41

Re: Posnetki sej občinskega sveta

Seje občinskega sveta so javne oz. odprte za javnost, tako da ne vidim prav nobenega razloga, da se zvočnih zapisov sej (zaradi transparentnega dela občinskega sveta) ne objavi - še posebej zato, ker jih ljudje radi poslušamo, ker si tako najlažje ustvarimo vtis o dogajanju na seji. Ni sicer zakonske dolžnosti objave, ni pa tudi prepovedano objavljanje - kot je rekel Anžej, je vse odvisno od volje občinskih svetnikov, ali želijo, da so zapisi javno objavljeni ali ne. Pravnih zadržkov za objavo pa ni.

42 Nazadnje urejal Pohorc (03.06.2013 13:10)

Re: Posnetki sej občinskega sveta

Tudi po mnenju informacijske pooblaščenke se seje lahko objavljajo, da ne bi bil spet to izgovor:

https://www.ip-rs.si/varstvo-osebnih-po … e4d5f70a23

Sicer pa je takšno snemanje že ustaljena praksa, drugod imajo to že na lokalni televiziji:

http://www.skupnostobcin.si/fileadmin/s … _OS_01.pdf

Lahko se pa tudi udeležite sej, razen v tistih delih, ki so zaupne narave al kak se temu reče, samo prej morate povedatii, da zagotovijo prostor,pa lepo tiho morate biti na seji, pa stran od občinskih mož morate sedeti, da se ne bi kera županu na kolena vsedla wink

43

Re: Posnetki sej občinskega sveta

Berem zapisnik zadnje seje OS in opažam, da manjka oz. je prirejenih (omiljenih) kar nekaj kritičnih pripomb in odgovorov predstavnika nadzornega odbora. Slikovit primer, kako pomembno je, da so zvočni zapisi sej javno objavljeni...

44

Re: Posnetki sej občinskega sveta

Naj tej naredijo zidove okrog Lovrenca, pa začnejo razvijat jedrsko orožje, pa naj prepovedo internet,  uvedejo neko svojo valuto (joškeje), pa se te gremo Severno Korejo. Ljudje očitno več nimamo pravice vedet kaj se dogaja na sejah, kjer se odloča o usodi našega kraja. Mi pač naj zaupamo, da boš naš dober gospodar poskrbel za vse... Saj res več nevem kdo je nor tu...

Dejstvo pa je, da če človek pošteno dela, mu ni potrebno ničesar skrivati!

45

Re: Posnetki sej občinskega sveta

Na ogled je posnetek 14. seje OS, 22.12.2016, kjer so v prvem branju obravnavali proračun za 2017.

46

Re: Posnetki sej občinskega sveta

Sem se prebila skozi posnetek seje in skozi predlagani proračun. Imela sem občutek, da bo to zadostovalo, vendar je nekaj stvari, ki me je zmotilo do te mere, da se preprosto moram oglasiti. Z veseljem se oglašam na straneh klepetalnice, ki našemu županu gre v nos do te mere, da je prav zaradi slednje umaknil povezavo do Lovrenčana. Seveda je znova poskusil spraviti krivdo na direktorja uprave, ki naj bi to samovoljno naredil v času njegove odsotnosti, se pa z zadevo strinja, čeprav vedno znova povdarja, citiram:
"Ne želimo si, da nas nekaj razdružuje, temveč se moramo združevat." V praksi mu to nekako ne gre, čeprav le dejanja štejejo.

