541

Re: Včosih je blo pa tak..... arhiv 2009-2012

Pozdravljen!

V okviru Jezernikovih dni bi rad predstavil digitalizirane raziskovalne naloge naših osnovnošolcev, ki so sodelovali na tekmovanju MLADI ZA NAPREDEK MARIBORA. Teh nalog je okoli 70 in smo jih v Mariborski knjižnici dali na KAMRO (Kamra je spletni portal splošnih knjižnic).

Računam, da bi za samo predstavitev raziskovalnih nalog porabil 20 minut, kar pa je premalo za eno prireditev. Zato bi želel ob tem še razstaviti tudi te stare fotografije, ki so na naši JESPI ali pa v KLEPETALNICI. Z Anžejem sem se pogovarjal in mi je namignil, da bi bilo najboljše, če bi od vas dobil originale, ki bi jih dal preslikati in povečati, da bi bili primerni za razstavo.

Zato bi vas lepo prosil, če ste pripravljeni sodelovati pri tem, da mi to čim prej javite na e-mail (joze.javornik@mb.sik.si) ali na tel. številko 041 248 081.

Lep pozdrav!

Jože Javornik - GROBN

542

Ful dobra slika Dorč - to so Skačejevi muzikanti! Samo, daj te slike dugače naloži zaradi preglednosti!
Eno tako ( s temi muzikanti sem že objavil)!

Boljše biti mrtvo pijan, kot pa trezen mrtev!

Nimaš ke -slik kulku čajš...nu muj parvi avto je bil FIČOK,
samu mijslim de tistale lovrenška  BERDA, ku je skor na vsoki muzikontarski sliki, ne bi šla natri u njega, ko provite???

http://www.shrani.si/f/3n/F8/3EipESsU/pesek-z-ficotom.jpg

S fičkotom na Pesek

544

Pohorc, hvala za pomoč pri iskanju kmetije - je ziher ta prava. Njeno ime sem našel v opisu meja lovrenškega pomirja iz urbarja iz leta 1622.

Tu pa še naslov, na katerem se nahaj barvna slika gradu Fala iz leta 1651 (iz urbarja gospoščine Kollnitz na Koroškem, pod samostanom St. Paul): http://wwwg.uni-klu.ac.at/kultdoku/kata … tml/80.htm, Fala je na sliki desno spodaj.

545

Roko na srce, da Koča na Pesku res ne sodi pod naš "becirk", ampak vseeno združuje Pohorce: "i one na istoku, i one na zapadu", zato bi bilo lepo, če bi s svojimi razglednicami nafilali Jespo pod Pesek! Tudi ti Herman II von Cili si natroštan.

http://www.lovrenc.si/datoteke/_thumbs/jespa/pesek/pesek0001.jpg

546

NES KO SE JA TAK SHLADILO SN SE SPOMNO-tote slike

http://img221.imageshack.us/img221/37/pic7519.th.jpg

slikana 1960 paslona 1961 majemo strico v SEVNCO(selnico/dravi)

547

Kronan dokaz, da je bil Lovrenc od države potrjeno zdravilišče,

http://www.lovrenc.si/datoteke/_thumbs/jespa/pesek2/pesek1935b0001.jpg

pa Vas povprašam zdaj, če vam je vseeno?!?

548

Pohorc, meni že dolgo ni vseeno. In če vprašaš"navadne" Lovrenčane jim tudi ni vseeno. Tistim katerim pa ne bi smelo biti vseeno, žal je vseeno. To, da pridejo vrtečani in osnovnošolci na poldnevni izlet je za pozdravit.Od tega ima kraj bore malo-mislim finančno. Društva upokojencev so znana, da rada hodijo po enodnevnih izletih.Pred leti se je dobro začelo in zdaj?
Sam naslov "klimatsko okrevališče" je še vedno ostal, to je pa tudi vse, škoda. In ne da je recesija kriva.

SEKIRCA 
nna vajm kk je pri vas pr nas so pa ZIMSKE karte zelo redke, zatau pa tujdi dvajkrat več urajdne,
..bi magli tam dat še enu pudročje -LOVRENC POZIMI!!

POHORC
Vi kar nafilajte vošo JESPO s Pajskom, na konci, če bo kera falijla, še bom jo pa jez hcau prmekno!!

Nu ze ku se majnimu u ZIMI pa PAJSKU pa dajmo še eno " ZIMSKI PESEK"
karta pa je bla puslona usebnu meni, še ni tak stora!!!

http://www.shrani.si/f/40/3Y/4bXeMRCI/pesek-zimski.jpg

DORČ ti ži vajš kk je Pajsek puzimi lajp, jlde?

550 Nazadnje urejal Pohorc (21.06.2009 00:45)

Grd je, s plehom po strehi, z ošabnimi terenci na parkirišču, še ena izmed Uniorjevih brezbrižnih stvaritev v imenu kapitala. Ni duše! Na takšne finte lahko Zrečani dobite veliko turistov, ne pa POHORSKE DUŠE!!!
V potopisih planinskega društva si zadnje čase zasluži najnižje ocene, ni več koča, samo kiosk hotelov na Rogli. Žal.

Nič osebnega do tebe Grofceljski, ki si vredu ded!

551

Tržanka tudi meni ni, vseeno namreč, tudi jaz sem en "navaden" Lovrenčan, ki mu ni ravno glih. Čeprav dajem davke Jankoviču v Ljubljani, kurim kar nekaj energije za ta Lovrenc. Pamet mi pravi, da to ni treba, samo kaj, ko imamo še tu srce...

552

Mogoče se pa lahko iz tega kaj naučimo. Ljudi, ki jim je za Lovrenc mar, je kar nekaj.
Za začetek, bi bilo dovolj, da se zaustavi nespametno pozidavanje kraja.

