Re: Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012
Glede Grubelnika me zanima sledeče: ali je to Blaž Pajtler po domače Grubelnik?
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012
Glede Grubelnika me zanima sledeče: ali je to Blaž Pajtler po domače Grubelnik?
Čefur, hvala za zanimive in zame res nove podatke o fotografu Andreizu! Z njim se že dolgo srečujem pri zbiranju starih razglednic Slovenj Gradca, zato me je pritegnil. Dejansko se prve njegove razglednice SG pojavijo okrog leta 1903. Je pa izdal tudi zelo lepe razglednice sosednjih krajev, npr. Dravograda, in celo od drugod , npr.Črešnikove gostilne v Puščavi. Morda lahko špekuliram, da je v zgodnejših letih uporabljal "t" v priimku Andreitz (npr. na tvojem portretu Blaža Grubelnika), kasneje pa je "t" v priimku opustil: Andreiz? Na vseh mojih razglednicah SG in nekaj portretih ljudi iz ateljeja v SG (po letu 1903) je zapisan samo s tem priimkom.
Poslane kopije strani teksta mag. Kambiča so iz knjige Valerije Grabner (ne Grabnar) in Mirka Kambiča: Požar v Slovenj Gradcu 1903. Sodeloval sem v knjigi z 2 razglednicama F. Andreiza in enim dokumentom, tako da se z gospo Grabner dobro poznava.
Zelo se že veselim ogleda tvoje zbirke, ker vidim, da je izjemno bogata in da si dober poznavalec starih fotografov.
Lep pozdrav iz Koettelacha (iz Kotelj), ne iz Windischgraza!
sekirca tota zadnja primerjava je res zanimiva. sploh zato, ker sem v tem štiklu doma. Zanimivo bi mi bilo videt, kako je zgledalo pred 30, 50 in 80 leti...
Čigavo je pa bilo to poslopje, takoj pod bregom in kaj so tam delali?
Odlično, sekirca, ker si se lotil primerjav raznih predelov Lovrenca, ki so upodobljeni pretežno na starih razglednicah, in njihovega današnjega izgleda. Kar nadaljuj s podobnimi primerjavami!
Pohorc težko ti bom odgovoril natančno - če si seveda vprašal mene! Fotografija je bila v albumu in pod njo je pisalo Grubelnikov Blaž največji veleposestnik.
Tudi fotografije izvirajo iz hiše, kjer je bilo včasih Kasjakovo!
Žomašter ti pa čimprej na obisk v Lovrenc! Lp.
Imam nekaj podatkov za Blaža Pajtlerja po domače Grubelnika. Imovit posestnik iz Kumna, spoštovan, izobražen, narodno zaveden. Leta 1886 je zapisal ".. meni bo skoraj 70 let..."
Umrl leta 1894, potem ko je leto dni živel v neposredni bližini sv. Radegunde, saj je posestvo prepustil najmlajšemu sinu. Pa se nekako sprašujem, če je to oseba iz povesti Planinski kralj. Sem že nekaj spraševal ljudi, ki bi ga lahko imeli v sorodstvu, pa mi niso znali odgovoriti.
Sam se že tudi dolgo sprašujem: kdo je bil pravzaprav Janez Kasjak - planinski kralj?, kdo so njegovi potomci? Dolgo časa sem pač mislil, da je temu krivo moje zelo pomanjkljivo vedenja o sorodstvenih vezeh v Lovrencu, ampak sem počasi spoznal, da večina ljudi ne pozna sorodnikov od dedeja in ome nazaj.
Vse skupaj je zelo zanimivo. Kje je ta človek pokopan?
Pokopališe je približno od 1866 leta torej, če je pokopan v Lovrencu bi moral biti na tem pokopališču , sploh pa če je umrl l.1894! Tako tvoj kot moj Blaž!
Janez Kasjak gotovo ni na pokopališču ampak nekje okoli cerkve! Če boš imel še kakšen podatek mi javi jaz pa bom še enkrat pregledal celo pokopališče!
LP!
Bolj zanesljivo bi bilo pogledati krstne, poročne in mrliške knjige. Janez Kasjak pa se je rodil 1800 in umrl 1882.
Sicer pa bi moral kdo od starejših Lovrenčanov poznati celotno štorijo, lahko bi jo tudi jaz, ampak kaj, ko me v "junčjih" letih takšne stvari niso najbolj zanimale.
Ja POHORC ZLO LEPO SLIKO SI NAM DAV GER -resn pa je ,da jih je bol molo z Rotenberga al pa celo proti PUŠI. Tosti " COHN -X-"pa mislim ,da je tam zgeran per Morkoži???
bom pa neco dav eno lepo todi z Rdečiga brega prej pa zej
lp
Mijsli ludi tutale karta s tistim " tu sam ja" mi je pa ful znona, na vajm, či jo nisn imel ži u rokah
nu nij oklih, mam tule eno pudubno, ista razdalja samu z drougiga konca...

Viš Sekirca tuta karta je živ dukaz , kak so se včosih nojini predniki mili rodi, glej tu ko pijše:

Sekirca, opažam da si zadnje dneve naredil kar nekaj kilometrine po lovrenških bregih ![]()
Vse tri slike od snoči so ble poslikane LONIKA- zej šeni tokih volkih listov na dreveh pa na varhi še ni čist tak zeleno
lp
Vsem, ki se vdajajo iluziji, da so "novi časi" sprememba na boljše je sekirca nazorno prikazal, da temu ni tako.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012