41

Re: pohorski slovar

Pubec je dal super idejo!

Povhorc črka D :

DRČ  - SPET
DARGLANJE – ZVONENJE URE
DARGNITI – DRGNITI
DAVČ – DALEČ
DU, DOVTA – DOL
DOKIJATI – DOPOVEDATI
DEHNITI – DAHNITI
DEKL – POKROV
DARŽATI – DRŽATI
DEN – DAN
DENEŠNJI – DANAŠNJI
DENDENEŠNJI – DANDANAŠNJI
DOR – DARILO
DARUVATI - DAROVATI
DNOR – DENAR
DELUVATI – RAZGRAJATI
DREVA – DREVO
DED – MOŠKI
DOJATI – DAJATI
DREKATI – UMAZATI
DREJATI – STRUŽITI
DUPOTEGNJEN – ZVIT, PREMETEN
DROGO – DRAGO
DROŽJEK – JAREK
DRABNO – DROBNO
DARO – DOBRO
DARSATI – DRSATI
DARGOĆ – DRUGAČ
DROVE – DRVA
DLOKA – DLAKA
DABA – DOBA
DAMA – DOMA

42

A veš kak je Povhorc! So se enkret pripelali vunta črajz s traktorjom do Jelena , pal pa zajlo za šank prihaklali pa Jelena furt peloli. Menda je toto vredi, zato da je zej bol luftig.

Ko se pa lovrenškega špreherja tiče, je pa treba reč, da več glaboj več ve!

43

vzmetnica - modroc

LUKA

44

DERLAGA - nered, vsega polno (npr. na podstrešju)

45

DINSTAJE - dušenje (pri kuhanju)

46

pubec je napisal:

Dostop do slovarja bi seveda bil že na osnovni strani lovrenc.si.
Anžej, mislim, da ti to nebi vzelo dosti dela...

Dela dosti al ne, mene za toko vedno naserješ smile

In luč je ugledal lovrenški slovar. Vpišite čimveč besed. Pregledali jih bodo moderatorji (bom poprosil tudi Pohorca) in odobrili objavo.
Pa prosim vpisujte res izvirne besede in ne vsem poznanih germanizmov.

47

HUJTE VETE LODI, NOV SLOVAR MOMO!

Vi samo na veliko vpisujte v slovar , zaželjen je čim večji nabor besed, bomo že kasneje naredili, če bo potrebno, ožji izbor. Jaz ne mislim igrati jezikovnega razsodnika pa poslušati stavke v stilu: » Ti tam v Lubloni boš meni govoro kodi jaz govorim !«

Je pa res, da so nekatere besede bolj » lovrenške « , kakor druge. ŠTROM pa ERCNIJO poznajo v celi Sloveniji, KALABOR pa bolj na našem področju. Tudi brez germanizmov ne gre, z njimi smo rasli in HOMER je HOMER, pa če se na glavo postaviš!

Poseben šarm pa lahko slovarju dajo, tudi bolj hudomušni primeri!

Če mi kaj ne bo jasno, pa imamo še vedno ta forum, kjer lahko zadevo predebatiramo!

Z obsežnim in čimbolj izčrpnim polnjenjem slovarja, bi res naredili dober projekt!

Zato vljudno vabljeni!

48

Grumska straijla Povhorc res ne mormo dvo slovarja met, marš zastopit. Moš pa ti parvo zaslugo, da se je stvor pognola. Kom boš te hodo zej. Povej še koko, pa prileti še tu gir.

49

Dragi Grofceljski - z vunta črajz, bi blo škoda, če b nas zapustu. Saj so si noše besede kar podobne (smo ja s Pohorja vsi!), ti zato kar veselo dodajaj besede - al v slovar al kar tak na forumu - ti bomo pomogali!

50

Besede na F:

FLOŠA-steklenica
FRPONT-ovijalni trak
FLNGA- ?
FAJMOŠTER-župnik
FORF-župnišče
FORŠKI-župnijski
FURMAN-vozač

51

FLONCA=sadika
FURT=stran, proč
FABRIKA=tovarna
FRIŠNO=sveže

Koliko germanizmov, ej!

