloval v kraju Wies severno od Eibiswalda na Štajerskem v Avstriji. V svoji zbirki imam originalno panoramsko sliko Slovenj Gradca F. Andreiza iz leta 1894, na kateri je naveden še Wies. Najverjetneje je atelje v SG odprl šele konec 19. stoletja. Če pa bi se izkazalo, da je Grubelnikov portret res nastal med 1870 -80, bi bilo potrebno spremeniti vedenje o tem zanimivem fotografu.
Morda bi bilo možno posredno sklepati o času nastanka slike iz rojstnih podatkov Blaža Grubelnika, če so kje na razpolago. Na portretu bi mu prisodil kakšnih 50 let.
Žomašter!
Lep pozdrav in hvala za pozornost! Res sem vesel, da se še kdo zanima za naše stare fotografe.
Glede Ferdinand -a Andreitza ali Andreiza imaš delno prav. Vendar ti moram povedati, da so tvoji podatki stari oziroma, da je znanega nekaj več kot pa je mag. Mirko Kambič zapisal. To kar trdiš je res! Sam ti prilagam zapis tega našega poznavalca! Upam, da se da prečitati, sicer pa ne dvomim, da ti te knjige nimaš!
Sem pa tudi sam dosti raziskoval stare fotografije! Prav za Andreitza sem veliko prebral. Največ je o njem sicer za svojo diplomsko nalogo napisal Rok Golob, (041 960 684)! Veliko podatkov, pa sem dobil od ga. Valerije Grabnar, ki je zaposlena v arhivu Slovenj Gradca.
Andreitz je resnično odprl atelje okoli l.1903, vendar je prej potoval in fotografiral na terenu. Ni pa bil edini, ki je v obdobjo 1880-1910 fotografiral po Lovrencu. V moji zbirki, ki zajema okoli 80 fotografij (predvsem portreti Lovrenčanov) tistega časa, so tudi drugi fotografi. Npr. J.R. Wagner (Marburg), F. Kohler (Marburg), H. Krapek (Marburg), L.J. Kaiser (Marburg), H. Prader (Marburg), in pa tuji fotografi Farkaš, Bonivento, Kalwaš, Martineli, Matzner, Lenz, Thelen, ...!
Zelo zanimivi sta pa dve fotografiji narejeni okoli leta 1878 - 1882, na kateri sta dva Lovrenška veleposestnika. Fotografiral pa je tedanji znani fotograf Ferdinand Weitzinger. Ker še živijo v Lovrencu potomci slik ne bom objavil, bom pa ti jih ob prvi priliki tvojega obiska v Lovrencu osebno pokazal, kot tudi ostale iz moje zbirke!
Pa lep pozdrav v Windischgraz!
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012