1 Nazadnje urejal Hanza (23.08.2012 16:04)

Tema: Javna dela?

Slučajno ob brskanju po spletnih straneh Zavoda za zaposlovanej najdem dve Excel preglednici http://www.ess.gov.si/_files/3449/JD_20 … branih.xls in http://www.ess.gov.si/_files/3861/JD_20 … ranih.xls, kjer je za Občino Lovrenc odobrenih za leto 2012 skupaj 12 delovnih mest v programu javnih del in sicer za naslednja dela:
Pomoč pri izvajanju programov za mlade
Pomoč pri izvajanju nadzora in skrb za urejenost športnih objektov
Varstvo in ohranitev kulturne dediščine in aktualne/novejše/sodobne kulturno umetniške produkcije
Ohranjanje in varovanje kulturne krajine, gozdov, obnove vasi
Varstvo okolja
Pomoč društveni dejavnosti na podeželju
Pomoč pri organiziranju in izvajanju kulturnih dejavnosti in prireditev
Informiranje
Pomoč pri razvoju in pospeševanju turizma
Razvoj podeželja
Urejanje in vzdrževanje javnih površin
Vzdrževanje občinskih cest

Za turizem in vzdrževanje cest bi po spominu še našel kdo dela in tudi ima nek viden učinek kje pa so učinki ostalih? Morda primerno vprašanje za občinski svet.
Saj se mi čisto ok zdijo ta javna dela samo če bi se res delale navedene korstne reči ne pa da imam občutek da gre za neko krinko drugačnih del.

Poleg Občine je javna dela dobila tudi šola:
Informiranje
Pomoč pri izvajanju nadzora in skrb za urejenost športnih objektov (2x)

ter Plesni klub Lovrenc, Šolska 10 (!?!) s programom:
Pomoč društvu ali drugi nevladni organizaciji pri organiziranju in izvajanju dejavnosti
?? kdo in je se pa to pozna?

2

Re: Javna dela?

Res zanimiv seznam prepotrebnih "občinskih" pomoči, ki jih slabo polovico "prepoznam" v osebah. Se pa sprašujem kje so ljudje za informiranje, varstvo okolja, kulturno dediščino in druge dejavnosti? V končni fazi je pohvalno da se teže zaposljivim da delo, sploh ker občina prispeva menda zgolj 15% stroškov a bi s toliko kadri kot jih je na občine pričakoval več učinka. Ali pa je pa zanj ne zvemo, ker šepa informiranje smile

3 Nazadnje urejal Pohorc (24.08.2012 22:47)

Jaz pa mislim, da je treba gledati predvsem na datume!!! Avgusta je bilo to potrjeno, če pa kdo misli, da se lahko takšne stvari uvedejo prej kot konec  meseca je pa …
Že naslovi javnih del, ki jih je predlagala Lovrenška občina,  so meni simpatični. Naj uspejo, pa naj iz tega tudi  kaj nastane. Če bodo kakšne zadrege glede predstavitve našega kraja, ali kakšne drugačne pomoči, sem  vedno, zastonj, na razpolago!

Ljubi Jezus, tu je ja za več kot 10 začasnih služb možnosti!

Je pa velik Car dopisnik v našo klepetalnico: Hanza(@lol)vidi vse!

4 Nazadnje urejal Pohorc (26.08.2012 02:54)

Glede javnih del bi rad povedal še to, da so za prvo silo odlično odvajalno sredstvo od depresije in nehvaležnega občutka, da ničemur ne služiš. Moja delavna knjižica je poštepljana z javnimi deli, ni ne vem kaj, ampak za pir in srajco imaš. Več pa tudi ne rabiš, ostalo so samo nianse, pa ponosen moraš biti na revščino, ki jo nosiš za seboj, ker o tem, kdo je v resnici bogat in kdo reven, odločajo zvezde.

5

Gre za dva seznama s katerima nas je seznanil Hanza, JD 2012 in JD 2012 II. Šele zdaj sem šel iskat datume. Za JD 2012 ne najdem je 6.2. bil objavljena novica in v njem je 10 javnih del, ki jih Hanza navaja od 3. do 12. mesta(Varstvo in ohranitev kulturne dediščine... Vzdrževanje občinskih cest). JD 2012-II pa je res bil objavljen 25.5. letos, seznam z dvema deloma za našo občino (Pomoč pri izvajanju programov za mlade, Pomoč pri izvajanju nadzora in skrb za urejenost športnih objektov) pa je bil objavljen 17.7. V obeh primerih gre za zaposlitve do konca leta 2012.
Sklepam torej da je bila glavnina javnih delavcev zaposlena v začetku leta. Da pa ne bi komu delali krivice, ne bi bilo slabo če bi občina kot za ostale redno zaposlene navedla kakšne so njihove delovne naloge.

Hanza drugič napiši bolj natančno da se nemo lovili z datumi wink

6

Sem pa videl zadnjič, da so v Lovrencu med javnimi delavci tudi tujci iz drugih občin, ki v Lovrencu sploh ne živijo. A ni namen javnih del, da se domačinom daje kruh - če že občina nekaj primakne zraven?????

7 Nazadnje urejal urom32 (17.04.2013 12:49)

Pa smo spet pri "čenčah" - a je res, da ima direktor občine Mlakar novo osebno tajnico zaposleno preko javnih del?

