Re: Včosih je blo pa tak.....
VČOSIH ................ SE JE PA TAK " REKLO" ........................

veliko podatkov starih imen sem dobil od ga. Milene Pečovnik, ona pa od svoje mame
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak.....
VČOSIH ................ SE JE PA TAK " REKLO" ........................

veliko podatkov starih imen sem dobil od ga. Milene Pečovnik, ona pa od svoje mame
Bravo Maksi, lepo si to zrisal. Počakamo na kako pripombo in potem naredimo bolj na veliko?
Hvale vredno, po trgi se je skor vsaki hiši reklo drugače-po domače, zelo zanimivo.
Lepo si se potrudil!
Tega ti ni treba zraven pisati, samo v informacijo. Pri Urbancu – Novaku se je še prej reklo pri Spodnjem Golobu« (Gornji Golob je živel v Gornjem trgu). Zato pa se je Urbančeva gostilna nekoč imenovala »Gasthaus zur Taube« (Gostilna pri golobu).
Seveda je veliko teh hiš skozi stoletja menjavalo domača imena.
VČOSIH ........................ ŠIVILJSKI TEČAJ ........................

šivilje ( tečajnice )ob zaključku slikane z mentorji na dvorišču gostilne Novak okrog leta 1930 ( sedaj Urbanc), tudi za reklamo (ne mašinov)Singer je bilo poskrbljeno nevem pa zakaj je bila zraven Ameriška zastava?
Singer je ameriška firma - http://en.wikipedia.org/wiki/Singer_Corporation
VČOSIH .......................... PARADE ..............................

" ž " pridejo
stari dobri " magiros " je prvi
VČOSIH ............................ PARADE .................................

čakanje in še zadnje priprave
" ž maširajo " slikano hitro po vojni
VČOSIH ........................... PARADE ..........................

škoda , ni letnice ( baje v začetku petdesetih )
Maxi... katera hiša je na fotografijah?
VČOSIH ....................... POVORKE .........................
muzika je " špilala "
lovrenški "vojoki pa maširali" proti Puši .........l.1942
....... čarobniprst ...................

ta hiša je na slikah - lp
Tudi sam sem takoj rekel, to je Skačejevo, vendar mi fotografije ne štimajo. Pri vhodni strani sicer izgledajo zelo podobno... tudi drevje. V soboto sem se pogovarjal s Štefanom, in sva skupaj gledala fotografije, pa tudi njemu niso šle "skup". Pravi, da cesta nikoli ni šla pred kostanji in tudi sprednji del kegljišča je bi zgrajen že pred drugo svetovno vojno, to bi pomenilo, da bi vojaki morali korakati skozi kegljišče. Za hišo pa bi se moralo pod tem kotom videti gospodarsko poslopje, hiša je daljša na desni strani od vhoda, kot na levi.
Na sprednji strani, pa ne grejo skupaj okna in kot strehe.
Verjetno imaš prav , da ni tam slikano kot sem omenil - jutri bo odgovor -imam sliko " samo, da preverim , če je res to bilo tam poslikano .
VČOSIH ................... POVORKE .......................

tile vojaki res "maširajo" proti Kurji vasi ( ne na Puši) - na sliki pa je gostilna " MAURIČ"
malo bolj od blizu
tkaj se vidi cesta pa kateri maširajo - jaz pa sem imel inf.,da je to na Puši
na sliki je vhod v to gostilno" MAURIČ" katera ni omenjena v knjigi o lovrenških gostilnah - imam kar nekaj slik od te gostilne(od zunaj, znotraj in na vrtu) jih bom objavil
Hvala za slikovit
in hiter odgovor
. Zanimivo, za to gostilno še nisem slišal ![]()
kar nekaj jih točno neve , kje je bila ta gostilna Maurič " včosih ", sem se odpravil na mesto in naredil eno slikco za primerjavo od takrat leta 1942

zdaj bo vredu
Krasne slike maxi, sama imam sliko z parade oziroma slovesna otvoritev gasilskega doma dne 7.11.1948, celo skoraj ista, kot si ti objavil. Hvala ti še enkrat za zanimive in lepe slike.
VČOSIH ............................ PARADE .................................

začetek šestdesetih - silne parade ob prazniku dela 1.maj
---- Mogoče bo Pohorc podal razlago za to spominsko sliko " čuvajev denarja "-------

tako izgleda slika v originalnem okvirju v hiši pri "Naglostu" -na Puši
To je finančna straža(finančna policija, financarji) Avstro-Ogrske, podobno kot današnji cariniki, samo da so tile imeli še policijski nadzor nad mejam, pa ukvarjali so se z utajo davkov in takšnimi stvarmi. Ljudje so se jih bali kot hudič križa. Kot se jih še danes v Italiji, ki slovi po najbolj učinkoviti finančni policiji, pri nas pa ne vem, kaj so sedaj spacali z napovedano finančno policijo. . Nekdanji načelnik slovenske policije Pavle Čelik je o vseh teh nekdanjih policijskih službah, od žandarjev naprej, napisal kar debele knjige.
Tako so pa zgledali v barvah:

Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak.....