1 Nazadnje urejal vpeter (27.07.2016 22:54)

Tema: Podatki na računalnikih

Pred kratkim sem iz kontejnerja z elektroniko na zbirnem centru Snaga pobral en prenosni disk, ki je bil nastavljen lepo na vrhu. Zanimalo me je ali se uporabniki zavedajo informacij, ki jih imajo na računalnikih. Niti nisem bil presenečen, ko sem na njemu našel en kup slik, dokumentov in ostalega. Kot kaže se torej ne zavedamo, da so taki podatki lahko škodljivi v tujih rokah. No, ta disk sem kaj hitro ustrezno zbrisal z ustreznim programom saj moj namen ni bil komu škoditi.

Če ima kdo kakšen disk, računalnik, zvočnike ali kaj drugega, kar je lahko še uporabno, naj ga raje ponudi komu, ki bi ga še uporabljal (tudi sam občasno shranim kakšno stvar - core 2 duo računalnik je za internet še prav dober). Tako pa pristanejo v odpadkih še delujoče zadeve.
Sam trenutno iščem večje zvočnike, v katere bom vgradil bluetooth modul za nekaj € in naredil BT zvočnik, ki stane kar precej tongue

2

Re: Podatki na računalnikih

S katerim programom si brisal?
A misliš da je nek star disk bolje fizično poškodovati (recimo s kladivom odbiti konektorje) kot pa se matrati z brisanjem? Če veš da zaradi kapacitete ali starosti ni uporaben, seveda.

3

Re: Podatki na računalnikih

DBAN: http://www.dban.org/

Dovolj je tudi, da vse datoteke zbrišeš in nato gor skopiraš nekaj nepomembnega.
Razen, če imaš na disku izjemne skrivnosti. Ampak v tem primeru daš disk na posebno uničenje, kjer dobiš tudi potrdilo.

4

Re: Podatki na računalnikih

Tud če disk formatiraš in celega na sveže prepišeš z random (0,1) je še vedno možno (vendar exponentno težje) prebrat zgodovino magnetnih silnic. Velja seveda za HDD diske.

Jaz vse diske vzamem ven in jih raje (sam) fizično uničim.

Sicer vse diske kriptiram z AES-256 bitnim ključem - kar pomeni, da bi jih z brute-force razbijal več (10)let. Ampak po drugi strani pa bodo čez 10-20 let računalniki razbili 256-bitni ključ v minutah oz. urah. Pa smo spet tam...

5

Re: Podatki na računalnikih

Ojej, le kdo bi naše diske reševal z branjem magnetnih silnic yikes