Re: Včosih je blo pa tak.....
............. SUPER RAZLAGA - pa še fotogafija -(vohtera dnorja)...........
"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak.....
............. SUPER RAZLAGA - pa še fotogafija -(vohtera dnorja)...........
-------------------------- MALO ZA NEDELJO ------------------------

senca na Kumenu ...... pje nas .......................
-------------------------- PARADE -----------------------

tudi " AFŽ " so imeli parade vedno ob nedeljah ...........sl. začetek šestdesetih
VČOSIH .............................mini PARADA .......................

mladi strelci v sredi petdesetih
od strelske sekcije je ostalo samo to ( eblem)
VČOSIH -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. POROKA -.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-..

poročna soba na krajevni skupnosti - zdaj je tam stanovanje
VČOSIH ............................proti FAKU .........................

desno je Hanškotova žaga
.............................. če "trofim" ......................

prijatelj mi je poslal sliko in me sprašuje , če vem kje on to slikal- češ ti zbiraš stare slike ti nebo težko !
Spoštovani gospod Bedenik Maks. To je gospodarsko poslopje na Ladejenkovem. A sn trofo? Ne skrbi, to se bo podrlo, samo še nismo imeli časa. Objekt v zasebni lasti je, lastnika ga ne potrebujeta. Nevarno, pa grdo je.
Lahko pa vprašaš svojega prijatelja župana Joškeja, koliko sredstev je namenil za leti 2014 in 2015, varovanju kulturne dediščine? Nič. Na predprejšnji seji, ko so obravnavali proračun, je edino Edo Goričan vprašal, zakaj na tej postavki ni planiranih sredstev? Nihče se ni oglasil. Čeprav je varovanje kulturne dediščine temeljna naloga občine.
Lastnika tega objekta, sta sama v zadnjih štirih letih obnovila in zamenjala kritino na več kot 1000 kvadratnih metrih streh na tako imenovani "profani kulturni dediščini", karkoli že to pomeni. Preberi si še enkrat, 1000 m2. V ta konkretni objekt nikoli niso bila vložena javna sredstva, razen pomoči v prostovoljem delu pri zaščiti strehe s polivinilom in cerado.
Za Ladejenkovo so bila zadnja planirana sredstva v proračunu za leto 2002!!! Sicer nikoli izplačana, ker so "strokovnjaki" s svojimi navodili skoraj uničili hišo. Zadnja reakcija iz strani zavoda za spomeniško varstvo pa je bila leta 2007! Katerega leta smo že danes? Pri obnovi strehe med letoma 1992 in 1994 je bila takratna ruška občina udeležena s svojimi sredstvi tretjinsko.
Lastniki so izpolnili vse svoje pogodbene obveznosti iz dogovora in vseskozi omogočali brezplačen ogled domačije v korist turističnega društva, čeprav to ni bila nikoli njihova obveza. Zavedajo se, da imajo v lasti lovrenški in slovenski graditeljski biser, kar jim je bilo vedno v ponos. Vedno so tudi s svojim prostovoljnim delom in sredstvi sodelovali pri projektih in dogodkih, ki so se dogajali na Ladejenkovem, kot so npr. otroške delavnice, jezernikova poroka.
Na vašem - Joškejovem predvolilnem srečanju je bil tudi Miran. A si mogoče stopil do njega in ga vprašal kak se počuti, s čim se ukvarja, kaj namerava z Ladejenkovim, a rabi mogoče kakšno pomoč, da boš pri županu rekel kakšno dobro besedo za Ladejenkovo? A si človek, ki ima izreden občutek in pripravljenost, da se kaj da ali naredi za skupnost za skupno dobro ne bi tega zaslužil?
Jože Čučko
Ne morem si kaj, da bi ne napisal komentarja na zadnjo sliko, ki jo je objavil Maxi.
Ko sem še bil Jezernik, so gasilci na mojo pobudo, mislim da leta 2010, prekrili spodnji del te strehe s plahto, da bi ne zamakalo (ta plahta se še vidi raztrgana na strehi). Ob neki prireditvi v času Jezernikovih dnevov 2011 sem gospoda župana povabil na ogled hiše in skednja. Takrat mi je obljubil (ko je to še bilo smiselno), da se bo streha čim prej obnovila, da ne bo vse skupaj propadlo. Takrat je bila z nama tudi partnerka Mateja, ki lahko potrdi zgoraj zapisano.
Boli me tudi to, kar je takrat gospod župan ob neurju 2012 razlagal, da bo poskrbel, da se bo zajetje pri Pernatovi žagi obnovilo, ker je to naša kulturna dediščina in kot taka zelo pomembna za naš turistični razvoj.
Če bi bilo to zajetje pravočasno urejeno in pravilno sanirano, moj sosed zagotovo ne imel problemov z vodo iz "fluder" ob novo postavljeni hiši. Sedaj je tam lesena pregrada, ki so jo postavili sosedje sami, ampak trajna rešitev seveda to zagotovo ni.
Samo upam, da tega ne kažejo turistom, ki dvakrat na teden prihajajo v Lovrenc, tako kot je župan to zatrdil na soočenju 30. 9. t. l. na BKTV-ju.
Jože Javornik
Poglejte ljudje! Hiša je čudež, in če bo prepuščena propadu, nas bodo zanamci prekleli. Škedn je že šel tja v tri ...
Tega lastnik ne more sam reševati, sam pa se bil v hiši po posegu Zavoda ... (Res se ne razumem na te restavracijske zadeve, ampak zelo očitno je bilo, da znajo tile mojstri v hišo navleči samo vlago.) Ta hiša se lahko ohrani samo z zavzetostjo in podporo širše skupnosti, predvsem pa s trdno odločitvijo občinske oblasti. Hiša in njena okolica sta prekrasen prostor, za mnogovrstne dejavnosti, ki bi lahko potekale skozi vso leto. Tako pa je Ladejenkovo speča Trnuljčica pod goro osata in trnja.
VČOSIH ......................... gostilna MAURIČ ...........................

