1 Nazadnje urejal Dreamboxer (28.12.2004 11:56)

Tema: p2p

Mene zanima, katere p2p programe uporabljate,  Zdaj so jih kar nekaj zaprli sad
S tem sem mislil na strani kjer so se nahajali t.i. TORRENTI
Prav tako so zaprli kar precej forumov z ilegalno vsebino. Zato nebi bilo dobro da bi se tukaj nahajale takšne stvari smile
Uporabite zasebna sporočila smile

Re: p2p

Mater res škoda,da so tolko dobrih strani pozaprli! Samo s tem niso naredli nič!:) Nastale bodo nove torrent strani,pa bomo pač od tam vlekli!;)

neki  drugi forum je napisal:

Ja suprnovo so nažalost zaradi pritiskov slovenske policije morali ukinit.Sicer še obstaja veliko torrent strani ampak,.......
Ker pa je v vsakem slabem nekaj dobrega,nam bo ukinitev suprnove prinesla novi p2p program EXEEM,podoben kazzi,in emule migimigi slovenski policiji in ostalim.
Ekipa suprnove trenutno program še razvija,prvo različičo pa lahko pričakujemo v kratkem.Prednosti programa so da ne rabite sherat celega trdega diska ampak datoteke,ki jih želite sherat enostavno uploadate v omrežje in s tem imate boljše povezave za download.
Pravtako do za vsako datoteko vodena evidenca koliko uporabnikov si jo je zapeklo na cd,tak da bo iz tega razvidno če je datoteka uporabna ali ne. thumbs up pravtako pa bo vsaka datoteka imela svoje komentarje katere bodo dodajali uporabniki,tak da bo skoraj nemogoče downloadat neuporabno datoteko thumbs up.
Skratka program naj bi bil dosti boljši kot emule in kazza.
Ja to za enkrat,ko bom zvedo kaj novega bom napiso,če pa kdo ve še kaj več pa naj napiše.

4 Nazadnje urejal XP master (11.01.2005 09:54)

Tak ko sn že gori reko,ene strani zaprejo,pa se druge pojavijo!!(Torrentbits se je že vrno med žive ha,ha) smile

Samo toto se meni ne zdi tak slabo.... kakšno je vaše mnenje?

Dreamboxer je napisal:

Samo toto se meni ne zdi tak slabo.... kakšno je vaše mnenje?

Na EXEEM misliš? To bo ful dobra zadeva,samo bomo vidli kak bo kaj Slonček to porihtal! Jaz verjamem v njega! cool

7

Jaz sem probal vse živo za P2P pa sem bil počasi nad vsakim razočaran. Z Azureusom se je dalo kako stvar hitro sneti, a če je bila ta stvar nekoliko redkejša, torrentov ni blo najti. DC++ je še najhitrejši kar se tiče DL, samo moraš fejst iskati, da najdeš iskani film ali muziko, ki bo imel dober UL.
Zdaj že en čas ostajam na Emuli, kjer imam povprečno 50-70 KB DL. V parih dneh dobiš praktično karkoli. Pa ponudba je precejšnja, kot je ni drugje.

Že,že,ponudba je res precejšnja,tako hudo,da včasih DL nekaj čisto tretjega ali pa pokasiraš kaj nehote zraven!! smile Pri torrentih pa se mi tega še ni zgodilo-uporabljam pa tudi Azureusa,pa sn ful zadovoljen! Z določenih strani,če je dovolj seederjev seveda,mi konstantno DL okrog 150 kb!

Jaz sem od vsega najbolj zadovoljen z DC++! Imam nekaj svojih "favorite users", ki imajo LAN T3 ali pa vsaj T1 od teh mi DL res lepo tudi preko 500KBps...

Še malo navodil,kako naredit torrent!

V tem vodiču bom opisal postopek delanja torrentov, ki jih potem lahko sharamo.

1. Kaj rabim?
Najprej si namestimo program completedir, ki ga lahko najdemo na uradni Bittorrent strani. Seveda bo lepše, če se odpravite na seznam vseh torrent datotek semkaj in si snamete najnovejšo verzijo completedir install programčka (trenutno je to 1.0.1). Completedir-1.0.1.exe downloadajte v vašo priljubljeno mapo na disku.

