Re: pohorski slovar
Primer uporabe širhokla za dviganje plate:

"Morda se ne strinjam s tistim, kar govorite, vendar se bom do konca boril za vašo pravico, da to poveste." Voltaire
Niste prijavljeni. Prijavite se ali se registrirajte.
Vsi ki želite kaj vpisati ali glasovati v anketah, se morate registrirati.
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » pohorski slovar
Primer uporabe širhokla za dviganje plate:

Pri širhoklu je tudi mene motil opis, samo nisem šel popravljati, zato ker sem pač izhajal, da je šir - posoda in da morda res obstaja še kakšen hokl samo za žerjavico, ker sem že slišal, da se grebljici reče fajerštihar.
Vuržoh je vzrok, mea culpa.( Bi pa dal v razmislek stavek " Nisn vuržoh" )
Pri inig pa izhajam iz legendarnega stavka mojega nekdanjega soseda " Tk sn še inig, da vas vse kop splaniram", kar sem si jaz predstavljal, da je pač toliko zmožen ( mačn), da nas bo zmazal do tal. Drugače pa se meni o drugih pomenih ne sanja. Povejte...
Ej, radoljna, ti moš pa ries cajta al pa si tak zlo zagreta ko voš širhokl... :-)
Smo se ravno doma pogovarjali o besedi "vuržoh", ki se uporablja tudi za opis krivca (Pohorc, tvoj primer! Ali npr. Nisn jaz vuržoh za toto, ko se je zgodilo).
Aha, glede besede fligl, tudi že dodane v slovar, pa tako: menda označuje okensko krilo in ne okno kot celoto.
Barbara - cajta nikol ni, če si ga ne vzameš....
A zgodovina Lovrenca me res zelo zanima - v takšni al drugačni obliki! In kot pravi Pohorc: škoda bi blo, da bi te besede s starimi ljudmi šle v zemljo.... ![]()
prej so hidtro najdli provo besedo
-zej pa nevem ko pomeni beseda PAJTL ????
A veš ko naredi radoljna, ko si glih poslikala "širhokl", pa še daj "vuržoh".
prej so hidtro najdli provo besedo
-zej pa nevem ko pomeni beseda PAJTL ????
Sem že večkrat slišal zvezo ....mi gre na PAJTL...torej
lahko pomeni mi gre na živce
ali
pa mi gre na _ _ _ _ _
....dvomim pa če je to pohorska beseda.
"Pajtlat" pomeni tresti.
Torej bi ta zveza lahko pomenila, da ti gre "tak na živce, da se začneš pajtlat".
Pohorc - ![]()
Mom pa res en vuržoh (razlog), da se še enkrat oglasim - sn namreč vuržoh (kriva) za napačen opis pomena besede "prolenk" v slovarju. Prolenk pomeni na pol spitano svinjo, za že spitano svinjo pa Lovrenčani uporabljajo drug (tudi zelo posrečen) izraz - "pitunik".
mislim ,da je biv PAJTL tosto v cerkvi ko so dnor poborali na palci -navodno je pobirav mežner ??
"Pajtlat" pomeni tresti.
Torej bi ta zveza lahko pomenila, da ti gre "tak na živce, da se začneš pajtlat".
Zelo slikovit opis, Barbara! ![]()
Beseda URŽUH...tj. VURŽOH izhaja iz nemške besede URSACHE, kar pa pomeni vzrok.
pa še ena na toto temo PAJTL
-zanimiva beseda GAJC PAJTL -kodi bi blo prav ??
Ja, gajcpajtl je izpeljana iz besede "gajc" - sebičen. Kaj je pa tu spajtlanega, pa ne vem... :-)
Gajcpajtl je sebičnež.
molo sem se zmoto GAJC PAJTL ??
No ja sn mislu da se hecaš glede pajtla....lahko bi blo tist pri mežnarju...izhodišče iz BEUTEL =mošnjiček
GAJC PAJTL me pa napelje na skopuški mošnjiček ...mogoče prazni mošnjiček
Če mežnar ni nič nabral....
sn vprošav -GAJC PAJTL- je biv skopuh,člavek ko je samo kop vločo, gajcik,ni rad dav,niti ne posodo vglavnem je biv GAJC.
al pa ,da si ŠNOFL al pa ŠNOFLAST -pomogajte ???
GAJC ali ŠKRIPAV = skopuški ...se strinjam
Lovrenška klepetalnica » Klepetalnica » pohorski slovar