Re: Bilo je nekoč na Pohorju

Ob raziskovanju zgodovine Peska ,sem zasledil, da so imeli pri Koči večkrat blagoslove na novo dograjenih soban, ob otvoritvi
novih ležišč....tako da ni rečeno, da je Žomaštrova FOTOGRAFIJA bila posneta ob obletnici otvoritve.

Tukaj pa dopisnica iz l 1884 štemplana v Lovrencu- morda pa kdo pozna naslovnika.

http://www.shrani.si/f/1u/s5/1Ie2y9ZJ/st-lorenzen.jpg

Vsekakor je slika, ki jo je objavil SEKIRCAA pod rubriko" Včosih je blo tak"

http://www.shrani.si/f/2P/37/4p9QN3C1/23dz.jpg

starejša od ŽOMAŠTROVE

http://www.shrani.si/f/V/Ee/2DSqajIp/1/pesek-otvoritev.jpg

"Moti" me zastava na Žomaštrovi sliki....Na sliki Sekircee je to bržkone zastava Dravske Banovine, medtem ko se za Žomaštrovo ne morem odločiti - oba skrajna dela zastave zgledata, kot da bi bila iste barve v sredini pa bele!

383 Nazadnje urejal Pohorc (03.09.2010 19:03)

Ja, ampak ta sekirčina slika tu zgoraj ne prikazuje istega dogodka kot slika z duhovnikom (tu zgoraj manjkajo smrečice, tudi zastava - delček se je vidi- je tam drugačna).
Pa še nekaj, Dravska banovina, kakor tudi ostale, niso imele svojih zastav, ker so nacionalni simboli vseh treh priznanih narodov po šestojanuarski diktaturi prepovedani in je poudarjeno jugoslovanstvo. Na Žomoštrovi fotografiji plapola zastava Kraljevine Jugoslavije (modra-bela-rdeča), kasnejša "SFRJ " zastava z zvezdo.

Mika me sledeča spekulacija. Kraljevina Jugoslavija je nastala (se preimenovala iz Kraljevine SHS) 3. oktobra 1929. Otvoritev Koče na Pesku je bila 15. avgusta 1929, torej uradno še v Kraljevini SHS. Tukaj zgoraj na Sekirčevi sliki plapolajo slovenske narodne zastave, ki so kasneje prepovedane. Ergo: Gornja Sekirčeva slika prikazuje otvoritev Koče na Pesku. Samo telovadim, nič ne trdim!

Sliki zagotovo niso posneti ob istem času, kot sem že zgoraj omenil, je Sekirčina slika dosti starejša, saj koča nima žlebov!

Torej zastava Dravske banovine - slovenska narodna zastava...to je v redu, se strinjam. Na žomaštrovi sliki, pa mi zastava ne deluje kot zastava Kraljevine Jugoslavije, se mi zdi, da ni razlike med robovoma? rdeča-modra

Možno bi bilo, da je Sekirčina slika ob otvoritvi....Tale mlaj? sem že videl nekje, ne vem če časovno ustreza ?

385 Nazadnje urejal Pohorc (03.09.2010 20:22)

Grof ne prenapenjama, na Žomoštrovi fotografiji se jasno vidi, da je zastava trobojnica, spodaj jo je veter malo zasukal, zgoraj je vse jasno: trobojnica, z belo po sredini, pred Kočo na Pesku, ne delajmo si dodatnih težav in si priznajmo, da je to nekje v Jugoslaviji. Fotografija je sicer črnobela, ampak suvereno ponavljam (modro-bela-rdeča). Ker drugačna enostavno ne more biti!
Še enkrat ponavljam v Dravski banovini (po 3. 10. 1929) se ni smelo obešati slovenske narodne zastave, zastave Dravske banovine pa enostavno ni! V Dravski banovini so lahko izobešali uradno samo jugoslovansko zastavo.
Vendar, tudi meni bi se speljalo, če pridem na Pesek, spijem par pirov,  ruknem jugoslovansko dol in obesim slovensko gor.
Lahko so te slovenske zastave izobesili kadarkoli v tridesetih letih!