O občinskih spletnih straneh je bilo že veliko govora. Sam župan se je na začetku prejšnjega leta strinjal, da so neučinkovite, da je veliko pripomb in je obljubil na eni izmed prvih sej v preteklem letu predstavitev s strani aktualnih ponudnikov spletnih strani srečanje, na katerem bi si skupaj s svetniki ogledali spletne strani, pogledali kaj bi se dalo drugače naredit, ter da bi skupaj našli neko boljšo rešitev. Seveda je ta obljuba, tako kot mnoge druge, padla v vodo in od tega ni bilo nič. Vmes so krožile govorice, ki jih je na tej seji potrdil, da se  z drugimi ponudniki dogovarja glede oblikovanja povsem novih straneh, kar bi pomenilo, da smo v zelo kratkem času vrgli skozi okno če se prav spomnim okoli 6000 eur, koliko nas je stala neučinkovita spletna stran. Če k temu prištejemo letni znesek 2750 eur za strošek objav in oglaševalskih storitev, gre za cca 12.000 eur denarja, ki vsekakor ni smotrno uporabljen oz. če prištejemo strošek izdelave novih spletnih straneh, je skupni strošek boleče velik. Zakup prostora za takšno stran je cca 100-200 eur, se pravi da se izvajalcu letno plačuje 2500 eur za objave, za katere sam župna priznava, da so neažurne, oz. citiram župana: "Včasih so Jezernikovi dnevi že mimo, pa slik še ni gor."
Drugo kar me je zares zmotilo, je sprenevedanje župana (sprenevedanje je blaga beseda, jaz mojim otrokom to definiram kot laž) glede davčne blagajne, ki bi jo nabavila občina in bi bila le ta na razpolago lokalnim društvom, predvsem pa bi se koristila za potrebe informacijske pisarne. Ker to ni bilo prvič, da je bil župan nagovorjen glede davčne blagajne in se težave vlečejo že leto dni, sem bila zares razočarana in zgrožena ob njegovi reakciji, kot da zadevo sliši prvič. Vem pa zagoto, da je nekaj mesecev prej, pri njem na najavljenem obisku bila računovodkinja turističnega društva ga. Tatjana Abrešek in mu je TUDI OSEBNO predstavila težave glede izdajanja računov pri prodaji spominkov, knjig in morebitnih ogledov kraja, ki jih očitno v tem času ni bilo. Ker če bi jih že bilo, bi župan preko svoje uslužbenke ga. Mojce Kristl, ki je za to področje zadolžena, bil obveščen, da v Lovrencu ne moremo zaračunavati ogledov, niti imamo kakšnega turističnega vodiča, saj je vsem že dalj časa potekla licenca, brez te je pa vodenje po kraju nezakonito. Tako težave, ki so rešljive v tednu dni, pa bodimo "na izi" pa si dajmo mesec, ne reši niti v letu dni.
Mogoče bo pa to leto petelina bolj pisano na kožo župana, zato z velikim upanjem pričakujem naslednje seje, saj je bilo obljub za prvo polovico leta veliko. Pravijo: upanje umira zadnje.
Imam pa občutek, da se je župan zadnje čase odločil za obliko dela od doma, saj prihaja v službo tik pred malico in tudi hitro gre. Če se zaradi tega zmanjšajo stroški ogrevanja njegove pisarne in je manj moteč za zaposlene, nimam nič proti. Konec koncev štejejo rezultati, te pa lahko vsak po svoje oceni.
Imela bi pa eno prošnjo: lepo bi bilo, da se na občinskih spletnih straneh med občinskimi novicami objavi, kdaj je sklicana seja občinskega sveta. Na ta način bi občani lažje sledili video zapisom in bi lažje posredovali morebitne pobude svetnikom. Lahko pa nas preprosto kak svetnik obvesti na naši klepetalnici, da bo zadeva bolj ažurna.

47 Nazadnje urejal carobniprst (13.01.2017 14:27)

Re: Posnetki sej občinskega sveta

Helena je napisal:

Vem pa zagoto, da je nekaj mesecev prej, pri njem na najavljenem obisku bila računovodkinja turističnega društva ga. Tatjana Abrešek in mu je TUDI OSEBNO predstavila težave glede izdajanja računov pri prodaji spominkov, knjig in morebitnih ogledov kraja, ki jih očitno v tem času ni bilo. Ker če bi jih že bilo, bi župan preko svoje uslužbenke ga. Mojce Kristl, ki je za to področje zadolžena, bil obveščen, da v Lovrencu ne moremo zaračunavati ogledov, niti imamo kakšnega turističnega vodiča, saj je vsem že dalj časa potekla licenca, brez te je pa vodenje po kraju nezakonito.

Del tvojega zapisa, ki se tiče turističnega vodiča in licence ne drži. Katarina P. ima veljavno licenco do leta 2019 ter urejeno vse ostalo, da lahko uradno/legalno vodi po kraju.

Seveda pa to dejstvo, da imamo uradnega turističnega vodiča, bistveno ne vpliva na ostalo problematiko.

48

Re: Posnetki sej občinskega sveta

No, pol se pa za ta del zapisa iskreno opravičujem, pod ostalo pa se znova podpišem.

49

Re: Posnetki sej občinskega sveta

Na https://www.youtube.com/watch?v=6XUDZVZd9-8 je objavljen video posnetek 22. redne seje OS, ki je bila 22.2.

1.-5. točka: sklepčnost, potrditev zapisnikov preteklih sej, dnevni red
6. Informacije župana
7. Pobude in vprašanje članov občinskega sveta.
8. Obravnava in sprejem Odlok o proračunu Občine Lovrenc na Pohorju za leto 2018 – druga obravnava.
9. Obravnava in sprejem Letnega načrta ravnanja s stvarnim premoženjem Občine Lovrenc na Pohorju za leto 2018.
10. Obravnava in sprejem Odloka o porabi proračunske rezerve Občine Lovrenc na Pohorju za leto 2018 - hitri postopek.
11. Obravnava in sprejem odpis terjatev Občine Lovrenc na Pohorju - za leto 2017.
12. Obravnava in sprejem Sklepa o delni povrnitvi stroškov volilne kampanje za lokalne volitve 2018 v občini Lovrenc na Pohorju.

