1

Tema: Obrezovanje stare poti na Lovrenških jezerih

Pravkar je Jernej sporočil, da je bil na Lovrenških jezerih in opazil izsekavanje poti čez jezerje - od mostnic naprej po stari zaraščeni poti. Ve kdo kaj o tem posegu, kdo, zakaj?
Če je res kar si predstavljam iz opisa, gre za hud poseg in škodo!

2 Nazadnje urejal pubec (13.06.2010 13:57)

Re: Obrezovanje stare poti na Lovrenških jezerih

Bil z Jernejem. Pravi masaker z motorko.

Žalostno.

Imate kakšne fotografije......?

4 Nazadnje urejal grobn (13.06.2010 18:42)

Sem se ravnokar pogovarjal z predsednikom Planinskega društva g. Lovrom Paradižom, ki je  na Lovrenških jezerih in je vse to poslikal ter hkrati obvestil pristojne na Planinski zvezi o tem "kriminalnem" dejanju. Zagotovil mi je, da se bo ukrenilo vse potrebno za zaščito tega območja. Ne ve pa se še, kdo je to naredil.
Res žalostno!!

5

fotke ima Jernej

6 Nazadnje urejal Anžej (14.06.2010 07:04)

Lovrotove slike...
http://www.lovrenc.si/galerije/8635_m.jpg http://www.lovrenc.si/galerije/8637_m.jpg http://www.lovrenc.si/galerije/8639_m.jpg
In še Jernejeve...
http://www.lovrenc.si/galerije/8641_m.jpg http://www.lovrenc.si/galerije/8642_m.jpg

Ja slike, tiste boge kolk jih je sem poslal Anžeju. V bistvu sem bil tak presenečen, da sploh nisem vedel kaj naret. Do zdaj sem mislo, da se kaj takega sploh ne more naret. A se je še enkrat pokazalo, da na Pohorju lahk vsak dela kar se mu zahoče. Mislim z motorko v gozdni rezervat prvič, drugič pa razvrednotenje  ekosistemske, botanične, zoološke in hidrološke naravne vrednote državnega pomena. To se ne dela. Ko da nimamo več vrednot. Lovrenška jezera majo strašen obisk-prevelik, zraven tega poleti po poti od rogle do ribniške rijejo z motorji, štirikolesniki pa kaj jaz vem s čim še vse, pozimi se Lovrenška pa Planinka spremenijo v poligon za motorne sanke, da o letalskem prometi ne govorimo. Pol pa še obiskovalci, ki se jim na lovrenških zdijo hercig le lokvanji, ki tja sploh ne spodajo. Na koncu pa še to o čem se menimo. Brezveze razpravljat. Je itak vse v ku...

8 Nazadnje urejal FELIKS (14.06.2010 08:25)

Seveda je potrebno poskrbeti, da bodo lahko ubogi motoristi sedaj rinli še kam drugam. Zakaj bi vozili okrog če lahko, kar skozi sad . Pa ne se pozabiti umakniti če jih morda srečate saj vam, kar hitro uredijo obleko jezernika (se previ vas malce obdelajo z blatom mahom pa še čem, kar prileti izpod koles) Saj so oni glavni in tisti, ki hodij tam okrog peški nimajo kaj iskati saj jih samo motijo.
Ja je že, kar lepo razrito gori. Samo ne vem zakaj, kar hitro umaknejo drevesa ki sama padejo na pot. Pohodnikom verjetno ne pomenijo večje ovire ali pač?
Pa pazite kje boste parkirali avtomobile če ne greste iz Lovrenca direkt. Saj ko pridete nazaj do avtomobila je lahko okrašen z kamenji in prahom pa še kakšna poštena praska od letečega kamenja je priložena.
Kdo mi je okrasil avto ne vem vem pa da zagotovi ni bil ljubtel narave.

9 Nazadnje urejal grobn (14.06.2010 09:25)

Danes sem obvestil o tem barbarskem dejanju tudi g. Ježa,  direktorja območnega Zavoda za varstvo narave iz Maribora. Zagotovil mi je, da bodo podali kazensko ovadbo zoper neznanega storilca in na vsak način preprečili prehod po tej "novi" poti. Če slučajno kdo ve, kdo je to naredil naj javi na policijo, ali pa pokliče na Zavod, telefon: (02) 3331 370!

10

Meni se močno zdi, da se to dela z žegnom Unitorja. Ste vidli kak tekaški stadion so zrili na Rogli, parkirišča kot na letališču, zdaj delajo še 17.000m3 akumulacijo na samem vrhu, do Komisije je zrita 3m široka cesta... ko zraven spustiš pohlepni kapital in množice je konec mira.

11 Nazadnje urejal Jack (14.06.2010 11:25)

Ja kaj ste pa drugega pričakovali, prej kot slej je moralo prit do tega. Teko ljudi hodi na lovrenške, da se nemat ne morejo na poti in so jo morali razširit, da bo še lahko več ljudi prišlo. Več ljudi več spije več poje = večji zaslužek. Ko prihajajo takšne horde ljudi na planino jim moraš tudi nekaj ponudit (med drugim lepo urejene potke..)Tak, da menim da se je feliks malo zmoto ko je napisal da je to delo motoristov in ostalih. Mislim da ima Anžej prav.

