Re: Bilo je nekoč na Pohorju
Konjičan-vlak, ki se je izogibal vsake njive in plota....
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Bilo je nekoč na Pohorju
Konjičan-vlak, ki se je izogibal vsake njive in plota....
Kako je pohorc prišel v pekarno...
Zadnjič sem bil v Zrečah, še prej pa v Konjicah. Tega je že nekaj nazaj, tisti blodnji vroči dnevi so bili, ko je termometer že zjutraj skočil na 26. Kam drugam, ko pa na sveže Pohorje. Hodim tako po Konjicah, ki imajo čudovit šolski center. Grem še malo v trg, vidim nekakšen kip konja, gor na njem pa nago babo. Gledam oba in mi nekaj ne štima. Baba bi še bila, samo konj je pa takšen, kot da bi ga dinozaver rodil. Gledam vso to umetnost, še enkrat si rečem: Baba je super, samo konj je pa ves otečen. Si mislim, že dolgo nisi videl pravega konja, ga tudi videti ne moreš, če se ubogi, srovšni slovenski kmeti vozijo s traktorji, s katerimi spremenijo den v noč, če se po cesti vozijo. Se mi zdi, da je vsa slovenska kmetijska mehanizacija nastopala v filmu Transformers. Gledam tisti kip, vroče je, da se še v peklu čudijo, gledam in se potim, konj fiksno nabit sredi trga, gor tista naga baba, mimo hodijo ljudje in iščejo senco, baba je tiho, tisti mutant od konja pa tudi. Si mislim, da to pravzaprav niso moje največje brige na tem svetu, pa si senco poiščem tudi jaz.
Samo tisti kip mi še vedno ne gre iz glave! Evo, JaKov Brdar dela lepe konje. Vsaka mišica v gibu se vidi. Je pa res, da na tistem konju sedi Rudolf Maister kot kakšen palček. Nikoli ne najdeš kipa s primerno simbiozo med človelom in konjem. Kljuseta sta oba, ampak vendar!
Ka te nisi poklico, bi šla na pir al pa ODA je zde moderna...
Glede tega kipa v konjiškem trgu se je pojavilo ogromno dvomov o upravičenosti. Marsikomu ni všeč, da je kip tam, takšen kot je! Ga enkrat slikam, ko grem mimo.
Tukaj pa ena fotka iz tehnike...
HE Fala na Forumu Zreče
Sicer pa pravijo, da se podarjenemu konju ne gleda na zobe
Pravijo tudi, da je kovačeva kobila zmeraj bosa, naselje Fala je imelo elektrarno dobesedno pred nosom, a je dobilo elektriko šele čez 20 let, prve žarnice so tam zasvetile 14. avgusta 1937.
POHORC in ŽOMAŠTER...Zanima me, če sta že videla razglednico Koče na Pesku, na kateri igra glavno vlogo župnik pred okranclanim oltarjem pred kočo. Najbrž gre za otvoritveno mašo, nisem pa siguren.
Hvala.
GROFCELJSKI, Sekirca me je opozoril na sliko duhovnika in okrašenega oltarja pred Kočo na Pesku - verjetno ob otvoritvi. Objavil jo je na forumu pod številko 345 na strani 18 rubrike Včosih je blo pa tak...
Verjetno gre za enako razglednico, po kateri sprašuješ?
GROFCELJSKI, Sekirca me je opozoril na sliko duhovnika in okrašenega oltarja pred Kočo na Pesku - verjetno ob otvoritvi. Objavil jo je na forumu pod številko 345 na strani 18 rubrike Včosih je blo pa tak...
Verjetno gre za enako razglednico, po kateri sprašuješ?
Hvala. Tukaj ne gre za isto razglednico. Pa še nekaj bi opozoril, napis PESEK na tabli, ni bil prvotni napis na Koči na Pesku.
Pojavi se šele okrog 1940 leta, torej ta razglednica? vsekakor ni od otvoritve, če se strinjaš.
Prvotna tabla je bila z napisom:
KOČA NA PESKU
z dodatki zgoraj in spodaj!
