Tema: Razlogi za občinski praznik
Spoštovani!
Kot nekdanji krajan se zanimam za preteklost našega kraja. Zanima me, če mi lahko pojasnite, kako opisati praznovanje občinskega praznika v sedanji Občini Lovrenc na Pohorju. Zasledil sem namreč, da so bila prejšnja praznovanja posvečena bitki Šercerjeve brigade, tudi požigu koče na Klopnem vrhu. Kolikor vem je sedanji časovni termin občinskega obeležja umeščen v podoben čas, vendar z drugačnimi pomenskimi razlagami. Zadnja uradna razlaga je verjetno Odlok o prazniku in priznanjih občine Lovrenc na Pohorju, ki je šel skozi zadnjo proceduro leta 1999.
Tam v 2. členu piše:
»Praznik občine Lovrenc na Pohorju je zadnjo soboto v avgustu, ko je zaključek prireditev ob Jezernikovih dnevih, kot spomin na 900-letnico prve omembe kraja v zgodovinskih dokumentih.«
Iz napisanega sklepam sledeče:
a. Občinski praznik občine Lovrenc na Pohorju je posvečen zadnjemu dnevu Jezernikovih dni.
b. Občinski praznik občine Lovrenc na Pohorju je posvečen spominu na leto 1991, ko je bila v Lovrencu velika proslava ob 900 letnici prve omembe kraja.
Ker se mi zdita obe razlagi skoraj neverjetni, glede na bogato zgodovino kraja pred letom 1991, sem se opogumil in za razlago poprosil kar pristojne občinske oblasti.
Lep pozdrav!
Ožbej Vresnik