1

Tema: Pozor, mikrosporija v Lovrencu!

Pozdravljeni sokrajani!

To temo sem odprla, ker se v Lovrencu potepa muca z mikrosporijo. Bolezen sicer ni nevarna, je pa nadležna, saj gre za trdovratne glivice. Pri nas se je okužila naša osemmesečna dojenčica, ampak smo jo na srečo pozdravili že v dveh tednih. Omenjena mačka se potepa predvsem v bližini Gaja, po Oglarski in po Cesti vstaje. Mačka je divja in se ne pusti prijet, s čimer je sicer težje prenosljiva bolezen, saj se prenaša predvsem z dotikom, ampak kljub temu, če se mačka zaržuje v okolici hiše, lahko spusti mikrospore in je potrebno vso okolico razkužiti. Mačka pa se druži in igra z domačimi mačkami, predvsem mlajše mačke so v nevarnosti, da dobijo mikrosporijo.
V petek sem klicala na občino in jih obvestila, da naj nekaj ukrenejo v zvzei s to mačko, ampak pravijo, da niso oni dolžni poskrbeti za potepuške živali. Posledično je tudi azil ne bo odpeljal, ker ne dobijo naročilnice od občine.
Če imate doma hišne ljubljenčke (tudi psi niso izvzeti), jih peljite na preventivni pregled k veterinarju. Veterinar jih pregleda z Woodovo lučko in je to vse. Mikrosporija v začetni fazi ni vidna, kasneje pa začnejo živalim izpadati dlake in dobijo rdeče izpuščaje v obliki kroga. Tudi če ste mačko že zdravili za mikrosporijo, se le-ta lahko ponovi, saj imunosti ni.
Po vsem kar sem doživela v tem času, predvsem nezainteresiranost občine, da bi ukrepala in s tem zagotovila varno okolje krajano, se sprašujem koga bom volila na letošnjih volitvah. Žalostno je, da si ne dajo reči, da se vsa zadeva lahko razraste v epidemijo. Prav zgrožena sem nad njihovo brezbrižnostjo, saj sem jih med drugim tudi prosila, da bi izdali vsaj obvestilo za krajane, ampak bi verjetno radi vso zadevo pometli pod prag. Verjetno ne pričakujejo, da bom jaz lovila to mačko z otrokom v roki?!
Spodaj še citiram mail, ki sem ga v ponedeljek poslala direktorju občinske uprave. Verjetno ne rabim še dopisat, da seveda ni bilo nikakršnega odziva.

"Spoštovani,

ker mi ni bilo omogočeno, da bi tudi z vami spregovorila o tej tematiki, vam namenjam tale mail, saj se mi zdi nedopustno takšno obnašanje občinske uprave do zdravja svojih krajanov. Več kot očitno niste seznanjeni (zelo očitno nihče na občini) s problematiko mikrosporije. Dovolite mi, da vam sama predstavim nekaj linkov, kjer lahko bolezen bolj ali manj podrobno preučite:

http://img-stari.ivz.si/1065-1759.pdf
http://www.dnevnik.si/zdravje/arhiv/201330

Predlagam, da si še podrobno preberete zakon o veterinarstvu in sicer predvsem 8. člen poglavja o kužnih boleznih, kjer piše, da so za mikrosporijo predvideni posebni ukrepi, kot izhaja iz citata:" 2) Zoonoze, zaradi katerih se izvajajo posebni preventivni ukrepi za varstvo prebivalstva, so kužne bolezni iz 9., 10.,.11., 43., 44., 46., 48., 49., 54., 61., 63., 64., 66., 69., 72., 73., 74., 75., 76. in 85. točke prvega odstavka tega člena."

Prav tako vam priporočam, da si preberete 5. člen zakona o zaščiti živali. Odstavek, ki bi vas moral zanimati se glasi:"1. Skrbnik živali je oseba, ki ima žival v lasti ali oskrbi in odgovarja za ustrezno rejo, ravnanje, oskrbo in prevoz živali ter imetnik objektov za rejo, trženje, prevoz, zakol, nego in prireditve z živalmi. Skrbnik živali odgovarja tudi za delo in ravnanje oskrbovalcev svojih živali ali živali, ki jih ima v oskrbi. Skrbnik živali, ki so zapuščene, je imetnik zavetišča oziroma občina, če ni zagotovila zavetišča."

Popolnoma jasno mi je, da takšna občina, kot je lovrenška ni zmožna (predvsem s finančnega stališča) poskrbeti za vse potepuške živali. Niti ni občina dolžna podpirati lenobe lastnikov, ki so tako neodgovorni in svojih živali ne sterilizirajo oz. kastrirajo. Zahtevam pa odstranitev te mačke iz našega okolja, saj je nevarna tako za ljudi, kot tudi za druge živali s katerimi prihaja v stik. Posledično se mi zdi popolnoma vaš odnos popolnoma zgrešen. Ne morete se tako brezbrižno obnašati do svojih občanov.
Poleg tega bi bilo smiselno izdati tudi javno obvestilo o pojavu bolezni za javnost.

V petek sem tako obvestila vas, kakor tudi mariborski azil. Ker ste mojo prošnjo zavrnili, sem se bila primorana obrniti na veterinarsko inšpekcijo, ki je prijavo vzela zelo resno in upam, da so do tega trenutka že stopili v stik z vami in vam objasnili resnost te okužbe, ki je vi ne dojamete.

Rada bi na koncu še napisala, da se vam zahvaljujem za dobro sodelovanje, samo oba veva, da to ni mogoče.
Za kakršnakoli vprašanja sem vam pa seveda na voljo.

Pa lep pozdrav!"

2

Re: Pozor, mikrosporija v Lovrencu!

Sem ponovno še v zadnjem poskusu klicala na občino in urejajo zadevo, tako da bodo sklenili pogodbo z azilom in danes odpeljali to mačko.

3

Re: Pozor, mikrosporija v Lovrencu!

Japka hvala za tvoje opozorilo, marsikdo ni vedel o tej zadevi nič. Če bi  zbolel otrok od delavcev na občini bi se takoj uredilo.Saj živali niso krive, če se "preveč" razmnožujejo, lastniki so tisti in izgovor je- nimam denarja za strerilizacijo itd. Ker pa je zdaj čas dopustov opazimo, da je več zapuščenih živali, ki jih lastniki od drugod odložijo pri nas. V naši občini pa bolj prevladuje "boj za ceste, luči.."splošno zdravje in počutje občanov
pa ni zanimivo, me prav zanima kakšne bodo obljube čez dva meseca...
Upam, da so to mačjo revico lahko ujeli in da bo šla na zdravljenje.