2. Pa potem?
Nato poženemo inštlacijsko datoteko (launch setup file, ja). V sekundi se bo pojavilo naslednje obvestilo:

3. Kje je moj program?
Program zaženete iz lokacije Start/Programi/completedir (drugače se namesti v C:/Program Files/completedir, a ne bodimo malenkostni). Torej takole:

4. Kaj bom sploh dodal?
V torrente se ponavadi dodaja filme, albume, programe (s cracki) in Creepove pr0n pic kolekcije. V ta namen moramo tiste datoteke, ki jo bomo dodajali, pravilno urediti na disku. Če bi recimo radi dodali dva albuma glasbe v en torrent, potem naj bo razporeditev datotek takšna:

Ta primer deluje takole… V mapah Sinov dir in Hčerin dir so mp3ji. Mapi bi lahko poimenoval tudi Siddharta – Silikon Delta in Siddharta – Rh-, ampak nočem imeti težav s Copyleftom. Complete dir deluje tako, da zajame datoteke, ki so V mapi, ne same mape. To pomeni, da če izberete Dedkov dir, bo Complete dir naredil torrent iz mape Očetov dir (opomba avtorja: v vseh primerih map je »dir« mišljeno kot krajše ime za directory, torej mapo, in ne za huronsko divjanje preko bojnih polj Pellennorja). To je tisto, kar želimo. Če izberemo mapo Očetov dir, bo torrent na disk naredil dve (2 s številko) mapi, kar pa ni tako lepo. Pa dajmo konkretnejši primer. Ustvarimo glavno mapo (grandfather folder) »DodajTo«, nato podmapo (father folder) »Siddharta«, nato še dve podpodmapi (child folder) »Rh-« in »Silikon Delta«. V vsaki od teh dveh map pa je nekaj mp3jev in en m3u (playlista). Če torej želimo ustvariti en lep torrent, ki bo ob downloadu na disku ustvaril mapo Siddharta z dvema podmapama, v Complete dir izberemo mapo DodajTo.

5. To znam – Kaj pa zdaj?
Sedaj v programu vidimo, da moramo izbrati še announce url. Tam trenutno piše http://my.tracker:6969/announce, vendar imamo občutek (ki nas ne vara), da je to le namišljena povezava (če kdo ne verjame, lahko preskusi tu). Zato se odpravimo na splet in poskušamo najti stran, ki bo hostala tracker (morda to nekoč omogoči tudi scorpy na slofs, če je slučajno zainteresiran ali ste za kaj takega zainteresirani vi, lahko navodila najdete tu in tu).

6. Kako pa naj najdem stran s trackerji?
Google it?
Tak tako, dragi neznalec, je težko? Sploh ne! Seveda večina ve, da obstajajo official suprnova trackerji, ampak ker je suprnova taka čudna reč, so pogosto vsi down…
Mi se bomo zadeve lotili drugače. V Google vtipkamo »torrent tracker announce« in dobimo 4000 rezultatov. Rečemo si: Ni vrag, da ne bi eden delal! Nato najdemo primernega (pomembno je, da upoštevate kategorije, ki jih hostajo različne strani!). Če stran hosta trackerje za Appz in Movies, tja ne uploadajte Free.Willy.2.torrent, ja?

7. Strani s trackerji so?
http://sk8bt.no-ip.info/ – Stran, ki je razdeljena na več delov, upoštevajte, kaj kam paše.
http://tecknozone.kicks-ass.net:6969/announce – Stran, ki podpira vse vrste trackerjev; no pr0n.
http://tecknozone.is.dreaming.org/ – Mirror Tecknozona
http://www.yellowgoat.net/tracker/announce – Zanimiva stran, včasih offline.
Opomba: Na večini strani se je potrebno registrirati za upload in hostanje torrenta!

8. Kaj torej vnesem v Complete dir?
Pa smo spet tu… Recimo da bom naredil torrent, v katerem bosta dve zabavni flash datoteki. V ta namen ustvarim mapo »release«, naredim podmapo »Flash« in notri dodam dve flash datoteki. (lahko bi naredili le mapo flash in notri dodali dvedatoteki.zip, a sledimo nekim bittorrent standardom). V tem primeru Complete dir izgleda takole:

directory to build: mapa, kjer imam podmapo Flash, v njej pa dve swf datoteki
announce url: link, kjer se bo nahajal tracker, možnih več naslovov
piece size: default je 2 ** 18, pustite tako, kot je
make: ko imate vse izpolnjeno, kliknete ta gumb

9. Kaj pa sedaj, ko je vse nastavljeno?
Sedaj kliknete gumb make in Complete dir bo začel izdelovati torrent. Ko konča, vas obvesti s prijaznim obvestilom (Done!).

10. Kam se je skril moj torrent?
Vsak strah je odveč, torrent se ni izgubil! Našli ga boste v mapi »release«, torej boste imeli v tej mapi torrent in mapo, iz katere je torrent ustvarjen (alegorija na Evo in Adama, perhaps?). Torrent lahko poljubno preimenujete (recimo v 2.Funny.Flash.Files.torrent), vendar se držite standardnih imen (imena datotek naj bodo brez presledkov in čšžæðjev).