Kar se pa slik tiče imava pa eno težavo. Sliko z duhovnikom in smrečicami ( ta je nastala isti dan kot žomaštrova slika z jugoslovansko zastavo), potem pa imava še sliko tu zgoraj, ki je nastala ob nekem starejšem dogodku, morda, hipotetično tudi ob otvoritvi Koče na Pesku. Tako, da imamo dve Sekirčini sliki, posneti ob različnih priložnostih, ena se zelo sklada z Žomoštrovo sliko. a ta druga zelo diši po otvoritvi! Tako, da lahko na koncu rečemo, da je ena Sekirčina slika, starejša od druge Sekirčine slike.

Torej "najstarejši" mlaj z vencem se mi pojavi  na razglednici, ki je nastala hitro po otvoritvi, poslana 18.5.1930! z znamko
Kraljevine SHS... zdi se mi da bi bil ta mlaj iz razglednice dosti višji, kot na S.sliki.

http://www.shrani.si/t/3k/KE/7ll1QI1/pesek-po-otvoritvi.jpg

Še nekaj, na razglednici sem označil kočo v ozadju - morebiti je les , ki je viden na sekirčini sliki od te koče- ko so jo kdaj kasneje podrli!

387 Nazadnje urejal Pohorc (03.09.2010 20:48)

Vidim, da bomo morali o tem odpreti celo študijo in kriminalistično razpravo. Grofceljski je že po teoriji napisov na tablah in žlebih ( jaz k temu dodajam še tole: a na svetilko pred kočo ni nihče pozoren!?!)  jasno ovrgel nekaj trditev! Vsaka mu čast!
Ampak vse skupaj služi k poznavanju našega Pohorja, za katerega še ni nihče rekel, da ga nima rad. Tako tudi jaz ne!

Svetilko sem videl, vendar je vprašanje če je bila fiksna, ker ni nekega pravila, kako se pojavlja...
Prav tako sem videl na Žomaštrovi sliki , nekaj na strehi med obema dimnikoma, česar ni na drugih slikah.
Še bo treba delat, pa poiskat še kakšne nove dokaze smile

389 Nazadnje urejal Pohorc (04.09.2010 04:45)

Zastave se vedno  pojavljajo, tukaj ni trte mrte ...
Če pa nekdo piše o zastavi Dravske banovine.
Potem pomisliš!

Pohorc si bil pa zgoden!   

Torej , glede zastave...na S.sliki ni uradna zastava Dravske banovine (ker je kot taka prepovedana) , ampak zastava, pod katero je še pred časom Dravske banovine prepoznaven slovenski narod in je možnost, da se je obešala naskrivaj!

Naloga pa še vedno ostaja, kdaj so bile posnete slike Žomaštra in Sekirce!
Bo treba  najdit še kakšno sliko ali članek, da zapolnimo vrzel.

Članek v NOVI DOBI avgusta 1931 govori o blagoslovu novih 40 ležišč v Koči na Pesku in o velikoštevilčnem
"POHORSKEM TABORU", ki se bo tam vršil in o planinskem rajanju z godbo. 

Morda je ta termin pravi za starejšo sliko SEKIRCEE.

391 Nazadnje urejal Pohorc (04.09.2010 14:52)

Grof to počnem s težkim srce, ampak, ker vidim, da si zelo zagret, ti bom nekaj zaupal. Malo bi lahko vrzel zapolnili, če ne bi gledali samo dnevnega časopisja. Včasih je bila to vendar planinska koča, danes temu ni tako, ti na to gledaš iz ekonomskega in turističnega vidika, jaz bolj iz nostalgičnega. Vsa zadeva je še bolj čudna, ker  stavba  stoji v občini Oplotnica. Jaz imam od tam sicer sodelavca, ampak so mu te zadeve španska vas.

Poklanjam informacije, tudi zato, ker je nečimrnost eden izmed  glavnih smrtnih grehov!

