Tema: Štorklje v Lovrencu
Ker štorklje v naših krajih niso ravno vsakodneven pojav, smo jih mogli "nastrelat" na zalogo. In ja, celo črne štorklje obstajajo.

"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Štorklje v Lovrencu
Strani 1
Za vpis odgovora je potrebna prijava ali registracija
Ker štorklje v naših krajih niso ravno vsakodneven pojav, smo jih mogli "nastrelat" na zalogo. In ja, celo črne štorklje obstajajo.

Zadnjič sem jih videl na kovaški
Pa ne vem če si ni kje gnezdo delala na zalni ![]()
Zanimivo
Ja v Sloveniji sta doma 2 vrsti štorklje - bela in črna ( glej spodnji povezavi). Črna štorklja je bolj redka oz. bolj redko opažena, saj v nasprotju od bele živi bolj odmaknjeno človeku. Njen habitat so nižinski poplavni gozdovi, ki pa so izredno redki in zaradi človeških aktivnosti izredno ogroženi. Anžej zlo bi bil vesel, če bi mi povedal, kdaj in kje je ta fotografija nastala. Če pa kdo ve kaj več o tem ali se črna štorklja redno pojavlja pri nas, bi bil prav tako vesel informacij kje pa kdaj se pojavlja. Sam sem jo namreč videl v Lovrencu pred 3, 4 leti. Ko se je 1 par v začetku pomladi pojavljal v Puščavi in v Slepnici (tam sem jih videl). Kasneje pa jih nisem več videl ![]()
Nisem strokovnjak za ptice. A gnezda si verjetno bela štorklja ne bo naredla
Čas njenega gnezdenja je že mimo. Vsaj tak pišejo na DOPPS -u.
http://www.ptice.si/index.php?option=co … &id=13
http://www.ptice.si/index.php?option=co … &id=12
Hvala za info Jernej.
Slike so nastale minulo soboto in nedeljo na sveže pokošenih travnikih za našo hišo. V nedeljo so nazadnje videli 2 beli in 4 črne štorklje, ki so skupaj odletele. Videne so bile v raznih kombinacijah tudi v nekdanji drevesnici, pri škarjarni, Faku...
Beli par sem videl tudi včeraj zvečer pri Faku na betonskem el. drogu pred županovo hišo ![]()
malo nižje od župana pa si dela gnezdo na enem od telekomovih zaln ![]()
4 črne štorklje?
To pa je sreča
Mislim, da se taka sreča, da bi lahko opazovali 4 črne štorklje redko nasmehne tut najbolj zagretim ornitologom. Mogoče se pa tut črna štorklja bolj redno pojavlja v Lovrencu. Do zdaj sem mislo, da je tisti par opažen pred leti bolj naključje kot pravilo. Bela štorklja se redno pojavlja v Lovrencu. Tut leta 2009 sta se dve malo dalj časa zadržali pri nas. Sem ju slikal in slika je nastala 11.6.2009 na sosedovem dimniku
Prejšnje leto pa jih vsaj jaz nisem opazil.
Po vseh teh videnjih upam da bo enkrat več otrok kot je mogoče "planirano".
Na zanimivo najdbo štorkelj v Lovrencu sem opozoril ornitologa Damijana Denaca, direktorja Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Odgovoril mi je naslednje:
Hvala za obvestilo. Črna storklja gotovo gnezdi v okolici Lovrenca – od tam imamo podatke, ki to potrjujejo – spomnim se, da sem jo enkrat sam malo pred Lovrencom videl z veliko vejo v kljunu.
Bele pa ne gnezdijo. Letos je večja jata splolno nezrelih v SLO in se potikajo naokrog. Je pa baje – morda lahko potrdite ali ovržete – ta podatek so mi sporočli domačini, gnezdila v Lovrencu bela štorklja leta 1998, in sicer na dimniku stavbe na naslovu Gornji trg 32. Gnezdo se je baje še videlo leta 1999 in 2000. Leta 2001 sem bil sam tam in ni bilo ne duha ne sluha o štorklji ali gnezdu. Pač pa dokaj redno poskuša gnezditi v Rušah – doslej vedno neuspešno, gre za mlade spolno nezrele pare.
Damijan Denac
Ali lahko kdo zanesljivo preveri, če štorklje res gnezdijo na eni od telekomovih zaln malo naprej od župana? Ali pa so tam samo počivale?
Jaz pa moram ovreči zapisano o 4 črnih štorkljah... se je izkazalo da so bile "menda" črne štorklje a se vsaj meni zdi bolj verjetno da so bile sive čaplje, ki so se tudi potikale naokoli v teh dneh. Iz "svojih ok" lahko garantiram samo za 2 beli + 1 črno, kot je na zgornjih slikah.
Smo pa vsaj eno videli še včeraj, za gnezda bomo pa tudi preverili in poslikali.
Tista na sliki je zagotovo črna štorklja. Spoznaš jo po živo oranžnem kljunu in po zelo temnih barvah po celotnem telesu. Po tem jo zagotovo ne moreš zamenjati s sivo čapljo. To o črni štorklji v Lovrencu bi blo zanimivo malo bolj raziskat! Mogoče v kakšni raziskovalni nalogi, diplomi ali kaj podobnega
!
O belih štorkljah pa se strinjam z ornitologom. Tudi po mojem je ta par, ki se potika tot okrog zelo mlad in ni nujno, da se bo tu ostalil. Zato tut nisem sprva verjel, da si gradita gnezdo. Pol sem pa na Facebooku videl sliko, ki jasno nakazuje na to, da si na eni zalni poskušata zgraditi gnezdo! Je pa nedvomno res, da so bele štorklje v Lovrencu v preteklosti že gnezdile. Kdaj točno pa ne vem.
Dokaz, da sta si štorklji res spletli gnezdo na zalni blizu Žaucerjeve hiše (Kovaška cesta 38). Sliki sta bili posneti 16. julija letos.
Rodnost v Lovrencu se bo gotovo zelo povečala!?

Me pa res zanima, če bo kaj zaroda. ![]()
Neko malo gnezdo je, komaj ena ma plac gor stat
No važno da trenira, ko koruzniki ![]()
Se ravnajo po modnih smernicah; Anžej slike so prekrasne-za moje gledanje, še naprej nas razveseljuj s tako lepimi posnetki.
Ali morda kdo ve, če so bele štorklje letos gnezdile na drogu pri Žaucarjevi hiši (Kovaška cesta 38)? Ali so imele mladiče?
Ne ni jih bilo...ena je prišla za samo en dan in odšla.
Strani 1
Za vpis odgovora je potrebna prijava ali registracija
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Štorklje v Lovrencu