Meni osebno se zdi prelepa, žal zdaj vsak dan bolj propadajoča Meršnikova hiša nasproti Mance, pa Lešnikova hiša in še dve hiški, ki sta v neposredni bližini GG-ja in spodnje Mercatorjeve trgovine - ker nisem rojena Lovrenčanka, žal ne vem, kako se imenujeta po domače.
S svojimi oboki v nostranjosti je skrivnostno lepa tudi hiša nasproti Marlesa, ter hiša, ki je bila lani obnovljena in je bila včasih v njej gostilna (tam, kjer desni razcep ceste vodi do Slepnice, levi pa mimo Tovarne kos in srpov, naravnost po cesti pa prideš na trg).
Občudovanja vredna je zagotovo nekoč bila tudi hiša v neposredni bližini Tovarne kos in srpov.
Prekrasna vrata so tudi na hiši, kjer ima svojo ambulanto živinozdravnik.
Svojevrsten ambient ponuja tudi obnovljena Petrunova domačija in pravljično Ladejenkovo.
Nekaj čudovitih starih, zame osebno prelepih hiš, se nahaja tudi v moji neposredni bližini, ampak so žal Ob Radoljni in v Gaju (ve ste se omejile samo na Spodnji in Gornji trg).
Moje slikovno, fotografsko gradivo starih lovrenških hiš, o katerih bi ve želele napisati kaj več, je žal "premlado" za vaše potrebe, ampak če ga boste morda potrebovale, veste, kje me najdete...
Z največjim veseljem pa lahko grem z vami tudi na fotografski obhod, saj ga ni čez fotografiranje starih zasanjanih hiš, njihovih notranjih dvorišč in pozabljenih, marsikomu povsem vsakdanjih in prezrtih arhitekturnih detajlov...
Mateja Glavica