1 Nazadnje urejal Anžej (23.10.2014 13:43)

Tema: Kreativna zadruga Lovrenc

Že v času volitev je bilo z večih koncev slišati pobude, da bi bilo potrebno povezati pestro lovrenško ponudbo - od pridelovalcev hrane, ustvarjalcev nakita, oblačil in umetnih, obrtnikov, do malih podjetnikov in drugih ponudnikov storitev.
Gotovo ga. Savinka bolj intenzivno razmišlja v tej smeri a morda ne bo odveč če še tukaj premeljemo ideje, potrebe, predloge. Koristne bi bile izkušnje, poznavanje formalnih pogojev in podobnih oblik delovanja...

Namen: skupinski nastop na trgu; omogočiti malim in manj prepoznavnim ponudnikom povečanje prodaje, izmenjavo izkušenj in soustvarjanje; svetovanja za dvig kvalitete, zaposlitev

Cilji: organizirana prodaja na tržnicah in spletu, promocija izdelkov, strokovna pomoč

Dejavnosti:
- organiziranje redne prodaje: trgovinica v turistični pisarni, reden lokalni sejem s stojnicami
- udeležba na tržnicah in sejmih s skupno stojnico (izmenično "dežuranje" sodelujočih)
- spletna stran (trgovina) s predstavitvijo ponudnika in njegovih izdelkov, možnost prodaje
- izdaja prospektov, promocija v medijih in sejmih
- delavnice za prijave na projekte, ustvarjanje in prototipiranje, sodelovanje

Seveda bi za to bilo skoraj nujno sodelovanje občine pri pokritju zagonskih stroškov in organiziranju strokovne pomoči.
Oblika zadruge je primerna zaradi pravnega statusa, ki se lahko ukvarja s komercialno dejavnostjo

Pa prosim držimo se rdeče niti, brez nabijanja, politiziranja, zgodovine od I. svet. vojne naprej, da se ne bo ob povzemanju zgubilo bistvo.

2

Re: Kreativna zadruga Lovrenc

Spletno trgovino, kjer v spletno košarico zmečeš vse kar rabiš. Od različnih lokalnih ponudnikov. Nato pa, ko je paket pripravljen, ga greš dvignit. Ali ga za dodaten strošek dostavijo kar na dom.

Spletna trgovina, se absolutno strinjam, ne vem pa s kakšnimi stroški je povezana postavitev takšne strani, to bi vedel ti povedati, rokos. Na spodnji povezavi je primer xxl, za Lovrenc bi prišla v poštev že xs varianta. Všeč mi je, ker ponujajo cel paket, kuharske nasvete, kotiček za otroke.... ni da ni.

http://www.zelenjava-pikapolonica.si/sp … znica.html

Zagotovo pa podpiram tržnico v kraju, organizirano vsak konec tedna, kjer bi lokalni pridelovalci hrane ponujali svoje izdelke, ponudba se lahko razširi tudi na druge izdelke; med, kozmetika, nakit, voščilnice....ipd.

4

Meni se to vsekakor zdi super ideja; sedaj namreč po domače dobrote hodim na mariborsko tržnico sad, zatorej bi res bila bolj vesela pristne lovrenške ponudbe.

Sicer je spletna trgovina super ideja, ampak meni je sam obisk tržnice zelo lep dogodek... ko srečaš znance in še kakšno rečeš wink ali po možnosti zaviješ še v kakšno lovrenško gostilno wink

To nam vsekakor manjka. Dajmo možnost Lovrencu; verjamem, da se bo ponudba iz tedna v teden večala. Saj veste...povpraševanje veča samo ponudbo in jaz držim pesti, da bo temu pri nas tudi tako.

Lp

5

Prilagam članek iz revije Pomagaj si sam št.12, jesen 2014. V njem je opisan primer dobre prakse iz Radovljice. Mogoče kdaj kaj takega zaživi tudi pri nas:

http://shramba.lovrenc.net/helena/klepet/zadrugapage000111.jpg http://shramba.lovrenc.net/helena/klepet/zadrugapage000211.jpg http://shramba.lovrenc.net/helena/klepet/zadrugapage000311.jpg

6

Najprej je potrebno imeti seznam vseh ponudnikov. Na spletu, na papirju, ... Nato se lahko kupec odloči pri komu bo kaj kupil.
Ker sedaj morda sploh ne vemo kaj kdo vse ponuja. Ta informacija pa je najpomembnejša.

7

Se strinjam z vpetrom...po moje bi tudi bilo potrebno pridobiti potencialne ponudnike, kateri podajo informacijo kakšen spekter izdelkov bi bili pripravljeni ponujati in seveda po kakšni ceni.

Jaz bi izvedla nekakšno anketo pri občanih Lovrenca, da vidimo za katere domače izdelke se le-ti najbolj zanimajo. In tako se lahko akcija osredotoči na vse tisto, kar najbolj pritegne kupca.

Sem pa mnenja, da se poleg spleta morajo nujno uporabljati tudi informacije na papirju; saj hočeš ali nočeš...v Lovrencu je precej starejšega prebivalstva, kateri še toliko bolj cenijo domače, a nimajo možnosti/znanja pridobiti inforamcije iz neta.

8

Hvala vsem za razmišljanje. Priznam pa da sem pričakoval več odziva in mnenj. Naj smo še tako navdušeni nad idejo, bomo pogoreli, če ne bo bistvenega - ponudbe in kupcev. Gotovo bo potrebno narediti analizo z nekim vprašalnikom pri enih in drugih. Pri svetovalcih pa se pozanimati o možnih načinih opravljanja pridobitne dejavnosti, npr. osebno dopolnilno delo, kar je po mojem največja bremza pri širši ponudbi, kjer se marsikaj po nepotrebnem skriva.
Zato izzovem z nekaj vprašanji.
Za potencialne prodajalce (kmete, ustvarjalce galanterije, obrtniki):
- kaj že ponujate, kaj bi še lahko
- kje ponujate proizvode (doma, tržnica, splet...)
- kje imate težave (pridobivanje dovoljenj, prijava dejavnosti, prostor, nerentabilnost...)

