1

Tema: Kvaliteta pitne vode

Zanima me ali je možno kje dobiti rezultate analiz naše pitne vode in ali se analize sploh redno izvajajo.Zadnje čase opažam,da naša dobra pohorska  voda le ni več tako dobra.Občasno je zelo kalna,ob natančnem pregledu pa je videti,da v njej plava marsikaj(manjši in večji delci ,nitke,itd).

2

Re: Kvaliteta pitne vode

To bi mogla občina javno objavljat kot komunale v cajtngah. Pa ne samo za pitno vodo tudi za drekarijo čistilne naprave kar baj v Puščavi prav fajn smrdi wink

3

To dvoje bi tudi mene zanimalo.

Po drugi strani pa mi je zanimiv podatek iz info župana, da se je poraba vode v zadnjih letih, odkar imamo čistilno in so cene višje, zmanjšala za 30% (s 108.000m3 na 78.000m3). Zaradi varčnosti se je gotovo nekaj zmanjšalo a toliko po mojem spet ne. Bolj je verjetna ona čenča da se je marsikdo znajdo in si naredil 'privat obvoz' za pitno vodo pred števcem za namene zalivanja, pranja in polnjenja bazenov smile

Imam vgrajen filter za vodo takoj za uro cca. 2 meseca, pa je že skoraj čisto zabasan z neko  rdečorjavo usedlino tako, da se o kvaliteti pitne vode tudi jaz sprašujem.Mislim, da ni vse tako pošlihtano na našem vodovodnem omrežju kot pravijo.

Me veseli,da sem dobila sploh kak odgovor.Zelo me je že skrbelo,da je ljudem vseeno,kakšno vodo pijemo.Tudi jaz sem že pregledala vse ,kar je bilo možno najti o raznih filtrih,ki se montirajo na vodovodni sistem,pa nisem našla nič  optimalnega.Večina so pregrešno dragi glede na učinkovitost,ali pa je drago vzdrževanje.Trenutno za otroke kupujem ustekleničeno vodo ,kvaliteta katere naj bi bila redno nadzorovana.
Vem ,da je naša voda "poceni" in da dražje plačujemo greznico ,bi bilo pa vseeno smiselno kaj vlagati tudi v vodovodni sistem(mogoče desetino tega ,kar je šlo za kanalizacijo).Zanima me, kaj je  z vodovodnimi cevmi od zbirnih bazenov,ali so res iz salonita(še strehe moramo vsi menjati).Ne rečt,da je v lumnu že toliko vodnega kamna,da voda ni več v stiku z cevjo, pri nas je pre mehka za kaj takega(vidim po gospodinjskih aparatih in tudi testirala sem že trdoto ).
Vem ,da ne morem nič spremeniti,sem pa vseeno RADOVEDNA.

6

Mene pa zanima, če ti filtri osiromašijo vodo vseh mineralov, rudnin in ...

7

Sem bil poučen o stanju našega vodovodnega omrežja in dejstvo je, kar smo videli ob gradnji kanalizacije, da je bil precejšnji delež omrežja prenovljen. Salonitnih cevi naj bi bilo manj kot 5%, kar je v primerjavi z drugod res malo.
Po Pravilniku o pitni vodi in povezanih predpisih, se na omrežju vsak mesec jemljejo vzorci, ki jih pri nas (najbrž) analizira Zavod za zdravstveno varstvo Maribor na osnovne kemijske in mikrobiološke parametre, občasno pa še na širši nabor. Če bi bilo karkoli narobe s temi analizami mora upravljalec nemudoma ukrepati. Poleg teh rednih odvzemov izvaja država še dodatne monitoringe - 'štih probe' po domače, kjer preverjajo kvaliteto brez vednosti upravljalca.
V zadnjih letih tako naj ne bi bilo nepravilnosti ali večjih odstopanj v kvaliteti vode. Da se pa pojavlja kaka mehanska nečistoča pa je čisto možno. Če pa kdo še vedno sumi da z njegovo vodo ni kaj vredu, jo lahko nese na testiranje v Maribor ali v katerega od drugih laboratorijev.
Gotovo pa bodo vsakemu na vprašanja o podobnih temah odgovorili na občini, če se le boste osebno obrnili nanje. Z malo dobre volje se da vse pomenit.

Anžej,hvala lepa  za odgovor.Si me kar malo pomiril.Nisi kar tako administrator.

