Re: Lovrenška vlečnica
V Loški dolini imajo vlečnico za otroke in tiste "manj zahtevne " tik ob cesti, ker so me službena opravila vodila zadnje čase tam mimo skoraj vsak vikend, se nisem mogel načuditi, kako v nekaterih krajih zato znajo poskbeti.
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Lovrenška vlečnica
Za vpis odgovora je potrebna prijava ali registracija
V Loški dolini imajo vlečnico za otroke in tiste "manj zahtevne " tik ob cesti, ker so me službena opravila vodila zadnje čase tam mimo skoraj vsak vikend, se nisem mogel načuditi, kako v nekaterih krajih zato znajo poskbeti.
Se popolnoma strinjam, saj kjer je volja je tudi moč!
29.02.2012 je občni zbor turističnega društva, zato tisti, ki se navdušujete za ponovni zagon naše vlečnice
ali imate konkretne rešitve ( kdo bi prostovoljno delal, finančni realni načrt, sponzorja itd) bi bilo vas lepo
videti in slišati na občnem zboru.
Drži, da v slogi je moč in se da marsikaj narediti.
Delo sedanjega turističnega društva ne more biti vezano na nekakšne utopistične ideje o vlečnici. Ko tako berem te prispevke, se sprašujem, če so ljudje sploh opazili, da smo zlezli iz socializma v kapitalizem. Turistično društvo lahko samo ponuja, propagira, pogojno pospešuje turistično dejavnost v kraju, ne more pa v sedanjih časih biti gonilna sila turizma. Ker ne odloča o ničemer! Klicati turistično društvo na odgovornost je podobno kot povprašati Društvo upokojencev, zakaj v kraju še ni doma za ostarele. Občina je tu, da nudi standarde komunalnih uslug in infrastrukture v kraju, lahko tudi zelo pripomore k razvoju turizma in ostalih dejavnosti. Ampak v kapitalizmu smo in na področju osebnih pobud, vlaganj, lahko tudi javnega partnerstva. Tako je s tem. Ni več samoupravljanja, samoprispevkov, voluntarizma. Če vam je všeč ali pa ne, bom kar odkrito povedal: Lovrenc je kraj, ki mu je bolj ustrezal samoupravni socializem in društvena lastnina. V novih razmerah se, razen redkih posameznikov, več ne znajde. Lahko delamo primerjave Lovrenca pred letom 1991, po merilih: zaposljivost, standart, stanovanjska, zdravstvena in socialna varnost. Pa primerjamo to s stanjem po letu 1991. Tega leta smo namreč glasovali za demokracijo, zraven pa v paketu dobili še kapitalizem v najhujši obliki. Problem Lovrenca ni vlečnica, ta je simptom, ampak velika nezaposljivost in splošna brezperspektivnost. Šele tisti, ki se bo tega lotil, bo stvar zagrabil za jajca. Floskule o turizmu nič ne pomagajo, ostanejo samo nategi kot je ta z elektrarno na Radoljni, kjer ste izpadli kot "države tretjega sveta." In to kljub opozorilom!
Prihodnost Lovrenca je stvar javne razprave, v katero bi moral biti vključen čim večji spekter tistih, ki so s tem krajem povezani. Realno gledano se kraj spet nahaja nekje po letu 1800. Propadle so skoraj vse industrije, zgodba o turizmu ni bila še nikoli tako klavrna in potrebno bo veliko premišljenosti in hotenja, da splošen vtis o Lovrencu dobi vsaj neko normalno podobo. Potreben bi bil vsaj kakšen konkreten in realen načrt, ki ga ne gre zamenjevati s praznimi obljubami županskih kandidatov. Najprej se je treba rešiti brezciljnosti, pomanjkanja idej in sprijaznjenja z obstoječim stanjem.
Pa nam je Pohorc nalil čistega vina!Saj vemo, da naše TD ni profitno društvo, zato pa smo tam kjer smo.
Bolj se bojim, da smo brezperspektivni, samo tukaj smo bolj udarni, javne razprave pa slabo obiskane.
Na občini pa poslušaš kako mora sedanja garnitura (svetniki) "popravljati napake prejšnjega župana" itd.O kakšnih osebnih vlaganj pa itak vemo kako je.
Mogoče nam bo pomlad dala kakšno misel, zdaj smo itak zaposleni z snegom in polavtomatskimi lopatami-tudi to je rekreacija.
Vse to zgoraj je lepo napisano, tudi sam sem eden izmed tistih, ki zelo pogrešam to našo vlečnico, saj sem vso otroštvo preživel na tem smučišču. Vendar se bojim, da kljub našim velikim željam, bo iz te moke malo kruha. Ni po mojem takšen problem usposobiti vlečnico, kot prepričati lastnike smučišča čez presek, ki prodajajo zemljišče in se bojim, da ga bodo za takšno ceno v današnjih razmerah teško prodali. Od njih vseh pa pridobiti soglasje za nekaj let, da ti dovoljijo smučanje po njihovem zemljišču, pa bo tudi trda. Drugi del lažjega smučišča po Obadovem, pa kolikor imam informacije je bil spor že z prejšnjim županom in tudi tam mislim da je več lastnikov.
Ampak nekdo je zgoraj napisal, če ne probaš in če ne preverič, potem tudi ne več. Za začetek predlagam, da vsi tisti, ki imate zgoraj v člankih tako veliko željo in vztrajate, da se bi ti dalo nekako smučišče uredit, me pokličete na GSM 041 742-299, gremo k Jelenčko na kavico in vsak potem po svoji liniji preverimo, ali je sploh kakršnakoli možnost za naslednje leto, gremo do župana in ugotovimo dejansko stanje, da ne rinemo z glavo skozi zid.