Za kupce:
- kaj in kje že kupujete pri javnih ponudbah - tržnice, prijavljene dejavnosti kmetij
- katere izdelke kupujete "po domače", "na dvorišču"
- katere izdelke pogrešate v ponudbi
- kako pogosto bi kupovali - tedensko, mesečno, občasno

9

No, jaz se lahko postavim samo na stran kupca, zatorej:

- trenutno "domače" izdelke nabavljam na mariborski tržnici, nekaj pa tudi pri naših domačih ponudnikih (predvsem na kmetiji Sadonik),
- kopujem predvsem sadje, kis, bučno olje, zelenjavo, meso, sir, skuto, šnops wink, sadike, ...
- glede izdelkov ne morem reči, da kaj pogrešam; pogrešam samo to, da to trenutno ni možno v Lovrencu,
- jaz osebno takšen nakupe delam dva-krat na mesec.

Lp v upanju, da se čim več ljudi vključi v to temo.

10

Pozdravljeni,

prva tema na klepetalnici, ki mi je vzbudila zanimanje, da še tudi sama nekaj prispevam. Strinjam se, da je zanimiva ideja glede tržnice pri nas, v domačem okolju, z lokalno pridelano hrano. Po mojem mnenju bi se bilo smiselno vprašati koliko je tistih potencialnih kupcev, ki se bi za nakup odločilo in kdo bi bili tisti pridelovalci, ki bi se bili pripravljeni tej zadrugi priključiti in kaj bodo imeli ponuditi. Za priključitev kot prodajalec pa je potrebno imeti prijavljeno nekakšno dejavnost, prijavljene dejavnosti za prodajo pa je pri nas najverjetneje bolj malo, ali se motim? V kolikor se bo analiza opravljala z vprašalniki poslanimi po pošti na dom, najverjetneje ne bo pravega odziva, ki bi si ga želeli. Koliko anket prejetih na dom izpolnimo in vrnemo na naslov pošiljatelja? Največkrat ostanejo prebrana (ali tudi ne) kje med reklamami wink Rešitev bolj vidim v nekem timu, ki bi potencialne ponudnike (zagotovo že kdo doma prodaja, pa jih poznate; prijavljene so morda dopolnilne dejavnosti; »prodajalci« na preteklih sejmih, …) obiskal doma ter jim predstavil to možnost sodelovanja na tržnici. Tako se pride tudi v nek osebni stik za katerega bi rekla, da je bolj resen, pristen. Prav tako, pa ta oseba še pozna koga, ki bi bil pripravljen sodelovati in morda se krog potencialnih prodajalcev/ponudnikov na tak način razširi.
Iz trenutne ponudbe se mi zdi na spletu trenutno najbolj zanimiva ponudba Zelenega kroga - http://www.zelenikrog.si/ kjer naročiš zelenjavo po vnaprej pripravljeni ponudbi, ki jo pridelovalci ponujajo in cenah, ki so vnaprej poznane, hrana pa je kupljena točno od določenega pridelovalca na dogovorjenem mestu – nam najbližje Maribor. Morda bi se lahko zgledovali in stvari, ki jih ne bi pridelali v Lovrencu morda »naročimo« in bi take stvari, če bi jih v naprej naročili lahko tudi kupili pri nas na tržnici. Čeprav bi za to moral biti nekdo zadolžen, da bi zbral naročila, naročil pri »Zelenem krogu« in ponudil pri nas na tržnici. Tu pa se je potrebno zopet približati starejšim, ki ne uporabljajo računalnika, da se jim ponudba predstavi tudi v »živo« npr. v neki majhni trgovinici ali tedensko na tržnici, da ne bi bili zapostavljeni.
V sklopu Turističnega društva Razvanje, pa že imajo svojo Radvanjsko tržnico vsako soboto, kjer tudi prodajajo tako živila kot tudi neživilske izdelke. http://www.radvanje.org/index.php/radvanjska-trznica  Morda tudi pri nas v sklopu turistično informativne pisarne? 
Zagotovo sem ZA tržnico, vendar tudi v obliki »prave tržnice«, da bo dostop omogočen prav vsem starostnim skupinam. Sama bi tržnico obiskovala na 14 dni, saj nekaj zelenjave pridelamo doma, zagotovo pa bi se našlo tudi kaj takega česar v domačem vrtu ne zraste. Pozimi bi zagotovo bila vesela domačega kislega zelja in kisle repe, kakšne buče, por, drugače pa tudi kakšno domače mleko, sadike raznovrstne zelenjave ipd... zagotovo pa bi se tržnice več udeleževala v zimskem času, ko je domača zaloga že manjša. In naj uspe! Se že veselim.

11

Skupen  nastop različnih domačih proizvajalcev bi gotovo naletel tudi na dober odmev pri kupcih. Vendar je najprej potrebno ustanoviti zadrugo, pa naj se imenuje »kreativna«,  »kmetijska« ali kakorkoli že. Torej je iniciativa na strani ponudnikov. Zagonski kapital zadrug pa zagotavljajo  njeni člani s svojimi vložki. Sicer pa več o zadrugah na:

http://www.uradni-list.si/1/content?id=94809

http://www.zadruzna-zveza.si/index.php? … ;Itemid=10