Tako...pa se oglašam še jaz!
Ne želim se skrivati pod kakršnimikoli vzdevki, saj za tem, kar povem, zapišem, tudi stojim.
Redno prebiram lovrenške klepete in pogosto se zamislim ter se vprašam "Kaj, ko bi tudi jaz zapisala svoja razmišljanja?" Tokrat sem se odločila, da zapišem, kar želim, saj imam vsega dovolj.
Naj na kratko opišem situacijo:
V tem letu sem prevzela funkcijo predsednice KUD-a ARS. Z veseljem sem sprejela to odgovornost in delo, ki mi ga prinese, tudi z veseljem opravim. Vendar pa nisem mislila, da bom kdaj tako razočarana, jezna, žalosta, ker delam nekaj za kulturo, za ljudi, za Lovrenc. Kot je že Helena zapisala, z ARS-om vsak koncert, vsako prosto minuto (na stran dajemo družine, izlete, ljubljene osebe...) posvetimo temu, da zbiramo finančna sredstva za NAŠO ljubo Radegundo. Več kot 10 let že pridno delamo, pojemo, organiziramo različne prireditve (HVALA vsem društvom, ki ste kadarkoli imeli prireditev v Radegundi in zbrana sredstva nakazali na račun)...vse prostovoljne prispevke pa nakažemo na tekoči račun na NKBM Maribor v Lovrencu. Ta projekt se imenuje "Cerkev Svete Radegunde - obnovimo jo skupaj". Z Radegundo dihamo, z njo živimo. Živimo tudi z ljudmi, ki so v okolici NAŠE Radegunde. Tako smo spletli res močne vezi s pokojno Gretko, za NAŠO cerkvico pa smo navdušili tudi našo pokojno Tatjano. Obe sta vedeli, da je Radegunda nekaj posebnega - ima nekaj, kar nas pritegne, neverjetno dobro pa nam ustreza njena akustika.
Ko smo letos želeli nadaljevati s tem projektom obnove, smo kot društvo in jaz kot predsednica naleteli na prve ovire, za katere sem mislila, da jih bomo preskočili in mirno nadaljevali. Letos smo ponovno želeli organizirati prireditev v Radegundi, kjer smo se želeli spomniti predvsem Gretke, ki je vrsto let skrbela za cerkvico. Želeli smo se spomniti Tatjane, se nasmejati prigodam, ki smo jih doživeli skupaj. Želeli smo se spomniti vseh dragih, ki so od nas odšli.
No in tukaj se je Kalvarija začela. Kot prvo sem dobila "poziv", da moramo poleg prijave prireditve, oddati še Vlogo za brezplačno uporabo Radegunde. To smo seveda storili, vendar še en teden pred prireditvijo naš župan soglasja ni podpisal. Zavrnil ga je kar 3 krat-manjkale naj bi stvari, ki so po njegovem NUJNO POTREBNE. Pri županu sem se najavila na sestanek. Sprejel me je, vendar je potreboval ob sebi še pomoč. Počutila sem se kot majhen otrok, ki prosi za bonbonček ali košček čokoladice, ki pa ga ne more dobiti. Vsako dejstvo, da se s kulturo ukvarjamo ljubiteljsko, je bilo odveč. Govora je bilo o računskem sodišču in ne vem kaj še vse. Naj še omenim, da sem bila kregana, ker občino sprašujem o interesu za obnovo Radegunde, a v naslednji sapi izvem, da se občina tako in tako prijavlja na razpis za obnovo. Je bilo potrebno dvigovanje glasu, g. Mlakar? Ja bila potrebna slaba volja? Naj nadaljujem...ker teden dni pred prireditvijo še ni bilo podpisanega Soglasja, sem na občino klicala. Dodobra sem se mogla skregati...če je Marko v bolniški, verjetno tekoče delo namesto njega opravi tisti, ki ga nadomešča. Se motim? Kaj na občini ne nadomeščajo bolnih ljudi? Poleg tega sem bila v tem telefonskem klicu pozvana, da bom podpisala "zapisnik" sestanka, na katerem je moral biti prisoten tudi Marko. Podpisala pa naj bi, da Marko ni opravil svojega dela in da bo dobil "opozorilo pred izključitvijo". NIČESAR NE BOM PODPISOVALA, g. "župan"!!!
Tukaj se vsa Kalvarija še ni zaključila. Po ogromnih količinah slabe volje, smo podpisano Soglasje vendarle dobili. Razveselila sem lahko moje sopevce in vse, ki so nam želeli pomagati pri prireditvi. A veselje ni trajalo dolgo. Včeraj so me vztrajno klicali iz občine - cel dopoldan. Malo pred tretjo in direkt iz službe, priletim na občino. Tam v roke prejmem Sklep, katerega zdaj ne bom opisovala in POGODBO! Kaj za vraga???? Pogodbo??? Kakšno pogodbo??? Ko sem pogodbo prebrala, sem enostavno zmajala z glavo in povedala, da tega ne bom podpisala. Zakaj ne?
1. V pogodbi piše, da lahko Radegundo koristimo brezplačno - torej nam ne bodo zaračunali najemnine. NAM JE POTREBNO KARKOLI ZARAČUNATI???? Radegunda ima novo streho, ima nove stole...finance so šle tudi iz našega računa.
2. Ob 16.00 in 20.00 uri bo prišel nekdo popisati števec za električno energijo. Občina nam bo izstavila račun za porabo električne energije, ki ga moramo poravnati v 8-ih dneh po prejetju računa.
PREDVSEM ME JE ZMOTILO NASLEDNJE:
3. Odgovorna oseba - Katja Vezjak - odgovarja za dogovorjeno uporabo cerkve Sv. Radegunde, upoštevanje normalno rabo, za morebitno škodo na objektu in opremi ter za varnost uporabnikov, mora pa zagotoviti tudi njuno medicinsko pomoč. KAJ??????
4. Radegundo moramo vrniti v sprejetem stanju. KAJ BOMO MI UNIČEVALI STOLE, za katere smo trdno delali, Lovrenčani pa dajali prispevke???
5. V primeru nastale škode bo koristnik prostorov obvestil občino in skupaj z njo naredil zapisnik o poškodbi. Koristnik prostorov bo morebitno škodo poravnal v roku 8 dni po predložitvi odškodninskega zahtevka. TEGA SPLOH NE ŽELIM KOMENTIRATI!
Tako vam lahko z zagotovostjo povem, da prireditve "2. Gretkin večer" ne bo. Bo le neformalno druženje pri sosedih. Seveda bodo informacije sledile. Spremljajte plakate, klepetalnico in fb-stran.
Če sem s tem pisanjem koga užalila, se iskreno opravičujem. Vendar morate razumeti, da je jeza premočna, da bi lahko te besede zapisala drugače.
Pozdravljam predlog Erika - predsedniki društev zberimo se! Preštudirajmo zakonodajo in sklenimo nek dogovor, da bo kultura v Lovrencu živela še naprej.
Pa še samo eno vprašanje: KOLIKO TAKŠNIH POGODB JE BILO DO SEDAJ ŽE IZDANIH???
Društva javite se, da bomo vedeli.
Če bomo nadaljevali tako, kot je vidno pri teh dveh prireditveh, se bojim, da bomo lahko društva le prižigala lučke in se tako spominjali dni, ko je v Lovrencu ljubiteljska kultura bila spoštovana, obiskana in cenjena.