od zunaj
VČOSIH ..................... gostilna MAURIČ ........................

zadaj se vidi vhod na vrt
na vrtu
v gostilni - verjetno kašnen sestanek - okna so zakrili
VČOSIH ................. ko ni bila več gostilna Maurič .....................

sliko posnel sedanji lastnik Mirko G. leta 1964
VČOSIH .................. PEKARNA IN GOSTILNA GASSNER ................

pred pekarno Gassner ....... l.1939
zadaj na vrtu gostilne Gassner ......l.1941
VČOSIH .............. "JAKUB STIPLOSCHEK GASTHAUS" ...........

sicer ni bila objavljena ,je pa obstajala pred prvo svet. vojno - potem pa ta
gostilna Zorman
maxi, kje pa je bila ta prva gostilna?
--OBE STA ENAKI , SAMO NEKAJ DESET LET JE RAZLIKE MED SLIKAMA (pa drugi kot fotografije)------

slika gostilne je iz leta 1910 - res pa,da ni bila zajeta o gostilnah v Lovrencu
ta pa iz leta 1939- ta(označen z križcem na "štengeh") pa je moj oče takrat star 23 let
VČOSIH ....................v gostilni TURIST .....................

skoraj tako kot bi sedel doma v " kuhni",radijo, muholovc,kredenca......
Ja, prostori imajo svoje zgodbe. Moj ljubi Turistbiro, kjer sem vsak petek kupil Politikin Zabavnik (še najdlje je v mojih letih stal 5 din) in doma najprej prebral strip. Od vseh skladovnic Zabavnikov ni ostal eden sam. Pa tako rad bi še kakšnega prelistal.
Pohorc, tukaj ti pošiljam nekaj za ..........................

cena teh Zabavnikov je bila že 25din
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » Včosih je blo pa tak.....