Planinski vestnik:

Letnik 1929, številka 10, članek: Otvoritev Koče na Pesku
Letnik 1931, številka 10,  članek:  Obnovljena Koča na Pesku
Letnik 1931, številka 12, članek :Koča na Pesku obnovljena
Letnik 1932, številka 2, foto: Koča na Pesku, na strani 22-25, še na 44
Letnik  1933, številka 8-10, skica: Koča na Pesku

Sem preveč zaposlen z drugimi zadevami, zato tega še nisem šel pogledati.
Kaj pa vem, verjetno v Maribor ali pa v Celje.

Pohorc, vsekakor se ti zahvaljujem za te informacije. Ne vem kaj je s tem Peskom, da me tako privlači, morda zato, ker se tiče  vseh nas skupaj. Tole bo sigurno treba nekako preverit!

Kar se pa nekaterih občin tiče, kot si rekel španska vas.

Žal ne razumejo pomebnosti vsega tega - še nimajo vzbujenega čuta za spoštovanje lokalne zgodovine.

Ne preostane nam drugega kot zavihat rokave, s skupnimi močmi se da marsikaj rešit.

Nisem preverjal ampak evo nekaj za lovrenško arhivo...

http://www.shrani.si/f/3P/YS/U3rRlR7/lovrenc2.jpg

393

Pa na Pesek, vsi iz Lovrenca radi hodimo (se vozimo). Jaz sem dolgo časa živel v utvari, da je Koča na Pesku naša. No, v dejstvih ni, je pa v srcih. Razišči in poročaj, kako je s temi našimi slikami, fotografijami in razglednicami.
Pa še nekaj bi te prosil, premakni to svojo gornjo  razglednico v našo Jespo.

394 Nazadnje urejal grofceljski (04.09.2010 19:02)

Slika zgoraj prikazuje dvodelno pregibno razglednico, ena stran je vidna zgoraj, na drugi strani je zemljevid Pohorja .Bila je ponujena meni, vendar žal zaradi prevelike cene ni moja. Je pa motiv tukaj v pomoč , da vsi skupaj vemo da obstaja in jo morda ob ugodnejših vremenskih razmerah smile le nabavimo (nabavite).

Zagotovo bodo pa moje razglednice Lovrenca našle svoje mesto na Jespi, kamor spadajo.

Pesek,  zelo bogat kraj z zgodovinskemi slikami, samo pred 2.sv.vojno so v pičlih 12 letih izdali preko 22 razglednic s povsem različnim motivom!!, bomo pa raziskali do konca!

395 Nazadnje urejal Pohorc (04.09.2010 19:32)

Se strinjam, nekatere stvari so nesramno drage

http://shramba.lovrenc.net/pohorc/klepet/bdb307021863stlorenzen1.jpg

300 evrov, je res, da je iz leta 1863, ampak kupil jo bo res zelo vnet zbiralec! Na njej poštni žigi iz Lovrenca!

Zbirateljstva žigov in znamk ne razumem povsem, zato težko kaj reči. Za tak denar bi moral dobiti npr. originalen bakrorez...

No medtem sem že pregledal nekaj povojnih člankov in slikic Koče na Pesku iz Planinskega vestnika- za zdaj nič kaj novega zame.

Zloženka, katere eno stran je objavil Grofceljski, je že na Jespi.

http://www.lovrenc.si/datoteke/_thumbs/jespa/lovrenske-gostilne-penzion-pohorje-in-hotel-jelen-zemljevid-pohorja/zlozenka-td-2.jpg   http://www.lovrenc.si/datoteke/_thumbs/jespa/lovrenske-gostilne-penzion-pohorje-in-hotel-jelen-zemljevid-pohorja/zlozenka-td-1.jpg

398

mogoče se je  " zmoto " pa  ponavlja ??????

Torej jaz sem to zloženko objavil en dan PRED Žomaštrom in en dan PRED tem, ko jo je Žomašter dal na Jespo, težko bi temu rekli PONAVLJANJE!

http://www.shrani.si/f/38/62/JfpoKRH/peseplv.jpg

Zgornja slika je bila objavljena v Planinskem vestniku 1954-02, besedilo se ne nanaša na sliko.

400

Tu še članek iz Slovenca: smucarji-na-pesku.pdf