1

Tema: Vrtcu izbiramo ime

Kot najbrž veste, so ta teden pričeli graditi novi vrtec.
Za novi vrtec želijo izbrati posebno ime, najglasnejši med predlogi je "Ob gozdu". Na http://ankete.sio.si/index.php?sid=81577&lang=sl lahko glasujete ali vam je predlagano ime všeč ali tukaj navedete kak drug predlog.

2

Re: Vrtcu izbiramo ime

Mene zanima kaj so otroci predlagali.

3

In kje se gradi? Res ob gozdu? Potem je ime kar primerno.

4 Nazadnje urejal KRANJC (11.03.2014 22:00)

No, vrtec se ne gradi ob gozdu, ampak na isti lokaciji. Ob gozdu je počitniško naselje vrtec pa ni nič manj bližje gozdu kot so upokojenški bloki.

Kaj pa "Vrtec Maček Muri, Vrtec smreka, Možuhov vrtec, Jezernikov vrtec"?

Slednja imata lokalno zgodbo. Ponosni moramo biti na našo kulturo in zgodovino. Nevtralna poimenovanja pa že v osnovi ne dajejo asociacij in ne utrjujejo kulturne zavesti, da ne rečem domovinske vzgoje. Kakor, da se bojimo naše kulturne in zgodovinske dediščine. Poglejmo malo v sosednje države kako so na svoje posebnosti tam ponosni in kako poimenujejo ulice, umetnostne galerije, športne dvorane, itd. Te zavesti, da moramo biti ponosni Slovenci in Lovrenčani je premalo. Če obstaja kako interno šolsko navodilo o izboru poimenovanja vrtca, ki že v naprej izloča posamezne predloge (imena npr. kulturnikov, pravljičnih oseb, itd.)  pa se lahko sprašujemo o demokratičnosti samega postopka, saj so predlogi itak že v naprej zoženi in cilj določen. Takšen način usmerjenega razmišljanja pa je veljal za neke druge, upam preživete čase!

Postavljam hipotetični primer. Recimo, da se je v Lovrencu rodil zelo znan pravljičar Hans Christian Andersen, ali ne bi počastili spomin nanj z poimenovanjem kake ulice, šole, kulturnega doma, tudi vrtca?

Ali pa, da je v Lovrencu živel npr. Miroslav Cerar ali Leon  Štukelj. Ali ne bi športne dvorane imenovali po njem?

Menim, da je ime "Ob gozdu" bolj primerno za neko ulico in ne za vzgojni zavod. Ime naj daje neko prijetno asociacijo otrokom, ki obiskujejo vrtec. Naj ima neko ozadje in pomen (kulturni, zgodovinski, ne mislim na neka ideološka imena).

V finalu sta sicer bila dva predloga: Ob gozdu in Zeleni zaklad. Slednji je še bolj abstrakten tako, da bi potem raje izbral Ob gozdu.

Pa še kritika o anketi. Anketa je zaprtega tipa in je možno glasovati zgolj o enem predlogu, svojega sploh ni mogoče podati.   Tako, da se sprašujem o pomenu ankete. Iz tako postavljene ankete je zelo težko ovrednotiti rezultate.

Super, kot gozdarju je meni ime strašno všeč seveda smile Mogoče pa se vključijo še v mrežo Gozdnih vrtec in šol Slovenije. V kolikror še niso člani, tega ne vem.

http://www.gozdnivrtec.si/sl/

6

Ravnateljica ga. Marija Osvald Novak daje naslednja pojasnila o izbiri imena:

Ime so zbirali starši in krajani preko spletnega foruma na strani vrtca februarja 2013. Takrat je bil forum odprt, predlagana so lahko bila imena. Predloge smo predstavili na roditeljskih sestankih staršem maja lani. Novih predlogov ni bilo, tudi pripomb ne.
Predlagali so ga tudi otroci in vzgojiteljice.
V finalu so ga izbrale vzgojiteljice.
Prilagam seznam predlogov, ki smo jih dobili.
V finale sta resnično prišli obe imeni, ki ju navaja David. Z anketo želimo preveriti, ali je bil izbor pravi, zato je sedaj zaprtega tipa.
Želeli smo izbrati med predlogi, ki smo jih dobili. Izločili smo pomanjševalnice, imena živali. Prav se nam je zdelo, da v imenu odseva narava in vizija vrtca.

Predlogi zaposlenih: Sonce, Ob gozdu, Lumpijev, Sončni žarek, Zeleni zaklad, Draguljčki, Bim bam, Palček, Jezernik, (Mali) Možuh, Jezerček, Spominčica, Jelka, Hiška sredi gozda, Pohorski škrati, Veseljaki

PREDLOGI OTROK: jelka, zmajček, sonček 2x, kavbojci, lego kocke, princeska, tulipan, marjetica, zvezdica, mravljica, triglav, metuljček, igranje-igrarije, mačkice, otroci

Predlogi s foruma februarja 2013 na spletni strani vrtca: vrtec Jezernik Lovrenc na Pohorju, Vrtec Jezernik, hiška naših sončkov, Vrtec Jožefa Petruna, Vrtec Veselko, sonček, Lovrenc (ime fantka Lovro), veverička, Pohorček, Razgibanček, Vrtec MOŽUH, Cepetavček, Potepuh, Oblaček Pohajaček, Mali princ, jezernikov vrtec, vrtec bim bam, Mavrica, Vrtec sredi gozda, vrtec palčkov

Res čudno, da je v izbor prišlo ime Ob Gozdu...Vse lepo in prav, če bi bil gozd res v neposredni bližini. Res sem zadnja, ki se imam pravico oglašati, saj ob času zbiranja predlogov za novo ime vrtca nisem sodelovala. Oprostite, ampak tole Ob gozdu pa je res mimo; -))))
Kaj pa Hiša sončnih otrok?