52

Porka Macedonija, a vas ni Čeča naučila, da se stavek začne z velko začetnico, konča pa s piko. Jaz bom jo znoro, če bo šlo tak naprej. Pa nene mi več tu pišite, mote slovar.

53

Povhorc, že vredi, samo primer tod napiši! Sn ti še dal dve co; antoh pa že momo pod hontoh.

54

Pohorc ,te podpiram ,je slovar in naj se tam piše o raznih izrazih ali besedah v narečju . Mislim ali pa sem trdno prepričan ,da tisti CE-grof samo blefira in piše v nepravilni "POHORŠČINI" ,ker sem dolgo tam živel in imam zelo ,zelo veliko sorodnikov ,kot on navaja v njegovi bližini. Tako mislim ,da je on naš izda.....Kaj se pa tvoje mame tiče jo pa zelo poznam.-vredu GOSPA.!!.

lp  fajn bodi pohorc -pa boma še koko sliko dala not al-da.

55

Vajš jest dobro poznam  Gričnika ko piše povesti s pohorja,pa jest tudi vajm kodi se rajče koki srvori -nej tak govort jest tut vajm.

fajn bot -pa še kaj činkega napiš

56 Nazadnje urejal pubec (04.03.2009 00:30)

Grofceljski, lepo da si naš forumovec, vendar pačiš naš pristni lovrenški jezik z besedami, ki sem ne spadajo ,saj niso pristno lovrenške. Npr.:

FRAUŠTIK-zajtrk, je po lovrenško froška ali še bolje izgovorjeno fruoška

FUJTER-krmilo, je po lovrenško foter ali še bolje izgovorjeno fuoter

FIRTUH-predpasnik, je po lovrenško firtoh

Kljub vsemu cenim tvoje veselje do pristnih narečnih besed, vendar besede iz one strani Pohorja niso nujno identične z našimi.

Je pa res, da si stalnica, ki dodaja kakšen post na to temo in jo tako oplemeniti, čeravno s "fake" besedami.

Lp,

57

Radoljna, dobre spušaš, a najboljša ti je šajtrga : )

58

Saj ste pridni pri vpisovanju, samo nekaj bi vas res prosil:

ČEPRAV JE TO NAREČJE, IMA PA VENDAR NEKAJ OSNOVNIH SLOVNIČNIH PRAVIL; VSAJ VELIKO ZAČETNICO NA ZAČETKU STAVKA IN LOČILO NA KONCU!

BI MI TAKO BILO VELIKO DELA PRIHRANJENEGA.

59

Jaz bi pa proso moderatorje da malo bolše preverjajo besede, ker se nekatere identične besede ponavljajo ali pa imajo razliko samo v eni črki.

Milo za žajfo!!!:D

60 Nazadnje urejal Pohorc (04.03.2009 19:01)

grofceljski pišemo slovar lovrenškega narečja, ki sodi med  severnopohorska narečja,  tvoje pa je južnopohorsko, zato si nimamo s tvojimi besedami kaj pomagati. Na to stran si prišel po pomoč, dali smo ti jo, za tvojo se pa najlepše zahvaljujemo! 

Se pa tudi "lovrenško "narečje  v sebi razlikuje, pozoren poslušalec bo opazil, da na Činžatu isto besedo drugače izgovorijo kot pa v lovrenškemu trgu, pa na Rdečem bregu spet drugače. Problem narečij je tudi ta, da nimajo predpisanih pravil kako se kakšna beseda zapiše, zato  je možnih pač več oblik zapisa. Pravzaprav bi se teh težav rešili, če bi pisali v fonetični transkripciji, samo za to si najdite Zinko Zorko.

Za tisti  "komen", ki se je ponovil pa se opravičujem in upam, da to ni preveč zmotilo vašega popoldneva.