A ne rabimo več ljudi, da delajo na cestah pa da skrbijo za nepokretne in starejše občane na domih naokol - tak je vsaj župan še pred 2 mesecema v gostilni družbi razlagal. A je zdaj pa pozabo, al kaj?  wink

Moja soseda ki je že 5 let brezposlena in mlada mamica samohranilka, pa še bolehna  pa je mogla jit na mraz ceste pometat prek javnih del?

Mi bi tudi meli take botre.  wink

Tolk za v razmislek.

8

urom32 je napisal:

Pa smo spet pri "čenčah" - a je res, da ima direktor občine Mlakar novo osebno tajnico zaposleno preko javnih del Alenko Kralj, hčerko od SD svetnice Marjane Kralj?

A ne rabimo več ljudi, da delajo na cestah pa da skrbijo za nepokretne in starejše občane na domih naokol - tak je vsaj župan še pred 2 mesecema v gostilni družbi razlagal. A je zdaj pa pozabo, al kaj?  wink

Moja soseda ki je že 5 let brezposlena in mlada mamica samohranilka, pa še bolehna  pa je mogla jit na mraz ceste pometat prek javnih del?

Mi bi tudi meli take botre.  wink

Tolk za v razmislek.

Baje da Alenka že pridno dela na občini.

Tvoja soseda je vsaj dobila službo, ko nekateri še tega ne dobijo. Najbolj žalostno je pa, da pol zaposlujejo tudi take ko niso z Lovrenca, namesto da bi pomagali krajanom. Občina bo pa itak počasi premala za vse te zaposlene smile

9

Hvala bogu, da se še lahko ljudje zaposlijo tako, vsaj za določen čas. Da ohranijo dostojanstvo.

10

Čeprav - roko na srce - javna dela, ki so le začasne narave in nižje plačana, so bolj slab obliž na rano brezposelnosti..... Vsak človek, ki to želi, bi moral imeti priložnost dobiti varno službo za nedoločen čas, s pravičnim plačilom za dobro opravljeno delo, ki je cenjeno in iskano. Tako se človek počuti najbolj koristnega.

G. župan... Ali imate na občini kak dobro plačan 'šiht' za mene???
Politika zaposlovanja v lovrenški občini je prozorna že od vsega začetka. Ampak, lovrenčani nismo 'glupi' in tudi hitro ne pozabimo...
Pa si poglete to... http://www.youtube.com/watch?v=Iqmm2cviTH4
Obljube našega župana...
In zdaj mene zanima, koliko delovnih mest je bilo PRERAZPOREJENIH???
iN SEVEDA-KOLIKO JE NA NOVO ZAPOSLENIH...
Kod drugje po naši prelepi državi...
Zakaj bi bil Lovrenc izjema. Najbolj žalostno pa je, da niti skrivajo ne...

In Anžej-ja... Tudi jaz občinsko pomoč z lahkoto povežem z določenimi osebami ali določeni povezavi določenih ljudi
Žalostno...

12 Nazadnje urejal Kama (26.02.2013 21:11)

Moje mnenje je, da se zaposluje samo tiste, ki so pri koritu. Zraven Alenke je še Maja Kajzer ,ki je zaposlena vsako drugo leto preko javnih del, pač imama mamo zaposleno na občini...v glavnem za ostale, ki imamo pogoje  za zaposlitev oz. vključitev v javna dela držim pesti, da dobimo službo kje drugje...

13 Nazadnje urejal Pohorc (26.02.2013 22:35)

Sem brskal po zgodovinskem spominu, če je kakšen nosilec javne oblasti delal zastonj. Presenetljivo je, da v antični Grčiji in Rimu najdemo le malo takšnih ljudi. V demokratičnih Atenah so bili vsaj tako modri, da so državne uradnike in službe izžrebali. V republikanskem Rimu se mi zdi, da je bil le Kato takšne vrste človeka, ki se je raje mučil za plugom, kot sprejemal privilegije, čeprav bi se lahko sončil v zaslugah, ki jih je dal za stvar ljudstva -"res publica". Me pa rimska republika v kriznih dnevih zelo spominja na današnjo Slovenijo. So pa vseeno zanimivi župani in občinski odborniki od takrat, ko smo Slovenci dobili občine v današnjem smislu. Že prvi lovrenški in kasneje znameniti mariborski župan Andreas Tappeiner  (http://sl.wikipedia.org/wiki/Andreas_Tappeiner) je preplačal svoj položaj s svojim denarjem, ki ga je namenil za ceste in občinske reveže. Verjetno iz tistih časov izvira skoraj ponarodela misel, ki pravi, da mora biti župan predvsem premožen. Tako župan in občinski svet so dobivali nekakšne »sejnine«, ampak je bila funkcija bolj stvar časti in uveljavljanja sprva narodnih, potem pa tudi političnih idej. Nikakor pa se z občinskimi zadevami ni pred II. svetovno vojno nihče poklicno ukvarjal, razen občinski sel Šimen in podobni »lerpobi«, ampak njihov zaslužek je bil bolj socialna bagatela.

Pohorc, vsa čast...
Odlična analiza in odličen opis današnjih razmer big_smile
Moj spomin tudi ni tak bogi...
Se spominjam, ko je Lovrenc postajal samostojna občina, je to, da naj bi Lovrenc imel neprofesionalnega župana bila tema, ki se ni uvrstila na dnevni red razprave niti pod točko razno.
Da se pa današnji dan niti ''mačka ne goni zastonj'', je pa tudi vsem jasno. Problem nastane takrat, ko je preveč mačk na majhnem področju. In mimogrede, mačka lahko koti 2x na leto po kar nekaj mladičev in kar naenkrat se rabi veliko hrane, da je dost za vse.