12

To vsekakor verjetno ni delo motoristov je pa velika možnost, da bodo koristili te usluge. Glede urejenih potk pa bi bilo veliko bolje če bi malo popravili obstoječo pot. Saj je v zelo slabem stanju vsaj tretina mostnic je zelo strohnjenih in že, kar nevarnih za hojo. So pa že tudi v preteklosti klestili z motorkami po Lovrenških jezerih in ker nihče ni vzganjal hrupa so sedaj pač še malo bolj klestili sad .
Ja denar je sveta vladar. Ampak ni potrebno za vsako ceno speljati, kar avtoceste do jezer. Še sreča, da je močvirje smile

Zanima me, kako lahko kaj takega stori Unitur?  Kolikor vem področje Lovrenških jezer sploh ni v občini Zreče...Ali ne potrebuje za takšen poseg soglasja npr. vaše občine, kakšnega zavoda ipd.
Hvala za odgovor.

14 Nazadnje urejal grobn (15.06.2010 12:28)

Vse skupaj sem dal v medije, s čimer se strinja tudi gospod Jež!

15 Nazadnje urejal jernej j (15.06.2010 16:25)

Za kakršen koli poseg na območje Lovrenškega barja (in tudi druge naravne vrednote in zavarovana območja narave) rabiš soglasje zavoda za varstvo narave. Ker je Lovrenško barje s velikim kompleksom gozda, ki ga obkroža tudi gozdni rezervat (gozd z posebnim namenom, kjer so prepovedane vsake gospodarske dejavnosti in imajo prednost ekosistemske, naravovarstvene, raziskovalne in socialne funkcije gozda) ter nasplošno gozdno območje je treba verjetno pridobiti tudi soglasje zavoda za gozdove. Kar se tiče soglasja občine pa ne vem kako je s tem. Nenazadje območje jezirja spada kar pod 4 občine; največji območji pod občino Lovrenc in Mislinja, manjši pa pod občino Zreče in Ribnica. Za planinske poti na tem območju skrbi planinsko društvo Lovrenc, mislim, pa da za del skrbijo tudi na Rogli. Kako je s tem bo verjetno znal Anžej kaj več povedati. Kot je že bilo rečeno je problem v tem, da na omenjenem območju ni planiske - uradne poti oziroma je bila, pa so jo opustili, ker ni več ustreza in so hoteli zaradi povečanega obiska Lovrenška jezera bolje zaščititi. Sama hoja po visokem barju je zaradi šotnih tal(zelo slaba nosilnost) zelo škodljiva, območje pa je zaradi pomanjkanja takšnega življenskega prostora (mokrišč nasploh) zelo pomembno zatočišče mnogim ogroženim živalim, rastlinam in glivam. Osebno mislim, da je nekdo (ali skupina ljudi) (po svojem lastnem prepričanju v dobri veri) hotel obnoviti stezico, ki je včasih bila, a žal ne ustreza več trendom, ki so sedaj prisotni na Pohorju. Ta nekdo je dobro poznal potek stare poti in območje nasploh. Seveda je tašno početje še vedno nesprejemljivo. Če sem prav razumel je iskanje storilca sedaj v pristojnosti policije in inšpekcijskih služb. Upam, da ga (jih) bodo odkrili in da bo(do) za svoja dejanja tudi odgovarjali. Kar lahko storimo mi osebno pa je to, da omenjene poti iz spoštovanja ne bomo uporabljali. Kot sem razumel bo škoda s strani zavoda za varstvo narave čimprej tudi ustrezno sanirana in če bodo potrebovali pomoč mislim, da nas bo tudi kar nekaj, ki bomo pripravljeni pomagati. Prav ima tudi Grobn, ki je o tem obvestil medije in tako širšo javnost!

16

Namig:

Dobro bi bilo natančno locirati kraj posega - določiti koordinate z GPS-om - saj se tu lahko postavi vprašanje pristojnosti državnih organov za odločanje v zadevi (delitev krajevne pristojnosti med tožilstvom in sodiščem v Mariboru in v Slovenj Gradcu...)....

17

Vidim, da je članek že objavljen.....:

http://www.vecer.com/clanekzan2010061705551219

18

Polni članek: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/d … 1805551268
Omenjena je tudi tale tema klepetalnice in ugibanja o krivcu.

19

E bravo narovarstveniki. Napišite še vabilo, da je ogled posekanega v nedeljo 25. meseca. 20xx. Potem pa pričakujte, da bodo ljudje uvidevni in ne bodo prišli. Pa nujno obvezno GPS podatke navesti, pa koliko je ruševcev tam vidite, pa ....
Tako se to enostavno ne dela. Če želit imeti Lovrenška jezera čimbolj prvobitna je področje potrebno zapreti popolnoma-to pomeni odstraniti vse smerne table, ne obnavljati planinskih poti, odstraniti sedanji del lesenih poti, stolp... itd. Sobivanja med turizmom in naravovarstvom v Sloveniji naslednjih 30 let ne bo. Kapital bo hopsal in hopsal in takšni članki kot ta v Večeru bodo le v prid kapitalu in ne v prid naravi. Kajti za takšnim člankom pridejo novinarji, za njimi radovedneži, za njimi pa pol nacije, ki jo vodi čredni nagon....Grajenje smučarskih prog po Pohorju to dokazuje. In tako kot v naravi. Naravovarstveniki iz zavodov, ki so tam že sto let bodo morali najti pametnejše delo, svoj prostor pa dati naprednejšim in v tem primeru mnogo bolj predrznim mladcem, ki se ne bodo slikali za Večer, temveč se slikali v borbi za pravice narave tam kjer je to potrebno.

20

No vesel sem, če je temu lahko rečem veselje, da sem pripomogel k temu, da se je tako hitro odkrilo kdo je naredil ta masaker nad lovrenškimi jezeri. Webmajster bo pa tako verjetno naredil link na današnji članek v Večeru, ker ga žal jaz ne znam.