Gtrofceljski, malo si me zbegal z napisom PESEK na tabli. Na sliki, ki jo je objavil Sekirca, namreč ni nobene table z napisom, temveč samo koča, okrašene smrečice, oltar, duhovnik -verjetno s pomočnikoma - in udeleženci maše. Dopuščam pa možnost, da maša ni bila ob otvoritvi koče, morda je bila ob kakšni drugi priliki.
Ali midva sploh gledava isto sliko, pod tem vnosom, kot si ga opisal namreč jaz vidim tole..Napis PESEK sem obkrožil z barvo
Zanimivo je tudi, da na nekaterih starejših razglednicah Peska ni žleba na levi strani koče, medtem ko se Žomaštrovi fotki ta vidi če se ne motim???
Ne bi se rad delal pametnega, ampak po vsem tem: napis, vidni žlebovi na otvoritveni sliki, bi dejal ŽOMAŠTER, da tale tvoja slika iz otvoritve, ni iz otvoritve 1929, ampak iz ene kasnejših prireditev!
Ali bo držalo, ali se motim?
Hvala, GROFCELJSKI! Priznam, da napisa PESEK na sliki nisem videl, dokler ga nisi rdeče obkrožil. Ponovno sem natančno pregledal sliko, ki sem jo objavil na forumu in za katero sem bil prepričan, da je z otvoritve koče. Prišel sem do zaključka, ki si ga že ti navedel po tehtnem ogledu te slike in slike z mašnikom, da bila moja dejansko posneta kasneje ob neki drugi slovesnosti. Še več, tudi na moji sliki so vidne okrašene smrečice, tako da je možno, da sta bili obe posneti ob isti priložnosti.
Za spodrsljaj se opravičujem. Glede na množico ljudi in slovesno okrasitev na moji sliki sem bil prepričan, da gre za otvoritev. Veseli me, da smo obema fotografijama našli pravo mesto v zgodovini Peska. Zdaj bi bilo potrebno le še ugotoviti, kdaj je bila ta maša na Pesku.
GROFCELJSKI, čestitam za tvojo zelo dobro argumentirano presojo objavljenih slik!
Žomašter tvoja slika je prav tako zelo pomebna, kot če bila posneta ob otvoritvi, saj nam prikazuje, kako velike množice ljudi so obiskovale prireditve na Pesku. Prihajali so od blizu in daleč.
Želim si , da bi bil Pesek tudi danes tako prisrčen!
Po vsem povedanem sodeč je Žomaštrova razglednica najverjetneje nastala ob 10 letnici otvoritve Koče na Pesku. Takšna slavja, ob polnih obletnicah otvoritev koč, so bila pred II. svetovno vojno v navadi.
Še članek iz Slovenca, 17. 8. 1929, o otvoritvi Koče na Pesku.
Slavnostna otvoritev planinske koče »na
Pesku«, Konjiška podružnica SPD je zgradila letos
prostrano kočo »na Pesku« vrh Pohorja, Slavnosti
otvoritve 15. avgusta se je udeležilo okoli
1000 ljudi. Blagoslovil je kočo in daroval sv mašo
konjiški arhidijakon Fr. Tovornik. Pridigoval
je prof. dr. Anton Jehart . Otvoritveni govor je
imel predsednik konjiške podružnice SPD sodnik dr. Müller.
Navzoč je bil tudi predsednik mariborske podružnice
SPD svetnik Senjor. Opazilo se je med udeleženci izvanredno
mnogo kmetskega in delavskega prebivalstva Med gosti ste bili tudi
princeza Windischgratz iz Konjic ter kontesa Pia iz Fale.
Razpoloženje med udeleženci na zeleni trati in v zelenem smrečju
je še povečala godba na pihala in pevski zbori.
Predvidevam, da je tabla na Koči povezana z ovalnim žigom, ki so ga pečatili na zadnji strani razglednic.
Pri starejših razglednicah najdem ovalni žig z napisom "Winterjeva Koča na Pesku", najstarejši ovalni žig z napisom "Pesek", pa nosi letnico 1935!
Sklepam ,da so nekje leta 1935 zamenjali naziv, žig in tablo na Koči!
Pohorc tale članek, pa je iz istega Slovenca, ki si ga ti navedel zgoraj - malo za smeh ![]()

Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Bilo je nekoč na Pohorju