8

Meni se pa "hiša sončnih otrok" zdi mimo smile Kak so lahko otroci "sončni"? Niso, lahko so žlehtni, prijazni, veseli, ne morejo pa biti sončni.
Ob gozdu ni idealno a zaenkrat še nisem slišal boljšega, takega ki bi "sedo na prvo". O razdalji pa - do hrasta na ovinku je 140m, do goše 190 wink Pa prosim naj ne bo jezernikov, škratov, možuhov...

9

Morda: Živ Žav; Ozara; Ledina......

Anžej, če bi vrtec stal na mestu hrasta, ki ga omenjaš, bi bilo ime Ob gozdu primerno.
V prvi vrstii pa mora biti ime takšno, da "sede" v kontekst otrok. In tako so otroci lahko tudi "sončni". Potem takem so po tvoje mimo tudi imena skupin - Sončki, Kapljice, Škrati, Balončki....in bi lahko rekli: otroci ne morejo biti baloni, še manj kapljice.
Kot sem že zapisala; gre za otroke in ime mora biti všeč v prvi vrsti njim, vsekakor pa tudi vzgojiteljicam in to bi lahko bila njihova domena - da same izberejo primerno ime, ne pa da se zdaj bockamo okoli tega predloga.

Če se ne motim, so na fasadi obstoječega vrtca smreke, polžek...Če bi se na fasado ta novega naredilo nekaj podobnega (ali žival, rastlina, pravljično bitje...) bi po tem fasadnem elementu lahko vrtec dobil tudi novo ime. To sem že videla v eni reportaži o Švedski - na fasadi narisano veliko sonce in oblački, ime vrtca Sonček.

Če bi kdaj sodeloval v podobni nalogi pri nas, bi bil moj predlog..

PALČJE GNEZDO

12

Definitivno sem za predlog otrok "Sonček". Kratko, preprosto, z veliko simbolike. Sonce je vir svetlobe, toplote in življenja. Ker vse te karakteristike imajo otroci, so seveda sončni. Mi jih potem okarakteriziramo za žlehtne, vesele, prijazne,... Sonce kot simbol izraža srečo, odkritosrčnost, veselje, enotno družino, slogo, jasno presojo, zakonsko srečo,...
Bravo otroci!

13

Če bodo ob vrtcu posadili nekaj smrek, bo vrtec "Ob gozdu"  ;-)

Lep pozdraV

14

Helena se strinjam s  tvojo razlago in željam otrok. Tudi kadar otroci rišejo
sonce ste opazili, da narišejo smejoče sonce, sonce je naš močan vir življenja.

15

Tudi sama sem razmišljala o tem, da bi se lovrenški vrtec morda imenoval tako, kot predlaga Helena. Najbolj pomembno pa se mi zdi, da se bodo v novem vrtcu dobro počutili ne samo otroci, ampak tudi vsi zaposleni, ne glede na izbrano ime.

Mateja G.

16 Nazadnje urejal Pohorc (14.03.2014 22:18)

Vrtcu sedaj izbirajo ime,
še preden dete je rojeno,
vsakdo o tem veliko ve,
le jaz mislim prismojeno.

Ob gozdu?

Lepo zveni, lepo se sliši,
a kaj, ko gozda ni ob hiši.

Sončkov?

Oh to je pa že  kliše,
vsak že nosi to ime!

Zeleni zaklad?

Je to les naših gozdov,
zeleno listje njih logov,
je to tiste trave gram,
ki ga nudi Amsterdam?

17 Nazadnje urejal Pohorc (15.03.2014 03:11)

Anžej je napisal:

Pa prosim naj ne bo jezernikov, škratov, možuhov...

Lep odnos do domačega izročila, kako kaj napredujejo delo na tablah?

18 Nazadnje urejal Pohorc (15.03.2014 04:52)

Helena je napisal:

Definitivno sem za predlog otrok "Sonček"

Od koliko otrok, ki obiskuje vrtec? Dveh otrok, dvojina.
Pa "kavbojci",  "lego kocke"...?
Da ne bi zganjali poceni demagogije.

19

V knjigi  Lovrenc na Pohorju skozi stoletja so zanimive stvari, tudi nekaj
malega o vrtecu...edina(verjetno prva) vzgojiteljica (1941) je bila Ivana Manfreda-Ika.
DID, je dom igre in dela ali vrtec igre in dela VID, danes že odrasli  se
spominjajo vzgojiteljice JANE(MARJANE kRANER)- zelo je bila vsa leta med najbolj priljubljenimi vzgojiteljicami.(vrtec IKA, DID, VID, vrtec Jana, Mojca...), to je moje razmišljanje pa brez zamere, spoštujem vse vzgojiteljice, ki so ali še delajo v našem vrtcu...

Kaj pa vrtec Šercerjeve brigade, Cicibanček, Vrtec rdeče zvezde, Srpa in kladiva, Bratstva in edinstva, Angelčka varuha..........!?