11. Dobro, torrent imam, kaj naj z njim?
Torrent lahko uploadate na eno izmed strani pod točko 7. Večina strani, ki podpira trackerje, tudi hosta torrente. Problem teh strani pa je, da se jim kmalu zabaše povezava in tracker pade dol. V tem primeru vam preostane le, da naredite nov torrent, z drugačnim announce urljem seveda.
Slovenski strani, ki podpirata upload torrentov, sta slofs in eleetbox.org.
Ker pa strani ne nudita podpore trackerjem, torrent objavimo kje drugje…
Tako lahko recimo odidemo na tole stran in vnesemo podatke. Pod Upload a file se dobrskamo do našega torrenta, pod password vpišemo naše poljubno geslo, zadnje polje pač pustimo prazno. Nato le kliknemo gumb Upload in rezultat je sledeč:
Uploaded file is a valid bEncoded dictionary.
Uploaded file is using "http://www.yellowgoat.net/tracker/announce" as its announce URL.
Successfully uploaded 3b5c0431dc0d11d8693b0fcc981024f26bce3576.

Če ste napisali napačen announce url (recimo http://yellowgoat.net/tracker/announce namesto http://www.yellowgoat.net/tracker/announce), bo php skripta oznanila napako in vi boste morali spremeniti announce url in narediti nov torrent ter ga uploadati.
Problem je le, da rumenakoza.net hosta le trackerje in ne torrentov. Zato se vrnimo domov in obiščimo slofs na naslovu http://www.slo-filesharing.com/torrents.php. Tu lahko spodaj izberete gumb Dodaj torrent. Nato izberete datoteko z diska in jo uploadate. scorpy se vam nasmejano zahvali, vi pa si ogledate svoj rezultat. Naš torrent se torej nahaja na naslovu http://www.slo-filesharing.com/torrents … es.torrent (torrent trenutno ne dela, ker ga ne sharam, rabil sem ga le za test). Fino, ne?

12. Torrent je uploadan – Pa dela?
Vse vemo, da bittorrent omrežje temelji na principu osemenjevanja in ličkanja (seedanje in leechanje). Ker ste zaenkrat vi tisti, ki seedate torrent, je potrebno to nekako omogočiti. Zato kliknete na objavljeno povezavo (http://www.slo-filesharing.com/torrents … es.torrent) (in jo shranite?) in z bittorrent programom (ki ga najdete tukaj) ali katerim drugim priljubljenim klientom poženete torrent, direktorij, kamor se naj torrent shranjuje, pa nastavite na isto mapo, ki ste jo prej vnesli v Complete dir (v našem primeru D:\release). Bittorrent je celo tako prijazen, da vas, ko zažene torrent, shranjen na disku, vpraša, kam želite downloadati datoteko. No, nato bo bittorrent pregledal datoteko in preveril, če je potrebo resumanje (seveda ni, saj imate datoteko na disku, heh). Ko bo ugotovil, da datoteko že imate, bo napisal Finished.

13. Oh, fino, Finished – A zdaj lahko zaprem?
Ne! Ko bittorrent klient enkrat oznani, da je download Finished (če ste v download lokacijo vpisali napačno mapo, bo bittorrent ustvari še eno identično Flash mapo z dvema swfjema, namesto da bi prepisal staro. Kakor koli, pri tem ni nič narobe, le nekoliko dlje traja in pri velikih datotekah odžira prostor na disku), pustite program odprt, saj se sedaj sharanje šele začenja. Če ste torrent objavili na primerno mesto (recimo Release na slofs forumu), se bo vaš Upload kmalu začel polniti. Ne bodite užaljeni, če nihče ne bo uploadal od vas, temveč potrpite in si medtem privoščite kak kilogram čokolešnika in 16 litrov domačega (kravjega, ki dela ravno prave rahle kepice) mleka. Počakajte toliko, da nekaj ljudi uploada file od vas (torej da ima file več seedov), nato pa lahko zaprete, saj se datoteka že širi po omrežju (seveda le, če drugi niso leecherji, temveč pravi peeri).

14. Kaj pa, če sem za routerjem ali firewallom?
Malce težje vprašanje, na katerega (še) ne vem odgovora. Definitivno morate za omogočanje downloada drugim routati porte od 6881 do 6889 na vaš računalnik (NAT). Prvi, ki downloada, namreč uporabi port 6881, naslednji 6882 itn. Lastniki cenejših routerjev boste bržkone imeli težavo že pri samem loadanju torrenta (torej da vam napiše Finished in sploh začnete seedati). Zaenkrat ta vodič obravnava le navadne uporabnike, ki so direktno priklopljeni, in tiste z boljšimi routerji, ki nimajo teh težav, heh. Prosil bi nekoga z routerjem, naj poskusi usposobiti seedanje pri sebi.
Če imate firewall, ki dela težave pri seedanju, odprite porte od 6881 do 6889, lahko še kakšnega več. V praksi softwarski firewall ne bi smel delati povezav (pač ob konektu nekoga vas vpraša, če želite ta IP spustiti do tega porta, kjer daste Yes, to pa shranite kot pravilo).