9

Sama se zavedam, da je pravi luksus, ko lahko preprosto odprem pipo in sebi ter mojemu otroku natočim zdravo, dobro, hladno Vodo! Ne potrebujemo dodanih mineralnih, rudninskih etc. snovi, pisanih reklam zanjo, pa še v plastiki ni.
Skoraj ne verjamem, da bo to srečo imela še naslednja generacija, a mi se vendar trudimo, da bi tako ostalo.

10

Moram pohvaliti pristojne na občini. Po našem pisanju prejšnji teden so se takoj odzvali in župan je odobril objavljanje rezultatov analiz pitnih vod na spletnih straneh. Zdaj je na občinskem portalu po Občina > Uprava > Področja dela stran Javni vodovod, kjer je nekaj podatkov o omrežju in kontroli ustreznosti pitne vode ter nekaj zadnjih izvidov, ki se bodo v prihodnje še dodajali.
Za slabšo kvaliteto teh izvidov se opravičujem, mi skener nagaja. Bom prihodnji teden skušal popravit.

11

Nov izvid pitne vode odvzet 10.7. v šoli.

Si pa res ažuren.Zdaj sem res bolj brez skrbi.Mislim,da pijem celo taisto vodo,ki so jo kontrolirali (isti vod).Še enkrat hvala za sprotno obveščanje.

13

radovedna je napisal:

Še enkrat hvala za sprotno obveščanje.

Prosim, v imenu odgovornih na Občini, oni imajo to na skrbi, jaz samo v skener vržem (sicer porazne kvalitete smile

lovrenška voda je itaq najbolša.če primerjam to in mariborsko se lohka na mariborsko po dumače rečen polulam...c.c.c kak lahka spodaj pijejo podtalnico. ne gre mi v glavo.
kadar sm  pa v mb isi raje kupim plastenko vode kot pa pijem to njihovo nagravzno vodo.

Povej mi… Te zanima kaj leži mi na duši?Ustav se za trenutk in posluši,vsaj poskuši mi sledit, vem da besede bolijo, sam še bolj, če se ne izgovorijo…

15

Nas spletni strani so novi izvidi odvzemov pitnih vod, vključno s "problematičnimi": Tovarna kos, 8.8.2007, Osnovna šola, 4.9.2007, Tovarna kos, 26.9.2007.

Nekaj časa sem bila brez interneta ,zato nisem sprotno spremljala dogajanja.Danes  pa ugotovim,da  z našo vodo kljub vsemu le ni vse b.p.Tudi meni je  "dobra" ampak to še ne pomeni ,da je neoporečna. V tem času (ČASU ANALIZ) je bilo v Lovrencu kar nekaj obolenj z bruhanjem in drisko.Tudi pri nas doma .Kdo mi lahko zagotovi,da to ni povezano?Žal mi je ,da kljub vsemo nismo naredili analize blata,ker bi se tako najboljše vedelo.Te bakterije,ki so jih našli v vodi niso tako nedolžne.Zaradi E.coli  majhni otroci umirajo tudi v razvitem svetu ,ne samo v Afriki.
Kljub vsemu  trdim,da bi moral biti  nadzor nad pitno vodo še temeljitejši.
Še veliko nam manjka....

17

Novi izvidi:
Osnovna šola, 3.10.2007 - ta vzorec je bil neskladen zaradi ene malenkosti Koliformnih bakterij a vseeno zdravstveno ustrezen
Tovarna kos, 3.10.2007 - skladen in zdravstveno ustrezen
Osnovna šola, 19.10.2007 - skladen in zdravstveno ustrezen
Bencinski servis, hidrant, 19.10.2007 - skladen in zdravstveno ustrezen
Bencinski servis, wc pipa, 19.10.2007 - skladen in zdravstveno ustrezen

18

Novo izvidi:
Osnovna šola, 20.11.2007 - skladen in zdravstveno ustrezen
Tovarna kos, 4.12.2007 - skladen in zdravstveno ustrezen

19

Najbrž ste spregledali, da je vodo v Lovrencu od danes do preklica treba prekuhavati.
http://www.lovrenc.si/novice-1/novice-o … 25-07-2014

Analize se sicer objavljajo na http://www.lovrenc.si/informacije-1/obv … pitne-vode a zadnje še ni, da bi videli kje in kak fejst je fsrano.

20

Toliko o iluziji glede neoporečne lovrenške vode...... Mene pa že dolgo zanima, kaj je s starimi azbestnimi vodovodnimi cevmi - se še zmeraj uporabljajo v Lovrencu - in če se, kje?