Za začetek bo to tudi nekaj. Vsaj napisali bomo lahko, kakšno je dejansko stanje. In če je bilo kakšna možnost lahko kasneje ugotavljamo, kako v nadaljevanju, glede financ, dela na napravah itd. L.P Bogdan Manfreda
Te diskusije okoli vlečnice so že smešne, vsekakor pa neplodne, saj mora biti vsem jasno, da je smučanje na tej višini kretkega daha in da je vsem jasno, da se smučanje in tovrstni objekti selijo na višino nad 1500 metrov, kjer se lahko zagotovi sezona in rentabilno poslovanje. Lepo je živeti v sanjah, realnost včasih pač ni lepa, a tako je. Spomnite se želja ruškega župana o progi do Ruš zaradi Univerziade. Veste kje se je vse končalo. Trebalo bi vztrajati na ureditvi ceste na Roglo in bi imeli dostopno smučišče nekaj kilometrov iz kraja, pa še kakšne druge posredne koristi.
Prijeten kulturni praznik želim.
Ja seveda vsak se izgovarja spomnite se, ko je bil ratrak dokler je šlo je šlo pol pa gotovo in je stal tam na travniku in je že bilo vse narbe gosance ni bilo za gorivo pa še bi se dalo naštet.Ja zdaj pa so tu lastiniki zemljišč verjamite kak si ti z njimi tak so oni z tabo časi se spreminjajo ni vse občinsko in državno kot je bilo včasih ko je še vlečnico imel GG v upravljanju tej so bili časi spomnite se sami!
Se strinjam z Grabenvirtom! Res se nima smisla ukvarjati s tem, kako oživiti vlečnico, ki imam niti najmanjših pogojev preživetja in raje energijo vložimo v realne cilje, npr. kako pridobiti turiste, ki bi lahko izkoristili potencial Lovrenca.
Zelo kamot je imeti vlečnico pred pragom, ker lahko med tednom po službi skočiš še na nočno. Ribniško smučišče se zdi idealno a je 20min vstran.
Žal pa so tereni našega Preseka daleč od spodobnih - presek je zaradi naklonov in lukne nevozen za vsaj 70% smučarjev, čez Obada se pa spet 70% voziš po cesti ali drsiš da prideš do izhodišča. Od same nostalgije pa ni užitka smučati.
Zato ali najti resnega investitorja s polno malho in podaljšati, splanirati, osvetliti, umetno zasnežiti. Ali pa najti drugi, lastniško bolj sprejemljivi plac, in zraven ponuditi še kak tek na smučeh, sankaško progo, skakalnico.... Se vidi da sem v Kotu gor rasto ne ![]()
Cajti horuk akcij za take velike zadeve so žal mimo.
Včasih so se (smo se) otroci sankali-smučali za šolo-vrtcem, še g. Božo nas je učil prvih spustov, sankali po cesti(Vuhred), po "hojnikovi ridi" in še kje. Bližajo se šolske počitnice, ali bo za otroke kaj poskrbljeno v tem tednu?
Mogoče-mogoče bi lahko Partizan kaj domislil-vsaj kakšen dan(družinsko sankanje, delanje snežakov družinsko...), res, da je malo časa, pa vendar.
Živi življenje in ne misli na leta ![]()
Včasih so se (smo se) otroci sankali-smučali za šolo-vrtcem, še g. Božo nas je učil prvih spustov, sankali po cesti(Vuhred), po "hojnikovi ridi" in še kje. Bližajo se šolske počitnice, ali bo za otroke kaj poskrbljeno v tem tednu?
Mogoče-mogoče bi lahko Partizan kaj domislil-vsaj kakšen dan(družinsko sankanje, delanje snežakov družinsko...), res, da je malo časa, pa vendar.
Živi življenje in ne misli na leta
Zgleda niste starš šolarja, drugače bi vedeli a šola pripravlja 3 dni aktivnosti med katerimi je tudi smučanje v Ribnici... http://www.oslovrenc.si/ ![]()
Anžej hvala na obvestilu, sem pogledal; ja osnovnošolcev res nimam več, mislim pa, da ni nič narobe, če sem vprašal oziroma dal nekaj idej.
Nekaj sem slišal govorit o tem. Bil je tud vprašat lastnika zemlje za dovoljenje. Ta mu je seveda dal zeleno luč. Bilo bi super, če bi to dejansko naredili... Vsi pa vemo da Joško je marsikaj obljubo in kako njegove obljube držijo. Naj mi nekdo pove en dober projekt, ki ga je uspešno izpeljal? Če se pa prav spomnim je lih on bil tisti, ki je dokončno pokopal staro vlečnico. Prvo naj ceste popravijo, pa še marsikaj drugega porihtajo, pol pa naj vlečnice gradijo... Tako je vsaj moje mnenje.
Seveda pa absolutno podpiram, da bi vlečnica spet zaživela!
Ratrag pa tudi že imamo tako, da to je že ena skrb manj pri ponovni oživitvi vlečnice. Na prvi pogled stroj deluje brezhibno.

Sem premaknil novo pisanje v staro temo, ker je dobro razvidno o občinskih in zasebnih načrtih ter težavah te naše vlečnice.
Res sem morda crnogled, a vseeno.... pa ne se salit.
Za vpis odgovora je potrebna prijava ali registracija
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Lovrenška vlečnica