Kar se turizma tiče pa... Pitnerovo še stoji.... potrebna je le ena pametna investicijska injekcija.

Začeti z razmišljanjem o tem, katere poti in steze bi se za ves promet popolnoma zaprle in jih nameniti samo sprehajalcem, potem, potem pa  bi že lahko pridobili kakšnega turista, ki bi začel hvaliti naš pohorski luft in mir. Kraj še ima takšen potencial, samo voljo in preve ljudi je treba...

Pohorc je napisal:

Grd je, s plehom po strehi, z ošabnimi terenci na parkirišču, še ena izmed Uniorjevih brezbrižnih stvaritev v imenu kapitala. Ni duše! Na takšne finte lahko Zrečani dobite veliko turistov, ne pa POHORSKE DUŠE!!!
V potopisih planinskega društva si zadnje čase zasluži najnižje ocene, ni več koča, samo kiosk hotelov na Rogli. Žal.

No pa smo spet dvignili malo pritiska....

Pohorc se delno strinjam s tabo, ampak take "stvaritve v imenu kapitala" se dogajajo že dolgo in povsod-tudi v Lovrencu.

Zato jaz ne bi tako izpostavljal Koče na Pesku , samo obrni se okoli sebe pa boš videl polno takih " koč".

Naslednje, kar bi tule blo za povedat, je da Unior nismo Zrečani, prav tako tudi ni obratno....je pa res, da je največ

Zrečanov zaposlenih v Uniorju, ampak velika večina je tam z namenom PREŽIVETJA SVOJE DRUŽINE

...imajo enak in prav nič večji cilj, kot ga ima tudi večina od vas (vsaj upam) in so ga imeli pohorci že pred npr 100 leti.

554

Se v vsem strinjam grof s tabo, obžalujem le dejstvo, da to ni več planinska, ampak turistična koča. Če boš tu kot planinec počival in hotel spiti pijačo, zraven pa pojesti sendvič iz nahrbtnika, te bodo nagnali. SPD je več ne reklamira in popotnike usmerja na Klopni vrh.

555

To ti dam pa Pohorc čisto  prav. Ni dolgo tega  sem bila na  "koči", naročila pijačo. Potem iz nahrbtnika privlekla sendvič in ga pojedla kljub hudim pogledom strežnega osebja. Konec koncev nikjer ne piše, da ne smeš pojest hrane iz svojega nahrbtnika ali iz žepa. Ko takole ješ, ti strežno osebje s svojimi pogledi želi dat občutek krivde.Še dobro, da je kar nekaj koč posejanih po tem našem Pohorju, kjer lahko v miru poješ svojo malico.

556 Nazadnje urejal jernej j (21.06.2009 18:55)

Pohorc je napisal:

S tem se pa tak strinjam. Ko češ cajti se spreminjajo. Ah, ke so cajti "hotel-bajte". Jaz bi tak rad videl kak je blo včosih. Upam, da je še vsaj pri nas ostalo neka pohorske duše.

Vsaka čast vam, ko lepite tote stare razglednice/slike, da se vidi kak je blo včosih.

557

Okrog  Peska se strinjam da je zgubil domačnost. Samo če hočeš danes preživeti moraš gostu ponuditi dosti več kot sveži zrak in lepo naravo.Spomnimo se koliko krat se je včasih menjal osrbnik in da je bila koča večkrat zaprta.Mislim da bi se Lovrenčani  glede turizma  lahko kaj naučili od Zrečanov.Nevem zakaj se bol ne zavzamejo za ureditev ceste proti PESKU in tako pristavijo svoj lonček turizmu  na Rogli. Poglete somo koliko se kmetij   na ZREŠKEM koncu bavi z  turizmom.Tudi Lovrenc ima kmetije  in nekatere so  na prelepi lokaciji primerne za razvoj turizma.Žal pa so ljudje ki bi mogli poskrbet za razvoj in svetovanje zaspali.

558

DORČ se strinjam ,da je koča na Pesku zgubla svojo domačnost že zdavnaj-se spomnim pred 17leti ko si prišo gor te je zunaj pričakal nogomet  za vogalom pa pikado -in planiska koča? zadnji čas ,da so jim vzeli "žig".Ko sem bil jaz pubec sem z očetom in takratnimi "tamburaši"hodil gor na pesek in nekdanjo "Pastirsko kočo "je bilo to taprava domačnost.
     Saj tudi pri nas v Lovrencu je blo tedaj lepo ,turistično ,domače-dobra hrana pri "Bittnerju ",bazen,dober zrak,urejena okolica,glasba z plesi itd....pri "JELENU" je bilo ravno tako ,dobra hrana ,pogostiteve, prenočišča,živa glasba od raznih lovrenških ansamblov,Mikekov,gosp.Urbanca Bojana z ansamblom.Tulipanov,skupine Nebo ... raznih "DISKOTOV"....in vse je šlo k VRAGU pa vsi v Lovrencu vemo ZAKO.

Pa  Radoljna in Slepnica pa  tečeta,tečata naprej mi pa ..?

559 Nazadnje urejal grofceljski (22.06.2009 22:47)

Nu pa demu še eno te ku še na Pajsku ni blu pikade pa fucbala, so pa nika delali ukul koče

http://www.shrani.si/f/1E/mw/13ber03e/pesek-.jpg

poslana 1957

No pa še ena  zanimivost, na drugi (enaki razglednici kot je ta), pa je zadaj štampiljka

VRH ROGLJE; 1517m z črko J   , tako da le zgleda da je prvotno Rogla bila Roglja.

560

Sekirca,lepo da se v določenih rečeh strinjava.Sedaj ti pa pokažem še eno staro lovrenških muzikantov. http://www.shrani.si/t/V/os/3w8RzXSi/sdc10213.jpg