15. Kaj pa, če tracker ne dela?
Najbrž ste že opazili, da se večkrat pojavijo datoteke, ki imajo dodano »reseeded«. To pomeni prav to, isti release z novim trackerjem. Torej je rešitev v tem, da le ponovite postopek. Odprete Complete dir, zamenjate tracker, naredite torrent, ga objavite in uploadate.

16. Ampak kaj pa, če želim priti na suprnovo?
Seveda, nihče ti ne brani, heh. Na uradni strani suprnove,ki pa žal,ne dela,več imate možnost »Upload a torrent«, ki jo lahko uporabite. Torrent bo nato sprejet v obravnavo, vendar včasih traja tudi več dni, preden je objavljen, ves ta čas pa ga morate seedati… Vas še mika priti tja? Heh, seveda. Kajmak in marmelada je tam, Siddharta je tam, zakaj ne bi bili še vi. Le!

17. Softwarske alternative – So?
Seveda so, ena izmed najbolj priljubljenih je program Make torrent 2, ki je na nek način še bolj »trotl-ziher«, vendar nekateri priporočajo uporabo uradnega klienta, saj naj bi bili ti torrenti potem hitrejši. Odločitev je vaša.

11

Pozdravljeni,

vidim, da je tukaj kar nekaj rač. mojstrov. Kakšen dostop pa uporabljate za hiter dostop do Interneta? ADSL, kabel ali kaj drugega. Več kot očitno je, da uporabljate P2P programe, pa bi vas vprašal, ali se nič ne bojite anti-piratov? Moj ISP mi je pred kratkim na zahtevo ene tuje organizacije začasno onemogočil dostop do mojega IP-ja iz sveta, ker sem ponujal enega izmed najnovejših filmov. Uporabljeni program je bil DC++. Očitno so se podobne organizacije začele zanimati tudi za našo Slovenijo. Kakšno je kaj vaše mnenje o tem?

Lp, Miha

12

Sem prepričan, da (nas) večina ima doma širokopasovno povezavo (v Lovrencu ADSL, kje drugje tudi kabel) v pretežni meri zaradi p2p programov. In to zato, da si snamemo kak film ali glasbo. Vsi vemo, da to ni ne legalno, ne pošteno. A vendar to delamo, ker tudi drugi to delajo, in zakaj ne bi tudi mi...
Da tovrstna izmenjava pri nas ni dovoljena je jasno, ne vem pa če imajo konkretno zakonsko podlago za preganjanje in kaznovanje. Najbrž je zaenkrat največ kar se nam lahko zgodi, da nam ponudnik zapre kako pipico. Da bi pa nas povprečne uporabnike tožili se jim po mojem ne splača. Razen če bo kdo na vliko dilal smile
Da te nekdo od zunaj odkrije, je omogočeno zaradi p2p programov, ki širokosrčno nudijo podatke o vpletenih v transakcijo. Sem prepričan, da bodo zviti programerji slej ko prej našli tudi druge načine izmenjave datotek, kjer nam bodo težje prišli na sled. Nekaj takega je že eXeem, ki mu nič ne morejo zaradi dobrega skrivanja podatkov in ker program še ni uradna verzija ampak neka beta xy.

Sploh pa reden bo kaka prepoved prišla do nas, bodo na zahodu pogruntali spet kaj novega in mi bomo zopet ure in ure preždeli za mašinco cool

13

Sam uporabljam samo www.torrentbits2.org smile

smile Kuj Neka smile

14

Največkrat Mininova in pa Pirate Bay smile

Ja na teh dveh najdeš ogromno stvari,tudi starejših,samo kaj ,ko sta oba počasna ko polž proti TB2 in IB!:cool:

16

Meni se TB2 ne dopade sad . Po mojih ocenah niso posebej ½aktualni½ hmm

17

TB2 Pač tisto kar majo tam na Zalogi tisto lahko skineš:) Ne najdeš pač starih stvari:) Samo Hitrost Downloada Pa je Nora:D

smile Kuj Neka smile

18

Takšnega trackerja kot je pa bila Suprnova nebo več nikoli sad

Eeeehhhh,počasna je bla ko sam hudič!! TB je zakon! cool

20

Hja StongDc & comp. , to ti je brzina za download ( multisource ). probajte kiri še niste