Re: Bilo je nekoč na Pohorju
Sem slišal, da so grofje Celjski v srednjem veku izumrli, sedaj pa vidim da so te informacije napačne, saj zopet vztrajno posegajo na naše področje.
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Bilo je nekoč na Pohorju
Sem slišal, da so grofje Celjski v srednjem veku izumrli, sedaj pa vidim da so te informacije napačne, saj zopet vztrajno posegajo na naše področje.
Tako je POHORC
ne "nimmermehr" - ampak "immerdar"
Grabenvirt pa tak und tak ne rabi prevoda, po imenu sodeč!
Se mi je u rokah nedla ena slika, koke tranparente smu ubajšali pu Poharju za parviga maja .

Niso vsi ki berejo te vajine nebuloze intelektualci in ne razumejo gosposkega "nemškiga" jezika, zato bi bil za slovensko rajo zaželjen prevod.
Zgleda, da so tam za Slepnico nekateri vzpostavili internetno zvezo s Svetom. Zato je potrebno seveda tudi kaj prevesti, prevod se glasi:"Može seljak iz sela lako, a selo iz seljaka nikako!"
Bravo Pohorc.
Očitno si pozabil na svoje korenine. Mestni okoliš nekatere resnično intelektualno dviguje. Še posebno se to dogaja malim ljudem, ko postanejo purgerji.
No, kar se mene tiče ostajam "seljo" in ga ni mestnega okolja, ki bi lahko to spremenil. To, koliko sem pozabil na svoje korenine, nisi pravi naslov. Lahko pa spremenimo nekaj drugega: Kaj, če bi se ti preselil na kakšno drugo temo? Do sedaj si poslal tri vpise. Že prvi je negativno nastrojen, preprosto rečeno: Serješ od takrat, ko si se oglasil! Zelo te moti, ker se na tem forumu pojavlja tudi nekdo iz Zreč. Pa to smo uredili že pred meseci, še preden si se ti sploh prijavil na ta forum. To je njegova tema in jaz mu rad pomagam, če le lahko kaj dostavim. Čeprav so to zate nebuloze, nama prosim pusti najino malo veselje. Povej tudi kako posegama na tvoje področje in kaj je sploh to tvoje področje?
Če pa hočeš narediti iz mene, ki po sili razmer živim v Ljubljani v malem blokovskem stanovanju, purgerja, tudi prav! S pojmi kot je "intelektualno", "mestni okoliš" se tudi ne bi ukvarjal. Jaz se v službo peljem kot vsak drugi v Sloveniji in to mimo njiv in potem po obvoznici. V "mestni okoliš" zaidem parkrat na leto. Nasprotje vas : mesto je že davno preživelo, za intelektualni dvig je potrebna predvsem investicija v oseben razvoj, za kar je najboljša podeželska idila in veliko knjig. Predvsem pa ljubezen do branja, ki sem jo vedno imel. Tako preprosto je to!
P.S.
Med drugim se prebral tudi knjigo Ane Wambrechtsammer: Heut Grafen von Cily und nimmermehr. To so besede Habsburžanov nad grobom zadnjega Celjana. Še najmanj okusno se mi zdi očitanje nemščine kot jezika gospodov, saj je zaradi teh stvari naša družina plačala velik davek. Kot še marsikatera druga zavedna družina iz Lovrenca!
Hernan II., dajmo stvari vrniti v normalo in biti konstruktivni. Dolžan si dati zadnjo razglednico Bitnerja v Jespo. "Takoj po otvoritvi."
"Dolžan", nič nisi dolžan, če hočeš, ker razni Grabnvirti tega nikoli ne bodo storili. čeprav...
E, pa gofljo bi marsikdo gnal in se šel: važna so dejanja! No Grabnvirt, a še kdo posega v tvoj rajon?
Grofceljski, Hvala !
Dejmu še mi kok transparent, ki je vsajm dobru znon...

Še vedno pa iščemo letnico otvoritve Hotela Dravinja v Konjicah.
No pa smo le neka našli...po enem članku naj bi imel Hotel Dravinja leta 2005 dvajseto obletnico, torej je bila otvoritev v letu 1985!!
Tukaj pa dvai nazorni sliki

Na zgornji vidimo našo "Gostilno pri mostu" v ospredju pa paunu avtov firme "ZDRAVO-RJAVO", Stoenke majo ži štiroglote luči-
bi riku de je iz lita 1982-1983
...na spodnji pa na mestu, kjer je bila prej Gostilna pri mostu že gradijo Hotel Dravinja, za spodnjo bi lehku rekli, da je nekje iz lita 1984
Dau bo ze dau za pir?
Je ker s Kujinc tu??
Veš, ko sn te že mislo dolgo borati Grof: A ti veš, zako se reče pri Treh žebljih/žgrebljih/?
Ha Pohorc ne vem je tau koki vic ?...
Drugač pa kuku je meni znonu so včosih Poharci uporabljali žreblje v gošah za mejo določit in tam blizu Osankarice je bla verjeli al ne
TROMEJA-pa ne med Avstrijo,Slovenijo in Italijo, pač pa med trajmi pohorskimi veleposestniki, z nošiga konca vaim, de je bla
WINDISCHGRAETZOVA posest, za voše sn pa puzobu ![]()
Z nošega Zabeo, tretji je bil slovenjbistriški gospod. Tromeja, tak ko praviš.
Se je pa zadnjič v odaji "Slovenski vodni krog" ena baba, mislim, da iz Šoštanja, prav pridušala pri razlagi imena: Komisija, Sedlo komisija. Ženska je trdila, da ime izvira po komisijah, ki so baje nadzorovale gozdarje. Bolj butaste razlage še nisem slišal. Po njeni razlagah bi lahko bila cela Slovenija ena velika Komisija od 1 do 1000. No ,že nedolžen pogled na karto iz 18. stoletja pa razkrije, da je meja med mariborsko in celjsko kresijo potekala po lovrenških jezerih tja proti Rogli. Po borovju je menda potekala meter široka pot, meja med obema kresijama je bila označena z vsekanimi križi v debla dreves, mejo med obema kresijama je določila: komisija. Tam zgoraj ni bilo kaj za sekati, tam so se že od pamtiveka pasle krave, zato ni bilo potrebnih nobenih komisij, morda jih trenutno potrebujejo v Šoštanju.
POHORC če maš keri star zemljevid z območja Rogle, pa če ni več ku tono težek ga de kr gor, de vidimo, pa bomo kero rekli!
Pod katero katastrsko občino spadajo Lovrenka jezera?
Pje, ko mi paše toto mestni luft. Nes vjutro sn se dve uri samo z avtobusom vozo, enkret sn pločal pa osom krogov sn naredo. Da sn zej tak intelektualno gir dvigjen! Niso kuj tak rekli včosih:Stadtluft macht frei, kar v prevodu pomeni: V Ljubljono bojo spugali veči štadion, ko je oni v Morporgi.
Ko se pa lovrenških tiče je vsaj čosih blo tak, da je ni štikl spodal pod Recenjak (Grof to sma ga spet našpukala zaradi ozemeljskih posegov), drugi štikl pod Mislinjo, toti so še no jezero sproznili, da bi napunli svoj grobn, ko so ga za homre rabli, Komisija je spodala pod Hudinjo. Mogoče bom dal gir še kok zemljevid, samo zej mi je spet intelektualni nivo podo, tak da grem še eno rundo z avtobusom naret, ne vem če si nebom 8. privošo. Da je tak lušno to v mesti!
![]()
Mimogrede sem videl da se lovrenška litografija prodaja!
Cena pa ni glih mala.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Bilo je nekoč na Pohorju