50

Re: Posnetki sej občinskega sveta

Na današnji 2. redni seji je bila glavna točka prvo branje predloga proračuna. Podrobnosti v gradivu na https://www.lovrenc.si/objava/176467
Večje obnove in investicije:
- obnova Ceste vstaje
- črpanje sredstev LAS Drava v višini 160.000 za: nakup gasilskega vozila, premični oder, učne poti, športno igrišče, hidravlični preizkus vodovoda
- obnova stare zobozdravstvene ambulante, stare pošte na Činžatu, strehe gasilskega doma, vhoda v Radegundo, mostov na Vuhredu in pri cerkvi v Puščavi, obeh pokopališč, Pajštve

Sicer pa so posnetki sej z nekajdnevnim zamikom objavljeni na občinskem kanalu https://www.youtube.com/channel/UCLtaWZ … dA/videos, priporočam prijavo na kanal za obveščanje o novih posnetkih.

51

Re: Posnetki sej občinskega sveta

V predvolilnem času je bilo veliko povdarka na slabem informiranju s strani občine. Če nekdo reče, da zna bolje, mora to speljat z odliko. Sama sem pričakovala, da se bo najprej naredila čistka na občinski spletni strani, saj ne terja veliko časa in dela. Tako pa še vedno .gledamo stare prispevke, katerim je rok trajanja potekel, posnetke sej pa še vedno iščemo na yt kanalu. Da imamo novice zbrane na enem mestu, se da uredit s preprostim linkom. Osebno sem tudi upala, da se bo uredila povezava med občinsko spletno stranjo in Lovrenčanom, saj je ta nasilni kratki stik predstavljal simbol vladavine prejšnjega župana, ki je temeljil na delitvi.

Re: Posnetki sej občinskega sveta

Se popolnoma strinjam s tabo Helena. Podatki na občinski strani so neažurirani, Primer:Marko Rakovnik, prof.
02 63 00 563
marko.rakovnik@lovrenc.si
SVETOVALEC ZA DRUŽBENE DEJAVNOSTI
Je treba še kaj dodati?????????

53

Re: Posnetki sej občinskega sveta

Na https://youtu.be/JdQlcIuOwxs?list=PLwkK … SXY1QtKq8m je posnetek 2. redne seje s predstavitvijo proračuna.
Tudi na spletni strani je že nekaj popravkov, sploh ona v nebo vpijoča na delovnem mestu svetovalca za družbene dejavnosti wink

54

Re: Posnetki sej občinskega sveta

Anžej, res upam, da se hecaš. Na občinski spletni strani so še vedno objave lanskega leta (avgust, oktober), seje še vedno gledamo na yt kanalu, županova obvestila na njegovem predvolilnem fb profilu, na katerem je obveščal svoje volilce. Novoletno voščilo župana smo lahko gledali na fb ali BKTV televiziji,... Je še kakšna spletna storitev, da sem jo spregledala?
Sam urejaš spletno stran in veš, kako se temu streže. In to opravljaš z odliko. Tako, kot si se ti potrudil in nas obvestil o seji, bi to lahko naredil tudi uradnik, ki skrbi za občinsko spletno stran. Preprosta objava povezave: kopiraj/prilepi na pravo mesto in stvar rešena. Ne gre za nagajanja, gre za nek red, da veš, da boš vse potrebne informacije dobil na enem mestu. Vem, da gre tu za slabe pol urce dela in vem, da je veliko pripomb na to temo. Tudi starejši občani si poiščejo novice na občinski spletni strani in Lovrenčanu, če so pa tako razpršene, je pa to za nekatere misija nemogoče.

55

Re: Posnetki sej občinskega sveta

Moram pa dodat, sicer ne spada pod to temo, da se mi dopade, da je župan dal možnost vsem svetnikom, da sodelujejo pri oblikovanju poračuna. Žal, možnosti niso vsi izkoristili. In še to, da še nisem videla tako podrobno obrazloženega proračuna. Kar se pa tega tiče, iskrene pohvale!

56

Re: Posnetki sej občinskega sveta

Sta od včeraj na vstopni strani povezava za video posnetke sej in link na Lovrenčana.

Da so vidne starejše objave, je najbrž stvar vmesnika, ki ne omogoča nastavljanja "roka trajanja"... prikazanih je zadnjih X in če ni novih, ostajajo v prvem planu stari zapisi.
Je pa z objavljanjem in urejanjem kar nekaj dela, zato bodo na občini v prihodnje morali nekoga posebej usposobiti, saj se obdobje "deklice za vse" s sicer zelo prizadevnim Dušanom izteka smile